Romania Military

RAV-RS cea mai moderna racheta romaneasca IR, construita in tara…

This entry is part 9 of 14 in the series Armament de aviatie fabricat in Romania

RAV-RS este cea mai moderna racheta de aviatie autodirijata in infrarosu produsa de industria de aparare romana, produsa dupa modelul de referinta sovietic R-60 ( cod NATO AA-8 APHID ).  Ca si in cazul celorlalte rachete de aviatie, producatorul este Electromecanica Ploiesti. Racheta a fost produsa in serie mica, nefiind clar daca doar pentru testari sau operativ. A fost dezvoltata sub indicativul initial de A-960. A fost prezentata publicului larg la Expomil 1999.

                                                                                             RAV RS

 Rachete RAV RS uzina electromecanica


  rachete uzina electromecanica 

Racheta era destinata a fi utilizata de oricare din avioanele de lupta ale aviatiei militare romane, la data conceperii sale industria romana avand posibilitatea implementarii sale pe oricare din platformele de lupta existente.
In prezent echipeaza IAR 99 Soim si Mig 21 Lancer. Acestea au mai ramas in uz.

In mod regretabil, la trecerea la productia de serie s-a renuntat la capacitatea de lupta apropiata aer-aer a elicopterului IAR-330 Puma SOCAT, capacitate prezenta pe prototip sub forma de mock-up se pare.

Puma Socat inarmat cu RAV RS

                                                                                                MIG-21 LanceR 

                                                                                      RAV RS componente
Caracteristici tehnico-tactice:
– lungime            2,13 m
-diametru fuselaj 0,12 m
-anvergura          0,39 m
-masa – 45 kg
Distanta de lansare maxima la mare altitudine:
-pe ” tinta-vine”     12 km
-pe ” tinta-pleaca” 8 km
Altitudine de lansare 0-21 000 m
Focos de proximitate – radio
Lansatoarele utilizate erau de tip APU-60-I pentru o racheta si APU-60-II pentru 2 rachete, ceea ce ducea la dublarea numarului de rachete ce se puteau acrosa pe un pilon.

  Lansator APU-60-II, cu doua R-60 acrosate

Racheta se putea lansa de pe avioane manevrand cu suprasarcina maxima de 8G in momentul lansarii impotriva unor tinte care manevreaza cu suprasarcina maxima de 12 G. Pe traiectorie racheta poate manevra cu suprasarcini pana la 45 G. Racheta este compatibila cu orice avion care utilizeaza sistemul de armament destinat rachetelor R-60 M si R-60 MK. Achizitia tintei se poate face de catre radarul de bord, sistem FLIR sau dispozitiv de ochire pe casca( cu casca DASH spre exemplu, prezenta pe MiG 21 Lancer  si IAR 99 Soim) sau cu vizorul optic al avionului. Senzorul fotoelectric al sistemului de de cautare automata este racit  prin efect Peltier.
Incadrarea tintei de face automat, prin analiza raportului semnal/zgomot. In cazul achizitiei tintei cu casca DASH, pilotul urmareste tinta prin intoarcerea capului iar sistemul de calcul al castii furnizeaza calculatorului sistemului de arme date despre tinta vizata cu privirea. Calculatorul sistemului de armament  trimite date sistemului de cautare automata al rachetei aflata pe lansator. Comanda de incadrare orienteaza senzorul fotoelectric al rachetei pe aceeasi directie cu privirea pilotului. La actionarea comenzii de lansare, racheta va decola de pe lansator si va vira in directia tintei. In acest mod pilotul nu mai este obligat sa orienteze avionul pe directia tintei pentru achizitie.

   Ochire DASH

Se apreciaza ca in cazul unui eventual conflict armat NATO-URSS la nivelul anului 1990, aviatia sovietica ar fi avut superioritatea desupra liniei frontului, enormul amalgam de fascicule radar  bruiajul si contramasurile electronice facand de nefolosit rachetele dirijate radar, lupta aeriana transformandu-se in clasicul dog-fight, unde sistemul de ochire pe casca, vizorul electronic KOLS si racheta R-60 ar fi asigurat victoria.

Surse:

– album EXPOMIL 1999 relizat de Ionica Fonos

www.roaf.ro
-Observatorul militar
-emisiunea Pro Patria, TVR 1
www.airwar.ru
-internet

 

 

E-Bomb Romania, arme cu puls electromagnetic produse in tara.

 

 

 

  Nicusor

Series Navigation<< A-911, racheta romaneasca aer-aer cu cap de dirijare IRSistemele AA ale Armatei Romane >>
Exit mobile version