Romania Military

NASAMS II, HAWK si Patriot?..basca (V)SHORAD?

Deocamdata ne cam facem singuri curaj si ne batem pe spate sperand ca in sfarsit ceva sa va misca in acuta problema a modernizarii dotarii Armatei Romane.  Tot deocamdata suntem la capitolul marilor sperante, dar daca lucrurile merg – macar acum – intr-un sens decent putem face unele exercitii de logica (si imaginatie).

Astfel achizitia sperata a sistemului Patriot pare logica, atat din motive politice cat si din motive practice, Patriotul este cel mai raspandit sistem antiaerian si anti-racheta la nivelul Aliantei, iar pe de alta parte americanii sunt la noi in batatura, cu ei trebuie sa fim in primul rand interoperabili si tot ei au capacitatea de a ne aproviziona cu rachete in caz de…

Pe de alta parte avem si HAWKul, sistem care desi vechi este interoperabil cu Patriotul, ca doar acesta a fost motivul pentru care americanii au venit tocmai din Germania cu PACul dupa ei, sa ne arate ca cele doua sisteme sunt perfect compatibile si ”se inteleg” intre ele. Tot atunci s-a hotarat probabil si achizitia…

Fara legatura directa cu anuntata achizitie, Romania mai are de lansat un program in domeniul apararii antiaeriene si anume pe zona SHORAD/VSHORAD – 2 miliarde de euro pusi la bataie, adica apararea cu raza medie si cea cu raza scurta.

Ministrul Economiei, Mihai Fifor, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca exista discutii purtate cu investitori straini ca la fabrica Electromecanica din Ploiesti să fie produse rachete cu raza scurta de actiune.

Daca pe raza scurta suntem inca in ceata (Stinger ar fi probabila dar si Mistral 3 poate fi o solutie) pe zona sistemelor cu raza medie am putea avea deja un castigator neanuntat.

NASAMS 2, caci despre el vorbim, are multe avantaje: este perfect compatibil cu Patriot si HAWK, foloseste rachete AIM 120 AMRAAM si AIM-9X Sidewinder, adica exact tipul de rachete pe care Fortele Aeriene Romane au inceput sa le achizitioneze pentru F 16MLU, asadar ar fi o logica in achizitionarea NASAMS 2, atat la nivel de interoperabilitate cu actualul sistem HAWK – si cu viitorul Patriot – cat si la nivel de dotare, n-am folosi mai multe modele de rachete AA…

Ar mai ramane necunoscuta sistemului antiaerian/antiracheta pentru nave, daca ne vom hotari sa mergem mai departe – alte sperante – cu programul de constructie pentru cele patru corvete si modernizarea celor doua fregate Type 22.

Mai jos avem un articol publicat pe data de 11 august 2017 pe isp.forter.ro , un articol foarte bun, simplu si extrem de explicit. Bineinteles este doar un articol de prezentare si nu un indiciu de achizitie, dar una peste alta iata articolul:

Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 11.08.2017

NASAMS(Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) este primul sistem antiaerian de rază medie centrat pe reţea din lume care este operaţional, fiind produs de către Kongsberg Defence & Aerospace . Caracteristicile sale unice bazate pe o arhitectură de reţea, posibilităţile de angajare multiplă a ţintelor şi capabilităţile extinse de descoperire care sunt strâns legate şi adaptate cu celelalte sisteme naţionale de armamente şi cu sistemele de comandă şi control, măresc zona protejată  de sistem şi asigură o capacitate mărită de acţiune a forţelor ce acţionează în acesta.

Principalele atuuri ale sistemului sunt: o capacitate mare de descoperire a senzorilor şi o putere foarte mare de foc, este interoperabil având şi capacitatea de a fi integrat cu alte sisteme, o structură modulară şi a adoptat principiile bazate pe reţea,  o mobilitate mare.

De la introducerea în serviciu în anii ’80 alte şase ţări au achiziţionat acest sistem, patru dintre acestea fiind membre NATO sau UE. Sistemul foloseşte rachetele AMRAAM produse de Rayteon iar prin sistemul de comandă şi control poate fi integrat cu alte sisteme de armament cum ar fi tunurile L-70, rachetele RBS 70, sistemele antiaeriene Hawk şi Patriot.

Un sistem NASAM standard este compus dintr-un modul de comandă şi control FDC(Fire Distribution Centre), un radar 3D AN/MPQ-64F1 Sentinel, un senzor pasiv  electrono-optic şi  infraroşu şi un număr de instalaţii de lansare containerizate cu rachete AMRAAM.

În mod obişnuit NASAM lucrează în reţele de nivel batalion având până la 12 instalaţii de lansare cu până la 72 de rachete. Un batalion poate executa tragerea tuturor celor 72 de rachete pe ţinte multiple în mai puţin de 15 secunde. De pe aceeaşi instalaţie de lansare, care poate avea pănă la 6 containere cu rachete, pot fi trase şi rachetele AIM 9-X Sidewinder şi RIM-162 ESSM. Racheta  AMRAAM  poate lovi o țintă aeriană până  la o distanță de 40 de kilometri  și o înălțime de maxim 14 km.

Rachetele AMRAAM sunt aceleaşi cu rachetele AMRAAM folosite pe aeronavele de luptă. Acest concept de folosire dublă a acestui tip de rachetă asigură avantaje operaţionale şi reduce costul logistic.

Radarul şi instalaţiile de lansare pot fi dislocate pe o arie largă, distanţa dintre acestea ajungând şi la mai mult de 25 de kilometri asigurând astfel o acoperire extinsă realizată cu un număr mic de elemente. Această dispersare a lementelor sistemului asigură un grad înalt de protecţie împotriva atacurilor terestre şi aeriene inamice. Modulul FDC şi radarele sunt conectate folosind legăturile de date de tipul Link 16, JRE, Link 11, Link 11B, LLAPI şi ATDL-1.

 

Multumiri lui DanIL pentru semnalari.

GeorgeGMT

Exit mobile version