Atunci când Ankara și-a exprimat dorința de a cumpăra 40 de avioane Eurofighter Tranche 4 din Europa, trei din țările implicate în program (Spania, Italia și Marea Britanie) au fost de acord, Germania a fost însă împotriva, urmând o politică de embargo pentru materiale și tehnologii militare impuse Turciei încă din 2017, odată cu intrarea armatei turce în nordul Siriei.
Au urmat negocieri aprinse între turci și nemți, între nemți și britanici (Londra ar urmă să furnizeze aparatele Ankarei) și într-un final, Germania a fost de acord. Dar lucrurile nu se opresc aici, pentru că recent, cotidianul german “Handelsblatt” susține că guvernul interimar al cancelarului Olaf Scholz a blocat din nou vânzarea datorită evoluțiilor nu foarte democratice din Turcia și facem aici referire la arestarea primarului Istanbulului, a avocatului acestuia și a altor zeci de persoane sub acuzații de corupție și terorism.
Astfel că, în acest context, turcii trebuie să aștepte instalarea noului guvern federal german pentru a vedea dacă atitudinea acestuia este ceva mai flexibilă. Și s-ar putea să fie dacă ne aducem aminte că tot Berlinul a fost cel care a refuzat vânzarea de Eurofighter către Arabia Saudită, după ce arabii l-au măcelărit la propriu pe jurnalistul saudit Jamal Khashoggi în consulatul lor din Istanbul în 2014.
Doar că în 2024, Berlinul și-a ridicat vetoul susținând că saudiți au ajutat Israelul în respingerea atacurilor cu rachete ale Houthi asupra Tel Avivului.
GeorgeGMT
Frumos păsăroiul! Clar în top3 după părerea mea. Și f potent. Radar puternic,armament kklau,viteza ascensională imensă,bimotor(f important deasupra teritoriului inamic). Cât despre Germanistan,in 2014-2017 își permitea să țină semeț coada dus. Economia duduia,guvid19 era doar subiect de film catastrofic ,gazele rusești veneau la preț de nimic. Acum, după 3ani de recesiune,cu populația sărăcită și economia pe perfuzii nu mai poate face gât pe motive „umanitare”!!
doamne cat ma distrezi. Tu au fost prin jermanica in ultimul an? Asa, in afara de alde kebab de care vor incepe sa scape (aia chiar sunt o problema) la pachet cu suveranistii nostrii „pa ajutoare”, unde ai vazut tu „cu populația sărăcită și economia pe perfuzii”.
Vorbiti fara sa aveti nici cel mai mic habar, pur si simplu recitati niste tampenii citite de undeva.
Vezi ca economia germana, asa cum o crezi tu „saracita”, este printre cele mai capitalizate de pe glob, iar de la inceputul anului asta de cand nea trumpete se joaca cu taxele si aliantele, au atras sute de miliarde care se duc in mare parte in R&D.
Nu te obosi sa-mi dai link-uri, lucrez pentru companii germane si-ti spun ca sunt pe crestere constant si cu bugete de R&D mai mari decat tot bugetul Bucurestiului.
Apropos, vezi ca ieri UE a relaxat politica de poluare pentru vehicule, o lasam balta cu green deal si revolutia electrica.
Legat de domeniul militar, nu subestima niciodata ingeniozitatea si hotararea germanilor, la ei e greu pana se hotarasc, dar dupa asta bat orice, poate cu exceptia japilor. Si in 1933 se jucau cu biciclete sa simuleze blindatele, iar peste 8 ani aveau toata Europa.
Serios, ai fost tu in Germania recent de le plangi asa de mila nemtilor ca le e rau….mai ca imi vine sa ma duc sa le dau de pomana…..
Foamea e mare, deci miniștrii lui Merz vor aproba. Ca să o își împace conștiința, o să le dea cel mai mișto EF, dar fără vreun radar sau rachete care să le pună probleme grecilor. Zic și io. Și cu asta cred că se lămurește și factorul de decizie român ce înseamnă armament european construit în șapte țări. Nu că s-ar mai cumpăra ceva cu golanul președinte.
Decizia nemtilor e pragmatica. Turcia ameninta Germania prin controlul rutelor de migratie si prin rezervorul de refugiati care abia asteapta sa ajunga in vest. Nemtii nu pot sa reduca sprijinul intern pentru refugiati sub nivelul care sa le permita o minima integrare sociala.
E un cerc vicios pe care l-au gestionat nu doar prin masuri de politica externa ci si prin ajustari interne privind situatia migrantilor si controlul fluxurilor la granita.
Merz deja a impus controale la granite – nu e nici o noutate ca in vechiul legislativ, CDU a votat cot-la-cot cu neonazistii pentru masuri impotriva refugiatilor.
Cata vreme nivelul democratiei Turciei e una din garantiile unei politici responsabile de migratie, Germania nu va fi de acord sa le vanda arme cu care sa isi extinda influenta in orient si in nordul Africii.
Doar o politica europeana armonizata a preluarii refugiatilor si a gestionare a migratiei economice ar putea sa schimbe situatia.
Sub Erdogan Turcia e o amenintare nu doar pt Germania ci pentru intreaga UE. UK are interesul sa destabilizeze uniunea ca sa obtina conditii favorabile in negocierile pe care le poarta cu Comisia. Spania are o mare problema cu Israelul, si pe buna dreptate. Italia a acceptat aparent paradoxal, ca e in prima linie a migratiei dinspre Libia. In acelasi timp sunt condusi de extrema dreapta, cu sprijinul rusilor, prietenii turcilor… iar ciubucareala in administratia publica face parte din cultura locala. Meloni insasi are o mare prietenie cu Albania… tara „infratita” cu Turcia. Nici una din conditiile astea nu se aplica nemtilor.
Nu exista o solutie usoara la problema turceasca. Turcia trebuie tinuta cat mai aproape de vest, este cu adevarat o tara strategica si un actor important. EF e cam la capat de viata, nu prea mai are loc de extindere a capabilitatilor si am vazut cum poti controla un client cu upgrade-uri la soft si altele.
E un avion nou, pana va fi livrat, pana il vor asimila vor trece niste ani. Erdogan nu e etern acolo, are o varsta si dupa ce nu va mai fi Turcia e posibil chiar sa intre in UE la un moment dat.
Eu zic ca Merz va fi de acord
80 milioane de turci copulatori în draci, deci cu populație tânără, să fie admiși într-o UE îmbătrânita? Bună treabă. Prefer ruzzia.
Relax, turcii sunt deja in Europa de zeci de ani. In Germania au milioane de multi ani si nu au o rata a natalitatii prea mare. De fapt e una similara cu cea a Frantei si Germaniei si Romaniei 1.8 – 1.9.
Oricum, ai vorbim de avioane, sa revenim la subiect 🙂
Germania gandeste long term, pentru momentul in care puterea lor militara va echilibra puterea economica. Nu au nevoie de concurenti puternici pe zonele cu energie ieftina.
„Germania gandeste long term”
Nu stiu ce sa zic despre asta. Politicienii germani sunt intruchiparea „cine nu face nu greseste”.
E un exemplu clasic de ce politica europeana e un fas.
In opinia mea e cel mai frumos avion de serie facut vreodata. Singurul care il depaseste ca frumusete e x36
Ce-ti place la X36? EF, de acord chiar arata bine, si conform zicalei , ca daca arata bine , va zbura la fel, ma astept chiar sa fie asa, dar X36 zici ca-i desenat de un copil de grupa mare la plictiseala.
It’s a beauty
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8e/Vuelox36nasa.jpg/1024px-Vuelox36nasa.jpg