Romania Military

Distrugătorul britanic HMS Duncan în Portul Constanța

Distrugătorul britanic HMS DUNCAN va face o escală în Portul Constanța, în perioada 8-11 noiembrie, potrivit unui comunicat de presă transmis de Statul Major al Forțelor Navale Române.

Pe parcursul vizitei bastimentului britanic în România sunt programate vizite la autoritățile militare și civile din Municipiul Constanța, iar marinarii militari români și britanici vor executa acțiuni comune de instruire, la cheu și la bordul navelor, în vederea stabilirii procedurilor comune de operare în timpul exercițiilor planificate ce vor avea loc în apele teritoriale ale românești și în apele internaționale ale Mării Negre, în perioada următoare„, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, în contextul escalei la Constanța a navei militare britanice, Federația Română de Fotbal, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale și Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din România, organizează luni, 9 noiembrie, un mini campionat de fotbal, pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la desfășurarea primului meci de fotbal care a avut loc pe teritoriul țării noastre între marinarii britanici și localnicii din zona comunei Partizani, județul Tulcea. Întrecerile sportive vor fi găzduite de Academia Navală ‘Mircea cel Bătrân’ din Constanța.

Totodată, Ambasada Marii Britanii din România și Organizația pentru Apărare și Securitate din Regatul Unit vor organiza luni, în Portul Constanța, la bordul distrugătorului HMS DUNCAN, de la ora 11,00, Ziua Industriei de Apărare și Securitate, un eveniment la care au fost invitați să participe reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, oficiali guvernamentali și companii românești de profil.

HMS DUNCAN este cel de-al șaselea și ultimul distrugător britanic de tip 45. Nava a fost finalizată și lansată la apă la sfârșitul lunii octombrie, în anul 2010. Este primul vas militar din clasa 45 care are capacitatea de implementare a Sistemului Harpoon.

În prima etapă de construcție, în anul 2010, i s-au instalat echipamentele principale, turbina cu gaze, turela de calibru mediu și buncărul Sea Viper pentru arme, toate fiind conectate cu un cablu electric suficient de lung cât să înconjoare autostrada din jurul Londrei (188 km) de aproape trei ori.

O mare parte a echipamentului a început să fie pusă în funcțiune în anul 2011, incluzând sistemul de energie și propulsie, acesta fiind capabil să producă suficientă energie pentru a alimenta un întreg oraș de dimensiune mică.

Nava este pregătită să ia parte la misiuni operaționale pe tot globul și, conform jurnalului de bord, a fost preluată de comandant și de echipajul acesteia la începutul anului 2013, în Portul Portsmouth.

AGERPRES / (AS — autor: Dan Mihăescu, editor: Marius Frățilă)

Exit mobile version