Foudre (Fulgerul) MLRS

Au căutat francezii ce-au căutat, s-au uitat pe piață să vadă ce și cum, dar într-un final tot la HIMARS au ajuns, doar că nu discutăm despre lansatorul de rachete sol-sol american ci despre varianta sa francă.

Când te uiți la imaginile lansate în presă nu poți să nu constați că dacă înlocuiești cabina camionului Renault Kerax 6×6 cu ce a unui camion american FMTV poți jura că ai în față un lansator HIMARS.

Doar că compania franceză care a dezvoltat sistemul susține că totul este făcut în Franța și oferă o autonomie de 100% față de americani.

“Turgis & Gaillard” este producătoarea “Foudre” și spre scuza lor (că s-au inspirat cam prea mult din HIMARSul de la LM) trebuie spus că deocamdată armata franceză folosește muniție (rachete) de proveniență americană așa că trebuiau să păstreze compatibilitatea cu aceasta.

În linii mari și mici “Foudre” folosește fix aceeași muniție cu HIMRASul, iar scopul sau în viață este să înlocuiască rapid vechile lansatoare LRU (M 270) franceze care se apropie vertiginos de sfârșitul exploatării lor. Lansatorul francez are în standard șase rachete de 227mm M 31 gata de lansare, sau una bucată de ATACAMS, ori – în viitor – două rachete PrSM. Iar în viitorul și mai îndepărtat ar putea lansa și rachete de croazieră franceze – LCM, aflate acum în dezvoltare.

Este, cum ar veni, o soluție de compromis pe termen mediu până când ceva se va întâmpla și are avantajul, foarte dorit de francezi, că este mult mai ușor decât LRU, pe roți adică, are ADN expediționar așa cum le place francezilor să aibă sistemele lor de arme.

Termen mediu ar putea însemna încă destui ani, pentru că Parisul are cam două variante întru înlocuirea LRU:

–          Programul francez de dezvoltare a unui sistem de rachete sol-sol FLP-T. Din păcate aici speranța vine abia dincolo de 2030;

–          Programul german G-MARS, dezvoltat de KNDS și care este de fapt o modernizare a lansatorului german MARS II (și el tot un M 270 la origine). Doar că aici lucrurile sunt mai complexe, pentru că evident MARS II este pe senile, iar modernizarea are ca obiectiv introducerea în dotare de rachete cu rază mai mare, lucru care va duce la creșterea masei vehiculului. Însă nici aici nu există un termen clar de intrare în producție.

Francezii susțin că noul lansator de rachete “Foudre” ar fi o soluție bună de luat în considerare, putând folosi atât muniție americană cât și (în viitor) franceză, ba chiar și rachetele indiene ale sistemului Pinaka, atât timp cât francezii nu au rachete sol-sol în producție ci doar două în dezvoltare: MBDA și Șafran dezvoltă o rachetă de 227mm și rază de 150km, iar Ariane Group și Thales dezvoltă o varianta cu rază de 300km, dar deocamdată nu au nimic operațional fabricat local.

Nu există încă o hotărâre clară în privința achiziției sau nu a “Foudre”, dar armata franceză este bine strânsă cu ușa de îmbătrânirea lansatoarelor LRU și o soluție trebuie găsită.

Pe de altă parte, experți francezi cred că un sistem dezvoltat local ar fi foarte scump și cu șanse minime de export, atât timp cât țările europene și-au cam ales calea de urmat: HIMARS, PULS sau K239 Chunmoo.

Așa că, pentru unii observatori doar două ar fi soluțiile aflate, realist pe masă: K239 Chunmoo cu producție locală sau sistemul indian Pinaka. HIMARS și PULS sunt excluse datorită lipsei de încredere în cele două țări fabricante.

Trecând peste cât de francez sau de american este sistemul Foudre, nu putem să nu observăm cu țările membre ale Uniunii, multe dintre ele foarte bogate, s-au culcat liniștite pe-o ureche și astăzi nu sunt în stare să producă un amărât de lansator de rachete sol-sol și câteva rachete ghidate pentru el, deși aici nu discutăm nici despre nus ce tehnologie avansată și nici despre costuri foarte mari.

Cu toate acestea, europenii importă sisteme MLRS din Statele Unite, Israel sau Coreea de Sud și așa cum am mai scris, nu sistemul în sine costă mult, ci mai ales rachetele sale, în condițiile în care am văzut ce consum enorm de rachete sol-sol este în Ucraina, iar europenii n-au fost în ștare să-și dezvolte o sărăcie de sistem sol-sol decent și abia acum trag tare să vadă ce s-o mai putea face.

 

GeorgeGMT

9 comentarii:

  1. mihaistoian

    https://www.g4media.ro/gigantul-american-lockheed-martin-isi-uneste-fortele-cu-germanii-de-la-rheinmetall-pentru-a-produce-munitii-fabricate-in-europa.html
    ,,La un an după semnarea unui memorandum de înțelegere în iunie 2024, producătorii de armament Lockheed Martin și Rheinmetall au anunțat construirea unei uzine de producție de rachete în Germania.
    Gigantul american al armamentului și producătorul german de echipamente lansaseră deja o cooperare în 2023 în domeniul artileriei cu rază lungă de acțiune, prin dezvoltarea în comun a unui sistem de lansatoare multiple de rachete GMARS. Prezentat la expoziția de armament terestru Eurosatory în iunie 2024, sistemul ar trebui să facă obiectul unui eveniment în această vară pentru a demonstra capacitățile sale de tragere.”

    1
  2. Singura chestie laudabila e ca si au facut ei singuri lansatorul, in schimb polonezii au obtinut licenta sa fabrice lansatorul de la SUA in urma unei mari comenzi de Himars. Acum pentru noi ar fi interesant ca tot se dau bani de la UE pentru producere de armament loco, sa vorbim cu francezii ca tot nu am cumparat mare lucru de la ei…. sa producem lansatorul la noi pe sasiu de Iveco si sa vindem toate lansatoarele APRA 40 ucrainienilor, ca se gasesc tari din „fratia ucrainiana” sa ni le plateasca. Chestia tare la francez e ca si la american faptul ca nu au picioare de calare sa pierzi timp, pe cand la chunmo sau pulse sunt mai greoaie..

    4
  3. Discuri, discuții, discuții.
    La artilerie munitia face 90% din problema.
    Mai ales la artileria reactiva, unde vehiculul este un simplu transportor de rachete (exagerand îun pic).

    5
    • Chiar atât de greu e sa producem niște rachete cu bataie mare în colaborare cu tari ca SUA, Turcia, Israel, Coreea sau din UE ? Sau ucrainienii?

      2
      • Foarte.
        Nici vechile rachete de 122 nu le mai producem.
        Iar munitia HIMARS e „inteligenta” pentru a a atinge precizia cu care se lauda. Adica electronica asigura corectii pe traseu.

        1
  4. Nu numai ca inutila d.p.d.v. industrial dar mai si urata.

    p.s. numai francezii puteau sa ia fulgur sa puna un pic de praf gay peste si sa iasa foudre.

    2
  5. dacă francezii au deja Caesar și M 270, ce era așa de greu de crezut că vor ajunge la ceva gen HIMARS?! ei au deja experiență la sisteme pe roți… e și o chestie strategică, au tras oamenii învățăminte din războiul din Ucraina și trec de la sisteme de armament pentru Africa la ce se poartă în Europa, arată deja că își schimbă doctrina, ceea ce ar trebui să dea de gândit la români (trebuia cam de 2-3 ani în urmă!). E interesant ce o să facă și suedezii, dacă trec de la sisteme de artilerie de precizie la sisteme de artilerie în masă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *