Romania Military

Din nou Polonia ne da lectii – planul de inzestrare multianual de 33 miliarde de euro

Polonia, prin vocea ministrului sau de externe, Radoslaw Sikorski, a anuntat in 20 martie ca va cheltui 33,6 miliarde de euro (140 de miliarde de zloţi) in cadrul unui plan pe zece ani pentru modernizarea armatei si pentru crearea de „forţe de disuasiune.

(Surse: AFP si Antena3 )

Asta inseamna, la un calcul “din topor”, 3,3 mld. euro anual doar pentru achizitia de tehnica militara!  Si interesant ste ca se vorbeste de forte de disuasiune si de o gama de echipamente care aparent nu include avioane de lupta: elicoptere, rachete, submarine, drone, blindate. Deci acest plan adreseaza alte categorii de forte decat aviatia supersonica de lupta, o referinta parand sa fie sistemele de rachete, Polonia optand pentru crearea unui sistem national diferit de cel american care va fi instalat in cadrul scutului anti-racheta, mai ales in urma schimbarilor de prioritate si rezultatului rundelor de negocieri purtate cu oficialitatile americane.

La o adica, polonezii vor si pot sa fie independenti de aliatii lor!

Nu putem sa nu ne intrebam care este nivelul discutiei pe acest subiect la nivelul societatii civile poloneze. Oare si acolo ploua cu acuzatii din partea unor ONG-uri cum ca banii aceia ar putea fi mult mai bine folositi in alte domenii?

 

Anumite oficialitati din Romania au declarat in ultimii ani ca un plan de inzestrare corecta a Armatei Romane ar implica costuri de de minim 15 miliarde de euro, cifra sustinuta si de Rumania Military in materialele de anul trecut legate de nevoia de inzestrare a armatei si de un plan esalonabil pe minim 10 ani (“Problemele majore ale inzestrarii armatei romane si ale industriei de aparare”). Daca adaugam si faptul ca polonezii sunt cu mult in fata noastra pe diverse programe de inzestrare si modernizare a tehnicii de lupta, este usor de concluzionat ca daca Romania ar dori sa fie inzestrata, comparativ si calitativ vorbind, pe acelasi nivel cu Polonia, s-ar putea ca suma necesara sa depaseasca cu brio 20 de miliarde euro. In momentul anuntului polonez, industria si cercetarea lor militara au beneficiat de 10 ani de investitii prin offset in urma achizitiei avioanelor de lupta si de retehnologizare, fiind capabile sa asigure cea mai mare parte a efortului acestui plan pe majoritatea categoriilor de armament.

 

 

Rumania Military a propus la sfarsitul lui 2012 un plan de inzestrare bazat pe achizitia cu offset si pe cresterea graduala a productiei militare interne, in functie de cresterea estimata a procentului din PIB alocat Ministerului Apararii in perioada 2013-2016: “Editorial – Minima alocare de buget din partea MAPN pentru supravietuirea industriei de aparare”. Acest plan, sustinut si de sindicatele din industria de aparare si supus in mod oficial atentiei decidentilor statului roman,   prevedea pentru 2013 o achizitie cu credit furnizor si offset plus comenzi catre industria militara romaneasca de aproximativ 130 milioane de euro, urmand ca gradual, ritmul comenzilor sa ajunga la aproape 300 milioane euro in 2016. Trebuie mentionat ca inclusiv ministrul apararii, domnul Dusa, a precizat in mai multe randuri existenta unui plan de refacere graduala a capacitatii de lupta a Armatei Romane. Deci oricum l-am numi, scopul si probabil o parte din metode sunt inevitabil asemanatoare cu ceea ce am incercat noi sa facem… si tare ne-am bucura sa fie pus si in practica

Rata creditului pentru avioanele de lupta s-ar putea plati dintr-un fond separat, special colectat de ministerul de finante pentru acest scop (cum a procedat si Polonia), in functie de parametrii negociati pentru investitiile din offset.

 

Dincolo de pretul achizitiei a 48 de avioane de lupta, estimat la 3,5 miliarde de euro, Romania ar fi ajuns ca pe o perioada de 10 ani sa aiba cheltuieli de achizitii estimate in medie la 300-500 mil. Euro pe an, ceea ce ar fi dus la maxim 5 miliarde euro cheltuiti in plus fata de suma pentru avioane, deci o cheltuiala totala de 8,5 miliarde euro. Aceasta ar fi insemnat doar jumatate din suma estimata a fi necesara nevoilor de inzestrare a Armatei Romane, ca sa fim reasigurati ca nu am cerut luna de pe cer….

 

In lunile urmatoare vom intensifica actiunile de sprijinire a offsetului si re-echiparii pe baza unui plan multianual a Armatei Romane, in principal prin comenzi acordate industriei militare de aparare!

 

Si poate vom reusi sa clintim macar cu un milimetru balanta in favoarea unei dotari corecte a armatei noastre…

 

Marius Zgureanu

 

 

 

 

 

Exit mobile version