Editorial – Statul Roman – comportament sinucigas

images

Statul Roman, proaspat « reorganizat » insa niciodata cu adevarat restructurat dupa decembrie 1989, devine pe zi ce trece un agent tot mai nociv in economia romaneasca actionand in sens opus oricarei idei de bun simt care ar putea duce la dezvoltarea economiei romanesti si nu la colapsul sau.

Ne-am fi asteptat, in mod natural, ca anii de criza sa reduca influenta politica in administratie, capusarea institutiilor administrative dar si a firmelor de stat, dintr-un instinct natural si anume cel al supravietuirii. Desi intre 2004-2008, pe fondul crearii unor institutii necesare interfunctionarii cu UE, numarul angajatilor a crescut ingrijorator, restul fostelor institutii nefiind comasate si « subtiate » pe masura ce noi agentii si institutii « europene » le-au luat locul, nici anii de criza de dupa 2008 nu au avut efect curativ, ci dimpotriva !

Guvernul Boc a aplicat masuri de reducere a personalului de stat, insa directiva s-a aplicat in majoritatea cazurilor in functiile tehnice, lucrative si mai putin in zona sefilor de servicii sau birouri, al caror numar chiar a crescut. Practic statul a renuntat majoritar la cei care aduceau plus-valoare aparatului administrativ, inlocuind apoi o parte din posturile respective cu angajati pe pile care nu aveau nici o competenta in domeniul respectiv dar care primeau venituri de top in administratie. Astfel o lovitura puternica au primit-o serviciile medicale si invatamantul de stat, care se reflecta direct si in calitatea vietii cetateanului.

Dincolo de scaderea cantitatii serviciilor publice dar mai ales a calitatii acestora, un alt indice este cel al cresterii excesive a costurilor aparatului de stat, chiar si in ultimii 5 ani de criza. Desi in 2014 este foarte probabil ca PIB-ul in euro al Romaniei sa revina la cel mai inalt nivel din istorie, cel din 2008 (in 2007 eram in mod clar si fara echivoc in excedent bugetar confortabil, pentru ca in 2008 guvernul Tariceanu sa lase un deficit de 5,2%), astazi, desi populatia Romaniei a scazut cu cateva sute de mii de persoane de atunci, aportul acestui PIB la buget este insuficient, deficitul bugetar fiind inca in jurul a 2,5% din PIB.

Cum e posibil asa ceva ?

Exista cateva explicatii posibile privind cresterea cheltuielilor, insa suma lor nu reuseste sa acopere intreg tabloul :

  1. Inflatia, care afecteaza si achizitiile dar mai ales cheltuielile statului
  2. Colectarea la bugetul de stat din PIB (Raport Consiliul fiscal 2012), care procentual nu a reusit sa treaca de 33% in acesti 5 ani (pe cand Bulgaria a ajuns la 40% din PIB, Ungaria peste 40%  – vezi raportul)
  3. Cresterea salariului minim, si implicit a celui mediu, pe economie si a pensiilor care afecteaza si zona bugetara, desi initial s-au taiat cei 25% .
  4. Raportarea voit « eronata » si « ajustata » a valorii PIB-ului, care nu mai are nici o legatura statistica cu mediul economic intern real al Romaniei, aflata in picaj vertiginos, cu exceptia domeniului de stat, care desi pe pierdere, are la dispozitie sume tot mai mari pentru sifonare.

Sigur, este si o a cincea cauza, data de capacitatea de adaptare a sistemului mafiot in cadrul statului roman: furtul. Indiferent ca e vorba de contracte frauduloase, de achizitii la preturi de cateva ori mai mari decat cele normale ale majoritatii bunurilor, de nerecuperarea unor taxe cu sprijinul implicit ai unor functionari ai statului, de sifonarea banului public prin sute de metode déjà arhicunoscute dar oarecum acceptate de opinia publica romaneasca si mai nou si de cea din UE, acestea se pot tempera doar prin transparenta achizitiilor, licitatie deschisa si monitorizare atenta.

Practic, criza economica a creat o presiune si mai mare de refugiere in posturile la stat si in afacerile cu statul a celor care, in multe cazuri din motive de neprofesionalism, nu mai puteau supravietui in mediul privat devenit foarte concurential in urma aceleiasi crize. Astfel, schema aparatului de stat si a afacerilor cu acesta  a fost populata de tot felul de « cunostiinte » si « pile » ale unora déjà aflati in acel aparat, crescand si mai mult costurile totale ale acestui gigant, lucru care a dus inevitabil la majorarea si inmultirea numarului de taxe. Costurile administratiei au crescut si din faptul ca intreaga structura decizionala, de varf, a administratiei si intreprinerilor de stat a fost practic populata cu neprofesionisti inregimentati politic, al caror unic scop este sa aduca maximul de beneficii financiare gintei politice care i-a propulsat acolo, iar aceasta foame de bani a ajuns la un extrem tocmai datorita instabilitatii politice, fiind necesar un « «profit » maxim intr-un interval foarte scurt de timp, dupa care « potopul ».

Astfel s-a nascut un cerc vicios care incet-incet duce la distrugerea economiei private sau trecerea ei spre zona « neagra », deoarece nici un intreprinzator autohton sau investitor strain nu poate fi atat de prost sa-si creasca activitatea intr-o tara unde povara fiscala creste imprevizibil de la un an la altul tocmai din cauza unui stat incapabil sa se autogestioneze.

In acelasi timp, numarul de angajati la stat, alaturi de cei care sunt platiti din bugetul de asigurari sociale a trecut demult de 50% din masa critica care poate vota pentru o schimbare, astfel ca si aici a aparut un cerc vicios care-l completeaza la perfectie pe primul !

Daca adaugam la aceste fenomene exodul in masa a paturii active si cat de cat educate a populatiei spre alte tari, perspectivele demografice sumbre si incapacitatea invatamantului de a mai crea profesionisti si a sustine si pastra valorile in tara, este foarte predictibila finalitatea acestei evolutii intr-un termen de maxim 10-15 ani, termen calculat cu indulgenta.

Singurul debuseu de conjunctura este ca statul roman are inca suficienta credibilitate ca sa se imprumute de pe piata externa, amanand cu cativa ani momentul inevitabil in care va trebui sa ia o decizie extrem de dureroasa.

Si totusi solutii exista inca, insa niciunul dintre partidele actuale nu doreste sa-si asume povara unui astfel de demers salvator pentru tara si natiune, fiind inca proaspata in memorie « guvernarea Boc » si consecintele ei politice, desi efectul a fost unul derizoriu, ca sa nu-l numim chiar esec. Si am avut parte de esecuri deoarece de fiecare data guvernele Romaniei s-au concentrat pe combaterea efectelor si nu a cauzelor ! Astfel, statul roman ar trebui sa aibe doua prioritati majore: crearea de locuri de munca si reforma aparatului de stat (eficientizare si reducerea drastica a taliei administatiei), aceste doua directii rezolvand practic si restul simptomelor de care sufera Romania astazi. Masurile ar putea fi :

  1. In primul rand scaderea imediata a poverii fiscale, in special pe domeniul muncii si pe cat posibil reducerea drastica a numarului de taxe si comasarea lor, putand majora in schimb anumite taxe pe proprietate. Pe model georgian (a se vedea « Renaşterea liberală a Georgiei »), sustineam la un moment dat existenta a doar 5 taxe (dadeam exemplu atunci TVA, Impozit pe venit/profit, Taxa mediu, Taxa locala, Taxa de infrastructura), maxim zece, insa acesta pare sa ramana de domeniul fantasticului in Romania de astazi. Aceasta reducere, realizata gradual, ar usura colectarea taxelor, ar reduce semnificativ birocratia si ar facilita lucrul autoritatilor de control financiar. Cresterea fiscalitatii nu creeaza decat iluzia unor incasari mai mari la buget, pentru ca practic se depaseste pragul de suportabilitate din partea persoanelor fizice si firmelor, iar dupa cateva luni de incasari mai ridicate la buget, intregul mecanism se autoregleaza apoi si de obicei incasarile scad sub valoarea de dinaintea suprataxarii.
  2. Predictibilitate fiscala si mediu de afaceri prietenos pentru investitori, autohtoni sau straini. Asta inseamna o strategie coerenta pe minim 4-5 ani sau chiar, de preferinta, pe 10 ani, astfel ca firmele sa-si poata face planuri de afaceri si de amortizare a investitiilor. Insa cine sa fie garantul aplicarii unei astfel de strategii, cand guvernele se schimba de la un an la altul sau chiar de mai multe ori pe parcursul unui an?!
  3. Alcatuirea unui fond de investitii pentru dezvoltarea Romaniei, utilizabil pe trei directii majore: co-finantarea atragerii de fonduri europene, investitii de infrastructura destinate parcurilor tehnologice si atragerii de investitori, cofinantarea de catre stat a crearii de firme si locuri de munca pe domeniile de interes. Domeniile de interes sunt ramurile economice definite in strategia pe termen lung de dezvoltare economica, corelata cu demografia si invatamantul. Offsetul militar poate reprezenta o subramura a acestui fond. Folosirea tuturor parghiilor de a atrage fonduri in Romania, inclusiv recuperarea datoriilor externe catre Romania.
  4. Eficientizarea aparatului de stat si a firmelor de stat prin management privat (adica o firma de renume si cu expertiza in domeniu, sa preia managementul unui compartiment, serviciu sau companii de stat) sau acolo unde se poate, prin privatizare, inclusiv a serviciilor catre populatie. Introducerea conceptului de aparat de stat partial auto-finantabil, bazat pe rentabilizarea intreprinderilor aflate inca in patrimoniul de stat cu ajutorul managementului privat.
  5. Cresterea pedepselor pentru evaziune fiscala si coruptie si scurtarea proceselor pe aceste sectiuni.
  6. Controlul asupra resurselor naturale: taxe adecvate pentru exploatarile in curs si eficientizarea prin management privat si parteneriate obtinute prin privatizari partiale ale firmelor de stat.Redeventele si taxele incasate de pe aceste exploatari pot intra in componenta fondului descris la punctul 3 (a se vedea si modelul Norvegiei).
  7. Interzicerea contractarii de imprumuturi de catre statul roman pentru alte ratiuni decat investitii, aceasta fiind singura ratiune de deficit bugetar (offsetul militar intra la aceasta categorie de investitii).
  8. Introducerea unui mecanism care sa oblige statul roman sa plateasca arieratele la termen catre mediul privat (lucru cerut inclusiv de Angela Merkel si de diversi ambasadori ). Arieratele neplatite cu anii genereaza majoritatea blocajelor din mediul economic intern si in acelasi timp prin penalitati si dobanzi face ca statul sa plateasca in final de cateva ori contravaloarea sumei prevazute initial (a se vedea si exemplul autostrazii Transilvania si a colaborarii cu Bechtel care finanta lucrarile din proprii bani). Astfel fluxul financiar din economia romaneasca s-ar fluidiza iar cheltuielile statului s-ar reduce.

Abia apoi ne putem gandi la alte reglaje fine, strategii demografice, financiare si economice, etc.

Restul e poveste de adormit copiii… sau populatia naiva.

Pentru aplicarea unor astfel de strategii au existat vointa si solutii si in trecutul Romaniei, insa de ce sa facem recurs la istorie si la reformele incepute de Cuza si implementate atat de bine de catre Regele CarolI, care se confruntase initial cu aceeasi moda politica damboviteana?! Mai simplu e sa spunem ca atunci au fost alti oameni, cu caracter si patrioti, ca un alt Carol I sau Ferdinand nu vor mai exista, fiind niste accidente fericite ale istoriei, negand in acelasi timp cu vehementa orice idee de revenire la Monarhie, doar-doar ne-o scapa Uniunea Europeana de propriile noastre obiceiuri proaste!

Deci cine sa aibe curajul sa inceapa astfel de demersuri cand e mai simplu sa adaugi la nesfarsit taxe si sa promiti noi cresteri de salarii bugetare si pensii, iar daca da cu virgula, sa reglezi prin inflatie tot pe spinarea cetateanului de rand ?! Iar cui nu-i place, n-are decat sa paraseasca tara ! Ca doar asta a facut statul roman, in mod sistematic, in ultimii 24 de ani! Iar rezultatele se vad, insa ce este mai rau abia urmeaza…

Si asta deoarece incepand din vara lui 2012, guvernul a inceput sa taie toate investitiile, inclusiv cele realizate majoritar cu fonduri europene, de la infrastructura la maternitati, procesul continuand si in 2013, marind in paralel veniturile bugetarilor si imprumutandu-se de pe pietele externe. Astfel se omoara orice sansa de revenire a Romaniei la o dezvoltare fireasca, pe care o tot asteptam din 1989…

 

Marius Zgureanu (inginer, nu economist)

 

Mai multe aici :

http://rumaniaeconomic.wordpress.com/2012/12/08/ce-i-dorim-romaniei-posibile-prioritati-in-urmatorul-deceniu/

http://www.rumaniamilitary.ro/editorial-solutii-simple-pentru-bani-la-buget

 

 

71 de comentarii:

  1. off: polonia cumpara alte 116 tancuri leopard 2….barem ei stiu ce vor de la viata

    • Va urma zilele astea si despre asta 🙂

      • polonezii s-au pus serios pe achizitii, acum o saptamana 300 de transportoare, acum 100 de tancuri….si ai nostrii la rectiificare au taiat din buget cateva milioane de lei….barem de ar lua doua-trei batalioane de saur 2 dupa teste, si dupa sa ia TBT-ul…noi nici macar nu stim cate tr-85m1 avem…in poze apare pe la trei unitati, dar sincer cred ca doar brigada 282 il are in dotare complet(un batalion intreg)

    • pai na…polonezilor nu le pute Leopardul. Noi vrem musai tancuri facute in tara. Asta e diferenta. Cu cat mai raioasa capra cu atat tine coada mai sus. In alta ordine de idei, ideile generale ale art. sunt bune dar ar trebui exprimate fara aluziile puerile la spanzuratori si alte chestii de-astea de Halloween. Denota imaturitate in cel mai bun caz. Sper sa nu fie cazul de altceva.

      • Stelian, vom discuta zilele urmatoare aspectul asta:
        1. LEO2A4 primele primite acum ani buni erau cu tehnologia anilor ’80, ceea ce era inca OK la nivelul anilor ’90-2000. Acum trebuiesc modernizate.
        2. Modernizarea se face prin competitie intre 2 firme germane care sunt in parteneriat cu firme poloneze, urmand a fi facuta in mare parte in Polonia.
        3. In paralel cu modernizarea se discuta si negociaza achizitia unui nou lot…
        4. Cele 2 achizitii si modernizarea folosesc ca si „umplutura” care sa permita retragerea incetul cu incetul a T-72, varianta modernizata PT-91 ramanand inca in serviciu pana la introducerea unui nou tanc polonez (care nu este Leo2 A4)
        5. Din investitia si transferul de tehnologie pt. modernizarea Leo2 A4 PL, polonezii vor sa creeze embrionul pe care sa dezvolte noul tanc autohton.

        E o mare, mare diferenta!

        • ok, dar pana una alta cumpara Leopard care le permite sa aibe o forta de blindate credibila. Ce va fi vom mai vorbi. Pana una alta avem noroc cu obstacolele naturale de pe teritoriul propriu. Au suplinit de nenumarate ori politica de aparare. A, si ca sa nu se inteleaga ca urasc ind. romana din care culmea ca fac parte…n-am nimic impotriva sa se adapteze/modernizeze/intretina Leo-2 in Ro. Numai sa nu mai aud teoria aia de pestera cu „noi nu strangem shuruburi”. Decat sa faci blindaje cu tehnologie de acum 50 de ani si care nu valoreaza nimic (vezi cum se comporta in Siria) mai bine strangi suruburi (desi cu siguranta ca asta e o expresie tembela, in realitate e vorba de mult mai mult decat atat) la unul din cele mai bune tancuri din lume. Pt. ca la ora actuala singurele tancuri la care se merita sa ne uitam ar fi: M-1 (bizar/exotic din cauza turbinei), Leo-2(cam cea mai echilibrata optiune), Challenger-2(prea greu, doar doua tipuri de munitie), Leclerc(prea scump), T-90MS (mai problematic la achizitie dpdv politic, urmas al unei linii f slabe de tancuri anume T-72). Variantele modernizate de T-55 pur si simplu nu fac fata, la fel de bine poti monta VLS-uri pe bricul Mircea dar nu faci din el nava moderna ci baterie plutitoare.

        • Nu cred ca ar fi rau vreo 500 Leopard 2A4 cu kit Evolution, pe termen mediu 🙂
          Nemtii aveau vreo 2000 2A4 in rezerva?

      • „In alta ordine de idei, ideile generale ale art. sunt bune dar ar trebui exprimate fara aluziile puerile la spanzuratori ”

        Da de ce sunt puerile? In USA inca exista pedeapsa capitala prin spanzurare. USA da? Democratia democratiilor…

        Trebuie sa fii tu gica contra la orice.

        • in SUA exista pedeapsa capitala pt. omoruri deosebit de grave. Nu a fost executat nimeni in ultimii 50 de ani pt. infractiuni economice, nici macar pt. tradare. Si mai corect nu exista in SUA pedeapsa cu moartea ci in anumite state componente ale SUA. In UE este abolita, in Japonia exista mai mult cu numele (e prevazuta in lege dar in practica nu l-au executat nici pe ala cu sarinul de la metrou) si in general la fel este in tot ceea ce se poate numi lumea civilizata. De aceea discursul despre pedeapsa cu moartea impartita in stanga si in dreapta sau in public sau spanzuratori asezate in capul articolului sunt puerile. Refacerea unei economii se face cu stiinta si pricepere nu cu barbarie. Din pacate orice discutie serioasa economica sau despre tehnica militara pe forumul asta e sabotata de decerebrati precum ala care semneaza cu Preda Paul.

          • „Spanzuratorile” din capul articolului nu sunt o pledoarie pt pedeapsa cu moarte ci doar pentru „moarte” coruptiei. Iar corupia este o crima de siguranta nationala.
            Imi pare ca forumul „asta” te-a dezamagit. Sunt convins ca pe altele, articolele si discutile sunt mult mai elevete.
            E plin netul de bloguri cu articole economice si despre tehnica militara…

            • iti multumesc george ai dat glas ganduriilor mele
              tocmai pt lupta impotriva coruptie a baietiilor desteptii, a celora care,
              traiesc cu impresia ca prin banii si puterea lor pot submina un sistem,tocmai pt a

              lupta cu injustitia si coruptia am dat la drept ,sunt student in anul 2 si imi doresc sa devin procuror la dna

              • @merlin
                „tocmai pt a

                lupta cu injustitia si coruptia am dat la drept ,sunt student in anul 2 si imi doresc sa devin procuror la dna”

                Imi permit sa zambesc. Cu ani in urma, in timpul facultatii de drept si eu visam sa particip la reformarea sistemului.

                Sincer sa fiu, eu nu-ti doresc sa devii procuror la DNA in contextul actual (ceea ce oricum ar dura ani sa ajungi la nivelul ala). Dar hai sa nu-ti naruiesc visele.

                • stiu ca imi va fii foarte greu sa schimb ceva dar macar pot
                  incerca s-au produs de-a lungul istoriei schimbari
                  mult mai mari au cazut regimuri si dictatori despre care se credea ca sunt eterni ,facnad macar partial ambstractie de teoria conspiratiei si implicariile serviciilor secrete oricum va multumesc numai bine

              • Trebuie sa ai rabdare si tragi tare…

                • asta asa este dar cred ca daca voi lupta cu tota puterea si nu voi renunta voi reusi ,o schimbare trebuie sa vina deja a trecut prea mult timp sistemul esete bolnav si trebuie complet reformat iar schimbarea trebuie sa vina in primul si in primul rand la nivelul mentalitatii si justitie multumesc george si felicitari pt articol

          • @Stelian
            Exista pedeapsa capitala si la nivel federal, chit ca ea nu a mia fost aplicata din 2001.

          • Si totusi sanzuratoarea ramane cea mai buna metoda …
            Machizul de Ppmba a facut liniste spanzurand un max de 30 de insi si lsandu-i sa atarne – exceptionala performata daca tinem cont ca Lisabona fusese distrusa de un mare cutremur, ca avea o populatie de vreo 200 mii si ca in sec XVII politie nu prea era.
            Exceptionala adica atat de putini ….

      • @stelian….cel mai bine e ca armamentul sa fie facut in tara, asa nu depindem de nimeni, eu unul as prefera 350 de TR-85M2(varianta cu 1200cp si tun de 120mm) decat 100 de Leopard 2 luate de la straini fara posibilitatea de a face mentenanta si reparatile in tara…cu chiu cu vai in caz de razboi putem sa producem tr-85m1 si saur 2…daca ne-am baza pe tehnica din afara care nu poate sa fie inlocuita/produsa in tara, situatia este foarte maro…si cu lancer, aveam 110 avioane modernizate, dar mai aveam vreo 50 in stocuri care puteau fi modernizate oricand pentru a inlocui pierderile

  2. Punctul 3 din lista de masuri (cel privind fondul de investitii) este atat de important incat ar merita un articol separat.
    Trebuie documentat foarte bine pentru a vedea cum functioneaza alte fonduri suverane (ex Norvegia).
    Fondul de investitii nu ar trebui sa aiba subordonare guvernamentala (chiar daca va trebui sa se ocupe de directiile strategice de dezvoltare ale tarii) ci ar trebui sa aiba conducere independenta. E greu de spus cum ar trebui sa arate o astfel de structura (probabil cu personalitati deemnate de Academia Romana, marile universitati si structuri de cercetare pe domeniul economic, sociologic, tehnologic etc).
    Eu nu vad implicarea lui in cofinantarile proiectelor cu fonduri europene si nici nu cred ca ar trebui sa bage multi bani in dezvoltarea infrastructurii pentru ca pentru acest domeniu exista finantare europeana si cofinantare de la bugetul de stat.
    Treaba lui va trebui sa fie acolo unde bugetul nu poate interveni sa finanteze pentru ca s-ar considera ca este ajutor de stat.
    Un exemplu: participare la majorare de capital la cele doua banci ramase in portofoliul statului (CEC si cealalta), singurele care sunt implicate masiv (si fara criterii impovaratoare) in finantarea mediului de afaceri si exportului.
    Majoritatea celorlalte banci sunt implicate doar in acordarea de credite de consum si in imprumutarea Min. de Finante iar statul nu are voie sa capitalizeze CEC si cealalta banca decat din profiturile realizate de acestea.
    Alte exemple, mai apropiate de domeniul blogului: cumpararea pachetului majoritar de actiuni la producatorul de pulberi si, ulterior, achizitionarea unei linii pentru productia de combustibili hibrizi (de ex. pentru PRND 122 mm cu bataie marita), cumpararea pachetului majoritar la producatorul de rachete antitanc, achizitionarea licentelor pentru Spike si Lahat si demararea productiei, cumpararea pachetului majoritar la Moreni si finantarea proiectelor SAUR2 si TBT (pentru astea chiar este piata si ar fi pacat sa nu ne miscam)
    Separat de aceste activitati de investitii, fondul va trebui sa fie un jucator pe piata obligatiunilor de stat, in Romania si afara, pentru a-si asigura si alte surse de venit decat repartizarile din redevente.
    O tema mare care, cum spuneam, ar merita un articol separat.

  3. La punctul 4 e durere mare pentru ca se duce o lupta disperata de compromitere a ideii de management privat.
    Dupa succesul de la Hidroelectrica se incearca din rasputeri sa-l ingroape pe administrator, Borza, cu o condamnare penala pentru a se obtine anularea tuturor deciziiilor luate de acesta la Hidroelectrica. Trebuie sa urmarim cu mare atentie mersul procesului pentru ca va avea implicatii majore in tot ce va urma in economie.

    • Daca ar fi oferit managementul catre o firma specalizata de renume international si nu catre o singura persoana, ar fi fost cam greu sa inceapa astfel de sicanari pentru ca aia ar fi avut acces la avocati foarte capabili.

      • Pai tocmai asta e faza: n-au acceptat o firma straina puternica, gandindu-se ca, daca baga un administrator roman, eventual sprijinit de o casa romaneasca de avocatura, le va fi mult mai usor sa-l incurce in procesul de restructurare a Hidroelectrica. Si-au luat teapa pentru ca omul a intrat in paine, a ras toate contractele paguboase (atat cu furnizori cat si cu beneficiari dubiosi), a subtiat TESA, a subtiat Hidroserv-urile, a aruncat peste bord investitiile in obiective inutile si a scos compania pe profit. De aici a inceput si nebunia, politicienilor si spagarilor din jurul lor.
        L-au acuzat de conflict de interese pentru ca, in calitate de administrator, a propus consiliului de administratiei si consiliului creditorilor ca firma care sa reprezinte in instanta interesele Hidroelectrica sa fie casa sa de avocatura.
        Conflict de interese ! … au tipat ei doar ca Borza nu e angajat ci prestator de servicii si nu i se poate aplica legislatia privind conflictul de interese pentru ca nu se afla pe o functie publica (sau asimilata).
        In al doilea rand, el nu a decis nimic pentru ca el doar a propus iar cei care au aprobat au fost consiliul de administratie (unde exista reprezentant Franklin Templeton – daca nici astia n-au avocati ….?) si consiliul creditorilor (in principal banci, doate, si ele cu oficii juridice puternice). Daca era vreo urma de conflict de interese, propunerea pica in una din cele doua structuri dar voturile s-au dat cu 99%.
        MIsa este sa-i dea lui Borza macar o amenda penala sau o luna cu suspendare pentru ca, din momentul ala, toate deciziile lui ca administrator vor fi anulate iar baietii destepti se vor putea intoarce la furat.

