Moreni, o lupta permanenta si o raza de speranta!

In momentul in care ROMARM-ul si-a exprimat intentia, doar teoretica deocamdata, de a externaliza Automecanica Moreni, din cadrul regiei, se pare ca nimeni din Ministerul Apararii nu stia nimic!

Practic nici ministerul, nici oficialii militari nu au fost intrebati daca sunt sau de acord cu acest lucru. Surse din cadrul Automecanicii Moreni sustin ca ministrul Apararii, domnul Dobritoiu nu stia absolut nimic de intentia ROMARM si nici Departamentul pentru Armamente nu fusese intrebat sau informat in prealabil despre aceasta externalizare.

In urma scandalului de presa, care a urmat dezvaluirii intentiei de a externaliza Moreniul, Ministerul Apararii s-a aratat neplacut surprins si speram noi sa-l calmeze pe directorul ROMARM, in privinta acestei ideei, cel putin nastrusnice.

Mai mult decat atat, in timpul vizitei efectuate saptamana trecuta in judetul Dambovita, la uzinele din cadrul ROMARM, Ministrul Apararii s-a declarat de acord ca Armata sa ia in considerare foarte serios achizitionarea TAB-ului SAUR 2 si, in acelasi timp, spera sa poata oferi si fondurile necesare pentru continuarea programului TBT 8×8.

In urma anuntului cu posibila externalizare a uzinei de transportoare, RoMilitary, prin Marius Zgureanu, l-a interpelat direct pe Ministrul Apararii cu privire la soarta uzinei si a proiectului SAUR 2, solicitandu-i interventia.

 

Aveti mai jos, intrebarile noastre si raspunsurile pe care dl. Minstru al Apararii, general Corneliu Dobritoiu, a binevoit sa ni le trimita.

 

“Stimate domnule ministru Dobritoiu,

Fac apel la dumneavoastra pentru a reglementa aceasta situatie care ar putea duce la disparitia UA Moreni din patrimoniul industriei de aparare romanesti. Sunt constient ca situatia e complicata artificial de Romarm.

O prima comanda de 40 pana la 50 de Saur2 ar duce la transpunerea programului TBT in prototip prin efortul celor de la Moreni, fara a face apel la fonduri suplimentare din bugetul de stat.

La parada de Ziua Nationala a Romaniei as prefera sa vad in locul unor MRAP-uri americane si a unor Piranha 3C elvetiene 1-2 Saur2 romanesti!

O seara cat mai buna,

Marius Zgureanu”

 

 

Iar aici raspunsul domnului Corneliu Dobritoiu:

„Dle Zgureanu, saptamana trecuta am fost la fata locului, la Moreni, unde am avut discutii cu conducerea fabricii si liderul de sindicat. Concluziile sunt pozitive si, prin efort comun, vom pune in pagina o gandire pt revitalizarea acestui sector si generarea de locuri de munca, conforme angajamentului politic al USL. Interesul este comun: produse de calitate, locuri de munca, export dar si achizitii de pe piata interna.”

 

In acelasi timp, domnul ministru a subliniat ca este determinat sa sprijine UA Moreni, sa  creeze un nou tip de parteneriat, in care produsele romanesti trebuie sa fie performante si exportabile,  supravietuirea bazata doar pe comenzile armatei noastre nationale fiind imposibila, in contextul actualei doctrine de aparare, care necesita mult mai putine vehicule decat in perioada dinaintea aderarii la NATO: “afirmatiile mele anterioare nu sunt cecuri in alb. Trebuie sa evitam cu orice pret experientele anterioare, cand MApN era finantatorul si unicul beneficiar al produselor. Eu cred ca a venit vremea sa ne asezam la masa impreuna, intr-un parteneriat real, in beneficiul ambelor parti, nu numai pt generarea temporara a locurilor de munca, ci pt mentinerea si cresterea acestora ca urmare a achizitionarii unor produse competitive”, a adaugat Ministrul Apararii.

