Romania Military

Unele consecințe ale războiului din Ucraina

Războiul s-a întors în Europa și asta ar trebui să constituie un semnal de alarmă foarte serios, inclusiv pentru țările europene din vest, că pentru cele din est lucrurile ar trebui să fie crystal clear cum zic anglo-saxonii. Observațiile de mai jos sunt personale, evident subiective și raportate la „priceperea” autorului. Îmi place să cred că sunt de bun simț, în spiritul anglo-saxon (common sense).

razboi rusia ucraina

Sursa foto: Geopolitical Futures

Cred că cea mai evidentă „reușită” a rușilor a fost să ridice coeziunea europeană la un nivel pe care nu l-am mai văzut demult. Au reușit să-i determine pe germani să aprobe trimiterea de ajutoare militare Ucrainei, un pas care ar trebui notat în istorie ca atare. Au mai reușit rușii să-i determine pe germani (mai cu jumătate de gură) să aprobe sancțiuni fără precedent împotriva lor în condițiile în care Germania este în cea mai delicată poziție când vine vorba de securitate energetică. Germanii au reușit să se vulnerabilizeze singuri din punct de vedere al securității energetice și, o dată cu ei, au reușit să vulnerabilizeze întreaga Uniune Europeană.

Într-o altă premieră absolută, șeful actual al Bundeswehr-ului, generalul-locotenent Alfons Mais, a ieșit pe o platformă de socializare (Linkedin) și și-a exprimat public frustarea asupra stării deplorabile a armatei germane:

In my 41th year of peace-time service, I would not have thought that I would have to experience a war. And the Bundeswehr, the army which I have the honour to command, is standing there more or less empty-handed. The options we can offer the government in support of the alliance are extremely limited.

Spre deosebire de noi, Germania este una din puterile economice mondiale de prim-rang, deține o industrie extrem de dezvoltată și are capacitatea deplină de a ajunge rapid printre puterile militare ale lumii dacă, dacă, politicul german va decide asta. Și se pare că a decis-o. Fond de 100 de miliarde pentru armată! Mulțumim, Putin!

Restul țărilor europene au trimis armament Ucrainei și s-au angajat la susținerea grupurilor NATO dislocate în Polonia & Țările Baltice și în România dând dovadă de o coeziune fără precedent în ultimii ani. De anglo-saxoni nu mai aduc vorba, aici lucrurile erau cât se poate de clare.

Cred că ceea ce trebuie să reținem aici este că NATO pare să funcționeze mai bine ca niciodată și putem să-i mulțumim, din nou, Rusiei pentru asta.

Merg mai departe, câteva observații:

În final, în opinia mea, există un risc plauzibil să redevenim vecini cu Federația Rusă. Principalele puncte de contact ar fi Dunărea și Marea Neagră. Chiar și dacă nu vom deveni vecini cu ei, cred că acțiunile lor provocatoare vor crește. Iar spațiul unde se vor desfășura va fi Marea Neagră. Prin urmare, avem nevoie de soluții pentru a întări aviația și marina astăzi. Și dacă primele F-16 achiziționate din Norvegia vor veni poate chiar de anul acesta, la marină, și dacă ne apucăm mâine de corvete, tot târziu vor veni.

Cred că, în ceea ce privește marina va trebui să devenim ceva mai creativi și să încercăm să spargem nițel tiparele extrem de conservatoare de acolo. Avem nevoie de echivalentul autohton al lui Jackie Fisher, ieri nu azi. Am văzut în Ucraina ce înseamnă să nu fii capabil să ataci navele inamice – un desant poate avea loc oriunde, oricând. Navele lor te pot pisa mărunt chiar și cu foc de artilerie, nu mai spun de rachete de croazieră.

Ceea ce am putea sa facem in urmatoarea perioada ar fi sa urgentam primirea bateriilor de coasta (NSM) si poate achizitia a macar trei nave de lupta zdravene, gata dotate, la mana a doua. Dar in privinta marinei, orice am face nu putem realiza mai nimic de pe o zi pe alta si se vede treaba ca nici NATO nu-si trimite navele de lupta in Marea Neagra in caz de conflict real. De bagat la cap pentru Bucuresti…

P.S. Mă bucur că, în ceasul al 12-lea, am început și noi să trimitem ajutoare Ucrainei. Ar fi trebuit să o facem încă din prima clipă. M-am săturat de toate proverbele intrate de-a lungul atâtor ani în subconștientul românilor, știți voi, capul plecat sabia nu-l taie, etc șmad. Indiferent de neînțelegerile noastre anterioare, în acest moment, Ucraina este prietena noastră. Pentru că, zi de zi, slăbește poziția Federației Ruse. Știu, avem proverbe și pentru treaba asta, cum era? Fă-te frate cu dracul până treci puntea!

P.P.S. Vladimir Putin a atins limita de jos si a amenintat in mod deschis cu folosirea armelor nucleare. Printr-un anunt televizat ne-a amenintat pe toti anuntand ca a ordonat cresterea gradului de alerta a fortelor strategice ruse, adica baietii cu o cheie de gat si un buton in fata. Intrebarea este pe cine si de ce ameninta, Rusia nu este amenintat de absolut nimeni? Oare Vladimir Putin mai este intreg la minte? Si daca nu, cand se vor lua masurile de rigoare la Kremlin?

 

P.P.P.S. Rămâneți la subiectul articolului. 

Actualizare, 28 februarie 2022, 09:28. Conform Reuters, se pare că Turcia a decis închiderea strâmtorilor.

Exit mobile version