Romania Military

(Shark)NATO are planuri noi pentru Marea Neagră

Un oficial de rang înalt din cadrul NATO a declarat, pentru Digi24, că Alianţa a pus la punct trei planuri noi, menite să contracareze riscurile de securitate din regiunea Mării Negre. Este vorba de supravegherea aeriană a acestor zone, dar şi de o coordonare sporită între armatele ţărilor riverane, printre care şi Turcia.

Sunt trei puncte importante care se vor afla, mâine, pe agenda reuniunii de la Bruxelles a miniștrilor Apărării din state NATO, transmite Dragoș Sasu, trimis special Digi24.

1- Primul se referă la folosirea unor baze din România și Bulgaria pentru supravegherea Mării Negre, ceea ce implică staționarea de noi aeronave militare de recunoaștere.

2- Miniştrii Apărării vor mai decide înființarea unui centru comun al NATO de instruire pentru forţele aeriene. Avioane din alte ţări vor veni veni în România.

3- În fine, Turcia a decis să treacă o brigadă sub comandamentul NATO de la București. Este prima ţară importantă care se alătură acestei structuri.

Digi24

___________________

Ministeriala Apărării NATO începe mâine (azi – 26 octombrie): Prezența aliată la Marea Neagră, o prioritate/ România ar urma să găzduiască un centru de instruire aeriană (surse)

Marea Neagră și securitatea din estul Europei, priorități strategice pentru România, vor fi teme principale pe agenda miniștrilor Apărării din NATO la reuniunea ministerială ce începe miercuri, 26 octombrie, la Bruxelles, prima întrunire aliată după summitul de la Varșovia din luna iulie.

De la începutul anului 2017, NATO va avea patru batalioane multinaționale în partea estică a Alianței. De asemenea, vom evalua planurile de consolidare a prezenței NATO în regiunea Mării Negre. Vom evalua infrastructura de care avem nevoie în țările aliate pentru a permite o desfășurare rapidă a forțelor noastre în Europa”, a anunțat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței, într-o conferință de presă premergătoare reuniunii.

Brigada multinațională: Care este stadiul actual

În ceea ce privește componența anunțată a acesteia, brigada Infanterie 2 Rovine de la Craiova se va constitui în brigada multinațională și, astfel, va reprezenta contribuția de personal al României, fiind anunțate în mai multe rânduri angajamente de prezență militară din partea Bulgariei (un batalion), Poloniei (o companie), Germaniei (ofițeri de Stat Major) și SUA (prin intermediul unei brigăzi mecanizate care va fi desfășurată în Europa).

Pe agenda discuțiilor se va afla și Inițiativa de Instruire Intensificată, păstrată în declarația finală a Summitului NATO drept CJET – Combined Joint Enhanced Training Initiative. Aceasta a fost propusă de România cu scopul de a fi relaționată brigăzii multinaționale și pentru genera un cadru frecvent de exerciții pentru creșterea interoperabilității între forțele aliate

Prezența la Marea Neagră: avioane de recunoaștere NATO și un centru comun de instruire aeriană în România (surse)

Prezența NATO la Marea Neagră a fost tratată cu puternică precauție. La summitul NATO s-a decis opțiunile pentru un cadru naval și aerian NATO în regiune să fie evaluate de autoritățile militare aliate, care au fost însărcinate să întocmească până în septembrie 2016 o evaluare a situației de securitate și să avizeze militar o posibilă prezență aliată la Marea Neagră, temă ce se va discuta la ministeriala de miercuri și de joi.

Potrivit Digi24, care citează surse oficiale, prezența aliată la Marea Neagră ar urma să presupună:

1) prezența de avioane de recunoaștere NATO și utilizarea unor baze aeriene din România și Bulgaria pentru supraveghere maritimă;

2) înființarea unui centru comun de instruire aeriană în România, care va prespune antrenarea în comun a forțelor aeriene;

Totodată, mai informează postul de televiziune, alături de brigada multinațională din România și o altă brigadă militară din Turcia ar urma să intre sub conducerea și coordonarea Comandamentului Multinațional de la București.

Sursa/articolul integral – Robert Lupițu, Calea Europeană.ro

Exit mobile version