Romania Military

Rafale F3-R

Grecia va primii din Franta 12 aparate Rafale la mana a doua si sase avioane noi, iar primele Rafale sunt asteptate in Grecia anul viitor. Se asteapta ca contractul sa fie semnat pana de Craciun, conform presei elene, in intervalul 19-20 decembrie cu ocazia vizitei ministrului apararii francez la Atena.

Surse grecesti, citand presa franceza (La Tribune) sustin ca aparatele la mana a doua vor fi modernizate la standardul F3-R inainte de a ajunge in Grecia si ar fi ceva mai vechi, standard F1 sau F 2.. Primul Rafale F3R a zburat pe 22 septembrie 2020.

Un mare avantaj al F3R este faptul ca integreaza racheta aer-aer cu raza lunga Meteor, ceea ce nu-i deloc putin lucru, asta pe langa faptul ca aparatul poate folosi si racheta aer-aer cu raza medie MICA NG sau racheta de croaziera SCALP.

Noua configuratie vine si cu Talios (TArgeting Long-range Identification Optronic System) de la Thales,  – declarat operational de francezi in octombrie 2020. AASM (Air-to-Ground Modular Weapon) de la Safran vine si el in standard pentru atacul tintelor la sol.

Noul standard F3-R mai implica si modernizarea senzorilor si sistemelor de avionica/comunicatii, dar principalele avantaje pe care le aduce sunt, indubitabil, racheta aer-aer Meteor a celor de la MBDA si sistemul TALIOS, considerat cel mai performant din lume la aceasta data. Mai multe despre TALIOS in articolul de maine.

De altfel Grecia si-a exprimat foarte clar intentia de a achizitiona Meteor si o delegatie a MBDA a fost la Atena inca din septembrie pentru a discuta achizitia de rachete si a altor tipuri de munitie.

Totalul sumei puse la bataie de Grecia ar fi de 2,5 miliarde de euro. In acesti bani mai intra si modernizarea si operatiuni de reparatie capitala pentru aparatele Mirage 2000-5 Mk 2 ca si modernizarea unor sisteme de arme si sisteme electronice ale armatei elene.

Pe langa contractul cu Grecia pentru 18 aparate Rafale, Franta are mari sperante in negocierile cu Indonezia pentru 48 de aparate Rafale (negocieri care sunt destul de avansate, conform ministrului apararii de la Paris, Florence Parly).

Sperante sunt si in Elvetia sau Finlanda, iar in Croatia (unde Dassault a oferit Rafale la mana a doua) se astepta la o decizie in decembrie. De asemenea este posibil ca si Egiptul sa mai comande inca 24 de Rafale. In acest moment Dassault are o rata de productie de 22 de aparate pe an.

GeorgeGMT

Exit mobile version