Romania Military

Germania isi creste cheltuielile militare

Nu cu mult, mai este cale lunga pana la 2% din PIB, dar in 2017 bugetul apararii a crescut cu 8% fata de 2016 – la 37 miliarde de euro (aproximativ 1,2% din PIB), iar acest lucru se vede deja in comenzi noi pentru industria de aparare.

Astfel cei doi mari producatori germani de armament  Rheinmetall si Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co sunt companiile care vor beneficia cel mai mult de pe urma unui buget mai mare, atat prin comenzii pentru noi echipamente cat si prin programe de modernizare.

Bundeswehrul anunta deja unul dintre cele mai mari contracte  care vizeaza modernizarea 100 de tancuri Leopard 2 (Rheinmetall si KMW) in valoare totala de 800 milioane de euro. Contractul, care nu a fost inca semnat, are in vedere modernizarea a 100 de tancuri stocate prin cresterea protectiei impotriva minelor anti-tanc si a dispozitivelor explozive improvizate, sisteme de comunicatii noi, sisteme de vedere pe timp de noapte (si achizitie a tintei) sau in conditii de vizibilitate foarte redusa.

Modernizarea are in vedere standardul canadian pentru Leopard A2A7, tancuri pe care nord-americanii le-au folosit cu mult succes in Afganistan, apoi le-au povestit si germanilor ce au invatat acolo.

Insa nu 2017 pare a fi anul in care industria apararii din Germania a inceput sa simta vant in panze, din partea Berlinului, ci 2015, atunci cand s-a semnat un contract in valoare de 467 milioane de euro pentru 131 de transportoare blindate 8×8 Boxer, unul dintre cele mai mari contracte din ultimii zece ani.

In aceste conditii Rheinmetall si-a crescut profitul in 2016 cu 63%, in principal pe seama livrarilor de munitie si vehicule catre armata germana.

In acest moment sunt asteptate contracte semnificative din partea Berlinului pe zona camioanelor militare, a vechiculelor blindate (pe roti si senile) si a munitiei.

In privinta exportului germanii stau iarasi bine cu previziuni de crestere in viitor. Astfel Thyssenkrupp AG a semnat un acord cu guvernul Norvegiei pentru constructia a 4 submarine U 212A, alte companii germane sunt implicate in modernizarea tancurilor Leopard 2 din Polonia, Finlanda, Lituania tocmai ce a cumparat transportoare blindate Boxer.

Se aminteste si de faptul ca Rheinmetall a semnat, la sfarsitul anului trecut, o intelegere de tip joint venture in Romania pentru dezvoltarea si producerea de transportoare blindate.

Ceva, ceva se misca si in cazul Germaniei, industria ei stie si poate, are un foarte bun renume in piata, depinde acum de cat de mult sunt dispusi europenii sa cheltuie si bineinteles si de modul in care guvernul de Berlin are de gand sa-si asume si rolul de lider militar al UE nu numai economic.

Economia germana poate sustine fara probleme 2% din PIB pentru aparare, atat timp cat bugetul tarii este excedentar. Bani ar fi, posibilitati economice si tehnice sunt, vedem care va fi politica noului guvern de dupa alegerile generale din acest an, insa in afara oricaror discutii epoca cheltuielilor modice pentru aparare a cam apus la Berlin si nemtii, vor nu vor (dar eu cred ca vor si doar se lasa rugati),  o sa puna banul jos si isi vor dezvolta o forta militara pe masura fortei economice.

GeorgeGMT

 

Exit mobile version