NASAMS II, HAWK si Patriot?..basca (V)SHORAD?

Deocamdata ne cam facem singuri curaj si ne batem pe spate sperand ca in sfarsit ceva sa va misca in acuta problema a modernizarii dotarii Armatei Romane.  Tot deocamdata suntem la capitolul marilor sperante, dar daca lucrurile merg – macar acum – intr-un sens decent putem face unele exercitii de logica (si imaginatie).

Astfel achizitia sperata a sistemului Patriot pare logica, atat din motive politice cat si din motive practice, Patriotul este cel mai raspandit sistem antiaerian si anti-racheta la nivelul Aliantei, iar pe de alta parte americanii sunt la noi in batatura, cu ei trebuie sa fim in primul rand interoperabili si tot ei au capacitatea de a ne aproviziona cu rachete in caz de…

Pe de alta parte avem si HAWKul, sistem care desi vechi este interoperabil cu Patriotul, ca doar acesta a fost motivul pentru care americanii au venit tocmai din Germania cu PACul dupa ei, sa ne arate ca cele doua sisteme sunt perfect compatibile si ”se inteleg” intre ele. Tot atunci s-a hotarat probabil si achizitia…

Fara legatura directa cu anuntata achizitie, Romania mai are de lansat un program in domeniul apararii antiaeriene si anume pe zona SHORAD/VSHORAD – 2 miliarde de euro pusi la bataie, adica apararea cu raza medie si cea cu raza scurta.

Ministrul Economiei, Mihai Fifor, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca exista discutii purtate cu investitori straini ca la fabrica Electromecanica din Ploiesti să fie produse rachete cu raza scurta de actiune.

Daca pe raza scurta suntem inca in ceata (Stinger ar fi probabila dar si Mistral 3 poate fi o solutie) pe zona sistemelor cu raza medie am putea avea deja un castigator neanuntat.

NASAMS 2, caci despre el vorbim, are multe avantaje: este perfect compatibil cu Patriot si HAWK, foloseste rachete AIM 120 AMRAAM si AIM-9X Sidewinder, adica exact tipul de rachete pe care Fortele Aeriene Romane au inceput sa le achizitioneze pentru F 16MLU, asadar ar fi o logica in achizitionarea NASAMS 2, atat la nivel de interoperabilitate cu actualul sistem HAWK – si cu viitorul Patriot – cat si la nivel de dotare, n-am folosi mai multe modele de rachete AA…

Ar mai ramane necunoscuta sistemului antiaerian/antiracheta pentru nave, daca ne vom hotari sa mergem mai departe – alte sperante – cu programul de constructie pentru cele patru corvete si modernizarea celor doua fregate Type 22.

Mai jos avem un articol publicat pe data de 11 august 2017 pe isp.forter.ro , un articol foarte bun, simplu si extrem de explicit. Bineinteles este doar un articol de prezentare si nu un indiciu de achizitie, dar una peste alta iata articolul:

Autor: Locotenent-colonel Eduard Borhan
Data publicării: 11.08.2017


NASAMS(Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) este primul sistem antiaerian de rază medie centrat pe reţea din lume care este operaţional, fiind produs de către Kongsberg Defence & Aerospace . Caracteristicile sale unice bazate pe o arhitectură de reţea, posibilităţile de angajare multiplă a ţintelor şi capabilităţile extinse de descoperire care sunt strâns legate şi adaptate cu celelalte sisteme naţionale de armamente şi cu sistemele de comandă şi control, măresc zona protejată  de sistem şi asigură o capacitate mărită de acţiune a forţelor ce acţionează în acesta.

Principalele atuuri ale sistemului sunt: o capacitate mare de descoperire a senzorilor şi o putere foarte mare de foc, este interoperabil având şi capacitatea de a fi integrat cu alte sisteme, o structură modulară şi a adoptat principiile bazate pe reţea,  o mobilitate mare.

De la introducerea în serviciu în anii ’80 alte şase ţări au achiziţionat acest sistem, patru dintre acestea fiind membre NATO sau UE. Sistemul foloseşte rachetele AMRAAM produse de Rayteon iar prin sistemul de comandă şi control poate fi integrat cu alte sisteme de armament cum ar fi tunurile L-70, rachetele RBS 70, sistemele antiaeriene Hawk şi Patriot.

Un sistem NASAM standard este compus dintr-un modul de comandă şi control FDC(Fire Distribution Centre), un radar 3D AN/MPQ-64F1 Sentinel, un senzor pasiv  electrono-optic şi  infraroşu şi un număr de instalaţii de lansare containerizate cu rachete AMRAAM.

În mod obişnuit NASAM lucrează în reţele de nivel batalion având până la 12 instalaţii de lansare cu până la 72 de rachete. Un batalion poate executa tragerea tuturor celor 72 de rachete pe ţinte multiple în mai puţin de 15 secunde. De pe aceeaşi instalaţie de lansare, care poate avea pănă la 6 containere cu rachete, pot fi trase şi rachetele AIM 9-X Sidewinder şi RIM-162 ESSM. Racheta  AMRAAM  poate lovi o țintă aeriană până  la o distanță de 40 de kilometri  și o înălțime de maxim 14 km.

Rachetele AMRAAM sunt aceleaşi cu rachetele AMRAAM folosite pe aeronavele de luptă. Acest concept de folosire dublă a acestui tip de rachetă asigură avantaje operaţionale şi reduce costul logistic.

Radarul şi instalaţiile de lansare pot fi dislocate pe o arie largă, distanţa dintre acestea ajungând şi la mai mult de 25 de kilometri asigurând astfel o acoperire extinsă realizată cu un număr mic de elemente. Această dispersare a lementelor sistemului asigură un grad înalt de protecţie împotriva atacurilor terestre şi aeriene inamice. Modulul FDC şi radarele sunt conectate folosind legăturile de date de tipul Link 16, JRE, Link 11, Link 11B, LLAPI şi ATDL-1.

 

Multumiri lui DanIL pentru semnalari.

GeorgeGMT

15 comentarii:

 1. AN/MPQ 64F1 : Multi Mode Sentinel: New operational mode developed for acquisition and tracking of Rocket, Artillery and Mortar (RAM) Fire.

  Pentru nave, vom avea RIM116 RAM, ESSM(si pentru NASAMS), poate si SM2?
  Spun ca vom avea cele de mai sus pentru ca asa putem sa folosim AIM, AMRAAM si ESSM.

 2. AMRAAM și Sidewinder sunt folosite și de sistemul SL-AMRAAM pe vehicule 4×4, iar pt AA navala logica ar fi ESSM și SeaRam

  • Reteaua poate fi doar imaginata, nu si realizata. La nivel comandă -control poti integra orice sistem, dar nu va funcționa ca un tot unitar

 3. Cea mai buna alegere! Sustin de ceva timp ca asta este solutia naturala langa Patriot si Hawk. Pe langa Nasams 2 si Stinger cred ca este o alegere „naturala”. Cu toata admiratia pentru francezi cu ale lor Mistral, Mica, Aster 15 si 30, alegerea noastra este simpla.
  Sa ne inchipuim o retea AA Patriot, Nasams 2, Hawk si Stinger toate integrate si functionand ca un tot unitar. Ar fi cea mai mare realizare de aparare a teritoriului national de cand statul roman a luat fiinta.
  Elemec poate asimila relativ repede tehnologia si poate de ce nu sa ne asteptam la o productie de rachete Stinger si poate unele componente de Nasams. Aici ceva imi spune ca odata cu Nasams vin si NSM si JSM.
  Speram, speram……. Azi parca mai mult ca ieri.

 4. Ok pentru NASAMS !!!

 5. Hai cu NASAMS-ul.
  Desi cred ca il platesc in coceni de porumb…..

 6. Am citit un comentariu undeva ieri si a scris cineva despre niste buncare sub pamant prin munti ,facute recent s au vazut lucrarile si ce a mai ramas din santier,din 500 in 500m erau dispuse pe coama muntelui inauntru era betonat si erau de 4/5 ceva de genul si cu locasuru de tragere

 7. Eu va multumesc pentru munca
  Sa dea Dumnezeu sa se concretizeze in achizitie

 8. Alegerea corecta si logica pt SHORAD. Dupa ce ai ales HSAM-ul e clar ce sisteme ar trebui sa ai in dotare pe SHORAD/VSHORAD pt un sistem perfect integrat. Pt VSHORAD cred ca Avenger cu noua turela scrie pe noi (am vazut-o chiar pusa pe o Piranha … pardon Stryker.

 9. Surface-Launched AMRAAM (SL-AMRAAM / CLAWS), United States of America

  „Hawk-AMRAAM air defence system

  Raytheon and Kongsberg Defence have jointly developed the HAWK-AMRAAM air defence system, which combines the capabilities of HAWK and AMRAAM missiles within a distributed architecture. The missiles are mounted on universal launchers, and a fire distribution centre controls target detection, identification, threat ordering, engagement, and kill assessment, as well as short-range air defence cueing.

  The system can include the Sentinel radar and the HAWK AN/MPQ-61 high power illuminator for target tracking and illumination, although it is possible to hook up any number of radars and missile systems to the fire distribution centre.”

  http://www.army-technology.com/projects/surface-launched/

 10. Să le dea Dumnezeu mintea de pe urmă și să facă și achiziția de sisteme VSHORAD / SHORAD competitive. NASAMS II ar fi alegerea inteligentă, dar mie mi-e tare teamă că vom mai rămâne cu ce avem la ora actuală, sau cu integrare autohtonă (făcută de UTI eventual)….
  VSHORAD – FIFORUL I
  SHORAD – FIFORUL II
  Ambele echipate cu ”torpile aeriene” tip Dus(k)a făcute la Ploiești.

 11. Sistemele HSAM, MSAM si SHORAD-VSHORAD pot fi integrate doar la nivelul componentei de comanda – control, asa ca pot fi viabile ambele solutii, furnizate de Raytheon sau MBDA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *