Romania Military

Rusia si coruptia din sistemul sau militar

O data cu realegerea, era sa scriu trialegerea, lui Vladimir Putin ca Presedinte al Rusiei, se face mare tapaj, mare, pe tema anticoruptiei! Cam ca pe la noi, numai ca la rusii anticoruptia are in vizor in primul rand sistemul militar de achizitii! La noi asa ceva ar fi imposibil, ca la noi nu se fac achizitii, dar ma rog, sa revenim la ivani.

Dupa o lunga serie de probleme jenante chiar, sidromul Bulava fiind aici cap de afis, in domeniul achizitilor militare si dupa ce Kremlinul a facut pe dracu’ ghem si le-a marit substantial salariile militarilor (acum un tanar ofiter incepator ajunge la 2000$/luna), Vladimir Putin incearca sa stavileasca problema coruptiei in armata.

Problemele nu tin doar de siguranta nationala, prin cumpararea de efecte de proasta calitate, ci se resfrang si asupra industriei militare rusesti, asupra calitatii armelor produse, care desi proiectate foarte bine, au rateuri din cauza componentelor de slaba calitate, livrate de firme private, cu relatii pe sus.

Stim cu toti o mai veche disputa priviind calitatea indoielnica a armelor rusesti, pusa de multe ori pe seama slabei pregatiri a celor care le folosesc, in general ciuhabi semianalfabeti. Numai ca din orice punct de vedere am privi lucrurile, armele rusesti sunt destul de slabe. Si asta nu o spunem noi, ci chiar generali si oficiali seriosi din Ministerul Rus al Apararii, printre care se numara insusi Seful Statului Major al Trupelor de Uscat, care se plangea de calitatea precara a tancurilor model T-90, produse recent.

Ori problema fiabilitati sau chiar a capacitati de a face ce scrie in pliant, este una care da mult de furca industriei militare ruse. Industrie care este foarte importanta, detinand nu mai putin de 25% din personalul angajat in industria grea rusa.

Asa ca Putin cere acum industriei sale calitate, sau pierderea comenzilor, iar acest lucru a creat mari framantari intr-o industrie obisnuita sa faca cam ce credea ea de cuvinta.

Si nu trebuie uitat ca desi Razboiul Rece s-a incheiat, provocarile militare la granitele Rusiei inca persista. Scutul antiracheta al NATO va cere cu siguranta un raspuns pe masura, macar din orgoliu, daca nu din necesitate, iar daca calitatea nu va fi cea estimata, Rusia nu numai ca se va face de ras, dar isi va pierde si client externi, iar asta inseamna pierderi de miliarde de dolari, intr-o economie destul de fragila.

Adica sa nu ramana iar ca papagalii, la fel ca in cazul Crizei rachetelor din Cuba.

Sursa: strategypage

Exit mobile version