Romania Military

Din nou despre MGCS (Main Ground Combat System)

Sau mai clar, vesti despre viitorul tanc european, care – conform asteptarilor initiale si contrar a ceea ce se discuta de cateva luni incoace – va fi un tanc franco-german, Italia nu pare sa-si mai gaseasca locul in acest program, sau cel putin nu ca partener cu drepturi relevante.

Astfel, ministrul apararii francez, Sébastien Lecornu, a anuntat ca MGCS va fi un program impartit 50%-50% intre industriile militare franceza si germana. Mai exact cele trei companii implicate (Nexter, KMW si Rheinmetall) se vor ocupa fiecare de dezvoltarea a 1/3 din sistemele programului, dar francezii de la Nexter vor fi responsabili de fabricatia a 50% din MGCS.

Ca sa ne reaminitm despre ce discutam, MGCS va fi de facto o platforma pe care baza careia va fi construit viitorul tanc, un vehicul de comanda si un lansator de rachete. Se mai discuta si despre vehicule-robot, lasere etc.

Dar programul tancului european comun germano-francez a fost demarat inca din 2017 si astazi aflam ca in sfarsit s-au hotarat ca totul sa fie impartit juma-juma, sau daca vreti frateste, asa cum era de altfel statuat din prima zi.

Ok, dar calibrul tunului? Va fi unul mare, dar cat de mare si cine va fi producatorul acestuia, Nexter sau Rheinmetall? Si evident ca tunul este una dintre probleme, restul fiind chiar mai acute pentru ca de fapt nimeni nu are habar de nimic, nimeni nu stie ce face maine si nu au nici macar o schita pe un servetel.

Italienii ba semneaza ca parteneri, acum sunt ignorati, ba sunt luati de mana de francezi, ba de germani si intr-un final polonezii (printre cei mai realisti europenii ai zilelor noastre) nu mai dau doi bani pe tancul european in trei vehicule ci au cumparat Abrams si K2 Black Panther.

Singura declaratie oficiala este ca cele doua guverne au ajuns la un acord ca totul sa fie impartit in mod egal, dar lucrurile nu merg asa si ai nevoie de compensari. Adica nu poti face tunul din doua jumatati, nu poti sa tai turela sau motorul pe jumatate si atunci ai nevoie de un acord de compensare financiara si tehnologica.

Cineva fabrica tunul cu toate cele aferente, unul fabrica motorul si cutia de viteze etc, dar cum compensezi tunul? Cu senilele? Cu carcasa blindata, sistemul optic etc? Foarte greu sa faci totul pe din doua atunci cand acest lucru este dpdv tehnic imposibil si atunci te apuci sa negociezi.

Ce sa negociezi cand si francezii si germanii vor sa fabrice cele mai inalt tehnologizate parti din tanc? Dai tunul pe motorizare si transmisie? Turela o schimbi pentru sistemul optoelectronic?

Si cum un tanc modern este o masinarie extrem de complexa si scumpa, nu ne ramane decat sa le uram noroc echipelor de negociatori ai celor doua tari si sa asteptam bataia, intarzierile si peste 1-2 ani alte declaratii linistitoare.

Iar lucrurile sunt cu atat mai complexe cu cat inca de la inceputul discutiilor lucrurile au fost impartite astfel: programul MGCS – tanc european, program condus de germani, FCAS – viitorul avion de generatie a VI-a, program al carei lider ar trebui sa fie Franta. Asa ca de ce ar accepta germanii fratia cu francezii pe tanc? Care tanc nici nu mai este tanc ci aduce mai mult cu un pluton de arme intrunite, doar ceva amfibiu le mai lipseste ca sa fie lista completa.

Evident ca ambele programe sunt mult intarziate, nu s-a cazut de acord despre nimic si avem doar declaratii de presa.

GeorgeGMT

Exit mobile version