Noul cancelar german, Friedrich Merz are ambiții foarte mari și își dorește ca Germania să dețină cea mai puternică armată terestră europeană. Pe cale de consecință, anul acesta bugetul apărării german ar trebui să atingă suma de 95 miliarde de euro (din care24 de miliarde din fondul special de 100 de miliarde convenit 2022). Din această suma 9 miliarde vor merge în Ucraina.
Dar pe 23 iunie Berlinul și-a anunțat intențiile cu privire la apărare în anii ce vin și astfel, în 2029, bugetul apărării ar trebui să atingă 3,5% din PIB , în sumă prognozată de 153 miliarde de euro.
Conform planurilor defensive al NATO, asumate de Germania, Berlinul ar trebui să înființeze la nivelul forțelor terestre șapte noi brigăzi (aproximativ 40 de mii de oameni) și să le doteze complet.
Cei de la Bloomberg susțin că nemții vor să cumpere încă 1000 de noi tancuri Leopard 2A8/AX pe lângă cele aproximativ 300 tancuri (unele mai vechi) pe care le au deja. Iar contractul pentru dezvoltarea noii variante de Leopard (unii o numesc Leopard 3) a fost deja semnat de guvern în ianuarie.
Iar pe lângă cele 1000 de tancuri noi, ministerul german al apărării are intenția de a comanda și 2500 de noi transportoare blindate Boxer 8×8. Suma totală necesarea pentru 1000 de tancuri și 2500 de Boxer este estimată la 25 de miliarde de euro, ceea ce mie îmi pare chiar foarte puțin.
Parlamentul german este așteptat să-și dea avizul pentru acest plan de înzestrare până la sfârșitul acestui an.
Și dacă credeți că tancurile și transportoarele blindate pe roți sunt singurele achiziții majore pentru forțele terestre germane, ei bine, va înșelați profund, pentru că nemții au chiar planuri mărețe.
În acest sens, în proiectul de buget al apărării pe 2025, au fost puși de-o parte 1,48 de miliarde de euro pentru achiziția a MLI Puma suplimentare. Fondurile vor fi alocate astfel: 503.6 millioane în 2028 și 976.8 millioane în 2029.
Doar că MLI Puma a adus numai necazuri armatei germane, nemții fiind în cele din urmă nevoiți să-și doteze brigada trimisă în țările baltice cu MLI Marder.
Înițial au fost comandate 405 unități în 2019, mai apoi numărul a fost redus la 350 de bucăți. În iunie 2021 s-a semnat un acord de modernizare a 154 de blindate la standardul “S1” pentru 1,04 miliarde de euro, iar în 2023, alte 143 de blindate au fost trimise la modernizare contra sumei de 770 milioane de euro.
În mai 2023, au fost ordonate 50 de Pume noi, pentru 1,1 miliarde de euro, ducând totalul de MLI Puma la 400 de unități.
Deocamdată nu știm câte vehicule vor fi comandate, dar dacă ținem seama de suma implicată de aproximativ 1,5 miliarde de euro ne putem aștepta la încă 50 de blindate.
Dpdv tehnic, MLI Puma pare a fi o mașină foarte serioasă, dar practic, a venit cu numeroase probleme, inclusiv mecanice, a tot avut nevoie de reparații și modernizări și una peste alta nici astăzi nu știm dacă flota de Puma este operațională în parametrii tehnici ceruți sau dacă încă mai sunt probleme de rezolvat. Cert este că MLI Puma este singurul blindat german care n-a avut nici măcar o singură cerere de export și nici măcar n-a fost oferit, din câte știu eu, în timp ce Leopard 2 se vinde foarte bine, Boxerul la fel.
Referitor la necesitatea de a crește numărul de militari, aici lucrurile sunt pe cât de simple în teorie, pe atât de complicate în practică. Pe de o parte, Berlinul nu are decât să reintroducă serviciul militar obligatoriu, eventul sub formă de loterie și să cumpere arme.
Pe de altă parte, infrastructura necesară unui număr mare de recruți probabil că nu mai există de mult și trebuie refăcută: cazărmi, terenuri de instrucție, săli de cursuri, ofițeri și subofițeri instructori etc. Ori respectivă infrastructura se distruge foarte ușor, dar se reface foarte greu și cu costuri foarte mari, aici fiind necesare alocări bugetare masive și rapide, dar asta cere timp.
GeorgeGMT