Romania Military

Protest al sindicatelor din industria de aparare impotriva Min. Economiei

Protestele vor avea loc in data de 7 septembrie in Piata Victoriei din Bucuresti respectiv 8 septembrie la Palatul Cotroceni, pentru a denunta lipsa de reactie a ministrului economiei Claudiu Nasui vizand industria de aparare detinuta de stat.

Au existat incercari de dialog cu respectivul ministru, situatia fiindu-i prezentata recent printr-o scrisoare deschisa precum si un plan de reorganizare, insa acesta nu a luat nici o masura pentru revigoarea acestei industrii care numara 21 de fabricii si 10.700 de angajati. Ministrul in cauza nu respecta prevederile Legii 477/2003, Legea 232/2016 – art. 8, HG 979/2000, privind alocatiile de la bugetul de stat pentru cheltuielile de capital si alte cheltuieli in conditiile legii, firmele de stat fiind prinse intre neplata acestor cheltuieli si investitii pe de-o parte si datoriile pe care le au catre fisc si alte entitati ale finantelor statului, pe cealalta parte. Conform Legii 477/2003 privind pregatirea teritoriului national pentru aparare, fiecare uzina cu specific militar trebuie in caz de razboi sa poata demara in timp foarte scurt productia pe gama de produse planificate.

Iar pentru a le reface capacitatea de a produce respectivele produse in ritmul dorit, este nevoie de investitii si angajari de personal.

Insa, din cei 396 de milioane de lei prevazuti in 2021 pentru finantarea programului de investitii s-au alocat pana in august doar 6 milioane de lei. Potrivit declaratiilor, Guvernul trebuie sa ia masuri urgente si cu privire la salariile din domeniu, acestea fiind foarte mici si neatractive pentru tineri.

Prin Hotararea de Guvern nr. 979/ 2000 statul se obliga a sustine financiar conservarea capacitatilor neutilizate din industria de aparare, obligatie neonorata pana astazi, firmele respective fiind lasate sa se descurce singure (Automecanica Zarnesti avand spre exemplu 200 de hectare teren industrial impozitabile, din care doar 7 fiind efectiv utilizate).

„După discuţiile avute cu ministrul Năsui, în care punctele noastre de vedere diferă, noi susţinem că industria de apărare trebuie reorganizată. Am înaintat premierului Florin Cîţu, preşedintelui Klaus Iohannis, preşedinţilor Comisiilor de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor şi partidelor politice parlamentare programul nostru de reorganizare, care menţionează reunirea întregului sector în cadrul unei structuri noi, Agenţia Naţională de Tehnică Militară şi Offset, care ar urma să îşi desfăşoare activitatea sub directa coordonare a premierului”, a declarat Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA (Alianţa Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică).

„Inspecţia Muncii știe că nu avem echipamente, dar îşi aduce aminte de acest lucru doar atunci când face cercetări în urma unui accident de muncă. Inspecția Muncii ar trebui să se deplaseze periodic în unitățile care formează sectorul industriei de apărare şi va constata atunci că este o lipsă permanentă de echipamente de lucru şi de protecţie. Obiceiurile proaste, din păcate, au fost preluate şi de firmele străine care deschid afaceri în acest domeniu în România, ele adaptându-se condiţiilor de lucru de la noi, deşi acolo unde au sediul principal au alte standarde în privinţa protecţiei muncii”, mai spune Constantin Bucuroiu.

 

RumaniaMilitary

Statul roman ar dori sa produca partial in tara diverse produse ale unor firme straine, pe de-o parte impunand respectivelor firme asocierea cu firme de stat din Romania, fara a plati licente de productie sau atrage offset si in acelasi timp sabotand financiar firmele romanesti si impiedicandu-le sa investeasca sau sa angajeze si formeze personal pe masura necesitatilor.

Nu mai vorbim de MApN care doreau investind 2 milioane de euro (pretul unui Piranha IIIC) defalcate in peste 5 ani sa obtina un TBT 8×8 echivalent cu cele ale unor firme care investesc zeci de milioane de euro in cercetare si dezvoltare. Sau care cer firmelor de stat romanesti mentionate mai sus un nivel tehnologic similar chiar la un pret mai redus decat concurenta.

Si se pare ca tot statul roman nici nu doreste colaborari sau sa privatizeze macar partial aceste firme, mai ales cand exista un contract de achizitie de valoare mare si producatori de talie mondiala interesati sa investeasca. In plus, saboteaza orice incercare a firmelor romanesti de a vinde propriile produse in strainatate.

A ajuns si industria aceasta „o gramada de fier vechi”, numai buna de lichidat! Ca noi, ca pilon de stabilitate si furnizor de securitate nu avem nevoie sa producem fieratanii, doar le cumparam de pe raft!

La un moment dat trebuie trasa linie, luata o decizie si incheiat acest joc perfid, care doar atenteaza la securitatea Romaniei.

Sa te tot chinui de aproape 10 ani sa faci o investitie care sa repuna pe picioare o fabrica de pulberi sau sa nu reusesti sa angajezi cativa sudori, iese din limita penibilului si intra in zona paranormalului.

Sau a inaltei tradari a sigurantei nationale a Romaniei, atat din partea Min Economiei cat si din partea MApN. N-are rost sa ne ferim in a folosi termeni adecvati situatiei: aici discutam despre tradare, coruptie, incompetenta dusa la extrem si una peste alta avem a face cu destructurarea capacitatii de aparare a Tarii.

Cand il auziti pe actualul ministru al apararii ca problema fabricii de pulberi nu este a MApN ci a Min. Economiei sa-l scuipati direct intre ochi! In orice tara normala, problema asigurarii lantului logistic a Armatei in caz de conflict este una de esenta eminamente militara si nu economica.

Cu ce merge Romania la razboi daca nu are o industrie nationala de aparare?! Face licitatii? Am mai facut exact acelasi lucru (dar tousi nu la acest nivel incredibil de delasare) si 1916- 1939 si stim bine unde am ajuns. Oare in institutiile militare romanesti de invatamant superior nu se invata si istorie?!

 

Surse:

https://m.jurnalul.ro/bani-afaceri/economia/industria-de-aparare-suna-mobilizarea-generala-sub-geamurile-palatelor-victoria-si-cotroceni-880706.html

https://dambovitapesurse.ro/2021/08/19/apel-disperat-din-industria-de-aparare-nu-lasati-industria-de-aparare-sa-fie-ingropata-pentru-interese-care-nu-servesc-romaniei/

 

Citeste si:

. Saur-2-again-in-discussions

. Teste-mowag-piranha-v

. Intentie-rea-intentie

Saur2-hibrid-un-tbt-8×8-light

. Ucraina-oportunitate-militara-si-industriala-pentru-Romania

Exit mobile version