Cel mai evident răspuns ar fi că egiptenii nu au mers mai departe cu achiziția de Su 35S din cauza amenințărilor americane cu sancțiuni și chiar blocarea ajutorului anul către Egipt.
Dar cu toate acestea, în mai 2020, rușii s-au apucat să asambleze primul Su 35S pentru Cairo și în iunie 2021, 17 aeronave erau gata pregătite pentru livrare.
Livrare care nu s-a mai făcut niciodată și umblă zvonul că măcar o parte din aparate ar fi ajuns în Iran.
Dar în urmă cu foarte puțin timp, un înalt demnitar egiptean a explicat de ce țara sa nu a mai onorat înțelegerea din 2018 cu rușii. Oficialul egiptean a spus că în urma testelor efectuate, aparatul rusesc s-a dovedit a fi foarte slab din foarte multe puncte de vedere și cu o tehnologie învechită moral.
Decizia, deși a avut la baza și reacția Washigtonului, a fost luată mai ales datorită “calităților” Su-35S. Radarul învechit dpdv tehnologic, sistemul de război electronic slab și vulnerabil, motoarele de slabă calitate și ineficiente.
Inițial, Egiptul era de acord să ofere două miliarde de dolari pentru 24 de aparate, dar afacerea a căzut în 2020.
Detaliind un pic, egiptean ne spune că sistemul de război electronic nu facea față amenințărilor tehnologiei occidentale, nefiind capabil să protejeze aparatul în față bruiajului și a rachetelor inamice.
Nici radarul PESA Irbis-E nu i-a încântat pe egipteni, aceștia constatând că deși radarul rusesc a fost ceva la viață lui în vremuri de mult apuse, el este bine rămas în urmă în față radarelor AESA occidentale și poate fi bruiat fără probleme de acestea din urmă.
Motoarele AL-41F1S, deși puternice, produc o extrem de puternică semnătură în infraroșu (problemă arhicunoscută pentru motoarele rusești) ca și un zgomot infernal și în plus motorul rusesc are un consum foarte mare de carburant, acest lucru limitând timpul în care un Su 35S poate sta în aer ca și capacitatea de încărcare cu muniție, din acest punct de vedere motoarele vestice fiind superioare.
O altă slăbiciune a Su 35S, față de Rafale (de exemplu) este faptul că lipsit de senzori performanți și un radar modern, avionul rusesc are mare nevoie de ghidare a unui AWACS în timpul misiunii, în timp ce Rafale (dat exemplu de egipteni) se poate baza pe radarul sau AESA și pe sistemul SPECTRA pentru a opera autonom.
Cu alte cuvinte, Rafale poate execută misiuni de atac la sol sau aer-aer în mod independent, în timp ce Suhoiul rușilor are nevoie de un AWACS desupra lui.
Și cu asta basta, Moscova a mai pierdut un client pentru avioanele sale, iar Egiptul merge pe mâna occidentalilor și posibil ca în viitor China să-și facă intrarea pe piața avioanelor multirol din Egipt.
GeorgeGMT
Salut.Ma tata numai calitati negative,daca e sa dam crezare la dansul avionu e varza.In ucraina a avut cel putin o pierdere in fata f-16.
Încet, încet se dezumfla gonflabila denumita „cel mai mare pitic din lume”.
Eh…duios Anastasia trecea 😉
Asta ca să se încheie controversa în ce privește epopeea modernizarii MiG-21 în loc de MiG-29. Dacă au rămas crăcănați ai noștri piloți de 29, când au primit pe cel din Republica Moldova, mult upgradat față de ce aveam noi, care totuși erau mai noi. Sau cel puțin așa ziceau rușii. Cred că ruskii și-au dat cu tesla în flapsuri, au încercat aceeași mișcare cu egiptenii.
Nu e nicio controversa, a fost o decizie suboptima luata insa la timpul potrivit.
MIG 21 Lancer C – a fost flagship-ul acelei modernizari, MIG 21 Lancer A a beneficiat doar de o modernizare limitata si asta s-a vazut apoi ca Ro AF de cate ori putea transforma un Lancer A in Lancer C fiindca fara Elta El/M 2032 nu prea puteai vorbi de un avion modern chiar si cu casca Elbit DASH III care a venit ulterior si a inlocuit II-ul.
Eram cel mai castigati daca reuseam sa facem modernizarea la standardul MIG 29 Sniper pentru cele 19 aparate si mentinerea lor in zbor + 26 Lancer C + 10 duble de Lancer B si maxim alte 26-30 Lancer A iar pe restul le conservam pentru „Lancerizare” ulterioara. La momentul acela am fi avut o forta aeriana mult mai credibila decat cu 110 Lancer din care doar 24 initial in varianta aer-aer.
Egypt va cumpăra J10 de la chinezi și probabil OL 15E că vrea și suflețelul american să se uite la ceva modern din est…
Cred că pentru oricine este clar că PESA pe avioane nu este de nivelul AESA și că downgradarea sistemelor de război electronic pentru țările arabe sau nord africane nu mai merge…tocmai de aia rușii nu le-au băgat în flota proprie că nu sunt „făcute „pentru ei.
Da, o să ajungă în Iran sau alta tara care este client captiv și nu are alternative asta până începe China sa vanda J10 CE.
se pare ca Suhoaiele pentru Egipt au ajuns in Algeria:
https://militarywatchmagazine.com/article/satellite-footage-confirms-su35-algerian-base
cu Iranul n-a iesit nimic, poate acum dupa ce i-au zburatacit israelienii sa mai ia ceva de la rusi
sunt multe articole despre acest avion si neajunsurile lui, de la lipsa de AESA la suita de senzori slaba, limitata iar cei care mai cumpara armament rusesc vor Su-57 care tot cu motoarele vechi zboara si nu da semne sa fie prea operational in Ukr.
vizual e un avion superb dar asta e tot, e inferior oricarui echivalent US, China sau EU.
De ce n-a cumpărat Egiptul Su-35S?
Răspuns radio Moskva: de fraieri.
Stiti ca am o obsesie pt priza de aer? Se pare ca SU 35 are o mare problema cu inghitirea pietrelor de pe pista. E oarecum absurd sa pui prizele sub burta chiar in spatele trenului de aterizare, chiar daca esti cumva obligat pt imbunatatirea performantelor motoarelor!?
Inca de la Su 27 au construit un mecanism cu gratare, ceva monstruos. Nici acum nu au rezolvat problema.
De altfel cred ca rusilor nu prea le pare rau ca nu le cumpara nimeni, probabil sunt obligati sa le vinda atit de ieftin, ca nu le-ar mai ramine nici un profit.
da, doar ca pierd cota de piata i fata occidentalilor si imediat in fata chinezilor, si cine ia aparate vestice nu se mai intoarce la gioarsele rusesti. Si cat sa mai tragi de Flankerul ala?
Au mai ramas cu Algeria, dar daca cumva se ajunge conflict intre maroc si Algeria ii pierd si pe aia.
Deja si-au pierdut cota. Spera sa dea lovitura cu ceva nemaivazut, cu 57. Dar nu au potential, mai ales in domeniul electronic.
Egiptul a învățat pe propria piele că nu e bine sa faci anumite chestii împotriva vântului și a Washington.
Mai ales când militar depinzi de finanțările americane.
Degeaba dau saudiții miliarde Egiptului. NU pot cumpăra ce vor ei că sună telefonul de dincolo de ocean.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/germania-a-aprobat-livrarea-a-40-de-avioane-eurofighter-typhoon-catre-turcia-3339099
Sau asa….