Romania Military

Demografia Romaniei… tot mai precara

Daca in urma cu 6 ani avertizam asupra viitorului negru al demografiei Romaniei, propunand si o lista de posibile masuri de luat si digerat…

Harta demografica Europa previziuni 2017- 2050

… intre timp nu s-a facut absolut nimic pentru a preintampina dezastrul, sau macar pentru a il atenua! Nu am facut decat sa contemplam mioritic haul care se casca tot mai tare in fata noastra!

Potrivit datelor Eurostat si previziunilor aferente, populatia Romaniei ar putea sa scada la 19 milioane in 2020, 16 milioane pana in 2050, coborand la 14 milioane la orizontul lui 2080. Aceasta fara a lua in calcul crize sau razboaie si fara a vorbi de calitatea resursei umane.

De retinut ca numarul de copii nou/nascuti vii la ofemeie ar trebui sa aibe o medie de 2,1 pentru a mentine numeric aceeasi populatie – „nivelul de inlocuire”. In Romania, media este de doua decenii apropiata de valoarea 1,3. Unele surse estimeaza ca in 2016 valoarea respectiva ar fi urcat spre 1,6.

In acelasi timp ne mandrim in continuare cu cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile (9 decese/1000 nou-nascuti) din intreaga Uniune Europeana dar si cu una dintre cele mai mari rate de deces pentru populatia varstnica, astfel ca in 2015 spre exemplu au fost 185.000 de nou nascuti dar s-au inregistrat 260.000 de decese.

La toate acestea se adauga migratia inca substantiala a romanilor si imbatranirea rapida a populatiei, ceea ce va duce la o posibila reducere a populatiei apte de munca (15-64 de ani in acceptiunea actuala) cu pana la 44% in 2060. La 1 ianuarie 2017, potrivit Insse, in Romania erau 114,4 persoane varstnice la 100 persoane tinere, iar situatia se degradeaza de la un an la altul in timp ce sistemul de pensii este pe deficit de aproape 10 ani!

Conform datelor provizorii, numarul de nou-nascuti din 2017, de cand se sustine ca s-ar fi imbunatatit nivelul de trai al romanilor, pare sa fie chiar inferior (-12.000, coborand la 191.496) sau cel mult egal cu cel din 2016… in timp ce numarul deceselor a crescut la 260.775. Daca tinem cont si de perioada de sarcina, poate ca exista o logica in cresterea cu 6% a nasterilor in primele 2 luni din 2018 vs 2017, desi trendul nu se confirma in martie.

Evolutia numarului de nou-nascuti vii in Romania incepand cu 1960

Din studiul Insse rezulta ca mediile cele mai scazute ale numarului de nou-nascuti vii pentru o femeie sunt, paradoxal, cele mai reduse chiar in judetele/zonele cele mai dezvoltate, unde veniturile si bunastarea sunt mai ridicate decat media.

Un alt paradox este ca incepand cu 2016, numarul de nou-nascuti romani din diaspora l-a depasit pe cel din tara, ceea ce ne arata si unde se afla majoritatea populatiei fertile a Romaniei!!! Lucru oarecum normal avand in vedere ca din 2016 numarul de romani plecati anual la munca in strainatate pentru perioade de peste 12 luni a depasit 207.000, iar fenomenul pare sa se accelereze .

Si acum, niste citate linistitoare din partea institutiilor abilitate ale statului roman (preluare Economica.net) – preşedintele INS a semnalat şi creşterea vârstei medii a populaţiei României, de la aproape 33 de ani în 1990 la 40-41 la nivelul anului 2015:

E o îmbătrânire galopantă a populaţiei, e drept, şi pe fondul migraţiei externe, din păcate, din categoria persoanelor tinere şi, în cazul femeilor, aflate în perioada de fertilitate‘, a adăugat acesta.

Declinul populaţiei nu mai poate fi stopat. Ar putea fi redus ca intensitate doar. Societatea trebuie pregătită pentru astfel de evoluţii pe viitor‘, a declarat Vasile Gheţău, director în cadrul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române.

Este nimic altceva decat rezultatul a ceea ce se intampla cand nu reactionezi timp de 3 decenii!

 

Revenind la acea enumerare de posibile masuri si uitandu-ne si la implementarile care au dat rezultate in alte tari, am putea selecta cateva, un 20% din total, care inchegate sa produca un maxim de efect.

Sa lasam in plan secundar masurile colaterale (pe care nu am reusit sau nu am vrut sa le punem in practica) de genul atragerii fondurilor europene, a investitorilor straini, de creare a unor mari proiecte de infrastructura (industriala, cercetare, transporturi, sportiva, medicala, telecom si informatizare, energetica, chiar si mutarea capitalei) sau de simplificare a fiscalitatii la 5 – maxim 10 taxe si accesul la finantare ieftina!

Pornind de la datele de mai sus, rezulta trei factori majori care contribuie la declinul demografic accelerat:

 

1.) Care ar fi cele cateva masuri sau conditii cu  impact semnificativ asupra numarului de nou-nascuti?

2.) Mortalitatea ridicata poate fi combatuta:

3.) Migratia externa poate fi doar atenuata, fiind legata de conditiile economice si de trai din tara, atata timp cat Romania ramane la coada clasamentului UE la acest capitol, peste 20% din romanii care muncesc fiind deja in afara tarii:

O directie putin diferita masurilor la moda in restul lumii cu privire la demografie, in care se tinde spre urbanizare tot mai accentuata, ar fi revitalizarea satului romanesc. Aceasta se poate realiza prin investitii si programe de dezvoltare care sa il lege de circuitele turistice si de transport, de industria alimentara conectata la o agricultura performanta dar si pentru a oferi un confort si facilitatile similare vietii urbane, creand un flux de populatie dinspre orase spre sate prin programe de constructii si facilitati acordate celor interesati (vezi si programul ANL).

Ma opresc aici cu acest semnal de alarma pentru a lasa spatiu unor propuneri mai bune decat cele deja clasice insirate mai sus.

Adevarat este ca doar un miracol ne mai scapa de implinirea previziunilor demografice pentru aceasta parte de Europa!

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Insse.ro

Eurostat

Economica.net

.

Citeste si:

Demografia Romaniei, o bomba cu ceas cu efecte dezastruoase Partea I

Posibile prioritati demografice ale Romaniei in urmatorul deceniu Partea a II-a

Prioritatile satului romanesc

„Statul roman – comportament sinucigas”

Ce-i dorim Romaniei – posibile prioritati in urmatorul deceniu

Exit mobile version