Romania Military

Rusia in pierdere de viteza

Pierderea crucisatorului “Moskva” este doar un alt semn de slabiciune militara cronica a Rusiei, inca un semn ca “super-puterea” militara ruseasca se bazeaza in fapt doar pe arsenalul sau nuclear, cat din acesta o fi de fapt operational.

Din punct de vedere strict militar, pierderea “Moskvei” nu este chiar asa de neimportanta. Datorita arsenalului sau anti-aerian/anti-racheta, rolul crucisatorului era – pe hartie macar – foarte important in echilibrul operational al flotei Marii Negre.

“Moskva” avea probabil ca rol principal apararea navelor din zona sa de responsabilitate – ca si a trupelor terestre implicate intr-o eventuala debarcare in zona Odeesei – in fata atacurilor aviatiei ucrainene ca si impotriva atacurilor cu rachete anti-nava, poate si a rachetelor balistice tactice. Poate, pentru ca in realitate nu stim ce rol ii atribuisera rusii.

Cert este ca orice rol ar fi avut de indeplinit, nava-amiral a flotei ruse de la Marea Neagra a avut un sfarsit trist si jenant chiar. 12 mii de tone si aproape 100 de rachete anti-aeriene S 300F si OSA, sase sisteme CIWS AK-630, radare peste radare (plus radarele restului de nave din zona) si cu toate acestea doua rachete Neptun au lovit-o in plin.

Mai multe probleme apar si prima dintre ele este cum de n-a reusit apararea navei sa distruga cele doua rachete anti-nava ucrainene? Nu le-a vazut sau daca totusi le-a vazut a ripostat in vreun fel? Macar a murit in lupta sau pur si simplu a luat nota de atac odata cu explozia rachetelor in supra-structura navei? Pentru ca una este sa fii atacat, sa te aperi dar sa fii coplesit si alta sa ti-o iei si sa afli de la stiri ce te-a lovit…

“Moskva” era singura sau intr-un dispozitiv naval? In ambele ipostaze, intrebarea care persista este de ce sistemul de aparare al navei nu a putut sa faca fata impotriva a doua rachete? Restul navelor din apropiere – daca erau si alte nave ale flotei prin zona – au sesizat ceva?

A doua problema ar fi deplasamentul navei vs numarul de rachete atacatoare. Doar doua rachete Neptun, cu incarcatura de lupta nu foarte mare, au reusit sa distruga nava ruseasca de 12 mii de tone. O lovitura norocoasa sau rusii au probleme atat cu echipajele (lupta impotriva avariilor) cat si cu nava?

Stim ca “Moskava” a avut parte de o reparatie capitala (nu modernizare ci doar reparatie) si putem presupune ca nava era intr-o forma mult mai buna decat alta nava ruseasca emblematica: portavionuul Amiral Kuznetov. O nava mare, peste 50 de mii de tone, dar subreda prin toate partile.

Dar daca ne uitam la suprastructura navei putem observa “bradul de Craciun”, adica multitudinea radarelor, multe rau fata de o nava similara NATO. Incercati sa faceti o comparatie intre o nava din clasa “Horizon” [Italia si Franta, Type 45 (UK), Ticonderonga (US Navy)] si veti ramane surprinsi de cat de multe “chestii” rotitoare avea “Moskva” cocotate peste tot. Si se intampla acest lucru pentru simplul fapt ca rusii si tehnologia “solid state” nu sunt prea buni prieteni, nava ruseasca era de fapt o relicva a epocii sovietice, mare si intradevar frumoasa, dar cu totul ineficienta in lupta chiar si impotriva ucrainenilor.

Revenind la razboiul din Ucraina, ce au realizat rusii pana acum?

Ei bine, la aceasta intrebare raspunsul este complex dar in esenta relativ simplu:

Una peste alta, Putin si-a jucat tara la carti si se dovedeste pe zi ce trece ca a mers doar la cacialma si cum partenerii de poker nu si-au aruncat cartile, ba au crescut foarte mult miza, Rusia a cam ramas fara solutii.

Sa invinga intr-un mod decisiv Ucraina, iese din discutie. Pierderile se tot acumuleaza, lumea intreaga ia notite despre cat de slaba este in realitate armata rusa, economia se clatina, peste 2 milioane de slujbe au fost deja pierdute, dependenta de China risca sa devina organica, iar NATO/UE nu dau absolut nici un semn ca ar putea sa negocieze ceva cu Moscova, ba dimpotriva, Kremlinul are parte de o izolare politica si economica demna de perioada aniilor 1920.

Care sa fie calea de iesire? In acest moment exista cateva, dar in esenta rusii ar putea doar sa-si minimalizeze pierderile si sa accepte un surogat de victorie in partea de est a Ucrainei, asta daca Kievul mai este de acord cu asa ceva. Sau, solutia cea mai buna, debarcarea lui Vladimir Putin, o noua putere la Moscova, un fel de scuze si retragerea pe pozitiile de dinainte de 24 februarie 2022, daca – repet – ucrainenii ar mai accepta asa ceva.

Dar cel mai probabil ca Rusia isi va prelungii singura si nesilita de nimeni agonia, isi va arata in continuare slabiciunea in fata Occidentului, a Chinei si a propriilor dictatori locali. Cu cat razboiul se prelungeste cu atat este posibil ca scenariul unor revolte interne sa devina realitate si atunci, prinsa intre doua sau mai multe fronturi Rusia ar putea face implozie asa cum s-a intamplat cu URSS.

Putin greseste daca doreste refacerea URSS pentru ca grija lui principala ar trebui sa fie ca Federatia Rusa sa nu impartaseasca soarta fostului mamut sovietic si din refacerea fostului imperiu sa nu se ajunga cumva la pierderea actualului stat rus.

In varianta cea mai rea, ne putem trezi cu lideri locali, din acceasi colectia cu pacaliciul de Ramzan Kadîrov, stapani peste un mini-arsenal nuclear. Rusia detine un imens arsenal nuclear, dublat de o industrie nucleara puternica (care fabrica uraniu imbogatit si plutoniu), totul garnisit cu zeci de mii de tone de deseuri nucleare numai bune pentru fabricarea asa-numitelor “bombe-murdare”…

O disolutie a Rusiei nu este chiar un lucru de dorit pentru ca rau cu rau dar mai rau este fara rau, dar nici actuala puterea nu mai poate fi un partnener de dialog pentru Vest. Foarte posibil ca rusii sa schimbe acum tactica in Ucraina, sa lase fineturile de-o parte (ne referim aici la arme inteligente, razboi electronic etc) si sa faca ceea ce-au facut intotdeauna: sa incerce sa zdrobeasca defensiva sub un potop de foc, doar ca lumea a mai evoluat din 1945 incoace iar armata rusa nu dispune de cantitatile nelimitate in oameni si artilerie de care dispunea infama armata rosie.

Pistolarii

Pana la urma vorbim despre care va clipi primul…

Un joc in patru, in care trecere timpului il afecteaza pe fiecare dar intr-un mod foarte diferit:

Asadar cine va clipi primul?! Nimeni nu stie, dar NATO/UE par a fi in cea mai buna pozitie din absolut toate punctele de vedere, atat timp cat Ucraina rezista, aliatii occidentalii ii vor oferi cele necesare si se pare ca atat timp cat NATO/UE ii vor oferi ceea ce cere Ucraina va continua sa lupte, astfel incat sansa ar fi ca Rusia sau Putin sa clipeasca primii.

GeorgeGMT

Exit mobile version