Romania Military

În spațiu – săptămânile 2018/48-49

Satelitul revine după o săptămână de pauză.

SpaceX

În primul rând, a fost lansată misiunea SSO-A, dezbătută într-un articol dedicat. Este importantă deoarece a fost zburat pentru a treia oară un booster Falcon 9 al SpaceX.

În al doilea rând, administratorul NASA Jim Bridenstine a declarat că după ce l-a certat pe Elon Musk referitor la trasul dintr-un joint, șeful SpaceX a înțeles și va fi cuminte. I will tell you that was not helpful, and that did not inspire confidence, and the leaders of these organizations need to take that as an example of what to do when you lead an organization that’s going to launch American astronauts. […] I will tell you, he is as committed to safety as anybody, and he understands that that was not appropriate behavior, and you won’t be seeing that again. [31]

Același Bridenstine a recunoscut și că el a solicitat investigația, fiind preocupat de posibilele incidente/accidente. Every single one of those accidents had a number of complications. Of course, the technological piece was a big piece of it. [But] the other question that always comes up was, What was the culture of nasa? What was the culture of our contractors, and were there people that were raising a red flag that we didn’t listen to, and ultimately did that culture contribute to the failure and, in those cases, to disaster? [31] Probabil Elon Musk nu va mai fuma în public…

Tot referitor la investigație, el a spus că este necessary and appropriate step when you’re launching humans on rockets. Rather than waiting until—we don’t believe there’s going to be an incident, but if there is an incident—rather than waiting until there’s an incident, we do a cultural assessment of our contractors [now]. We want to get ahead of it. We want to see, right now, today, are they experiencing pressure from schedule, are they experiencing pressure from cost, and are those concerns challenging their thought process in a way that could be dangerous? [31]

A fost publicată o fotografie cu capsula Dragon 2 care va fi utilizată pentru testele în vederea misiunilor cu echipaj uman. Se poate observa că este închisă, fără ferestre, aceasta fiind exclusiv pentru teste. Alături de ea se află și o imagine a capsulei. Gluma preferată a susținătorilor SpaceX este că lansarea va fi întârziată de NASA pentru că inginerul din imagine are un tricou cu o culoare nepotrivită.

Dragon 2 (sursa 1 – Reddit; 2 – [32])

Misiunea DM-1 programată pe 7 ianuarie a fost amânată.

În al treilea rând, a apărut și imaginea unui booster care va fi utilizat de SpaceX pentru următoarea lansare Falcon Heavy care va fi, probabil, a unui satelit. Au fost raportate mai multe apariții ale lui (California, Arizona). Probabil va fi folosit la lansarea satelitului Arabsat 6A sau la USAF STP-2. Internețul votează cu Arabsat 6A.

Booster Falcon Heavy la McGregor (sursa 1 – Twitter/@NASASpaceflight)

În al patrulea rând, lansarea CRS-16 a fost întârziată cu o zi din cauza mucegaiului. Serios.

Și apoi, cu întârziere de o zi, lansarea a mers bine, treapta a doua a funcționat corespunzător, dar … nu a putut fi recuperată întreagă prima treaptă. Din cauza unei pompe hidraulice, o suprafață de control (engl grid fin) a rămas blocată, imprimând boosterului o mișcare de rotație. Sistemul RCS a încercat eroic să stabilizeze coborârea, însă mișcarea de rotație s-a oprit doar la deschiderea picioarelor. Boosterul a amerizat la câțiva kilometri distanță de punctul unde ar fi trebuit (pe sol, la Cape Canaveral) și la câteva sute de metri de plajă. Aceasta a fost de fapt varianta de urgență, pentru a nu ajunge în zone terestre populate. Elon Musk a tweetat că Engines stabilized rocket spin just in time, enabling an intact landing in water! Ships en route to rescue Falcon. Grid fin hydraulic pump stalled, so Falcon landed just out to sea. Appears to be undamaged & is transmitting data. Recovery ship dispatched. Pump is single string. Some landing systems are not redundant, as landing is considered ground safety critical, but not mission critical. Given this event, we will likely add a backup pump & lines.

Amerizare booster Falcon9/CRS-16 (sursa SpaceX)

În imagini, experiența amerizării este redată mai jos.

CRS-16, Falcon 9 cu numărul B-1050 (sursa 1 – spaceflightinsider; 2 – teslarati; 3 – Twitter)

Suprafetele de control ale Falcon 9 sunt prezentate mai jos. Sunt fabricate prin turnare, din titan.

Suprafețe de control Falcon 9 (sursa 1 – imgur; 2 – pinterest; 3 – Twitter; 4 – teslarati)

Evident, cineva a încercat și o schemă conceptuală a modului în care sunt conectate actuatoarele suprafețelor de control.

Actuatoare Falcon 9 (sursa nasaspaceflight)

Și, în ultimul rând, SpaceX respectă regula celor 5 secunde (dacă o felie de pâine cade jos și stă mai puțin de 5 secunde în contact cu podeaua poate fi mâncată) aplicată rachetelor. MrSteven a ratat cu puțin recuperarea unei secțiuni din cele două utilizate pentru protecția încărcturilor transportate. Elon Musk a tweetat că Falcon fairing halves missed the net, but touched down softly in the water. Mr Steven is picking them up. Plan is to dry them out & launch again. Nothing wrong with a little swim.

Mr Steven (sursa teslarati)

Fairings (sursa teslarati)

 

ISS

A fost lansată Soyuz MS-11, având la bord pe Oleg Kononenko, Anne McClain și David Saint-Jacques. Cu succes, după ratarea din octombrie. Echipajul aflat pe ISS până acum va pleca pe 20 decembrie 2018.

Soyuz MS-11 (sursa ESA/Alexander Gerst)

Capsula Dragon (CRS-16) ajunge la ISS astăzi, 8 decembrie 2018. Este a doua vizită pe care o face ISS, prima fiind odată cu CRS-10. În buna tradiție a marcării victoriilor, un ISS este desenat pe ea.

Dragon (sursa Twitter/ISS)

Precum în cer, și pe Pământ.

În martie 2018 – plecând de la o informare a NHS – presa vorbea despre o tulpină care provoacă o boală cu transmitere sexuală (gonoreea), descoperită în Anglia, rezistentă la antibiotice foarte puternice (azitromicină și ceftriaxonă), acestea două fiind antibiotice folosite combinat pentru a trata gonoreea care nu cedează la alte antibiotice. Infecția – rezistentă și la alte antibiotice (numită super-gonoreea de presă) – a fost tratată intravenos, timp de trei zile, cu ultimul antibiotic disponibil: ertapenem. Acesta este un antibiotic folosit în cazuri speciale, fiind utilizat în cazul unor infecții care pun viața pacientului în pericol, nu pentru boli cu transmitere sexuală. [34]

Unul din experimentele de pe ISS are legătură cu studierea microorganismelor. Experimentul este numit Microbial Observatory-1 (MO) și are ca scop studiul microorganismelor de la bordul ISS pe o perioadă de 1 an. Și tocmai a fost descoperit un prim efect al microgravitației asupra microorganismelor – o tulpină provenind din spațiu prezintă o rezistență sporită la antibiotice față de una de pe Pământ. Mai exact, prin MO au fost descoperite cinci tulpini ale bacteriei Enterobacter bugandensis, care au fost comparate cu trei tulpini standard; în urma testelor a fost descoperit că tulpinile de pe ISS conțin gene responsabile cu rezistența la antibiotice și generarea de substanțe toxice. Cele cinci tulpini au arătat rezistență medie sau completă la tratamentul cu antibiotice puternice din clasa florochinolonelor – ciprofloxacină – unele din cele mai puternice antibiotice cunoscute și rezistență totală la oxacilină (utilizată pentru infecții cu stafilococi).

Sursa bacteriilor este pentru patru tulpini toaleta spațială și pentru una platforma de exerciții fizice (ARED – engl Advanced Resistive Exercise Device).

Toaleta și ARED (sursa NASA)

Această descoperire este legată de un studiu anterior care a vut loc pe un număr de 20 de tulpini care a arătat că într-un mediu cu gravitație redusă crește rezistența bacteriilor la antibiotice. [35][36]

Se pare că la pericolele cunoscute deja (radiații, lipsa gravitației) referitoare la misiunile cu echipaj uman care durează o perioadă lungă ar mai trebui adăugat unul: bacterii mutante.

Dar să nu ne pierdem cumpătul. Situația e sub control. Dacă cititorul nu a aflat deja, pe ISS a fost testată o inteligență artificială. Un fel de a spune. Inteligența era pe pământ, prezența era doar pe ISS. Și nu se știe exact ce fel de AI era. Dacă era. Mai exact, a fost efectuat un test cu CIMON, un robot care a comunicat cu Alexander Gerst în cadrul unui experiment de pe 15 noiembrie, care a durat 90 de minute. CIMON era conectat la reteaua WiFi a ISS, conectată prin satelit la interneț.

Pliante CIMON (sursa DLR și Airbus)

CIMON și Alexander Gerst (sursa ESA/Alexander Gerst)

Coordonatorul proiectului din partea IBM – Matthias Biniok – a declarat că If CIMON is asked a question or addressed, the Watson AI firstly converts this audio signal into text, which is understood, or interpreted, by the AI. IBM Watson not only understands content in context, [but] it can also understand the intention behind it. Procesarea vorbirii și răspunsurile au fost realizate cu IBM Watson. Adică un Siri sau Alexa, dar dezvoltat de IBM. Robotul are 5 kilograme, a fost proiectat de DLR, Airbus și IBM.

CIMON

Ce ne așteaptă?

HAL 9000

Capsula Dragon CRS-16 se apropie de ISS. Ce conține la bord?

O scurtă recapitulare, pentru a fixa ideea.

CIMON? (sursa robotitus)

 

ARCA și RoSA

Nu. Nimic de la ARCA și de la RoSA.
 

Blue Origin

La Blue Origin Lucrurile avansează, în tăcere.

În prima parte a anului 2019 este programat un nou test cu New Shepard, estimarea fiind că sunt așteptați turiști din a doua jumătate a anului 2019. De asemenea, au apărut mai multe detalii referitoare la sistemul pe care îl vor folosi pentru a lansa și recupera treapta I a New Glenn și ghidul pentru integrare.

Nu se știe încă ale cui sunt cele două rezervoare de ~300000 de litri care vor fi utilizate pentru metan lichid, care au ajuns la Cape Canaveral (ULA sau Blue Origin). Fotografia le arată în zona LC-36, ULA a tweetat despre ele.

Rezervoare metan (sursa nasaspaceflight)

Stena Freighter a ajuns în Florida, la Pensacola.

Stena Freighter (sursa Twitter/Joshua Pepper)

Evident, Blue Origin va recupera prima treaptă în același fel ca și SpaceX.

Recuperare prima treaptă (sursa Blue Origin)

Ghidul oferă câteva informații despre caracteristicile rachetei și profilul de zbor.

For a nominal 250 km perigee altitude GTO mission, the first stage booster initiates an engine shutdown sequence at a mission elapsed time (MET) of 199 seconds. The command induces the BE-4 main engine cut-off (MECO), and thrust tails off until second stage separation occurs at MET 202 seconds. The first stage then reorients for atmospheric reentry, landing, and recovery.

Din punct de vedere economic, Blue Origin are ca scop 12 lansări anual, cu un vârf de 8 în 4 luni și un maxim de 3 într-o lună. Planul este de a zbura un booster de 25 de ori.

New Glenn (sursa Blue Origin)

 

Înapoi pe Lună

NASA crede că este momentul întoarcerii pe Lună. În urma anunțului făcut pentru a primi propuneri, au fost selectate 9 companii americane pentru a oferi servicii in cadrul programului CLPS (engl Commercial Lunar Payload Services). Misiunile către Lună din programul CPLS au fost transferate din departamentul de explorare umană către departamentul științific al NASA.

Companiile sunt:

Jim Bridenstine a spus la conferința de presă: When we go to the moon, we want to be one customer of many customers in a robust marketplace between the Earth and the moon. We want multiple providers that are competing on cost and innovation. Banii alocați sunt 2.6 mld USD pentru următorii 10 ani. Companiile vor primi cel puțin 25000 USD, sumele variind în funcție de servicii.

Primul zbor către Lună este așteptat în 2019.

Parteneriatul pentru Lună

Autorul se întreabă: unde e ARCA? Putea ajunge, în sfârșit, pe Lună!
 

OSIRIS-REx

OSIRIS-REx este misiunea care a dus o sondă până pe orbita asteroidului Bennu, aceasta ajungând pe data de 3 decembrie. Nu este prima isiune de acest gen, așa cum știm deja.

Istoricul explorării asteroizilor (sursa NASA via Freedawn)

Dacă totul funcționează conform planului, dupa doi ani vom avea o hartă și observații științifice efectuate asupra asteroidului. Apoi sonda va încerca să obțină eșantioane de pe acest asteroid, acestea fiind aduse înapoi pe Pământ.

Obținere eșantion (sursa JPL/NASA)

Evenimentele majore ale misiunii sunt prezentate în imaginea următoare.

Evenimente misiune OSIRIS-REx (sursa Lockheed Martin)

Filmele de mai jos prezintă mai multe detalii despre misune.

OSIRIS-REx

Un articol aflat în curs de corectare va detalia OSIRIS-REx.
 

ARCA și RoSA

De ce cititorii insistă? ARCA și RoSA chiar nu au făcut nimic.
 

Mărunțiș

Europa Clipper (sursa NASA)

EM-1, concept (sursa NASA)

Livrarea ESM, noiembrie 2018 (sursa NASA)

CMA+ESM, noiembrie 2018 (sursa NASA)

CM pentru EM-1, noiembrie 2018 (sursa NASA)

CM și protecție termică, noiembrie 2018 (sursa NASA)

CM pentru EM-2, noiembrie 2018 (sursa NASA)

Racheta H3 (sursa MHI)

Rover Yutu

Star Trek Discovery (sezonul 2) – trailer

Short Treks – The Brightest Star – trailer


 

Evenimentele

Lansările din aceaste săptămâni au fost:

Lansările următoare:

Evenimente din perioada următoare:

 

Fotografia săptămânii

Fotografia săptămânii sunt trei fotografii, realizate de Alexander Gerst, de pe ISS. Lansarea Soyuz MS-11.

Lansare Soyuz văzută din spațiu (sursa ESA/Alexander Gerst)

 

Atât.

Iulian

Notă: Există o evaluare înglobată în acest articol, te rog vizitează acest articol pentru a-l evalua.  

Surse:
1. Site NASA ( https://www.nasa.gov/ )
2. Site ESA ( http://www.esa.int/ESA )
3. Site Roscosmos ( http://en.roscosmos.ru/ )
4. Site Kennedy Space Center ( https://www.kennedyspacecenter.com/launches-and-events )
5. Site ISRO ( https://www.isro.gov.in/ )
6. Site RoSA (http://www.rosa.ro/ )

7. Site SpaceX ( http://www.spacex.com/ )
8. Site Blue Origin ( https://www.blueorigin.com/ )
9. Site RocketLab ( https://www.rocketlabusa.com/ )
10. Site Stratolaunch ( https://www.stratolaunch.com/ )
11. Site Northrop Grumman ( http://www.northropgrumman.com/MediaResources/MediaKits/Space/Home.aspx )
12. Pagina Facebook ARCA ( https://www.facebook.com/pg/arcaspace )
13. Site ARCA ( http://arcaspace.com/ )
14. Site Spaceflight Industries ( http://spaceflight.com/ )
15. Site Orbit Fab ( https://www.orbitfab.space/ )
16. Progress Rocket Space Centre ( http://samspace.ru/ )
17. Site Virgin Orbit ( https://virginorbit.com/ )
18. Mohammed bin Rashid Space Centre ( https://mbrsc.ae/en )
19. Site ULA ( https://www.ulalaunch.com )
20. Site Astrobotic Technology ( https://www.astrobotic.com/ )
21. Site Deep Space Systems ( http://www.deepspacesystems.com/ )
22. Site Draper Labs ( https://www.draper.com/ )
23. Site Firefly Aerospace ( https://fireflyspace.com/ )
24. Site Intuitive Machines ( https://www.intuitivemachines.com/ )
25. Site Lockheed Martin Space ( https://www.lockheedmartin.com/en-us/capabilities/space.html )
26. Site Masten Space Systems ( https://www.masten.aero/ )
27. Site Moon Express ( http://www.moonexpress.com/ )
28. Site Orbit Beyond ( https://www.orbitbeyond.com/ )
29. Site Ariane Space ( http://www.arianespace.com/ )

31. NASA Administrator on Elon Musk: ‘That Was Not Appropriate Behavior’ ( https://www.theatlantic.com/science/archive/2018/11/elon-musk-nasa-spacex-commercial-crew-safety-review/576997/ , accesat la 2018-12-04)
32. SpaceX’s Dragon V2 Manned Spacecraft ( http://bowshooter.blogspot.com/2014/08/spacexs-dragon-v2-manned-spacecraft.html , accesat la 2018-12-04)
33. SpaceX’s next Falcon Heavy side booster arrives in Texas for hot-fire testing ( https://www.teslarati.com/spacex-next-falcon-heavy-side-booster-texas-hot-fire-testing/ , accesat la 2018-12-04)
34. Experts brace for more super-resistant gonorrhea ( http://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2018/09/experts-brace-more-super-resistant-gonorrhea , accesat la 2018-12-05)
35. Microbial Tracking Payload Series (Microbial Observatory-1) – 05.30.18 ( https://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/experiments/1794.html , accesat la 2018-12-05)
36. Multi-drug resistant Enterobacter bugandensis species isolated from the International Space Station and comparative genomic analyses with human pathogenic strains ( https://bmcmicrobiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12866-018-1325-2 , accesat la 2018-12-05)
37. NASASpaceFlight Forum ( https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=41146.1160 , accesat la 2018-12-05)
38. Blue Origin publishes New Glenn overview as pad and landing ship continue development ( https://www.nasaspaceflight.com/2018/11/blue-origin-new-glenn-overview-pad-landing-ship-dev/ , accesat la 2018-12-06)
39. OSIRIS-REx ( https://en.wikipedia.org/wiki/OSIRIS-REx , accesat la 2018-12-07)
40. OSIRIS-REx ( https://www.nasa.gov/osiris-rex , accesat la 2018-12-07)
41. Špičková technika pro výzkum vzorků z asteroidů ( http://www.kosmonautix.cz/2017/06/spickova-technika-pro-vyzkum-vzorku-z-asteroidu/ , accesat la 2018-12-07)
42. OSIRIS-REx Spacecraft ( http://spaceflight101.com/osiris-rex/osiris-rex-spacecraft-overview/ , accesat la 2018-12-07)
43. OSIRIS-REx: Countdown to Launch ( https://www.aptonline.org/offer/OSIRIS-REX-COUNTDOWN-TO-LAUNCH , accesat la 2018-12-07)
44. IN THE LIFE OF NASA’S OSIRIS-REX LAUNCH ( https://www.freedawn.co.uk/scientia/2016/09/10/space-launch-rocket-nasa-osiris-rex/ , accesat la 2018-12-07)
45. Mohammed bin Rashid Space Centre launches the Explore Mars Science Competition for undergraduate and graduate students ( https://mbrsc.ae/en/news/mohammed-bin-rashid-space-centre-launches-the-explore-mars-science-competition-for-undergraduate-and-graduate-students , accesat la 2018-12-07)
46. EMIRATES MARS MISSION – HOPE PROBE ( https://mbrsc.ae/en/page/mars-probe , accesat la 2018-12-07)
47. China’s Chang’e 5 lunar mission delayed to 2019, Chang’e 4 on schedule ( http://www.spacetechasia.com/chinas-change-5-lunar-mission-delayed-to-2019-change-4-on-schedule/ , accesat la 2018-12-07)

Exit mobile version