Romania Military

Moreni, o lupta permanenta si o raza de speranta!

In momentul in care ROMARM-ul si-a exprimat intentia, doar teoretica deocamdata, de a externaliza Automecanica Moreni, din cadrul regiei, se pare ca nimeni din Ministerul Apararii nu stia nimic!

Practic nici ministerul, nici oficialii militari nu au fost intrebati daca sunt sau de acord cu acest lucru. Surse din cadrul Automecanicii Moreni sustin ca ministrul Apararii, domnul Dobritoiu nu stia absolut nimic de intentia ROMARM si nici Departamentul pentru Armamente nu fusese intrebat sau informat in prealabil despre aceasta externalizare.

In urma scandalului de presa, care a urmat dezvaluirii intentiei de a externaliza Moreniul, Ministerul Apararii s-a aratat neplacut surprins si speram noi sa-l calmeze pe directorul ROMARM, in privinta acestei ideei, cel putin nastrusnice.

Mai mult decat atat, in timpul vizitei efectuate saptamana trecuta in judetul Dambovita, la uzinele din cadrul ROMARM, Ministrul Apararii s-a declarat de acord ca Armata sa ia in considerare foarte serios achizitionarea TAB-ului SAUR 2 si, in acelasi timp, spera sa poata oferi si fondurile necesare pentru continuarea programului TBT 8×8.

In urma anuntului cu posibila externalizare a uzinei de transportoare, RoMilitary, prin Marius Zgureanu, l-a interpelat direct pe Ministrul Apararii cu privire la soarta uzinei si a proiectului SAUR 2, solicitandu-i interventia.

 

Aveti mai jos, intrebarile noastre si raspunsurile pe care dl. Minstru al Apararii, general Corneliu Dobritoiu, a binevoit sa ni le trimita.

 

“Stimate domnule ministru Dobritoiu,

Fac apel la dumneavoastra pentru a reglementa aceasta situatie care ar putea duce la disparitia UA Moreni din patrimoniul industriei de aparare romanesti. Sunt constient ca situatia e complicata artificial de Romarm.

O prima comanda de 40 pana la 50 de Saur2 ar duce la transpunerea programului TBT in prototip prin efortul celor de la Moreni, fara a face apel la fonduri suplimentare din bugetul de stat.

La parada de Ziua Nationala a Romaniei as prefera sa vad in locul unor MRAP-uri americane si a unor Piranha 3C elvetiene 1-2 Saur2 romanesti!

O seara cat mai buna,

Marius Zgureanu”

 

 

Iar aici raspunsul domnului Corneliu Dobritoiu:

„Dle Zgureanu, saptamana trecuta am fost la fata locului, la Moreni, unde am avut discutii cu conducerea fabricii si liderul de sindicat. Concluziile sunt pozitive si, prin efort comun, vom pune in pagina o gandire pt revitalizarea acestui sector si generarea de locuri de munca, conforme angajamentului politic al USL. Interesul este comun: produse de calitate, locuri de munca, export dar si achizitii de pe piata interna.”

 

In acelasi timp, domnul ministru a subliniat ca este determinat sa sprijine UA Moreni, sa  creeze un nou tip de parteneriat, in care produsele romanesti trebuie sa fie performante si exportabile,  supravietuirea bazata doar pe comenzile armatei noastre nationale fiind imposibila, in contextul actualei doctrine de aparare, care necesita mult mai putine vehicule decat in perioada dinaintea aderarii la NATO: “afirmatiile mele anterioare nu sunt cecuri in alb. Trebuie sa evitam cu orice pret experientele anterioare, cand MApN era finantatorul si unicul beneficiar al produselor. Eu cred ca a venit vremea sa ne asezam la masa impreuna, intr-un parteneriat real, in beneficiul ambelor parti, nu numai pt generarea temporara a locurilor de munca, ci pt mentinerea si cresterea acestora ca urmare a achizitionarii unor produse competitive”, a adaugat Ministrul Apararii.

 

Corneliu Dobritoiu si-a exprimat increderea si optimismul in lansarea unui astfel  de program, datorita, pe de-o parte, nevoii stringente  a MApN de a achizitiona produse de tipul celor produse la UA Moreni, dar in special unor impresii lasate de specialistii din uzina respectiva: “competenta, entuziasmul si profesionalismul oamenilor cu care am discutat. Alta viziune, alta deschidere, dar si noi oportunitati.”

 

Speram din tot sufletul ca parteneriatul intre MApN si UA Moreni sa se concretizeze in urmatoarele luni in comenzi si finantare si, de asemenea, ca viitoarea configuratie a parlamentului si guvernului de dupa alegeri sa nu aduca atingere acestor prioritati! In termeni concreti, aceasta inseamna sa vedem cat de curand un prim contract din partea MApN pentru Saur2 fabricat la Moreni iar pana la sfarsitul anului urmator, proiectul TBT definitivat si transpus in prototip!

 

Trebuie sa mentionam aici reactia foarte promta, pe care MApN-ul si Ministrul Apararii, dl. Dobritoiu, au avut-o atunci cand au aflat de intentia ROMARM-ului. De asemenea si DpA a recationat la fel de rapid, ambele insitutii dand asigurari credibile asupra faptului ca ideea externalizarii Automecanicii Moreni, nu a fost discutat si nici nu se poate pune problema unei astfel de actiuni.

Datorita acestei atitudini serioase si corecte, RoMilitary multumeste MApN si Ministrului Apararii si, de asemenea, vis-à-vis de contractele pentru export, sfatuieste Ministerul sa puna si cateva intrebari legate de ratarea contractului cu Irakul, contract care ajunses pana in faza in care uzina construise prima carcasa, iar partea irakiana deschisese un acreditiv de peste 120 de milioane de dolari, in favoare ROMARM.

Sunt absolut sigur ca lucrurile aflate cu aceasta ocazia ar fi extrem de intersante, iar DNA-ul ar avea o paine buna de mancat, la fel poate si Parchetul Militar, apropo de subminarea economiei nationale.

L-am criticat pe domnul Dobritoiu, de foarte multe ori si destul de dur, dar acum trebuie sa scoatem in evidenta doua lucruri foarte importante! Pe de o parte atitudinea in problema SAUR 2 si TBT este de apaludat si de subliniat, iar faptul ca acest mic dialog a avut loc arata, speram noi,  faptul ca domnul Dobritoiu nu ne poarta pica, iar aceasta trasatura de caracter ne face sa fim ceva mai optimisti pentru viitor.

Un om care accepta dialogul si  nu se supara cand este luat la rost, ma face pe mine, cel putin, sa fiu un pic mai optimist, decat eram pana acum.

Acum noi nu sustinem ca SAUR 2 ar fi la acelasi nivel cu alte produse similare, cum ar fi Patria sau Boxerul german, ci spunem doar ca SAUR 2, asa cum se prezinta el acum si mai ales asa variantele in care  ar putea fi produs, este superior oricarui TAB care se afla in acest moment in dotarea Armatei. Ne gandim ca SAUR 2 cu sistemul AA Crotale, ar fi chiar de dorit sa intre in dotare, mai ales daca tinem cont de starea foarte proasta a sistemelor AA romanesti, care se bazeaza pe  rachete sovietice vechi si nemodernizate, precum SA-6 si SA-8.

Macar si pentru Crotale si tot ar merita sa fie cumparate cateva zeci de bucati!

Doamne ajuta!

 

 Marius Zgureanu & GeorgeGMT

 

Citeste si:

Autoloaderul – om contra automat in tehnologia tancurilor

 

Exit mobile version