Atunci când Ankara și-a exprimat dorința de a cumpăra 40 de avioane Eurofighter Tranche 4 din Europa, trei din țările implicate în program (Spania, Italia și Marea Britanie) au fost de acord, Germania a fost însă împotriva, urmând o politică de embargo pentru materiale și tehnologii militare impuse Turciei încă din 2017, odată cu intrarea armatei turce în nordul Siriei.
Au urmat negocieri aprinse între turci și nemți, între nemți și britanici (Londra ar urmă să furnizeze aparatele Ankarei) și într-un final, Germania a fost de acord. Dar lucrurile nu se opresc aici, pentru că recent, cotidianul german “Handelsblatt” susține că guvernul interimar al cancelarului Olaf Scholz a blocat din nou vânzarea datorită evoluțiilor nu foarte democratice din Turcia și facem aici referire la arestarea primarului Istanbulului, a avocatului acestuia și a altor zeci de persoane sub acuzații de corupție și terorism.
Astfel că, în acest context, turcii trebuie să aștepte instalarea noului guvern federal german pentru a vedea dacă atitudinea acestuia este ceva mai flexibilă. Și s-ar putea să fie dacă ne aducem aminte că tot Berlinul a fost cel care a refuzat vânzarea de Eurofighter către Arabia Saudită, după ce arabii l-au măcelărit la propriu pe jurnalistul saudit Jamal Khashoggi în consulatul lor din Istanbul în 2014.
Doar că în 2024, Berlinul și-a ridicat vetoul susținând că saudiți au ajutat Israelul în respingerea atacurilor cu rachete ale Houthi asupra Tel Avivului.
GeorgeGMT