Romania Military

De ce n-a cumpărat Egiptul Su-35S?

Cel mai evident răspuns ar fi că egiptenii nu au mers mai departe cu achiziția de Su 35S din cauza amenințărilor americane cu sancțiuni și chiar blocarea ajutorului anul către Egipt.

Dar cu toate acestea, în mai 2020, rușii s-au apucat să asambleze primul Su 35S pentru Cairo și în iunie 2021, 17 aeronave erau gata pregătite pentru livrare.

Livrare care nu s-a mai făcut niciodată și umblă zvonul că măcar o parte din aparate ar fi ajuns în Iran.

Dar în urmă cu foarte puțin timp, un înalt demnitar egiptean a explicat de ce țara sa nu a mai onorat înțelegerea din 2018 cu rușii. Oficialul egiptean a spus că în urma testelor efectuate, aparatul rusesc s-a dovedit a fi foarte slab din foarte multe puncte de vedere și cu o tehnologie învechită moral.

Decizia, deși a avut la baza și reacția Washigtonului, a fost luată mai ales datorită “calităților” Su-35S. Radarul învechit dpdv tehnologic, sistemul de război electronic slab și vulnerabil, motoarele de slabă calitate și ineficiente.

Inițial, Egiptul era de acord să ofere două miliarde de dolari pentru 24 de aparate, dar afacerea a căzut în 2020.

Detaliind un pic, egiptean ne spune că sistemul de război electronic nu facea față amenințărilor tehnologiei occidentale, nefiind capabil să protejeze aparatul în față bruiajului și a rachetelor inamice.

Nici radarul PESA  Irbis-E nu i-a încântat pe egipteni, aceștia constatând că deși radarul rusesc a fost ceva la viață lui în vremuri de mult apuse, el este bine rămas în urmă în față radarelor AESA occidentale și poate fi bruiat fără probleme de acestea din urmă.

Motoarele AL-41F1S, deși puternice, produc o extrem de puternică semnătură în infraroșu (problemă  arhicunoscută pentru motoarele rusești) ca și un zgomot infernal și în plus motorul rusesc are un consum foarte mare de carburant, acest lucru limitând timpul în care un Su 35S poate sta în aer ca și capacitatea de încărcare cu muniție, din acest punct de vedere motoarele vestice fiind superioare.

O altă slăbiciune a Su 35S, față de Rafale (de exemplu) este faptul că lipsit de senzori performanți și un radar modern, avionul rusesc are mare nevoie de ghidare a unui AWACS în timpul misiunii, în timp ce Rafale (dat exemplu de egipteni) se poate baza pe radarul sau AESA și pe sistemul SPECTRA pentru a opera autonom.

Cu alte cuvinte, Rafale poate execută misiuni de atac la sol sau aer-aer în mod independent, în timp ce Suhoiul rușilor are nevoie de un AWACS desupra lui.

Și cu asta basta, Moscova a mai pierdut un client pentru avioanele sale, iar Egiptul merge pe mâna occidentalilor și posibil ca în viitor China să-și facă intrarea pe piața avioanelor multirol din Egipt.

 

GeorgeGMT

Exit mobile version