Romania Military

Fregatele Regele Ferdinand si Regina Maria vor fi modernizate, contractul de 839 mil. lei va fi atribuit prin „licitatie restransa”

fregata regele ferdinand f221

Anuntul de participare pentru initierea programului de modernizare a fregatelor din clasa T22R – etapa a II-a a fost publicat miercuri in sistemul electronic de achizitii publice, informeaza MApN. Contractul este estimat la 839 mil. lei, fara TVA (circa 188 milioane de euro).

Procedura aplicata pentru atribuirea contractului este „licitatia restransa”, organizata in baza OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, se arata in comunicatul Ministerului Apararii.

Prin acest contract, fregatele „Regele Ferdinand” si „Regina Maria” vor fi dotate cu sisteme de rachete antiaeriene, de rachete antinava si sisteme de tunuri si/sau rachete pentru aparare contra rachetelor antinava, dar si cu senzori cu performante superioare (radare, electronooptici si sonar tractat).

„Acestea vor fi integrate intr-un Sistem de Conducere a Luptei computerizat, modern, care va permite indeplinirea intregii game de misiuni specifice fregatelor”, se scrie in comunicat.

Modernizarea navelor se va realiza, in mod obligatoriu, in Romania, ca cerinta de securitate a aprovizionarii, potrivit art. 1 alin. (1) si art. 50 din OUG nr. 114/2011, coroborate cu art. 346 alin. (1) din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene, fiind aprobata de CSAT prin Memorandumul cu tema: Programul multianual „Fregata multifunctionala – modernizare etapa a II-a”.

Ca cerinta minima de calificare, firmele interesate trebuie sa demonstreze ca a executat in ultimii cinci ani livrari de produse similare si care cumulat sa fi avut o valoare de cel putin 839 de milioane lei. „Prin produse similare, autoritatea contractanta intelege constructia si instalarea, pe nave de lupta din state membre NATO, a unor sisteme de conducere a luptei navale (CMS – Combat Management System), inclusiv instalarea si integrarea echipamentelor prin care acestea utilizeaza capabilitatea Datalink 16”, se arata in anuntul Romtehnica din SEAP.

Romania si-a marit substantial bugetul pentru Aparare in 2016, iar printre obiectivele de investitii se numara si modernizarea navelor sale, printre care si „Regele Ferdinand” si „Regina Maria” cumparate in urma cu 12 ani de la Marina Regala a Marii Britanii.

SAAB declara in decembrie 2015 este la curent cu intentiile Romaniei de a moderniza cele doua fregate de tip 22, Regina Maria si Regele Ferdinand, si suntem interesati de acest program.

Tot atunci, premierul britanic David Cameron a declarat la Cotroceni ca Romania ar putea colabora cu Marea Britanie in efortul sau de a-si consolida flota navala.

Fregatele „Regele Ferdinand” si „Regina Maria” – cumparate de la Marea Britanie in 2003

Romania a cumparat in ianuarie 2003, in timpul Guvernului Nastase, doua fregate de Tip 22 Broadsword scoase din uz cu un an mai devreme din Marina Regala Britanica. Pentru cele doua nave construite in 1986 s-au platit circa 116 milioane lire sterline (134 milioane euro). Cele doua fregate au fost denumite Regele Ferdinand (F-221) si Regina Maria (F-222) si s-au alaturat fregatei romanesti Marasesti (F-111) in cadrul flotei de fregate a Marinei Romane.

„Tip 22 Broadsword” este o clasa de fregate construite pentru Marina Regala Britanica. De-a lungul timpului au fost construite 14 nave de acest tip, productia fiind impartita in trei generatii, cu navele din ultima generatie retrase din dotarea Marinei Regale Britanice in anul 2011. Sapte nave din primele generatii au fost scoase la vanzare si achizitionate de Brazilia (cunoscute drept clasa Greenhalgh), Chile si Romania.

Fregata „Regele Ferdinand” (F-221) (fosta HMS Coventry (F98) este actuala nava-amiral a Marinei Militare Romane. Nava a fost cumparata de la Regatul Unit de Marina Romana, pe 14 ianuarie 2003, si redenumita Regele Ferdinand dupa regele Ferdinand I al Romaniei. Fregata a fost predata Romaniei pe 19 august 2004 si a fost supusa imediat probelor pe mare. Regele Ferdinand a fost receptionata de Marina Militara Romana pe 9 septembrie 2004.

Fregata „Regina Maria” (F-222) (denumita anterior HMS London (F95)) este tot o fregata Tip 22 ce a fost cumparata de Romania de la Marea Britanie la inceputul anului 2003, a fost revitalizata si reechipata in urmatorii ani.

HotNews via orion

 

RUMANIA MILITARY – nota:

Suma de doar 188 mil. euro alocati modernizarii celor 2 fregate arata ca e vorba de un minim de capabilitati si nu trebuie sa ne asteptam la miracole.

MApN ar trebui sa tina cont ca rusii isi sporesc intr-un ritm rapid si pe mai multe paliere capacitatile de lupta la Marea Neagra, introducand nu doar noi tipuri de aeronave, rachete si submarine ci si noi  nave (ultimul anunt se refera la fregatele P11356, care completeaza submarinele P636.3 (Varshavyanka) si corvetele P21631 (Buyan-M)). Astfel, programul limitat de modernizari al fregatelor Type 22 ar trebui rapid revizuit fie prin cresterea sumei alocate, fie printr-o arhitectura care sa permita in anii urmatori alocarea unor noi sume pentru extinderea capacitatilor.

 

Pentru reamintire, o modernizare acceptabila a fregatelor era estimata in 2009 la suma de 420 mil.$ / 310 mil. euro ( 1,374 miliarde lei fără TVA ).

Ca si referinta pentru o dotare minim acceptabila este contractul ANZAC pentru Noua Zeelanda (a se vedea link-urile d emai jos). Doar CMS-ul a costat 164mil.$, din suma totala de 385mil.$ platita pentru modernizarea a doua fregate insa rezultatul este mai mult o nava de patrulare, care nu face fata insa unei posibile escaladari la nivelul flotei ruse din Marea Neagra. O modernizare la nivelul amenintarilor din zona ar necesita probabil o suma dubla fata de cea folosita in contractul ANZAC.

Deci banii alocati licitatiei nu acopera nici macar costurile unor capabilitati considerate ca fiind minime acum cativa ani.

Bibliografie:

http://www.tehnomil.net/2014/05/07/modernizarea-fregatelor-despre-costuri/

http://www.tehnomil.net/2015/03/22/modernizarea-fregatelor-type-22r-cms-ul/

http://www.rumaniamilitary.ro/modernizarea-fregatelor-type-22-la-ce-ar-trebui-sa-ne-asteptam/

 

Exit mobile version