Romania Military

Francezii si germanii au planuri mari

noul tanc franco-german

Nu va lasati pacaliti, este vorba de un singur tanc intrunit cu el insusi…

De unde pana mai ieri se luau de par, delicat adevarat, acum se tin de brat si explica restului europenilor ce planuri marete au ei in materie de tancuri. Evident ca s-a plecat la drum cu o noua fituica semnata – High Level Common Operational Requirements Document (HLCORD).

Drept este ca semnatarii sunt persoane importante, Seful Statului Major al Armatei Franceze, generalul Pierre Schill si omologul sau german, generalul Alfons Mais. Deocamdata fituica este la secret, dar in acelasi timp, ca lucrurile sa fie clare, nimic nu s-a rezolvat intre cele trei companii care ar trebui sa participe la program: Rheinmetall, Krauss-Maffei Wegmann si Nexter, iar in privinta Leopard 2AX si a ciudateniei numita KF-51 Panther lucrurile iarasi nu sunt clare pe niciun mal al Rinului…

Cu toate acestea, pe 9 octombrie, ministerul apararii de la Paris a dat publicitatii o lista despre cum ar trebui sa arate viitorul MGCS, iar lista pare desprinsa din specificatiile unui avion de generatia a VI-a.

Astfel, MGCS va fi evident un calculator pe senile, dotat cu inteligenta artificiala, un tun de mare calibru (putem presupune ca mai mare de 120mm si oriunde intre 130mm propus de germani sau 140mm avut in vedere de francezi) si insotit in lupta de o pleiada de vehicule-satelit, controlate tot de inteligenta artificiala a tancului-mama. Astfel vom avea un vehicul blindat purtator de rachete anti-tanc, un vehicul dotat cu arme laser (probabil ca post de sistem anti-drona) si evident propriile sale drone.

Si ca tortul sa aiba si glazura, tunul principal va putea distruge tinte la 8 km distanta, asistat probabil de o drona si cand auzim de 8 km distanta de angajare ne gandim doar la tunul francez de 140mm Ascalon al Nexter, pentru ca cel de 130mm al Rheinmetall nu atinge o astfel de raza de actiune. Este vorba evident de tragere directa, pentru ca la cea indirecta se poate atinge si dublul distantei, iar aceasta poate fi facuta si cu munitie ghidata pentru a pastra precizia la astfel de distante. Si evident, munitia ar putea fi ghidata cu ajutorul senzorilor de pe drona, care ar putea vedea mult mai departe, inclusiv dupa obstacole.

Astfel ca elementele pe senile, roti sau cu aripi care vor insoti viitorul tanc in lupta: “will multiply, by their number, mobility and simultaneity, their capacity to attack the enemy”, a explicat domnul Delphine Dufourd-Moretti, seful departamentului pentru armele viitorului (sa-i spunem asa) din DGA-ul francez. Ne explica domnia-sa ca inamicul va fi cu totul coplesit: “o many dilemmas and surprise effects for the adversaries”. Bietul adversar…

Cu alte cuvinte, francezii si germanii se gandesc sa proiecteze un tanc fantastic si mai apoi sa-l imparta pe mai multe platforme, fiecare cu armele ei, cu senzorii ei, totul legat, of course, de un sistem de comunicatii performant si instant.

Oare lucrurile chiar spre astfel de solutii se misca, sa imparti tancul in 3-4 platforme separate?!? Poate ca acesta este viitorul, dar deocamdata, asa cum scriam la inceputul articolului, noua prietenie franco-germana in materie de tancuri a aparut pe lume cu semnarea a inca unei fituici, restul problemelor care treneaza de ani de zile nici n-au fost abordate, nici rezolvate, pur si simplu au ramas pe loc.

Cu alte cuvinte, germano-francezii s-au gandit sa treaca de la conceptul de arme intrunite: tanc+infanterie, sustinute de artilerie si aviatie la conceptul inovator de tanc intrunit din mai multe vehicule, ceea ce sa recunoastem este o idee cu totul noua, nu neaparat si foarte desteapta…

E-MBT versiunea Eurosatory 2022

Tancul european intrunit al viitorului are si un nume de concept – E-MBT [Enhanced/European Main Battle Tank] al carui concept precursor a fost deja expus la ultima editie a Eurosatory.

GeorgeGMT

Exit mobile version