 

Corneliu Dobritoiu si-a exprimat increderea si optimismul in lansarea unui astfel  de program, datorita, pe de-o parte, nevoii stringente  a MApN de a achizitiona produse de tipul celor produse la UA Moreni, dar in special unor impresii lasate de specialistii din uzina respectiva: “competenta, entuziasmul si profesionalismul oamenilor cu care am discutat. Alta viziune, alta deschidere, dar si noi oportunitati.”

 

Speram din tot sufletul ca parteneriatul intre MApN si UA Moreni sa se concretizeze in urmatoarele luni in comenzi si finantare si, de asemenea, ca viitoarea configuratie a parlamentului si guvernului de dupa alegeri sa nu aduca atingere acestor prioritati! In termeni concreti, aceasta inseamna sa vedem cat de curand un prim contract din partea MApN pentru Saur2 fabricat la Moreni iar pana la sfarsitul anului urmator, proiectul TBT definitivat si transpus in prototip!

 

Trebuie sa mentionam aici reactia foarte promta, pe care MApN-ul si Ministrul Apararii, dl. Dobritoiu, au avut-o atunci cand au aflat de intentia ROMARM-ului. De asemenea si DpA a recationat la fel de rapid, ambele insitutii dand asigurari credibile asupra faptului ca ideea externalizarii Automecanicii Moreni, nu a fost discutat si nici nu se poate pune problema unei astfel de actiuni.

Datorita acestei atitudini serioase si corecte, RoMilitary multumeste MApN si Ministrului Apararii si, de asemenea, vis-à-vis de contractele pentru export, sfatuieste Ministerul sa puna si cateva intrebari legate de ratarea contractului cu Irakul, contract care ajunses pana in faza in care uzina construise prima carcasa, iar partea irakiana deschisese un acreditiv de peste 120 de milioane de dolari, in favoare ROMARM.

Sunt absolut sigur ca lucrurile aflate cu aceasta ocazia ar fi extrem de intersante, iar DNA-ul ar avea o paine buna de mancat, la fel poate si Parchetul Militar, apropo de subminarea economiei nationale.

L-am criticat pe domnul Dobritoiu, de foarte multe ori si destul de dur, dar acum trebuie sa scoatem in evidenta doua lucruri foarte importante! Pe de o parte atitudinea in problema SAUR 2 si TBT este de apaludat si de subliniat, iar faptul ca acest mic dialog a avut loc arata, speram noi,  faptul ca domnul Dobritoiu nu ne poarta pica, iar aceasta trasatura de caracter ne face sa fim ceva mai optimisti pentru viitor.

Un om care accepta dialogul si  nu se supara cand este luat la rost, ma face pe mine, cel putin, sa fiu un pic mai optimist, decat eram pana acum.

Acum noi nu sustinem ca SAUR 2 ar fi la acelasi nivel cu alte produse similare, cum ar fi Patria sau Boxerul german, ci spunem doar ca SAUR 2, asa cum se prezinta el acum si mai ales asa variantele in care  ar putea fi produs, este superior oricarui TAB care se afla in acest moment in dotarea Armatei. Ne gandim ca SAUR 2 cu sistemul AA Crotale, ar fi chiar de dorit sa intre in dotare, mai ales daca tinem cont de starea foarte proasta a sistemelor AA romanesti, care se bazeaza pe  rachete sovietice vechi si nemodernizate, precum SA-6 si SA-8.

Macar si pentru Crotale si tot ar merita sa fie cumparate cateva zeci de bucati!

Doamne ajuta!

 

 Marius Zgureanu & GeorgeGMT

 

Citeste si:

Autoloaderul – om contra automat in tehnologia tancurilor

 

44 de comentarii:

 1. Ehhhem, fur eu startul pana nu apare gsg9 si zic doar atat: mai vedem dupa alegeri. Deocamdata Dobritoiu e ocupat cu magaria electorala de asta-vara in care e implicat fi-su’ vitreg Dumitru Samson.

 2. Bre, nu-i frumos ce faci :), sa-mi furi startul … 🙂 Profiti de cele 2 ore diferenta 🙂

 3. O sa-i scriu si eu lui Mos Teaca asta, sa-l rog sa aiba in vedere ca Romania are nevoie de un portavion. O sa spuna ca ideea nu e rea, ca se vor crea locuri de munca la Galati (din cele permanente!), Ba o sa-mi faca onoarea sa tin sticla de sampanie la inaugurare. Ca doar alegerile bat la usa, nu-i asa Dobritoiule? 🙂

 4. Ia purtati-va frumos, ca e sfantul Nicolae azi si, desi e campanie electorala care va fi probabil urmata de buimaceala de duminica pe rit vechi „da’ eu cu cine votez?!”, noi incercam sa mai dam si o veste buna, cadou de Moshu Nicolae, desi a fost coapta de 1 Decembrie 🙂

  Poate primim un cadou si mai frumos de Craciun…

 5. Toți ne povestesc frumos , fapte fapte, sa vedem pana la capăt ……. Ne duc cu zaharelul , păcat ca suntem noi așa prostuti si nu învățăm ….
  Deocamdată faptele acestui domn ministru ne arată clar direcția , a acționar extrem de prost in cazul avioanelor , sau am uitat si asta ???!!! deja !!!??

  • Nici eu nu-i inteleg pozitia pe tema avioanelor de vanatoare, insa vom incerca sa obtinem o pozitie mai nuantat, mai explicita, in acelsi timp si noi ii vom trimte un material economico-financiar, din care sa rezulte, din punctul nostru de vedere, ca achizitia de avioane noi, nu este doar posibila, ci poate deveni chiar profitabila, atat pt armata, cat si pt economie in general. Sa vedem ce iese.

   • Sa vedem măcar 48 de gripen-uri cu offsetul …. Si încă 36 F35 astea in timp , probabil in următorii 15 ani si când costurile de exploatare vor fi probabil la jumate relativ la valorii si speram al un PIB de cel puțin 2,5-3 ori mai mare ….

 6. Remarcabila promptitudinea cu care a raspuns ministrul apararii. Sa vedem cat de repede va mai raspunde dupa alegeri ….. daca va mai raspunde.
  Dincolo de gogosile si balivernele lui Dobritoiu eu stiu un lucru foarte clar: la ultimele doua rectificari bugetare nu a scos nici macar un sunet cand au taiat fonduri de la MApN.

 7. Sa dam Cezarului ce-i al Cezarului, in problema Moreniului Dobritoiu a actionat corect si prompt, ceea ce este un lucru bun, cu alegeri sau fara. Daca nici eu nu -l-am criticat destul…nu stiu cine a facut-o, dar o pozitie corecta, dpmdv, merita mentionata! Derbedeiilor…

  • Si eu îmi dorescs din tot sufletul ….dar sa nu ne amagim, suntem in campanie …. Ai uitat ca tot in campanie a fost lansată ideea cu tancurile si blindatele la Columbieni …. o poveste trista ….. totuși zic ca trebuie sa nu mai credem așa usor, sa ne demonstreze au foarte mult de recuperat In ce privesc promisiunile ……

 8. FELICITARI in fata frontului! Celor doi ROMANI ce incearca din rasputeri sa faca ceva pt armata si industrie de aparare. Adevarati Ambasadori pt aceasta cauza. Astia de la usl spuneau prin acea platforma program „reindustrializarea Romaniei” asta ar fi un prim pas mic dar important.Problema se mai pune ca nu se stie daca nea Dobrica ramane si dupa alegeri ministru . La Tv se spune ca vazand sondajele partidele din alianta chitaie deja pt viitoarele posturi ministeriale iar punr cere MApN unde sa revina 4 stele Oprea Sa nu mi spuneti ca nu e posibil atata timp cat ala sta langa Ponta si frumoasa adormita care dupa tot ce se spune pnl ar vrea sa-l puna pe alt fost nicolaescu ; pai de ce mama naibii sa nu te rogi toate partidele din alianta sa ramana avel om RAED ARAFAT la sanatate ?!! parca ziceau ca vor tehnocrati .Da stiu ca George GMT a zis ca Oprea a sustinut si el SAUR si TBT.Ramane de vazut la anul ce se va concretiza .
  Si bre tizule de ce tragem atata de asa zisul TBT cu cat ar fi total schimbat de SAUR 2 ?! Atata vreme cat acest IFV nu a fost testat de armata si modificat cerintelor ulterioare. Noi cerem TBT de parca asta-i depasit ca BTr-60 desii el nu-i in folosire. Cat despre CROTALE sa fim seriosi ala nu sta pe loc din cauza SAUR-ului , o platforma buna poate fi si varianta de comanda a Jderului. Nu au dat astia bani pt dotare, aia-i.

  • Corecta remarca cu Crotale, poate fi integrat si pe un camion Roman 6×6, deocamdata insa este doar pe SAUR 2, relativ integrat -mai mult mecanic si ca gabarit. Nu stiu sincer cat de marcante ar fi diferentele intre SAUR 2 si TBT. Din ce am inteles eu sunt deosebiri dpdv al proiectarii, ergonomiei intregului sistem, trenul de rulare, iar TBT ar trebui sa aiba blindaj compozit.
   Cert este ca armata a cerut, dupa ce a vazut SAUR 2, o versiune imbunatatita. Nu cunosc exact motivele, insa sunt sigur ca au avut dreptate. Cel mai probabil nu s-a dorit o solutie intermediara la actuala dotare, ci direct un transportor modern si din aceeasi clasa cu omologii sai din alte tari.
   Iar armata are dreptate, daca tot dam un ban, macar sa fim siguri ca vom avea ce este mai bun.
   Deocamdata TBT-ul sta pe loc datorita faptului ca Iveco nu furnizat sasiul, desi ar fi trebuit s-o fac de foarte mult timp, iar aceasta intarziere pare dubioasa.

 9. Referitor la Columbia, eu sunt sigur ca am fi avut o sansa foarte buna, numai ca…In urma cu 4-5 saptamani, am scris si pe site, in Macedonia o intreaga delegatie poloneza, cu presedintele tarii in frunte, s-au dus sa sustina un posibil export a 40-50 de TAB-uri Rosomak! 40-50 doar!!! La noi in Columbia au fost de doua ori la nivel de sub-secretar de stat. Cam acesta este interesul politicieniilor pt industria militara, asa ca atunci cand cineva da semne de interes, mai imi reinvie si mie speranta. Macar un pic!

  • Exact asta era ideea , au fost lansate tot felul de idei , ca au căzut aia pe spate ….. Dar dupa ce s a încheiat turul de votare nici nevoia de minciuna nu a mai fost necesară si nu le a mai pasat , MA REPET ÎMI DORESC FOARTE MULT SA SE FACĂ CEVA , dar mi e tare greu sa cred , sunt tot aia vopsiti in alta culoare ….
   Dacă era o schimbare reala deja vorbea de contracte in Afganistan si reluare discuții cu Irak …. ADICĂ CEL PUȚIN CU ASTEA DOUA , dar nu , nu vad nicio schimbare …. 99,99% sunt sigur ca e aceeași pacaleala si aceeași minciuna

   • SAUR 2 a fost vazut de columbieni de doua ori in poligon. Impresia lasata a fost foarte buna, mai ales prin prisma raportului calitate-pret si al faptului ca romanii au oferit transfer tehnologic si a faptului ca ofereau spre integrare pe vehicul a orice motorizare sau armament dorit de client.
    Nu sustin ca SAUR-ul era superior celorlalti ofertanti, ci doar ca avea sanse mai ales datorita raportului sus amintit. Un fel de Logan al TAB-urilor. Dar nu a fost sustinut aproape de loc.

    • Exact asta spun si eu George , a avut avantaje majore dar pentru aceste scursuri a fost important doar sa lanseze „momeala” in campanie electorala , dupa care nu le-a mai pasat …..

    • Si vorbim de aceasi echipa , nu ca ar fi vorba de cei dinainte care erau la fel de hoiti ( nu exista nicio diferenta intre ei ) si ca urmare eu nu cred ca astia sunt instare de ceva , o sa vezi ca dupa campanie o sa fie puse iar presiuni , o sa fie vorba da bani multi la mijloc …. o sa se schimbe macazul , eu l-am vazut pe acest zis ministru la televizor la antena 3 , era incredibil de vocal si de artagos ca basescu asa ca pe dincolo , dar nu l-am vazut niciodata asa pentru problemele armatei .!!!!

     Ce sa mai zicem daca e adevarat ? ca in sedinta CSAT cand palgiatorul a parasit sedinta , poate chiorul sa aiba dreptate , daca s a pus problema bugetului armatei ? nu cred ca acest fanfaron dobriputu sa se fi luat cu plagiatorul de gat sa zica : auzi ma de aici nu mai iesi intreg pana nu rezolvam problema asta !! da-ma afara din guvern da cu mine ai o lupta crancena pe tema armatei !?!?! CREZI CA E CAPABIL DE ASA CEVA ?

 10. Sunt (si nenorociti astia ) la guvernare de 8-9 luni , nu de ieri de azi ,9 luni ! SI NU AU FACUT ABSOLUT NIMIC !!!

  Sa-mi zic si eu parerea, ca un nimeni in drum , nu sunt un strateg al acestei tari, nu sunt platit sa fac asta , sunt un simplu cetatean , ma astept ca cei de sus sa vada de 10 ori mia bine ca mine !

  Eu nu am auzit de :

  Am inteles ca vrem F 35 ok, dar peste 10-15 ani asta e clar , poate mai repede 2-3 aparate de teste si de adaptare …. dar nu mai repede …. ok am intels da sa-mi zic ca luam acum vechituri ruginite ca tu vrei sa iei F35 peste 20 de ani ?!?! cred ca esti retardat !
  Pai ce facem daca peste 3-4 ani vrea ucraineanu sa ia Dobrogea , a vazut ca e la el Bugeacul ( furat pe fata ) si nimeni nu a facut nimic , impinge lucrurile si mai mult , doar are cine sa-l impinga de la spate ( stim noi cine )…….

  NU CRED CA ASTIA SUNT MAI CAPABILI CU NIMIC DECAT CEILALTI , NU AUD CA :

  Nu mai sunt F16 vechi de cumparat si ca urmare nu avem ce aduce la Craiova si Bacau ce sa reparam si modernizam , atunci mai frate luam Gripen astia ne dau offset si luam peste 10 ani cateva bucati de F 35 ……
  Poate nu vrea americanul sa lase din mana treaba asta cu F16, treaba lui …..
  48 de Gripen, proiect de 5 mld euro , asta intr-un proiect de offset inseaman 50-60.000 locuri de munca , isi platesc rata singure prin taxe si impozite – NU AUD IDEI DE GENUL ASTA !
  Alta , daca tu vorbesti cu suedezul si ii spui , mai eu am ceva intrare la Croati si Bulgari …. ii facem cumva …. adica eu o sa produc 48 pentru mine si inca 24-36 pentru ceilalti , ia sa te vad cum ma sustii pe tema asta adica iti aduc un contrac la care tu nici nu visezi , ia pluseaza putin la offset ( putin mai bine ) Bulgarul si Croatul nu o sa poata concura cu tine la negocire pentru ca tu din start ai o o cantitate dubla cat amandoi la un loc !

  Sa nu uitam ca suedezi au o industrie a camioanelor de invidiat , ar putea scoate din Roman un „logan” de ar rupe gura targului …..ar mai poutea investii in energie … am putea devenii un nod energetic important

  NU vad acesti politicieni sa ne zica de contrracte cu camioane prin Irak, Afganistan …. tari in care au murit militari romani …. , Africa e o piata fantastica pentru camioane si utilaje agricole ( ma refer la produse ieftine si cat de cat performante ) …..

  Nu aud de discutii cu blindate

  Nu aud de nimic ……

  Romania are o Moldova ( incluzand aici Bucovina de Nord si Bugeacul ) care se va rezolva , sper , cat mai curand DAR

  Excluzand minoritatile din tari poternice sau din jurul ntru ( cu care avem granita directa ) Romania mai are o mica „Romanie” !!! nu aud de nimic acolo ! adica fatada asta de a lua camioane si blindate la preturi bune si urmate de offset din partea noastra , E O ALTA FATA A NEAMULUI NOSTRU , SUNTEM OBLIGATI SI FARA OFFSET SA FACEM ASTA , DAR E BINE SA FRUCTIFICAM NOI ASTA DECTA ALTII …..

  E vorba de Romania aromanilor !

  In Albania sunt aprox 80.000 , la o tara cu 2,5 mil de locuitori
  Am putea lega o relatie extrem de stransa cu tara asta ( cu tot cu problemele ei ) sa facem o legatura stransa intre Marea Neagra si Adriatica …. sa ne fortificam pozitia in zona …..

  O istorie incredibila :

  Moscopole ” sediul aromanilor” era in 1730 intrecut in Balcani doar de Constantinopol , nu e pacat oare ?!?! era mult si peste Atena !
  Plus ca o colaborare militara si industrie de aprare nu ar face ( bineinteles o treaba gandita bine ) decta sa sporeasca securitatea si prosperitatea zonei care ne intereseaza in mod direct !

  http://wikimapia.org/7722043/ro/Moscopole

 11. Mihai, pto sa adaugi si Macedonia la ecuatia asta… E pacat ca le vand polonezii TAB-uri si nu noi.

  Noi chiar suntem in relatii bune cu Macedonia, insa asta nu prea se vede la nivel economic.

  Stai pe aproape ca urmeaza ceva in zilele urmatoare 🙂

  • Exact asta zic si eu , nu vad nimic concred ! nu vad nimic ! nu vad nicio idee , astea sunt motivele pentru care eu nu cred ca acest papitoiu va face ceva , e pur si simplu in campanie acum , nu am auzit absolut nimic de le el si nici de la ceilalti …..

   Mai putem adauga si Grecia cu aproximativ 200.000 de aromani , pe care grecii ii tot lamuresc ca sunt vlahi si altele , orice in afara de Romani sa nu inceapa sa se stabileasca relatii prea stranse cu noi , dar ma rog , nu face nimeni nimic

   Ma referem la Albania pentru ca nu este foarte greu sa „cucerest” economic o tara de genul asta .
   Cu un buget de 600-700 mil euro/anual ( este de unde daca , reprezinta 5% din cat se fura la noi ) am putea sa ne fortificam relatiile cu cine trebuie : investitii de 400-500 mil/anula in Moldova inseaman foarte mult pentru ei , in mai putin de 10 ani ar fi pregatit terenul pentru ce trebuie sa se intample si alte 200-300 mil in Albania , si aici investitii de genul asta inseaman foarte mult, Albania are un PIB de 12 mld dolari, adica cam 6% din al nostru. Acesti bani se vor intoarce inzecit cu siguranta …..plus „avantajele” care ne dor si mai tare !

   Nu viseaza nimeni sa consolideze o comunitate in Spania sau Italia unde sunt milioane de romani , e foarte greu sunt tari mult peste noi ,cu tot cu problemele care le au acum , dar in tari in care ai o legatura de sange cu o parte a comunitatii si in care atat de putin ( 200-300 mil euro – bani care genereaza profit ) inseamna de fapt asa de mult …… E CLAR ACUM NE CONDUC OAMENI CARE NU SIMT NIMIC PENTRU POPORUL ASTA SI NU AU VIZIUNE !

 12. Dl.George este un joc interesant care s-a mai jucat in Romania.Sunt putin mirat ca nu vi-l amintiti…
  Prima etapa/lansarea unui zvon.Pentru a obisnui oamenii,presa,etc.dar mai ales pentru a vedea contestatarii.
  A doua etapa/negarea.Pentru a linisti oarecum apele.
  Si inevitabil va urma a treia etapa prin externalizare/vinderea/privatizarea/inchiderea sau cum doriti sa o numiti.Ei mizeaza pe memoria de scurta durata a romanilor si mai ales pe slaba reactie.Dupa cum bine stiti cubvantul de ordine in prapadita tara numita Romania este „putea fi si mai rau”.Si pentru a incheia presupun ca aveti suficienta imaginatie,fara suparare,sa va dati seama ca directorul Romarm transimte doar ce primeste.Privind inapoi cate situatii de acest gen au mai fost in industrai romaneasca?Sute as spune…

  • Din pacate sunt constient ca aceasta ar putea fi de facto ideea, insa inca mai sper si atat timp cat se mai poate nu ma las, desi sunt perfect constient de forta de tip „neutrino” pe care o posed. Rogu-va fara „domnul”. George este foarte bine.

   • Nu imi plac glumele pe teme…dureoase sa spunem,in general,cum ar fi industria romaneasca recte cea de aparare aflata in discutia acestui articol.Insa este o gluma sa credem ca nu se va intampla exact ceea ce a spus directorul Romarm.Pariez pe cea mai buna sticla de ce alcool preferati Dl. George ca se va intampla acelasi „miracol” tipic romanesc.Ei vor urma planul lor,noi vom vorbi,dupa aceea vom mai vorbi din nou si dupa aceea vom uita.Un an max. si va disparea Moreniul ca si Mizilul.Pastrati-mi mail-ul pentru ami trimite adresa unde doriti sa primiti sticla care va onora pariul.

    • Beau foarte rar si numai tuica sau palinca de la socrii, sau vin rosu de tara. Insa tin pariul si ofer la randul meu orice bautura preferati…cred ca Moreniul va scapa!

     • Dacă e rost de pariu, mă vâr și eu… tema mă atrage.
      E serioasă treaba asta și deși nu îs optimist, am încredere (90% sigur) că nu se va vinde/închide, ci va produce mai departe. Ritmul va crește în 2013 și 2014 – spune globul meu de sticlă.
      Deci George, în sfârșit te văd pe aceeași undă cu mine, de optimism rezervat.- că tot nu vrei să alcătuim un protest calificat.

 13. Mihai, gandeste-te ca acum si daca vine careva cu intentii bune, ii va fi foarte greu sa se impuna si sa fie crezut datorita anilor de neincredere si dezamagiri care au instalat o bariera intre cei alesi si partea mai activa a populatiei…
  Ideea este ca, daca e sa apara, sa-i oferim toate „cartile” pe care le detinem si sa-i dam o sansa. Eu sper ca vom reusi la un moment dat sa rupem acest lant. Cat mai degraba ar fi si mai bine 🙂

  Acum, trebuie sa vezi si partea buna, ca avem reactii transante si se raspunde la mesajele unor amarati ca noi… apoi vom vedea ce va fi dupa alegeri, insa noi vom fi vigilenti si vom continua sa luptam pentru crezul nostru : o Romaniei reintregita si mai buna, in toate aspectele, pentru noi, romanii, oriunde am fi, si pentru copii nostri!

  Doamne ajuta!

 14. Breeeee…iar ma minunez…Inca mai cascati gura la minciunile politicianului roman??? Mai ales acum, inainte de alegeri??? Io unul ,pina nu vad Saurul, sau TBT-ul, sau pusca, sau ce tehnica o mai fi sa fie , in poligon, sa pun io mina pe el, sa-l simtz enorm si sa-l vaz monstruos, nu mai cred o iota…A mai venit prin anii ’90 un prim-ministru cu gitul lipsa la apel prin poligoane si a zis..Trageti rachetele, trageti cu tunurile, nu conteaza ca nu mai aveti, va aduc io altele noi din Franta… Si au venit trap-galop…Da’crez ca or fi avut viteza prea mare , si nu le-a tinut frina, sa se opreasca p-acilea pe la noi, si au ajuns la dreaq in praznic, in gradina altora, mai cu minte decit noi…

 15. George este campanie. Daca ar fi fost cu adevarat interesati puteau sa faca asta pana acum .

  • nu, dl. Andrei Cristinel Negru
   daca erau cu adevarat interesati, NU puteau sa faca asta pana acum, pentru ca au lucrat cu bugetul facut de ceilalti. nici o rectificare nu putea modifica ceva substantial, cand erau atatea gauri de astupat.
   da-o drak de politica, hai sa nu-i ridicam pe unii in slavi pentru ce n-au facut in ultimii ani, iar celorlalti sa le zicem de mama pentru ce nu au facut in ultimele luni.
   dupa alegeri si mai ales dupa ce se va apoba bugetul, poate mai vorbim, deocandata facem campane electrala, sub acoperirea postarii e blog si nu cred ca asta intereseaza.

 16. Sharky, ai vrea sa participi la teste sau o faci deja ?

  Nu de alta, da sa stim ce potential avem aici pe blog.

  Asta ar fi o chestie, sa prindem niste invitatii la teste…

 17. daca se chema „ministerul usl al apararii” poate raspunsul era ok. da sa faci reclama directa partidului e cam naspa si un pic pe linga lege (daca ar veni un camion cu ajutoare din partea ministerului apararii, tot usl ar scrie pe ele?). sa inteleg ca pe drapelul ala tot usl scrie?

 18. Bun, am vazut ca unii se tin de pariuri pe aici, eu prefer lucrul sigur, daca e posibil facut cu mana ta.

  Eu as pastra sticla aia ca sa facem „lansarea” la apa a primului Saur2 de serie si cealalta, din „directia opusa”, pentru primul TBT, macar prototip.

 19. No’ Sharky, si eu mi-s tot de pe teste, dar integrare HW-SW, insa cred ca o strategie similara de teste putem aplica si produselor de mai sus…

  Daca da Al’ de Sus sa avem la ce sa fim invitati, eu vin cu strategia si tu cu testul real, OK? Desi m-as baga si eu putin la mediu real, nu doar simulat/emulat 🙂

  • ok, marius… dar cu mediul real e mai greut , putin…nimeni nu-si doreste cu adevarat sa le testeze in mediul real pentru care-s concepute…doar daca nu are ceva tigle lipsa…:))

 20. Sharky, eu glumeam, dar stii cum e, fiecare cu visele lui. Poate totusi, daca vom ajunge sa fim o voce suficient de importanta in peisajul romanesc, vom fi invitati, macar sa asistam de pe margine la o astfel de prezentare sau testare…

  Ia-o si tu ca o dorinta pentru Moshul, cam tarziu pentru Niculae, dar poate ne aude Craciun (ex Gerila) 🙂

 21. Suna frumos sa ne punem asa dorinte pentru Moshul, indiferent care o fi el…Numai ca, avind in vedere situatia bleumarin de la noi, io le-as adresa unui sfânt…Sfântu’ Așteaptă…:))

 22. Marius, daca tot te conversezi cu Ministrul Apararii, poti sa-i dai si ideea de a moderniza cat mai multe TR85 la standardul TR85M1 sa aiba si UM Bucuresti de lucru si spune-i ca are si alternativa de a transforma platformele TR85 nemodernizate in unitati antitanc tip http://en.wikipedia.org/wiki/BMPT care, spre deosebire de TR85M1care poate produce daune unui T90 de la distatnte maxime de 1km, pot distrugea orice MBT din lumea asta de la 6 km.

  Cheers

 23. Didi74, am si asta in minte, insa trebuie sa vedem in ce stare este UM Bucuresti in primul rand si daca mai au si piese si componente in stoc pentru asa ceva… ca am auzit zvonuri cum ca incep sa le lipseasca componentele unor producatori straini, deoarece intre ’95 si acum au trecut niste ani si si acele firme s-au reorientat catre alte modele.

  S-ar putea sa fie nevoie sa re-integreze alte componente, deci un fel de TR-85M2… E important si pretul la care reusesc sa faca asta, ca sa intre intr-un posibil buget de 2013. Ideea ar fi sa cerem sa faca cate ceva la fiecare din uzinele astea, dincolo de mentenanta, dar sa se incadreze si in bani.

  Insa nu stiu nimic sigur deocamdata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *