Romania Military

Radar vs IIR. Eu le-as prefera pe ambele…

Patriot avem, ne mai trebuie si restul sistemului anti-aerian si anti-racheta integrat…

Discutam si noi, ca altceva tot n-avem ce face, ne dam cu parerea, parem interesati, crede lumea ca stim despre ce vorbim… 🙂

Serios acum, se aude prin targ ca anul viitor, pe la inceputul sau, va fi lansat programul de achizitie pentru sisteme SHORAD/VSHORAD, adica mai pe limba noastra, sisteme de rachete cu raza scurta si foarte scurta, sisteme destinate a fi integrate in jurul bateriilor Patriot ce stau sa vina si intru dotarea trupelor terestre cu un complex de rachete anti-aeriene portabil, gen Stinger, RBS 70 sau Mistral.

Am prezentat deja variantele si ofertele posibililor competitori, doar ca de ceva timp un alt zvon insidios prinde putere. Se povesteste ca daca n-ar fi nu s-ar povesti, cum ca armia noastra si-a fixat deja obiectivul, macar pe zona sistemelor SHORAD (raza scurta/medie) si doreste 21 de baterii.

Noutate, despre care s-a mai vorbit pe RoMilitary, este ca armata ar avea in vedere o racheta ghidata radar, rachetele ghidate IR/IIR nefiind in acest moment prea… favorite. Nu cunoastem ce anume calcule stau la baza acestei preferinte si nici daca, pana la final, chiar asa va fi, dar zvonurile sunt persistente si provin din surse diverse. Insidios zvon pentru ca o astfel de preferinta, desi poate parea foarte clara, nu este deloc asa si vom detalia mai jos de ce “parca” si cu “daca” isi fac din nou loc in achizitiile noastre militare, unde orice am face nimic nu este clar si transparent, sa stie si contribuabilul roman ce cumpara si mai ales de ce.

Daca am face o recapitulare a ofertelor pe zona SHORAD putem observa ca avem: israelienii cu sistemul Spyder (racheta Python 5 IIR si Derby ghidata radar), Diehl/Saab/ Lockheed Martin cu cel mai nou sistem de pe piata (a fost ofertat pentru prima oara in acest an prin Orientul Mijlociu) – Falcon cu racheta IRIS T SLM ghidata de radarul bateriei pana aproape de tinta plus ghidaj IIR la bordul rachetei pentru faza terminala, MBDA cu VL MICA in doua configuratii (rachete ghidate radar si rachete ghidate IR) si Raytheon/Kongsberg cu NASAMS, sistem cu o arhitectura foarte deschisa si care poate primi, virtual, cam orice racheta iti poti alege, dar avand la baza racheta AIM 120 AMRAAM, ghidata radar, cu versiunea AMRAAM ER special proiectata pentru lansare de la sol.

In acest context de oferte, singurul sistem care ofera strict o racheta ghidata radar este NASAMS, dar rachete RF au si cei de la MBDA si israelienii cu Derby, iar Falconul vine cu o racheta care practic are un ghidaj dual, IRIS T-ul fiind ghidata de radarul bateriei pana cand “vede” tinta prin mijloace proprii, iar in cazul ghidajului IIR greu ca tinta sa scape.

De ce ar prefera armata o racheta ghidata radar chiar nu stiu sa va spun, or avea calculele lor, sau poate nu le au, avem destule motive sa ne indoim de calitatile intelectuale ale celor care fac alegeri pentru dotare, certa pare sa fie doar preferinta pentru un astfel de sistem, desi in lume nu exista o demarcatie clara intre eficienta unei rachete ghidata in IIR sau una ghidata radar, lucru usor de observat prin proliferarea ambelor sisteme de ghidare.

Probabil, in opinia mea cel putin, preferabil ar fi ca sistemul tau sa aiba un sistem dual de ghidare (sau sa opereze ambele tipuri de rachete). De mentionat aici si faptul ca NASAMS n-are nici o problema in a folosi AIM 9 Sidewinder, HAWK, ESSM sau alte rachete.

Ramane doar sa vedem daca va fi din nou vorba despre o licitatie, cu tot balamucul aferent, sau o incredintare directa de tip guvern&guvern, lucru care in cazul nostru ar fi poate de preferat, strict din punctul de vedere al procedurilor simplificate. Iar in cazul unei incredintari directe, favorite ar fi Raytheon si Lockheed Martin/Diehl/Saab, cu atat mai mult cu cat sistemul Patriot este o coproductie intre cele doua companii americane.

Suma pusa la bataie ar fi in jurul a 2,1 miliarde de euro pentru 21 de baterii SHORAD si un numar neclar inca de sisteme portabile pe zona VSHORAD.

PS In cazul rachetelor anti-nava cu baza la sol, s-a reluat practic procedura, cele patru companii ofertante au fost din nou invitate sa-si prezinte marfa. De remarcat ca MBDA, desi ramasa singura in competitie, nu a putut onora un eventul contract si cu asta basta. Interesant ar fi de aflat de ce francezii nu au putut onora cererile marinei, desi, repetam, MBDA a ramas singura in competitie, sau care au fost pretentiile noastre, pentru ca si aici putem avea surprize neplacute. Ca o noutate, se pare ca nu mai crede nimeni in obligativitatea ca rachetele anti-nava de la bordul navelor noastre sa fie acelasi tip cu cele din dotarea bateriilor de coasta. Un lucru de bun simt, cred eu…

PPS In cazul radar vs IIR, este o paine de mancat pentru orice interpretare, pentru ca asa cum am vazut limba romana (in opinia MApN-ului), suporta lucruri de nesuportat si schimbari bruste de sens ale termenilor folositi pot fi de asteptat.

GeorgeGMT

Exit mobile version