Romania Military

Logistica fir-ar ea sa fie…

Pentru ca razboiul din Ucraina a trecut deja de mult timp de faza in care ar fi putut fi castigat prin manevre militare pe teren. Daca initial rusii au incercat intr-un mod clasic sa ocupe teritoriul ucrainean cu forte de infanterie, acum s-au mai linistit si singura lor idee (sustinuta si de dezastrul de armata pe care o au la dispozitie) este distrugerea infrastructurii si economiei ucrainene prin atacuri aeriene, de preferat cu ajutorul rachetelor de toate tipurile avute prin depozite.

O aducere aminte, daca vreti, a modului in care aliatii au purtat razbouiul aerian deasupra Germaniei incepand din 1941.

In fata acestei noi abordari, ucrainienii nu au altceva de facut decat sa-si intareasca apararea anti-aeriana pe absolut toate palierele. Evident ca este usor de spus si extrem de dificil de realizat. Deocamdata Rusia nu si-a trimis bombardierele strategice sa bombardeze “covor” tintele si cel mai probabil ca nici nu o va face, dar rachetele din toate epocile si de toate tipurile zboara din cand in cand spre Ucraina.

Deocamdata Kiveul raporteaza un procent uimitor de doborare a tintelor (usor neverosimil de mare) si s-ar putea sa se apropie destul de bine de adevar, pentru ca anti-aeriana ucraineana nu are de-a face cu tinte manevriere ci cu rachete de croaziera din familia Kh si Kalibr, rachete care odata lansate se cam duc cu sistemul de ghidaj inainte, spre tinta, fara manevre agresive in fata anti-aerianei, fara ca cel care lanseaza sa mai poate face ceva, fara ca racheta “sa stie” ca a fost luata la ochi de un radar sau de o racheta AA.

Asadar, este o lupta relativ usoara, atat timp cat ucrainienii dispun de un sistem de avertizare timpurie (si aici probabil ca NATO isi face treaba), cat pot comasa suficienti vectori de lovire pe culoarele de zbor (sau in jurul obiectivelor importante), dar la un moment dat raman fara munitie.

Deja sistemele de sorginte sovietica cu care Ucraina a inceput razboiul raman fara rachete. S 300, Buk, Osa etc, au fost intens folosite si este de presupus ca stocurile de rachete sunt pe cale de disparitie.

Odata cu epuizarea stocurilor de rachete anti-aeriene ucrainene, Kievul are ca singura solutie aprovizionarea cu rachete NATO, lucru care comporta insa mai multe probleme: costurile – evident ca sunt mari, disponibilitatea – aceasta este mica pentru ca la randul lor majoritatea tarilor membre NATO au stocuri relativ mici (un exemplu ar fi francezii care ar detine – pe surse – doar cateva sute de rachete Aster pentru sistemul SAMP/T si aici nu discutam despre 6-700 de bucati ci probabil mult mai putine), reaprovizionarea – este si ea extrem de complicata atat din punctul de vedere al costurilor cat si al capacitatii de productie.

Nu cred ca cineva isi inchipuie ca francezii pot produce macar cateva zeci de rachete Aster pe luna, daraminte sa le mai si ofere Ucrainei sub forma de ajutor gratuit.

Dar cu toate acestea, Ucraina va fi fortata sa treaca cat de repede poate pe sisteme anti-aeriene vestice: NASAMS, IRIS T (care conform unor surse ar fi deja trei unitati in Ucraina), Patriot si poate chiar SAMP/T “Mamba”. Totul garnisit cu sisteme vechi gen Aspide si Hawk, atat timp cat se mai gasesc rachete pentru ele.

Despre Patriot se stie deja ca americanii sunt de acord sa trimita pe front un anumit numar de lansatoare, Germania ar putea si ea sa faca la fel. Mai nou, francezii si italienii ar lua in discutie trimiterea sistemului SAMP/T.

Deocamdata nu se vorbeste despre cate sisteme, avantajul SAMP/T fiind dat de radarul la 360* avut in dotare. Pe de alta parte, nu trebuie uitata nici latura comerciala a acestui razboi, pentru ca nu exista o reclama mai buna pentru orice tip de arma decat folosirea sa intr-un razboi real si mai ales impotriva tehnicii de razboi a celei de-a doua super-puteri mondiale – Rusia.

Asadar, logistica si capacitatea industriala va fi din nou regina campului de lupta si in functie de rezultatul acestui meci se va decide invingatorul.

Pentru francezi ar fi o chestie mare sa-si trimita la lupta sistemul SAMP/T, care din pacate nu s-a exportat prea bine, umar la umar cu mult mai titratul Patriot american.

Iar daca Patriotul american si SAMP/Tul franco-italian vor ajunge in Ucraina, ei bine, poate atunci vor intelege si unii dintre cititorii nostri articolele in care scriam ca degeaba avem noi Patriot daca nu avem cu ce sa-l protejem.

Evident ca rusii vor incerca sa angajeze imediat sistemele anti-aeriene cu raza lunga ajunse in Ucraina cu rachete de croaziera sau drone si daca ucrainienii nu vor folosi sisteme cu raza scurta si medie intru apararea Patriot/Mamba, atunci vor ramane fara ele repede, cu atat mai mult cu cat rusii vor considera aceste sisteme ca fiind tinte prioritare.

Nici Patriot si nici SAMP/T nu pot face fata dronelor si oricum daca lansezi rachete de milioane de euro bucata impotriva unor tinte de cateva zeci de mii de euro ramai repede fara rachete si de aici incolo ar trebui poate, in lumina invatamintelor din Ucraina, sa ne reevaluam si noi programul de dotare pe zona sistemelor anti-aeriene si sa ne grabim cu achizitiile pe zona SHORAD/VSHORAD si sa demaram odata modernizarea sistemelor GDF 003.

Degeaba ai Patriot, fara un sistem SHORAD, fara tunuri AA de mare viteza care sa-l protejeze. Pur si simplu ii oferi inamicului sansa sa fie erou din propria ta prostie.

Pe frontul ucrainean, S 300 a suferit pierderi in fata dronelor rusesti, iar un S 300 nu este deloc usor de inlocuit, cum nici un sistem Patriot sau SAMP/T nu sunt.

De bagat la cap, pentru cine are cap si ceva in el…

GeorgeGMT

Exit mobile version