    • „Trebuie sa urmarim cu mare atentie mersul procesului pentru ca va avea implicatii majore in tot ce va urma in economie.”

      Pai urmariti…asteptati scanteia… stati…etc.

    • corect eroule…a se vedea ce se intampla la Tarom. Probl ca de stiut toata lumea cam ar sti cum ar fi sa fie bine dar practica ne omoara. Ce faci cand afli ca printre „curupti” se afla si oameni despre care aveai o parere buna? Sau chiar oameni in care ai crezut? Pt. ca „politicienii” de care se vbeste aici la fel de metafizic ca si despre „teroristii” din ’89 sunt oameni dintre noi nu fantomele desertului. Uite, zilele trecute au arestat nush ce politai de printr-un judet, habar nu am cine e, nu ma intereseaza. Omul a fost suficient de banuit de infractiuni incat sa fie arestat. Si care e reactia, marsuri de sustinere, adunari pe Facebook, samd. Adica sistemul se apara nu gluma. E usor sa spui „eficientizarea sistemului” dar oare se vrea ea?

  4. Corpus Plautinum

    Pina acolo ma ia durerea de cap cind aflu ca unui fost student sirian din Regie, a devenit peste noapte imam suedez. Chiar daca el a participat la atentatul terorist din 1985 de la Bucureşti, soldat cu moartea a doi uslasi. Si Romania n-a avut nicio retinere in a-i vinde arme pentru a-si dota propria militie. Care lupta in Siria cot la cot cu Frontul al-Nusra şi ISIS (ambele al-Qaida ). Ce explicatii mai aveti si pentru asta ?

  5. Partea proasta e ca cei care ar trebui sa deschida focul impotriva celor care merita, sunt unii si aceeasi cu cei care merita sa fie impuscati. Asa ca…

  6. Gresit domnule draga! Foarte gresit. Romania are nevoie de forta de munca si sunt sigur ca Nastase Adrian ar fi foarte bun in manuirea tarnacopului in adancul Petrosaniului. Ilici si Bashica sunt tocmai buni pentru impingerea vagonetelor la lumina iar sleahta de turisti politici sunt extrem de folositori in curatarea tarii de PET-uri, construim iar un canal sau ii invitam la reanranjarea gropilor de gunoi ecologice. Adica la dam o lopata si un magnet sa caute materiale refolosibile pentru industria romaneasca. In spate sa poarte un sac de iuta legat cu sfoara si …la munca.
    http://de-gandit.blogspot.ro/2011/09/pedeapsa.html

  7. Ovidiu, eu nu sunt de acord cu chestiile astea extreme, desi uneori ar rezolva mult mai rapid o problema…

    Poza cu spanzuratoarea mi-a adaugat-o la articol, ca si „brand”, dl. GMT 🙂

    • @M. Zgureanu

      „chestiile astea extreme” apar de obicei cand se depaseste o limita a suportabilitatii. Mamaliga indura mult mai mult decat altii, dar si cand explodeaza cere mai mult.

      Daca vei vorbi cu romani de buna credinta din toate paturile sociale vei vedea ca acea limita a suportabilitatii a fost depasita de mult.

      In 89 poporul a vrut sange si conducatorii de azi l-au omorat pe Ceausescu ca sa-si scape pielea. Sunt curios pe cine vor omori data viitoare.

      Daca te uiti in istoria noastra vei observa ca „chestiile astea extreme” sunt ciclice.

    • @marius zgureanu: „chestiile extreme” rezolva f rar o probl. Sa zicem ca anul viitor reintroduci pedeapsa cu moartea pt. subminarea economiei si alte pedepse economice grave. Am doua seturi de intrebari:
      set 1. Probleme interne:
      a) cine garanteaza ca nu se vor comite abuzuri? Ro are o istorie nefericita in directia aplicarii abuzive a legii.
      b) cine garanteaza ca nu incepe o vendetta a executiilor? De gen cand se schimba partidul noi impuscam pe ai vostri si invers care in scurt timp s-ar transforma in chestii de familie si personale si ar degenera intr-o „democratie” de tip sud-american
      c) cum repari o executie nedreapta. Adica daca tu esti impuscat pt ca ai fost executat in baza unor semnaturi/marturii false cum repari chestia asta?
      set2. Probleme externe
      a) cum ai depasi izolarea internatioala care ar urma? (pt ca probabil ar urma urgent excluderea din UE sau sanctiuni economice masive ale acesteia)
      b) cum te aperi contra infractorilor off-shore? Mare parte din pagube sunt comise de firme sau persoane aflate suficient de departe (fizic vbind) de bratul legii romane.

      • @stelian

        Am mai scris mai sus. Tu chiar esti gica contra la orice.

        Din start ai pornit comenatriul cu ce NU rezolva o anumita masura. Ca de fapt la orice alt subiect pe care il comentezi.

        Bai frate din punctul tau de vedere in Romania nu se poate face nimic in absolut niciun domeniu. E prima oara cand scriu pe marginea comentariilor tale, desi am urmarit si dicutia despre tankuri, si pe aia despre avioane, etc. Nefiind inginer am stat in banca mea, dar m-a luat durerea de cap. La orice…nu se poate domnule.

        „a) cine garanteaza ca nu se vor comite abuzuri?”
        Pai in USA de ce nu se comit? Aaa stai ca romanii nu sunt straini. Pe noi nu ne duce capul.

        „b) cine garanteaza ca nu incepe o vendetta a executiilor?”
        Te referi la astia de acum? Doamne ajuta sa se abuzeze intre ei. Problema e ca de fapt sunt cei mai buni parteneri de furtisaguri.
        Daca s-ar introduce in momentul asta, da, ar fi o vendetta. Ar cere romanul morti pe banda rulanta.

        Din nou ai abordat partea negativa, ce ar putea sa mearga prost. Democratiile sud americane… Dar de ce nu ai luat exemplul USA sau Israel?

        „cum repari o executie nedreapta.”
        Faptul ca o masura este aplicata prost, nu inseamna ca masura in sine e proasta.

        „a) cum ai depasi izolarea internatioala care ar urma?”
        Asta e singura problema reala.

        • @adrian: nu-s gica contra. Pe discutiile despre tancuri si avioane oamenii aia aberau. Asta se poate demonstra cu creionul pe hartie.
          La chestia cu pedeapsa cu moartea mi-am pus niste intrebari, mi-am exprimat o parere, Nu am pretentia ca am dreptate.

      • Stelian,
        Tocmai de asta n-am vrut sa dezvolt, mai ales ca o viata in folosul comunitatii e mult mai utila decat o executie.
        Eu am avut in ultimii zece ani de doua ori treaba cu tribunalele si pot sa spun ca sunt complet scarbit. Daca s-ar introduce la noi pedeapsa cu moartea, ar muri multi oameni nevinovati… ca sa nu dezvolt mai mult.
        Justitia noastra este inca prea instabila si prea corupta ca sa poata lucra cu acest gen de pedeapsa… iar in plus ar trebui schimbat sistemul, introdusi jurati, etc, etc.

        • @ Zgureanu
          Pe jurati trebuie sa-i convingi cu argumente non juridice.

          Nu cred ca exista avocat sau procuror in Ro care sa poata face asta. Deci cateva generatii. Sistemul nostru cu 3 jurati diferea foarte mult de sistemul american.

          Legat de pedeapsa capitala, nu cred (cel putin asa sper) ca a sustinut cineva ca o asemenea masura sa fie introdusa maine sau in viitorul foarte apropiat, avand in vedere situatia actuala din justitie. Nu asta era ideea.

          • Deacord, doar ca atunci cand decizia o ia un grup e mai greu de corupt si mai echilibrat decat o singura persoana.

            • Nu e universal valabil ca mai multi sunt mai verticali si integri decat unul singur.
              Si replica care nu-mi face deloc placere este;
              Un singur rege e mai usor de influentat decat un guvern?

              • Care rege? Mihai e prea batrin si in rest cine vine? Un pustan american care nu stie un cuvant iin limba romana?

                • Da, Regele Mihai e prea batran s afaca fata la nebunia care ar urma revenirii la Monarhie.

                  Insa Principele Nicolae, daca el e „pustanul” la care te referi se apropie de 30 de ani si daca doar comparam cu varsta Regeui Mihai in 1944, o sa iti dai seama ca e pe deplin capabil sa conduca. Un rege care la intronare ar avea 30 de ani, ne-ar putea asigura o stabilitate de 30 pana la 50 de ani, daca nu apar evenimente neprevazute.

                  Insa pana a vorbi de Principele Nicolae, primul urmas la tron ar fi Principesa Margareta, cu conditia ca sa se accepte aceasta varianta in cazul reinstaurarii Monarhiei…

                  Insa deocamdata toate aceste variante sunt speculatii, atata timp cat nu se atinge masa critica a celor care ar dori aceasta varianta.

                  • Desi revenirea unui rege, imparat sau orice alta forma de monarhie imi provoaca repulsie, in cazul in care s-ar dovedi un proiect viabil pe orice fel de termen(dar nu peste 100 ani!!!) sunt in totalitate pentru. Totusi nu trebuie sa cadem in capcana ca vine altu si o sa fie mai bine pentu ca la disperare alegi orice fara sa stai pe ganduri si asta reprezinta o cale disperata de a face lucruri. Este asa numitul heirupism romanesc de care avem nevoie sa scapam. Urasc ideea de monarhie de orice fel penut ca vremea lor este pa si pusi insa trebuie luata in calcul ca orice alta alternativa. Totusi ca sa stam stramb si sa judecam drept in cazul in care nici monarhia nu face treaba buna in comparatie cu tomberonezii astia oare ce alta solutie ne-ar mai ramane? Alta revolutie? Ridicarea impotriva regelui este mult mai condamnabila in ochii lumii, legal sau alt oprobriu european sau mondial fata de rascoala impotriva unui presedinte si a unei sleahte de turisti politruci. Deci situatia este relativ gri pentr ca nu poti pune un rege doar ca sa il dai joc pentru ca in orice situatie trebuie sa ai variante de back up. Si asta este doar una dintre situatile pentru care nu vreau rege pentru ca oricat de varza suntem acum daca mai alegem si un rege iar dupa 10 ani il combatem nu este o solutie decenta, logica si normala. Nu putem transforma un monarh intr-un alt presedinte al Romaniei si din putinul meu intelect si intelegerea mea despre monarhie este doar o cale infama si mizerabila despre asemenea institutie. Oricum nimeni nu doreste fraiele Romaniei mai mult decat Charles. Restul descendentilor „cu traditie scurta” fata de glia romanesca sunt oarecum comme ci, comme ça in ce priveste asumarea rolului de epicentrul tarii si al romanilor.
                    Poate ca avem nevoie de rege insa lumea nu mai e ca la sfarsitul secolului 19 insa sunt convins ca avem nevoie de orice fel de conducator cu mana dreapta bagata pana in umar, in csat si cu stanga la fel de adanc in justitie iar picioarele bine infipte in glie.

  8. @M Zgureanu

    Felicitari. Desi nu esti economist, ai scris un articol mai bun decat toate articolele pe care le-a scris GMT despre subiectul asta.

    Legat de evaziune, la nivel de IMM s-ar reduce doar prin scaderea taxelor. Oricum IMM-urile sunt cele mai vizitate de catre ANAF. Cazurile gen senatorul Badalau sunt mai mult decat evaziune si cu 10 senatori dovediti (ca toti fura) s-ar rezolva actualul minus la incasari de care se vaitau.

    In schimb ei majoreaza taxele de toate felurile ca sa-si acopere furturile. Dupa supravietuire, asta e al doilea motiv pentru care firmele mici si in general tot omul, nu mai vrea sa plateasca taxe. Platim taxe ca sa aiba ei ce sa fure?

    Articolul este foarte bun, dar nu pentru Romania actuala.

    In consecinta in loc sa „asteptati” sa vedeti suta aia de mii de oameni in strada, asa cum comentau unii la alt articol, poate ca ar fi mai bine sa contribuiti la formarea acelei sute.

  9. Articolul e complet naiv… masurile economice nu pot fi luate in climatul politic actual.

    Sistemul e condus de o gasca de mafioti care incepe de la presedentie, guvern, servicii, procuratura, justitie agentii guvernamentale. Fiecare isi ia partea fie din sistemul de colectare al spagilor prin garda financiara de la agentii economici, din vami din taierea padurilor, concesionarea terenulurilor pentru extractie, fie de la puteri straine (vezi cazul MRU care nu e deloc singular in sistem) fie de la diverse corporatii care au nevoie de diverse dispense pentru maximizarea profitului.

    Pe langa ei mai exista o alta specie, „afaceristii”, cei care sunt in afara sistemului dar dreneaza sume importante de la buget prin diverse scheme si care beneficiaza de relatiile cu persoanele din prima categorie.(vezi UTI).
    Tot ei sunt cei care au obtinut obiective economice in urma unor privatizari la preturi „speciale”(vezi Patriciu – Petromidia)

    O alta categorie o reprezinta zona interlopa care exporta cersetorie, prostitutie, retele de crima organizata in Europa de Vest si care in mod clar beneficiaza de protectie din partea serviciilor. (vezi cazul Sandu Geamanu aflat sub protectia SIE)

    Liderii politici isi cauta sustinerea mai mult in alte capitale decat in propria tara pentru ca sistemul e penetrat si condus de forte externe.

    Intre timp nu prea mai sunt resurse disponibile care sa mentina actuala stare de lucruri si de aici se ajunge la canibalizarea sectorului privat prin cresterea aberanta de taxe si iar marile corporatii vor primi mai multe drepturi in dauna micilor proprietari.

    • De ce sa fie naiv? Masurile economice sunt, in cea mai mare parte, cele care se impun doar ca trebuie completate cu masuri de intarire a justitiei, luptei anticoruptie, insemnand parchete, instante, ANI, Consiliul Concurentei, servicii.
      Pana la urma, daca nu reusim sa facem reforma clasei politice prin vot, la alegeri, poate reusim s-o facem cu DNA, DIICOT, ANI etc etc.

    • @watcher

      Articolul nu e naiv deloc. Problema apare odata cu intrebarea „Cum si cine sa aplice un astfel de program?”. Abia aici apare naivitatea pentru ca este complet nerealizabil in Romania actuala. Sistemul mafiot care conduce Romania nu vrea asa ceva.

      Fara revolutie nu se poate aplica nici programul lui Zgureanu si nici altul.

      Pana una alta, sambata (2 noiembrie) ies in strada medicii. Ca le-au luat astia banii de la buget ca sa dea MAI-ului sa plateasca jandarmii sa ne bata.

      Pe 6 noiembrie ies si angajatii din invatamant.

      Catalizatorul Rosia Montana s-a transformat in miscare anti sistem. Solicitarile multimii sunt pentru toata Romania, inclusiv pentru nemo care nu putea sa-si bea spritul si sa asculte muzica, deranjat de scandarile multimii.

      Asa ca astia care mai aveti cat de cat vlaga in voi (cu siguranta nu e valabil pentru toata lumea), poate ca ar trebui sa participati (in caz ca n-o faceti inca). „Astept sa vad….”, „e de urmarit…” si in general ideea „ba ce nenorociti, ar trebui reformata clasa politica, dar s-o faca altii” nu dau rezultate.

      • @Adrian

        Protestele astea sunt o defulare, si e foarte posibil sa ia amploare (vezi ce a fost pe la greci), dar nu prea au ce sa schimbe. In primul rand pentru ca nu au o miscare politica coerenta in spate sau in fata. Deci chiar daca Ponta ar demisiona (slabe sanse acum ca de-abia deschide si el borcanul cu dulceata de aroganta), chiar daca guvernul ar cadea (cum?), USL tot 60% va avea in Parlament. Tot al lor va fi noul guvern. Si chiar daca e sa se sparga USL si sa cada guvernul cine sa vina la putere? O noua combinatie PNL-PDL-UDMR-minoritati-traseisti? A mai fost, nu ar reprezenta nici schimbare nici reforma. Si oricum pe chestiunile pentru care au loc protestele toti se inteleg si coabiteaza.

        Singura alternativa anti-sistem era PRM-ul. Dar „tribunu” a ajuns la o varsta in care apar unele probleme cu mansarda si partidul e praf… Nu ca ar fi parut „tribunu” mai „stabil” inainte, dar macar nu se facea de ras prin emisiuni cu fufe si cancanuri.
        Mai e Noua Dreapta a carei incercare de a forma un partid a fost blocata de tribunal. Si mai sunt niste partidulete comuniste-muncitoresti-blabla care fac si ele umbra degeaba cam in acelasi fel ca aia verzi. Si nu m-ar mira ca serviciile sa le umfle pe unele din astea tocmai pentru a juca rolul de „iepure” anti-sistem, cam cum a fost PPDD-ul…. adica tot o tzeapa.

        Intre timp, ochiul, timpanul si bulanul sunt la datorie. Aliatii nostri mai mari sunt si ei gata sa tina spatele clasei politice romanesti aliate si loiale…. Deci in caz de ceva miroase a 1907, nu a 1989.

        Deci pana una alta acusi vine 2014 si plecam in UK…. 🙂

      • tocmai de aia e naiv… pentru ca e nerealizabil in Romania actuala.

        Un ins in strada fie el si un taran betiv si violator e infinit mai valoros decat zeci de analize economice si planuri cu masuri discutate pe net.

        Vremea analizelor a trecut demult, Romania e un avion care se prabuseste accelerat, pilotzii sunt clar iresponsabili si spera ca vor scapa, liderii externi si FMI ne fac cu mana incurajator… stay on the course… pentru ei oricum e o situatie win win.

        Calatorii sunt amtetiti de turbulente… unii asculta vocea capitanului, altii asculta vocea copilotului, altii s-au aruncat cu parasuta in alte tari, cei mai multi nu mai asculta nimic pentru ca nu mai spera nimic… si asta ii incurajeaza pe pilotzi sa continue…

        • pai asta trebuie facut, nu e nimic naiv!
          Si am scris si in articol ca nimeni nu vrea sa-si asume asa ceva, adica nimeni nu doreste sa faca ceea ce ar trebui facut!

          • Tot ce scrii capata sens dupa ce ii belim pe astia cu totul cu iar asta e partea cea mai grea pentru ca necesita sincronizare, mase mari de oameni, solidaritate, teluri comune, lipsa unui interes, si mai ales aia de vor fi in fruntea valului sa fie oameni cu Constiinta nu maimute trepanate ca actualii.

            Caci Romania de maine va arata dupa viziunea lor asa cum Romania de azi si cea de ieri au aratat si arata dupa viziunea celor care au condus-o si o conduc.

  10. @preda paul
    Tu ai dat-o in antisemitism.

  11. Ca s-o lamurim putin si cu poza cu spanzuratoarea, e o vad mai mult ca o metoda de sinucidere a statului care se spanzura singur prin coruptia din propriul organism…

  12. Putin stiu si mai putini vorbesc despre modelul islandez.

    Domnule @Marius Zgureanu cred ca o prezentare obiectiva ar trebui sa cuprinda si acest model de iesire din criza. Daca in urma cu 4 – 5 ani Islanda era un stat falimentar, in prezent nu doar ca si-a revenit, dar are o crestere economica sanatoasa.

    Inainte de a veni cineva cu argumentul ca : „Islanda este un stat cu o populatie cat a orasului Craiova !”, ar trebui sa va ganditi ca Romania avea pe timpul lui „Laie” o populatie cat a orasului Shanghai / New York etc. Comparatiile de acest gen nu isi au locul, nu sunt logice si pot fi extrem de usor de demontat.

    Asadar …

    Cum sunt sigur ca astfel de site-uri sunt citite si de „cine trebuie” primul lucru pe care il intreb cu majuscule va fi : „CINE MAI OCUPA O POZITIE SUFICIENT DE IMPORTANTA SI CARUIA SA-I PESE SI SA FIE RESPONSABIL IN PRIVINTA ROMANIEI ?”

    Forta de a modifica actuala stare de fapt depinde de cat de multi isi doresc asta, de gradul de constientizare, de responsabilitatea lor si de pozitia pe care o ocupa in „piramida trofica” a societatii si economiei romanesti. Cu cat pozitia este mai spre baza acestei „piramide trofice” cu atat este nevoie de un numar (si procent) tot mai mare de persoane constiente si responsabile din populatia Romanicii care sa ia atiutdine. Cu cat situatia financiara individuala este mai mica cu atat este nevoie de mai multe persoane. Persoanele cu o situatie financiara precara sunt in general mai usor de manipulat pentru ca, in general, au si o educatie mai precara si sunt mai putin perseverente in a-si impune punctul de vedere. Am spus „IN GENERAL” ceea ce nu exclude faptul ca pot exista „EXCEPTII” notabile de la regula. Forta acestor „exceptii” poate fi importanta.

    O schimbare in Romania se poate face doar daca sunt mobilizate persoane responsabile, cu un grad de educatie cat mai ridicat, cu o situatie financiara cat mai buna si cu o pozitie decizionala cat mai bine plasata in „piramida trofica” socio-economica. De aici este de inteles si „GRIJA” cu care politrucii IEPOCII-DE-TRANZITIE (Dumnezeu stie catre ce tranzitam, dar care a inlocuit cu tupeu si nesimtire „Iepoca-de Aur” a lui „Laie”, adica a inlocuit o minciuna cu alta minciuna la fel de pcr-ista.) care ne conduc vor sa purifice astfel de pozitii si sa isi plaseze doar clientela de interese.

    Modul de reactie si de rezistenta este insa … Domnule @Marius Zgureanu, poivesteai de mecanismul de autoreglare a incasarilor la bugetul de stat. Eu vad aici un mod de rezistenta non-violent chiar daca ne-responsabil, dar indreptat impotriva „inamicilor” vizibili cocotati in varful „piramidei trofice” socio-economice.
    Ce ne facem insa cu „inamici” invizibili.

    De pe timpul lui Al Capone meriganii au o vorba „urmareste banii !”. In cazul de fata problema este putin mai complexa (in nici un caz complicata). Eu as zice sa „urmarim interesul”. Evident ca nici eu nu stiu inca ce inseamna acest interes, dar mai exista o vorba care sper sa ne ajute cat de curand : „cui foloseste?”.

    Pe scurt ca sa intri in posesia a ceea ce te intereseaza cea mai eficienta metoda este sa „creezi o problema si tu sa fii solutia la ea”. Numai ca nu poate exista o solutie unica si nici un monopol al solutiilor la o problema mai ales daca este creata deliberat. Recunosc ca cine a gandit scenariul (instigatorii) sunt deosebit de inteligenti si de informati (mai ales asupra slabiciunilor neamului geto-dac – a.k.a. romanesc) si ca din acest punct de vedere i-am dat o zdravana mana de ajutor ceea ce ne face mult mai vinovati. Asta ma face sa cred ca instigatorii sunt deosebit de apropiati in timp si spatiu. Romanii insa au invatat, de obicei, din mers orice si, tot de obicei, pentru ca „n-au gasit alta rima” (a se citi : „n-au avut incotro”).
    Arma cea mai importanta a acestui neam geto-dac este pana la urma modul de gandire original care cuprinde : imaginatia, spiritul inventiv (poarta catre iad – cum ar spune niste buni cre(s)tini), si capacitatea de a face „haz de necaz” (de a se deconecta de la o situatie stresanta pentru a o privi obiectiv ca sa ii gaseasca solutii de rezolvare). Eu cred ca deja miscarea de reactie si de rezistenta a pornit. Fiecare face ceva la care se pricepe mai bine. Toti care ne simtim responsabili facem cate ceva. Simplul fapt de a vizita, de exemplu, targul Indagra, face parte din miscarea de reactie si rezistenta.

    De ce credeti (tot de exemplu) ca am acceptat „stigmatul” de ECO-NAZIST si de TALIBAN FRUCTO-LEGUMICOL ? Sunt constient ca sunt termeni „demonizanti”, dar ceea ce conteaza este importanta pe care le-o dau eu pentru mine, nu pe care le-o dau altii pentru mine. Asadar de ce nu am vorbi si de spanzuratori ca aluzii „fine” la adresa politrucilor nostri „draci”.

    (O paranteza si la propriu si la figurat … chiar cu riscul de a-i supara pe multi comentatori … Este interesant cum unele simboluri nescrise ale neamului geto-dac au fost in timp si cu mare grija demonizate de diversi binevoitori : steagul, strigatele de lupta etc. asa cum in urma cu mai bine de 20 de ani un personagiu politruc demoniza industria grea romaneasca)

    Am mai zis-o dar o mai zic pana va fi constientizata :HAI SA FACEM NOI COMENTATORII PLANURI DACA POLITRUCII NU VOR. Hai sa prezentam alternative.

    In revista STINTA SI TEHNICA numarul pe luna in curs este prezentat planul unui sistem de irigatii national care este o constructie de INFRASTRUCTURA cu dublu rol asa cum a mai fost gandit de cineva si pe timpul lui „Laie”. Vrem sa fim „independenti” energetic ? Nu trebuie sa ne bazam pe HidroCarburile fosile. Avem alternative numai ca nu sunt cercetate si nu sunt perfectionate. Vrem o armata dotata ? Trebuie sa avem o structura economica (si industriala) capabila sa sustina o astfel de dotare si care ea insasi sa fie CONVERTIBILA pentru aparare la nevoie.

    Sistemul penal sunt de acord ca trebuie re-gandit domnule @testokick, dar nu numai …
    Adevarat grait-ai domnule @Adrian cu contributia la formarea acelei 100 000 de oameni care sa iasa in strada. Numai ca nu trebuie doar sa iasa in strada. Aia se poate face in timpul liber. Sunt sigur ca vei fi de acord ca acei 100 000 trebuie sa vina in principal cu idei alternative de a-si dezvolta situatia financiara proprie in primul rand. In fond in orice forma de capitalism (clasic, de gen comunist sau de gen umanist) ceea ce conteaza este banul si dezvoltarea CAPITALULUI UMAN sanatos si responsabil (va mai mirati ca invatamantul si sanatatea sunt puse pe butuci ?). Rentabil la o solutie tehnologica nu inseamna ca acea solutie poate produce profit imediat si in valoare procentuala si absoluta mare. Poluarea este o forma de risipa si de minare a profitului pe termen lung extrem de nociva mai ales din punct de vedere economic. O parte din solutia de combatere a poluarii este reciclarea. Cele mai mari profituri in tarile cele mai dezvoltate cu adevarat se realizeaza din gunoaie. (Puteti sa-mi argumentati ca este mai profitabil sa extrageti 1 kg de fier pur din minereu si nu din fier vechi reciclat ? Puteti sa-mi argumentati ca este mai rentabil sa extrageti 1 kWh de energie din HC fosile care COSTA decat daca il extrageti din radiatie solara gratuita ?)

    Orice solutie PARE inaplicabila si costisitoare pana apare „matura” sau „coasa”. Totul necesita actiuni responsabile si RATIONALE domnule @watcher. Evreii urmaresc si acum pe tot globul criminalii de razboi nazisti. Noi de ce nu am incerca sa urmarim criminalii „cu guler alb” peste tot pe glob. Stiu ca asta este apanajul SRI si SIE, dar ajungem si acolo si facem intai curatenie si apoi ii putem pune sa faca la randul lor curatenie intre granite si in afara lor indiferent de momentul cand a avut loc infractiunea. Asta cu prescrierea infractiunilor trebuie stearsa din toate codurile daca infractiunile sunt grave. FIECARE CAZ TREBUIE JUDECAT CA ATARE PE BAZA DE PROBE SI FARA GENERALIZARI. Asta ca sa dau o replica si instigatorului domn care semneaza @ovidiu. Blamarea IN BLOC a unui neam este o masura de IRESPONSABILITATE si extremism daunator care nu trebuie sa aiba de a face cu nationalismul constructiv (Nationalismul este un alt simbol demonizat artificial prin asocierea cu extremismul xenofob. Am o intrebare pentru domnul @ovidiu : „Daca – prin absurd – ar descinde niste extraterestri pe terra si ar demonstra ca unele actiuni pe care romanii ar trebui sa le realizeze seamana teribil dpdv economic cu cele evreiesti, dar sunt benefice acestui neam cu radacini geto-dace, ce ai face ?”) Aceeasi intrebare pentru domnul care semneaza @preda paul.

    Domnule @stelian … Nu mai exista „nu se poate”. Dumneata daca ai de schimbat un bec in casa si care s-a ars ce faci ? II spui nevestei ca „nu se poate” ?

    Nu ne mai permitem „la noi nu se poate”. A decide sa actionezi inseamna ca ai doar 50 % sa dai gres. A decide sa NU actionezi inseamna 100 % sa dai gres. Atitudinea de a NU actiona ne-a adus la falimentul actual. Si dumneata domnule @stelian si domnul @adyr imi pareti niste NIHILISTI interesati de pastrarea mai degraba a starii de fapt actuale.

    Pedeapsa cu moartea trebuie sa fie exceptionala din toate punctele de vedere. Cine greseste unui om sau societatii trebuie sa plateasca in primul rand cu averea agonisita pe baza acelei greseli si apoi (pentru a acoperi si gaurile cuielor scoase din usa – cine a citit stie despre ce vorbesc) prin munca, daca nu mai exista altfel de valori recuperabile pentru a acoperi pana si urmarile nefaste ale unei pagube produsa mai ales cu intentie criminala. Condamnarea la munca trebuie facuta cu respectarea normelor de securitate a muncii si a integritatii fizice si psihice a celui condamnat. Este normal sa dorim ca un condamnat sa fie sanatos ca sa isi poata plati datoria pana la capat. Daca acest capat inseamna moartea din cauze ABSOLUT naturale asta e alta problema. Primul scop trebuie sa fie INTOTDEAUNA recuperarea prejudiciului. Pedeapsa cu moartea nu este absolut necesara pe cand condamnarea la munca DA pentru infractori, in special pentru cei „cu guler alb”. (Iar ne intalnim cu responsabilitatea individului si nu numai.)

    Nu vin toate ideile de-a gata simultan pentru un plan pe termen lung, nu vin toate ideile unei singure persoane.

    Haideti sa muncim putintel macar la astfel de planuri pe termen scurt, mediu si lung pentru neamul asta D’acia din care ne place sa credem ca facem si noi parte. (Imi place sa cred domnule @ion ca mi-ai dat o idee buna sa-l citesc pe Pavel Corut chiar daca nu toate chestiile scrise de el sunt aplicabile in forma pe care a scris-o.)

  13. Cica exista odata un sef de echipa sau un maistru care isi batea joc de niste muncitori nu stiu unde in ce fabrica sau santier. Au rabdat oamenii cat au putut si intr-o zi i-au fixat bine niste piroane prin teasta. Piroane nu cuie! Totul a fost hotarat unanim.
    Varianta a unei povesti adevarate
    In Romania nimic nu se face de catre nimeni daca nu exista rasuflari de informatii de la baietii cu ochi albastri. Orice rascoala de oricate sute de mii de oameni sunt in strada se inabusa cat ai zice peste. Sloganul blogului: Sciencia est potentia spune foarte bine acest lucru.

    „HAI SA FACEM NOI COMENTATORII PLANURI DACA POLITRUCII NU VOR. Hai sa prezentam alternative.”
    Domnule Tinculas cui sa prezentam variantele alternative chiar daca le gasim sau sunt cu 1000% eficienta? Imi suna a heirupisme si vocea poporului in drum spre ragusire de stangere cu nojici ala Closca(de fapt Crişan) sau penumonie prin Jilava. CUi mama ma-sii sa dam noi ideile cand cei care trebuie sa gandeasca fac furturile, cartile, legile, armata, modeleaza dupa bunul plac oamenii si Romania? CUI?
    Doamne Doamne? Eu sunt ateu deci altcineva?

    • Planurile si analizele sunt forme de refulare legala a victimelor. Suntem mai inteligenti ca ei… Mai exista si versiunea mistocareala.. Le-am zis-o.

  14. se vede ca pe acest site nu se poate exprima liber opinia sau cei care conduc siteul sant niste cenzori eliminand comentariile altora

  15. adresat domnului stelian

    cine te crezi dumneata sa faci pe altul descerebrat ma cunaosteti cumva sa afirmati asa ceva
    sau cand am sabotat vreo discutie despre care dumneata le afirimi in comentariile tale

  16. Cred ca cea mai buna rezolvare ar fi introducerea curtii cu jurati in sistemul juridic romanesc, pentru a taia cat de cat legatura dintre politicienii corupti, camarila lor si justitia corupta. Plus de asta ar trebui sa existe o legislatie cat mai clara
    Juratii (cetateni alesi aleatoriu chiar inainte de proces si bine protejati) ar trebui sa judece doar cazuri grave care tin de interesul national si interesul public, gen subminarea economiei nationale, tradare, crime deosebit de grave etc. deci nu gainarii, furturi din magazine, divorturi si alte asemenea.

    Pedepsele ar putea merge inclusiv pana la cea cu moartea, confiscarea averii (inclusiv cea ascunsa prin conturi din strainatate), inchisoare pe viata.
    Pentru cei care spun ca astfel de pedepse nu ar rezolva nimic, pai avem exemplul lui Vlad Tepes.
    In doar cativa ani de domnie a cam eradicat criminalitatea (sigur, probabil nu total dar oricum a adus-o la niveluri foarte mici), a eliminat dominatia negustorilor sasi si a intarit astfel economia autohtona si pe negustorii locali, s-a apucat sa mute capitala la Bucuresti si sa construiasca palate pe acolo, a reconstruit cetatea Poienari, alte fortificatii, manastiri etc, a invadat Bulgaria (provincie a imperiului otoman) si a respins marea invazie a lui Mohamed Cuceritorul.

    Deci masurile alea au avut un succes urias am putea spune. Sigur, nu vorbim azi de tragerea in teapa, jupuire, fiert in cazan sau ingropat de viu, pedepse care aveau si un puternic impact psihologic, ci de metode mai „umane” inca practicate inclusiv in tari civilizate

    Cum imensa lor majoritate e formata cel mai probabil din smenari si corupti pusi pe capatuiala si nu din psihopati carora nu le-ar pasa de consecinte, eu sunt sigur ca politicienii de la noi ar fi foarte afectati de existenta unui astfel de sistem si unor astfel de pedepse in asa fel incat fie s-ar retrage din politica si ar face loc in sfarsit unora mult mai capabili si mai onesti, fie ar deveni ei insisi (putini dintre ei probabil) mult mai onesti si mai competenti (si chiar mai patrioti si mai demni in relatiile cu strainatatea) in a face ceva si pentru tara sau popor si nu doar pentru ei si camarila lor.
    Nici nu ar trebui sa executi pe cineva (sau ar fi vorba de foarte putini care chiar ar merita, problema ar fi UE unde s-a scos pedeapsa asta) pentru ca doar posibilitatea de a pati asa ceva (dar chiar si existenta celorlalte pedepse, oricum foarte mari si judecate de cetateni nu de cineva corupt din sistem) i-ar face pe majoritatea sa dea inapoi sau sa se gandeasca de doua ori inainte sau sa reduca foarte mult furturile si coruptia.

    • Si ar trebui obligatoriu desfintat sistemul taxei de timbru care efectiv iti limiteaza accesul la justitie.

    • Întrebare întrebătoare…
      Cine credeți că o să adopte pachetul ăsta de legi așa dure??? Legislativul românesc???Adică ei sunt proști să-și semneze singuri condamnările???

    • Ce propui tu e un Vlad Tepes castrat ca nu poa sa aplice pedepse si decapitat ca in loc de un ins o sa fie mai multi…

      Oricum sunt vise irealizabile vezi cazul Berbeceanu, vezi cazul Panait si mai e un caz al unei procuroare otravita cu mercur cand ancheta cazul Vantu.
      Misti in front te duci la fund.

  17. „Un pustan american care nu stie un cuvant iin limba romana?”
    Asta nu este un argument. In 1866 Carol de Hohenzollern nu stia o boaba romaneste. Asta nu l-a impiedicat ca in deceniile urmatoare sa devina unul dintre cei mai devotati regi pe care ii cunoaste istoria poporului roman. Depinde de caracterul persoanei in cauza daca poate deveni un conducator bun, o marioneta in mana unor smecheri, un dictator s.a.m.d. Una din problemele cu pseudoelita politica actuala este „ciocoismul”.Majoritatea sunt arivisti, pusi pe capatuiala, fara scrupule fara verticalitate. Sunt gata sa negocieze absolut orice daca obtin profit personal din asta, deprindere capatata in special la locul de munca capatat si acela prin peschesuri sau prin interventia lui tata, a unchiului si de ce nu al sotului sau amantului. Odata ajunsi in post/functie aplica intocmai reteta protectorului formandu-si la randul lor o retea de clienti/protejati. Pentru ca parcursul spre captuiala sa fie si mai lin se inscriu in partidele politice (de regula ale protectorilor) pe care insa le mai schimba odata ce-si fac relatii si incepe sa bata vantul……schimbarii. Strang bani si in cativa ani isi cumpara un loc eligibil pe listele partidului dand pe langa bani si bonusuri cu pupat in fund peste necesar liderii . Odata alesi in functie de abiltate si pozitie in partid devin de la simpli parlamentari la ministri, apar la tv unde mesteca cuvinte ale caror intelesuri multi dintre ei nu le stapanesc. Si totul vine dupa ce scoala, liceul si facultatea a insemnat promovarea cu sacosa si plicul aduse la usile directorilor/profesorilor care uita de ce lucreaza ei unde lucreaza. Iar pe unii mai ales dintre directori cu greu ii poti acuza de lipsuri materiale pentru ca in 90% din cazuri isi capata functiile tot cu plicuri si la randul lor o parte dintre ei urmeaza parcursul prezentat mai sus.
    Concluzia, clasa noastra politica este compusa 100 % din tipul Dinu Paturica iar o schimbare presupus fericita la varf (nu conteaza presedinte, rege…) nu va schimba prea multe. Gastile sunt prea multe si prea adanc insurubate ca sa schimbe o singura persoana ceva. Posibil intr-un an personajul va fi obligat sa demisioneze/ abdice sau se va interna din proprie initiativa la psihiatrie sau….. va fraterniza „elita”.

  18. In Albanezia nu a existat decat un singur ” Caritas”…intreupt brusc cu kalashnikoavele,,,cand omu a venit sa isi ia banu si nu a mai avut ce…dupa…nu a mai existat un astfel de securiti inteligence game….asta In Albania….la noi..si acum e in stare lumea sa se aseze la coada…

  19. F bun articolul! Felicitari.

  20. Trebuie sa ne luam o palma serioasa ,ca sa ne trezim din situatia actuala ,si daca reusim sa ii dam jos pe politrucii actuali ,pe cine punem in locul lor ?

  21. Daca stati si asteptati atunci taceti si indurati. Eu am invatat ca orice trebuie realizat oricat de impotriva iti sunt sortii se face pe baza unui plan. Cu cat sunt mai multi cei care inteleg necesitatea actiunii gandite si planificate rational cu atat are mai multe sanse de succes exista. UN SINGUR OM nu va realiza nimic ASTEPTAND pica para malaiata in gura lui natafleata.

    @Testokick te proclami ateist dar astepti un mantuitor fie sub forma unui rege fie sub forma unui ET. Prin ce te deosebesti in acest caz de un religios ? PRIN NIMIC …

    Prin definitie un ateu ar trebui sa fie un om care se ghideaza dupa ratiune, isi pune in valoare ratiunea concepand planuri de actiune si actioneaza intrucat stie ca nu exista nimeni care sa ii defineasca soarta sau destinul in afara propriei persoane.

    Conform acestei definitii, desi eu m-am „proclamat” un credicios (a nu se face confuzie cu termenul „religios”) liber cugetator, sunt mai ateu decat tine.
    Conform aceleasi definitii la care adaugam definitia din teoria evolutionista cu privire la fiintele umane (cum ca sunt fiinte rationale – care ar trebui sa se ghideaza dupa ratiunea personala in timpul vietii si nu in baza instinctelor si reactiilor animalice irationale), toate fiintele rationale sunt egal inzestrate si egale in fata legilor naturii, deci egale intre ele.
    De ce ar trebui sa astept sa vina un egal al meu sa ma invete sa fac ceva ce pot gandi si concepe si eu ? De ce ar trebui sa ma subestimez in fata unor egali intru ratiune ? De ce ar trebui sa stau si sa astept fara sa fac planuri ?

    Facem planuri pentru noi. Facem planuri pentru a gasi noi oportunitati de a castiga cinstit un ban. Facem planuri pentru a ne face singuri viata mai buna si mai usoara.

    Au aparut cam multi nihilisti pe aici … „Nu se poate …” sau „Nu suntem in stare …”

    Pe bune ? Ati incercat macar sa va ganditi ? Stiti ce mama dracului inseamna un brainstorming si la ce conduce ?

    … sau pur si simplu domnule @testokick va place sa va plangeti de mila si sa pozati in victima ? Halal ateu care asteapta un mantuitor sa il arunce un peste in gura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *