Distrugătorul britanic HMS Duncan în Portul Constanța

Distrugătorul britanic HMS DUNCAN va face o escală în Portul Constanța, în perioada 8-11 noiembrie, potrivit unui comunicat de presă transmis de Statul Major al Forțelor Navale Române.

hms duncan

Pe parcursul vizitei bastimentului britanic în România sunt programate vizite la autoritățile militare și civile din Municipiul Constanța, iar marinarii militari români și britanici vor executa acțiuni comune de instruire, la cheu și la bordul navelor, în vederea stabilirii procedurilor comune de operare în timpul exercițiilor planificate ce vor avea loc în apele teritoriale ale românești și în apele internaționale ale Mării Negre, în perioada următoare„, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, în contextul escalei la Constanța a navei militare britanice, Federația Română de Fotbal, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale și Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din România, organizează luni, 9 noiembrie, un mini campionat de fotbal, pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la desfășurarea primului meci de fotbal care a avut loc pe teritoriul țării noastre între marinarii britanici și localnicii din zona comunei Partizani, județul Tulcea. Întrecerile sportive vor fi găzduite de Academia Navală ‘Mircea cel Bătrân’ din Constanța.

hms duncan 2

Totodată, Ambasada Marii Britanii din România și Organizația pentru Apărare și Securitate din Regatul Unit vor organiza luni, în Portul Constanța, la bordul distrugătorului HMS DUNCAN, de la ora 11,00, Ziua Industriei de Apărare și Securitate, un eveniment la care au fost invitați să participe reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, oficiali guvernamentali și companii românești de profil.

HMS DUNCAN este cel de-al șaselea și ultimul distrugător britanic de tip 45. Nava a fost finalizată și lansată la apă la sfârșitul lunii octombrie, în anul 2010. Este primul vas militar din clasa 45 care are capacitatea de implementare a Sistemului Harpoon.

În prima etapă de construcție, în anul 2010, i s-au instalat echipamentele principale, turbina cu gaze, turela de calibru mediu și buncărul Sea Viper pentru arme, toate fiind conectate cu un cablu electric suficient de lung cât să înconjoare autostrada din jurul Londrei (188 km) de aproape trei ori.

O mare parte a echipamentului a început să fie pusă în funcțiune în anul 2011, incluzând sistemul de energie și propulsie, acesta fiind capabil să producă suficientă energie pentru a alimenta un întreg oraș de dimensiune mică.

Nava este pregătită să ia parte la misiuni operaționale pe tot globul și, conform jurnalului de bord, a fost preluată de comandant și de echipajul acesteia la începutul anului 2013, în Portul Portsmouth.

AGERPRES / (AS — autor: Dan Mihăescu, editor: Marius Frățilă)

26 de comentarii:

  1. „…un mini campionat de fotbal, pentru a marca împlinirea a 150 de ani de la desfășurarea primului meci de fotbal care a avut loc pe teritoriul țării noastre între marinarii britanici și localnicii din zona comunei Partizani, județul Tulcea.”

    Între britanici si turci probabil, cà Dobrogea nu apartinea României în 1865.
    Sunt totusi sceptic asupra acestei întâlniri, pe la epoca aceea regulile fotbalului abia erau codificate în Anglia.

  2. Asta e una din navele care stau mai mereu la ancora aici cand vine din patrula!! Cat despre senzatia pe care o am cand vad 2-3 bucati din astea ,uneori si cocoasa cate unui submarin apai nu incetez sa ma minunez ca distrusii astia pot avea asa ceva in timp ce poporul nostru inteligent si tara noastra bogata ne taraim sa supravietuim de pe o zi pe alta!
    Si sunt invidios ca au clasa politica competenta.

    • apoi bro, nus’ cat de distrusi is… nu era ceva nemaivazut in Anglia sec XVI sa vezi un muncitor citind un ziar in pauza de masa… eu asa zic, chiar daca au fost una dintre cele mai a dracului tzari de pe mapamond, „perfidul albion”, coruptii lor erau corupti pana la un punct, dup’aia erau patrioti!

    • Nu stiu cat de competenti sunt, dar sunt patrioti. Nu un patriotism populist, ci unul pragmatic de genul: daca Anglia e mare si noi suntem mari. Ai nostri, ca brazii, au deviza: daca eu sunt mare si tara este mare. Gandire tipica de cocalar dambovitean (indiferent de zona tarii din care provin).

  3. Ce asemănare intre Duncan și Ivar Huitfeld …
    https://m.youtube.com/watch?v=yadQ9M2-Rkc

  4. „iar marinarii militari români și britanici vor executa acțiuni comune de instruire, la cheu și la bordul navelor, în vederea stabilirii procedurilor comune de operare în timpul exercițiilor planificate ce vor avea loc în apele teritoriale ale românești și în apele internaționale ale Mării Negre, în perioada următoare„, se arată în comunicatul de presă.

    Ma intreb ce activitati comune de instruire s’or putea efectua intre ragalia aia SF cu Sampson, ASTER si ce echipamente razboi electronic o fi avand la bord si copaile noastre cu mitraliere, Styx si RBU

    Probabil aia stau cu Sampsonu si cu ASTERu la panda, in timp ce noi le ne facem cartofi prajitzi

    Iar ca antrenamente pt aia avansatzi se executa comuncatzia cu steagurile

  5. Cica face exertzitzii cu jumatate din fortele aeriene si o treime din aviatia navala ambarcata

    „Din cadrul Forțelor Navale Române, la exercițiu participă 350 de militari. Navele implicate sunt fregata Regina Maria, care va avea la bord un elicopter Puma Naval şi o grupă de forţe pentru operaţii speciale, dragorul maritim Locotenent Dimitrie Nicolescu şi nava purtătoare de rachete Zborul.

    Ele vor fi susținute de trei avioane MiG 21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române.”

    romanialibera.ro/actualitate/eveniment/flota–avioanele-si-fortele-speciale-pregatesc-apararea-in-marea-neagra–o-nava-straina-vine-in-ajutorul-romaniei-399162

  6. Monografia satelor Partizani si Ilganii de Sus

    Marinarii britanici au jucat fotbal la Ceatal Sf Gheorghe langa actuala localitate Partizani. Au jucat fotbal intre ei, marinarii. Satul nu exista atunci, el s-a infiintat in 1899.La ceatal exista doar un punct de telegraf. Aici exista un grind mai inalt unde nu era stufaris ca pe tot bratul Sulina.Asta este informatia corecta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *