Rafale F3-R

Grecia va primii din Franta 12 aparate Rafale la mana a doua si sase avioane noi, iar primele Rafale sunt asteptate in Grecia anul viitor. Se asteapta ca contractul sa fie semnat pana de Craciun, conform presei elene, in intervalul 19-20 decembrie cu ocazia vizitei ministrului apararii francez la Atena.

Surse grecesti, citand presa franceza (La Tribune) sustin ca aparatele la mana a doua vor fi modernizate la standardul F3-R inainte de a ajunge in Grecia si ar fi ceva mai vechi, standard F1 sau F 2.. Primul Rafale F3R a zburat pe 22 septembrie 2020.

Un mare avantaj al F3R este faptul ca integreaza racheta aer-aer cu raza lunga Meteor, ceea ce nu-i deloc putin lucru, asta pe langa faptul ca aparatul poate folosi si racheta aer-aer cu raza medie MICA NG sau racheta de croaziera SCALP.

Noua configuratie vine si cu Talios (TArgeting Long-range Identification Optronic System) de la Thales,  – declarat operational de francezi in octombrie 2020. AASM (Air-to-Ground Modular Weapon) de la Safran vine si el in standard pentru atacul tintelor la sol.

Noul standard F3-R mai implica si modernizarea senzorilor si sistemelor de avionica/comunicatii, dar principalele avantaje pe care le aduce sunt, indubitabil, racheta aer-aer Meteor a celor de la MBDA si sistemul TALIOS, considerat cel mai performant din lume la aceasta data. Mai multe despre TALIOS in articolul de maine.

De altfel Grecia si-a exprimat foarte clar intentia de a achizitiona Meteor si o delegatie a MBDA a fost la Atena inca din septembrie pentru a discuta achizitia de rachete si a altor tipuri de munitie.

Totalul sumei puse la bataie de Grecia ar fi de 2,5 miliarde de euro. In acesti bani mai intra si modernizarea si operatiuni de reparatie capitala pentru aparatele Mirage 2000-5 Mk 2 ca si modernizarea unor sisteme de arme si sisteme electronice ale armatei elene.

Pe langa contractul cu Grecia pentru 18 aparate Rafale, Franta are mari sperante in negocierile cu Indonezia pentru 48 de aparate Rafale (negocieri care sunt destul de avansate, conform ministrului apararii de la Paris, Florence Parly).

Sperante sunt si in Elvetia sau Finlanda, iar in Croatia (unde Dassault a oferit Rafale la mana a doua) se astepta la o decizie in decembrie. De asemenea este posibil ca si Egiptul sa mai comande inca 24 de Rafale. In acest moment Dassault are o rata de productie de 22 de aparate pe an.

GeorgeGMT

35 de comentarii:

  1. „…ar fi ceva mai vechi, standard F1 sau F 2”

    Nu mai exista Rafale la standard F1. Pentru F2 erau pe cale sà fie toate modernizate, nu am confirmarea cà procesul s-a terminat dar în mod sigur nu mai au ràmas multe.

    Pentru Croatia, termenul era la 12 decembrie pentru recomandarea comisiei de experti croati pentru avionul de ales.
    Pentru Grecia, pe 17 decembrie are loc dezbaterea si votul parlamentului pentru aprobarea cumpàràrii.

    8
    • Am avut confirmarea cà nu mai sunt Rafale la standard F2, cu exceptia unui Rafale B la centrul de încercàri de la Cazeau.

      A nu se uita cà F3R este cel mai recent standard operational, dar este un „substandard”, fiindcà standardul F3 (simplu) a fost pus în serviciu în 2009 (urmat de F3-O4T).

      3
  2. ce avioane tari!!! Daca si croatii se aleg cu unele, iar noi cu f16 la mana a treia apoi chiar ca… un gust amar rau! bine, cica umbla vorba ca luam f35… hai sa fim seriosi ca nu luam in urmatorii 10 ani. La pariu!

    4
  3. Avioan cu motor ia-ma și pe mine-n zbor…. Eu tot nu înțeleg de unde au bănet grecii ?!?…. Îmi dă cu virgula

    4
    • Au excedent bugetar.
      Printre altele , cele mai mari pensi nu pot depășii 4.608 euro lunar.
      Doar din această voce ( limitarea pensilor mari ) economisesc 7 miliarde euro în 4 ani.
      Tot printre altele , au băgat impozitul pe locuințele care depășesc o anumită suprafață în metri pătrați. Care crește exponential pe a doua – treia – patra ( s.a.m.d) locuință / persoana fizica.
      ( impozitul pe locuinte se găsește și la alții. In Italia inclusiv pe prima locuință daca depășește 145 metri pătrați . Pe a doua – treia – n. locuință , impozitul „te usucă”. Exista inclusiv pe castele care nu sint declarate patrimoniu istoric. Ca comparație , mega vila lui Năstase ar fi impozitată anual in Italia cu vreo 0,4 % din valoarea ei la cadastru. La vila de 1.000.000 euro , impozitul anual e de 4.000 euro )

      8
      • Mulțam pt răspuns …. Cu alte cuvinte la ei se fura mai puțin …și la noi ,că în codru !!!

        2
        • Lol..nu.
          si impozitul ala in functie de mai multe locuinte il avem si noi.

          1
          • Grecii au tăiat de 6 ori pensile mari dar au redus și salariile mari bugetare.
            Au băgat și impozit pe piscinele privatilor . ( Atena era plina de vile cu piscine nedeclarate). Au descoperit cu ajutorul aviației ( poze) piscinele in aer liber și la alea din casa prin facturile de apa . ?
            In linii generale , au tăiat din cheltuielile bugetului și mărit încasările fiscale. Ajungând pe excedent.
            Cu francezii au ” dragoste” că stau de partea lor în cearta cu turcii.
            Și dragostea costă. Întrebați pe Tăriceanu. Sau pe Ilie Năstase. ?

            5
    • Ahaaaa…deci uite grecii ca sa le tizna piept la turcaletzi si-au tras avioane supersonice de lupta multirol bimotoare iar noi fata in fata cu marele pericol rus nu avem nici macar in plan ca sa achizitinam in viitorul apropiat avslmr bimotoare pt ca nu concepe asta mintea in gusta a unor imbecili din DPA al MAPN si pt ca unii au mentalitate de zgarciomani, limitati si carpe in fund!!!! Se plang ca momaile ca Romania nu are bani pt avslmr bm. Dar dc nu se face geva de catre conducerea Romaniei ca sa se faca bani mai multi pt Romania si sa se gospodareasca mai bine banii care deja sunt in visteria Romaniei?!
      Sper ca noul guvern de dreapta sa imbogateasca Romania cat mai repede.
      Ca amanunt : as vrea ca guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR sa puna TAROM pe profit prin taierea bubei de coruptie si interese murdare care caoce la TAROM.

      1
  4. Mulțumesc de articol

  5. Sper ca in Finlanda si Elvetia sa castige EF dar daca EF nu poate atunci sa castige Rafale. Sa mai miste si industria europeana ca au vandut suficient americanii

    8
  6. salut, vor avea o aviatie militara impresionanta dac vor duce la capat planurile lor grecii si stim cu totii 85 bucatii F16-Block70, Mirage 2000 42 de bucatii modernizate reparatie capitala 18 bucatii Dassault Rafale, 18-24 de bucatii F-35 plus ca le vor ramane aproximativ 70 de bucatii nemodernizate de F16 Falcon. Oameni care stiu ce vor si fac ceea ce trebuie da stiu sunt cu turcii in dispute si totusi nu se culca pe o ureche si realizeaza de ceea ce au nevoie pe cand noii ne chinuim cu toate programele noastre. citisem ca Elbit va moderniza IAR 99 standard la Super Soim dar cand se va da drumul programului nu stiau nici cei de la Elbit,ma indoiesc ca Avioane Craiova au forta sa faca ceva de capul lor deci industria noastra e aproape in colaps .

    5
  7. o remarca: TALIOS pt F3R varianta navala (Rafale M) a fost operationalizat in 2020 (http://www.opex360.com/2020/03/18/la-nouvelle-nacelle-optronique-talios-sera-bientot-declaree-operationnelle-sur-rafale-marine/ ) si a, avut prima misiune cu fortele aeriene, intr-un teatru de operatiuni extern (opex) in 2020 in operatiunea Chammal (http://www.opex360.com/2020/12/04/larmee-de-lair-et-de-lespace-utilise-la-nacelle-optronique-talios-pour-la-premiere-fois-en-opex/ )

    referitor la greci: 18 buc. pt 2.5 miliarde euro, probabil pana in 17.dec.2020 (https://www.ekathimerini.com/260056/article/ekathimerini/news/aircraft-deal-to-be-sealed-before-new-year )

  8. Bàieti cu care sunt în contact si care nu mi-au spus aiureli pânà acum, spun cà pentru Grecia vor fi vândute 12 de ocazie luate de la AdA standard F3-O4T si 6 noi la F3-R.
    Amintesc faptul cà durata de viatà a Rafale-lui a fost ridicatà la 9000 ore de zbor.

    4
    • Îmi pare ràu cà nu aveti la RM functia de editare. Ca sà completez cà cele 12 vor fi si ele aduse la standard F3-R înainte de livrare.

      Armanentul va fi în consecintà (rachete de croazierà Scalp, anti-navà Exocet, aer-aer Meteor).
      Pe de alta parte, pentru AASM 1000 kg, testele de separare de avion au fost încoronate de succes. Arma va avea o capacitate anti-bunker. Aici o pozà cu trei arme dar probabil e pentru galerie, în operatii nu vor fi mai mult de douà.
      https://img.theweek.in/content/dam/week/news/sci-tech/images/2020/12/12/aasm1kkg.jpg

      • ba, este, dar doar pentru admin 🙂
        acum, asta poate genera coruptie, adica sa vii cu o atentie, un pachetel, o bere la admin si se rezolva 🙂
        am mai incercat sub umbrela donatiilor pentru gazduire site, dar n-am reusit sa ne terminam vilele inca, noroc ca ne mai platesc unii sa scriem articole de promovare a armamentului propriu si ca sindicatele din industria de aparare ne umplu de bani 🙂

        7
      • primesc si SCALP? cu SCALP si Meteor vor avea un avantaj clar fata de F-16 turcesti

        1
        • Dinu,
          Au SCALP deja pe Mirage 2000, și se pare că în număr semnificativ.
          Era normal să continue și cu Rafale…

          10
          • Corect! Unii dintre noi se uitau cu jind la M2000 în anii 2000, când a ieșit la iveală balamucul bugetar-fiscal grecesc și meditam că agregatele celea ar sta mai bine la noi, dar fuse un miraj 😉

            Grecii, oameni mândri, au negociat dur cu oiropenii, în special cu nemții și francezii, astfel că vânzările forțate la care mă gândeam nu s-au mai întâmplat, nici pe partea de infrastructură, nici pe echipement militar…
            Ca active, porturile le-au dat chinezilor, iar țevile de gaz rușilor și nemților, futu-i în gât să-i fut. Au stricat o afacere grozavă pt România!

            Acum grecii vor fi o forță de temut, ceea ce se va vedea în curând în confruntarea cu turcaleții, care și-au căutat-o cu lampa cu halogen până au dat de rahat.
            Bravo grecilor!

            5
  9. pai si cat ii costa pe greci operarea la standarde NATO a intregii flote

    2
  10. Grecia evidentiaza in mod clar ce face coruptia in Romania ??Grecia populatie 10mil si ceva, numa stanca si piatra peste tot o criza care nea facut pa toti sa credem ca vor vinde tot si se vor imprumuta pe 10 generatii etc Romania populatie 19mil si ceva numa bogatii peste tot munte mare zacaminte de tot felu etc
    Concluzia din punct de vedere militar un dezastru total la romani o forta de reduta la greci ???Nu sufla nimeni in zona in fata lor cu exp Turciei da nu pentru mult timp in ritmu asta cu sanctiuni Turciei si inarmarea puternica a Greciei situatia se va schimba dramatic Bravo lor Cinste lor??????

    12

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *