Romania Military

Francezii isi regandesc si ei strategia la nivel global

Charles de Gaulle

“Si ei” pentru ca primii care au anuntat in mod oficial acest lucru au fost americanii, cand cu ceva ani in urma au declarat ca centrul de greutate al US Navy se va muta spre Pacific, cu peste 60% din forta sa navala si nu numai.

Nu exista aici nici un mare secret, US Navy si-a cam pierdut obiectul muncii in Atlantic odata cu prabusirea URSS iar Rusia este, o vedem pe viu in Ucraina, doar o jalnica inlocuitoare a imperiului rosu sovietic si daca la trupele terestre sta atat de rau precum vedem astazi in vestul Ucrainei, ne putem doar inchipui ca la capitolul forte navale sta chiar mai rau, macar din perspectiva faptului ca nivelul de pregatire necesar pe navele de lupta moderne este mai ridicat decat cel dintr-o unitate normala de infanteriei si, evident, mult mai scump de atins.

Astfel incat americanii si-au indreptat atentia, portavioanele si submarinele mai spre Pacific decat spre Atlantic.

Doar ca nici Parisul nu stat cu mainile in san si desi francezii trec printr-o perioada  mai dificiala in privinta numarului de avioane de lupta disponibile (in principal datorita succesului nesperat la export al Rafale) si al tancurilor Leclerc care vor fi modernizate, Franta va putea sustine un eventul conflict cu Rusia pe flancul estic al NATO fara mari emotii.

Franta are probleme doar temporar pe zona aviatiei militare si in acelasi timp isi calibreaza bugetul militar conform realitatii din zilele noastre, o realitate in care Rusia nu mai este perceputa ca un pericol iminent (decat poate dpdv nuclear, dar acolo si Franta detine un arsenal termonuclear) datorita “performantelor” fortelor sale armate din Ucraina. Am scris de mai multe ori ca odata cu acest razboi nimeni nu mai considera Rusia o putere militara demna de a fi luata in calcul, rateurile fiind dese atat pe zona tehnicii de lupta darapanate, cat mai ales in zona pregatirii fortei luptatoare.

Cu o structura de comanda inapta, fara o clasa de ofiteri demna de acest nume si cu subofiteri de foarte slaba calitate, nimeni in Europa nu mai este speriat de rusi. Atat timp cat Ucraina, o forta militara nu de foarte buna calitate la inceputul conflictului, reuseste cu un sprijin limitat din partea NATO sa tina Rusia in sah, de ce anume s-ar speria NATO Europa?!

Porte-avions de nouvelle génération (PA-NG)

Asadar, Franta isi reconfigureaza, se pare, strategia militara si isi indrepta si ea – presupun eu – atentia catre Pacific, pentru ca la Paris se discuta din ce in ce mai serios despre posibilitatea construirii a doua portavioane cu propulsie nucleara. S-a ajuns la concluzia ca un singur portavion nu va permite Parsiului sa-si proiecteze forta si influenta pe oceanele lumii 365 de zile pe an, lucru care ar fi de dorit.

Si unde anume ar putea dori Franta sa-si proiecteze influenta cu ajutorul a doua portavioane? Asupra Rusiei, o tara eminamente continentala? Evident ca nu, tot Pacificul de Vest este luat in considerare de francezi, zona unde Parisul detine teritorii importante si posibil vaste resurse in subsolul oceanului.

Deocamdata se discuta, dar exista un termen limita: 2028. Pana cel tarziu in 2028 Parisul trebuie sa stie exact daca va merge in continuare pe varianta cu un portavion, sau face pasul in fata si va avea doua astfel de nave asa cum de altfel era programat atunci cand Charles de Gaulle a fost aprobat pentru constructie.

Evident ca odata ce vor lua hotararea de a detine simultan doua portavioane nucleare vor trebui sa investeasca masiv in marina militara, pentru ca si cel de-al doilea portavion va avea nevoie de propriul sau grup de lupta si protectie, 1-2 submarine de atac, echipaj, piloti, avioane, elicoptere etc, lucruri care sunt exorbitant de scumpe. In plus viitorul portavion francez va fi semnificativ mai mare decat Charles de Gaulle, 42 mii de tone vs 75 mii de tone.

Va fi insa foarte greu ca Franta sa se angajeze la o asemeneqa cheltuiala. Extrem de greu.

Dar discutia exista, este serioasa si nu arata nimic altceva decat faptul ca francezii au de gand sa-si creasca influenta in Pacificul de Vest acolo unde americanii, britanicii, australienii, germanii chiar si japonezii fac din ce in ce mai mult front comun in fata Chinei.

GeorgeGMT

Exit mobile version