Unele consecințe ale războiului din Ucraina

Războiul s-a întors în Europa și asta ar trebui să constituie un semnal de alarmă foarte serios, inclusiv pentru țările europene din vest, că pentru cele din est lucrurile ar trebui să fie crystal clear cum zic anglo-saxonii. Observațiile de mai jos sunt personale, evident subiective și raportate la „priceperea” autorului. Îmi place să cred că sunt de bun simț, în spiritul anglo-saxon (common sense).

razboi rusia ucraina

Sursa foto: Geopolitical Futures

Cred că cea mai evidentă „reușită” a rușilor a fost să ridice coeziunea europeană la un nivel pe care nu l-am mai văzut demult. Au reușit să-i determine pe germani să aprobe trimiterea de ajutoare militare Ucrainei, un pas care ar trebui notat în istorie ca atare. Au mai reușit rușii să-i determine pe germani (mai cu jumătate de gură) să aprobe sancțiuni fără precedent împotriva lor în condițiile în care Germania este în cea mai delicată poziție când vine vorba de securitate energetică. Germanii au reușit să se vulnerabilizeze singuri din punct de vedere al securității energetice și, o dată cu ei, au reușit să vulnerabilizeze întreaga Uniune Europeană.

Într-o altă premieră absolută, șeful actual al Bundeswehr-ului, generalul-locotenent Alfons Mais, a ieșit pe o platformă de socializare (Linkedin) și și-a exprimat public frustarea asupra stării deplorabile a armatei germane:

In my 41th year of peace-time service, I would not have thought that I would have to experience a war. And the Bundeswehr, the army which I have the honour to command, is standing there more or less empty-handed. The options we can offer the government in support of the alliance are extremely limited.

Spre deosebire de noi, Germania este una din puterile economice mondiale de prim-rang, deține o industrie extrem de dezvoltată și are capacitatea deplină de a ajunge rapid printre puterile militare ale lumii dacă, dacă, politicul german va decide asta. Și se pare că a decis-o. Fond de 100 de miliarde pentru armată! Mulțumim, Putin!

Restul țărilor europene au trimis armament Ucrainei și s-au angajat la susținerea grupurilor NATO dislocate în Polonia & Țările Baltice și în România dând dovadă de o coeziune fără precedent în ultimii ani. De anglo-saxoni nu mai aduc vorba, aici lucrurile erau cât se poate de clare.

Cred că ceea ce trebuie să reținem aici este că NATO pare să funcționeze mai bine ca niciodată și putem să-i mulțumim, din nou, Rusiei pentru asta.

Merg mai departe, câteva observații:

 • Așa cum am „propovăduit” constant pe aici, aviația este cel mai ușor de adus iar treaba noastră este să accelerăm investițiile în infrastructura aeroportuară. Din nou, sunt impresionat de faptul că Germania a trimis avioane în România – Eurofighter Typhoon este un avion superb – alături de Italia, care se afla în misiunea standard de Poliție Aeriană Întărită. Mai avem și avioane americane aici, dar asta nu constituie o surpriză, mă așteptam la asta. Mai avem și două portavioane în estul Mediteranei – francezul și un american.
 • Ucraina a cerut închiderea strâmtorilor și, la un moment dat, președintele ucrainian a spus că turcii ar fi decis închiderea lor. La data la care am scris aceste rânduri nu exista o confirmare clară a închiderii strâmtorilor. Turcii sunt într-o poziție complicată, ceea ce însă nu i-a împiedicat să trimită ajutoare militare Ucrainei. Oricum, în acest moment (după știința mea) nu este nicio navă americană sau NATO în Marea Neagră.
 • Pe noi, și nu-i nicio surpriză aici, acest război ne-a prins ca de obicei, nu mai zic cum. Marina este inexistentă și avem o singură escadrilă de F-16. Nu cred că-și mai imaginează cineva că Mig-21 Lancer mai are relevanță în spațiul Mării Negre. Armata terestră stă ceva mai bine dar multe echipamente sunt vechi sau depășite moral. Infrastructura nu este nici ea pregătită să administreze un trafic militar crescut. Accelerarea investițiilor în infrastructura fluvială, feroviară și rutieră este esențială.
 • Muniția mi se pare esențială. Am remarcat că ne-am înscris în programul NATO de achiziție și administrare în comun a stocurilor de muniție de aviație. În rest, ce muniții am mai luat sunt în cantități farmaceutice. În aceeași notă, ar trebui să vedem investiții masive în tot ceea ce înseamnă industrie care produce/ar putea produce muniția de care avem nevoie (inclusiv mine marine), chiar și achiziția de licențe pentru calibrele occidentale intrate în dotare.
 • Accelerarea programelor de înzestrare și, poate, un acord politic pentru ridicarea procentului alocat înzestrării și pregătirii armatei române pentru un potențial conflict. Știu, cer mult.

În final, în opinia mea, există un risc plauzibil să redevenim vecini cu Federația Rusă. Principalele puncte de contact ar fi Dunărea și Marea Neagră. Chiar și dacă nu vom deveni vecini cu ei, cred că acțiunile lor provocatoare vor crește. Iar spațiul unde se vor desfășura va fi Marea Neagră. Prin urmare, avem nevoie de soluții pentru a întări aviația și marina astăzi. Și dacă primele F-16 achiziționate din Norvegia vor veni poate chiar de anul acesta, la marină, și dacă ne apucăm mâine de corvete, tot târziu vor veni.

Cred că, în ceea ce privește marina va trebui să devenim ceva mai creativi și să încercăm să spargem nițel tiparele extrem de conservatoare de acolo. Avem nevoie de echivalentul autohton al lui Jackie Fisher, ieri nu azi. Am văzut în Ucraina ce înseamnă să nu fii capabil să ataci navele inamice – un desant poate avea loc oriunde, oricând. Navele lor te pot pisa mărunt chiar și cu foc de artilerie, nu mai spun de rachete de croazieră.

Ceea ce am putea sa facem in urmatoarea perioada ar fi sa urgentam primirea bateriilor de coasta (NSM) si poate achizitia a macar trei nave de lupta zdravene, gata dotate, la mana a doua. Dar in privinta marinei, orice am face nu putem realiza mai nimic de pe o zi pe alta si se vede treaba ca nici NATO nu-si trimite navele de lupta in Marea Neagra in caz de conflict real. De bagat la cap pentru Bucuresti…

P.S. Mă bucur că, în ceasul al 12-lea, am început și noi să trimitem ajutoare Ucrainei. Ar fi trebuit să o facem încă din prima clipă. M-am săturat de toate proverbele intrate de-a lungul atâtor ani în subconștientul românilor, știți voi, capul plecat sabia nu-l taie, etc șmad. Indiferent de neînțelegerile noastre anterioare, în acest moment, Ucraina este prietena noastră. Pentru că, zi de zi, slăbește poziția Federației Ruse. Știu, avem proverbe și pentru treaba asta, cum era? Fă-te frate cu dracul până treci puntea!

P.P.S. Vladimir Putin a atins limita de jos si a amenintat in mod deschis cu folosirea armelor nucleare. Printr-un anunt televizat ne-a amenintat pe toti anuntand ca a ordonat cresterea gradului de alerta a fortelor strategice ruse, adica baietii cu o cheie de gat si un buton in fata. Intrebarea este pe cine si de ce ameninta, Rusia nu este amenintat de absolut nimeni? Oare Vladimir Putin mai este intreg la minte? Si daca nu, cand se vor lua masurile de rigoare la Kremlin?

 

P.P.P.S. Rămâneți la subiectul articolului. 

Actualizare, 28 februarie 2022, 09:28. Conform Reuters, se pare că Turcia a decis închiderea strâmtorilor.

339 de comentarii:

 1. Nu vreau sa fiu cinic, dar faptul ca vom sprijini Ucraina cu arme și muniții s-ar putea sa fie o șansă pentru industria noastră de apărare. Asta bineînțeles dacă plătește unchiul Sam pentru ” cadouri”.

  9
  • ne tot laudam pe aici ca a crescut PIB-ul, ca facem sau dregem si cand e sa ajutam un vecin in nevoie, tot cu gandul la banii unchiului Sam?

   hai sa iesim din modul asta de gandire, sa ne gandim la ce facem noi si cum facem si dupa aia sa vedem cum ne ajuta altii

   42
  • Ma intreb ce munitii…alea cu „pulberi” din Serbia?

   17
   • Nu m-ar mira că sârbii sa bage fabrica in revizie chiar acum. Un mod ‘politicis’ de a spune NU!

    PS. Știu că la Făgăraș exista o linie care era eficienta in caz de război, care era rentabila doar la cantități extreme de mari. Adică pe timpul lui Ponta, parca. In cat timp se poate pune în funcțiune?

  • Din cate stiu eu, ce mai aveam prin depozite au fost trimise pe banii americanilor in diverse teatre. In rest vorba lui Mihaeanu…

   3
 2. Salut. Putinel e triste saracu, cred ca a realizat ca gheneralii lui Lau tras pe sfoara cu pregatirea invaziei, acum are putine solutii, e nasol pentru Russia, sa te spargi in figuri atatia ani la rand ca tu ai, ca esti, ca toti se vor inchina in fata ta. Oare va trebui sa aprindem o lumanare in memoria lui Putinel?.

  8
 3. Legat de intrebarea privind sanatatea mintala a liderului rus, eu inclin sa cred ca NU.

  4
 4. Ben Hodges zicea la un moment dat ca Ro si Ukr ar trebui sa mineze apele din jurul Crimeii. Daca noi dam mina limita a ce ne-a dat la Haga, pe langa serparie? WW2 cu Moskva scufundata reloaded.

  2
 5. Imprumut de urgenta pentru 15-20 mld euro. Semnat in regim de urgenta pt echipament militar. Inceput programe de instruire cu barbatii apti de lupta. Nu suntem pregatiti de un razboi, Ciuca stie asta, ne bazam prea mult pe altii si Nato sa ne apere tara. Majoritatea romanilor zic, „plec din tara”, „sa vina americanii” si mai putini „mor cu 2 rusi de gat” asta ii la fel de important ca dotarea, sa fim dracu rai cu invadatorii si nu floricele.

  44
 6. Eu o spun sincer, nicio urmă de nesinceritate aici, cred că Putin nu mai e în totalitatea capacităților de exercițiu a funcției de președinte

  Eu vă rog să mă credeți că am constatat la el o schimbare formidabilă. Am avut numeroase discuții cu el în timpul mandatelor mele. Părea rațional, chiar dacă întoctrinat, dar în momentul de față acest om nu mai este rațional. Iar proba e că a declanșat acest atac generalizat împotriva Ucrainei. Poți să învingi o armată, dar nu poți să învingi un popor”, a declarat Băsescu, duminică seara, la România Tv.

  26
 7. Merge si „dusmanul dusmanului meu este prietenul meu”
  John Fisher „ce vremuri …” Cred ca ar fi strict necesar si un parlament englez care i-a dat fonduri lui Fisher, cu al nostru nu-i nici o nadejde ! Era momentul sa cerem SUA un ajutor nerambursabil in armament, nu ne-ar fi refuzat acum. Dar cine, PSD-USL si aur(de unde a mai aparut ?) care toti primesc lumina dela Moskva ?!
  Da, urgenta (prima ca sunt multe) sunt bateriile de coasta (NSM). Munitie pt avioane ca’s golase si aa. I-ati auzit acum 2 ani, urgenta cu Fagarasul ? Acum o dau cotita ca : obiective noi > adica sine die. Nu le da voie moskva. Intrebare: acum tot dela sarbi iau praf de pusca ?
  Poate se face putina pace in Ucraina (pace armata) si tratative ulterioare si mai castigam ceva timp. Poate facem locuri de munca la Cugir Resita Plopeni, Tohan, etc si nu in ministere si administratia bugetofaga. Dar ei, PSD &Co vor ? De o luna se stia de Ucraina si n-au miscat un pai ! …………..

  10
  • Uita-te pe pagina site-ului nostru, jos de tot, la baza..e un al doilea „motto” acolo, cu litere microscopice:
   Inamicul inamicului meu este viitorul meu inamic„.

   Edgy motherlovers, aren’t we? 🙂
   Dar efectiv e motto-ul istoriei noastre, daca te gandesti.

   15
  • Am mai spus in alt comment si o repet, industria comunista de aparare a fost facuta intre anii 1968 si prima jumatate a lui 1980, aprox 15 ani. Ceasca a luat credite externe pentru industrializare si vindea prin Africa si Orient ca sa finanteze.
   Nu mai va hazardati, nu se face o industrie in 1 an, trebuie zeci de ani pana ajungi la capacitate, nu mai exista nici macar ingineri si tehnicieni !!!
   Fabricile de care spui: Tohan, Cugir, Sadu sau altele similare au tehnologie de anii 70-80 (aceeasi). Uite aici un clip, ignora te rog personajele si focus pe utilaje : https://www.youtube.com/watch?v=g_TUXAhheDc&t=15s

   15
  • @s Ei, dar avem proiect de tara: un nou avion national…

   @ADR N-a zis nimeni ca se face peste noapte. Este clar ca sunt necesare investitii substantiale in utilaje si forta de munca. Si un management care sa nu mai fie alcatuit din membrii de partid care n-au prins ceva mai bun.

   3
   • Exact si o tara fara coruptie cu oameni pregatiti si muncitori si etc. Cam greu dar nu imposibil

    1
   • @nicolae, mea culpa de omisiune, adaug acum: FARA fabrici de stat, sterse datoriile, privatizate astea cu ce au si date pe mana unora care sa stie sa faca business. Altfel va fi exact cum e termoficarea in Bucuresti, bani dati sa incalzesti pamantul.

    4
    • Sau modelul Damen Mangalia: statul detine pachetul majoritar dar managementul la ala care stie sa-l faca.

     3
     • ” N-a zis nimeni ca se face peste noapte ”
      La Cugir vineri trebuiau sa fie inventariate deja SDV-urile de 5,56×45 , 7,62×51 NATO
      5,45×39 , 7,62x54R Est , ca sunt utile toate , si otelul , si sambata- duminica sa se lucreze la maxim .
      Oameni calificati inca exista . nu foarte multi , dar isi bat joc de ei .
      Acum doua saptamani Cugirul era in greva , salarii de 1600 , facturi de 2000 .

      Bine macar ca s-au lansat in decembrie niste comenzi de veste la Stimpex , sa-si poata face aprovizionarea cu materii prime din import , ca acuma dificil .

      3
 8. Visezi ca un copil! La noi nu se va face prea mare lucru pentru producția de armament local.Pana mea,de cati ani se tot tărăgănează fabrica de pulberi? De pe vremea lu’ Ponta! La situatia noastra trebuia sa avem loco productie de ATGM-uri si MANPADS-uri.Ori aia de la Ploiesti fac rachete anti-grindina,niema rachete aer-aer,MANPADS nu stiu daca mai produc.Macar de modernizam capul ala de ghidare la RAV-RS si la CA94(daca nu gresesc numele). Si pe noi ne mananca coruptia exact ca pe ruși,cred ca ai observat cu ce ciurucuri au venit in Ucraina.Cat timp la conducere se afla niste exemplare precum „Eroul” de la Nassyriah cu doctorat plagiat si o legenda creeata in jurul sau vom rămâne tot asa in stadiul actual.Sper ca yankeii sa apese bine bocancul pe grumazul politicienilor de la noi ca altfel nu ne vad bine.

  22
  • Asta cu MANPADS ar trebui sa fie lectia nr 1.
   Stiu teoria, suntem in NATO, bla, bla.
   Daaaa…. stiu, avem baze aeriene cacalau la standarde NATO, aparate cu Iron Dome si aparare anti-balistica, aeroporturile noastre nu pot fi distruse ca ale Ucrainei.
   Eeii… si chiar daca ar fi distruse aeroporturile, oricum noi am 100 de F-35 capabile sa decoleze din papusoi.
   Si oricum, daca incasam vreo nucleara la Cuca Macaii, americanii vor baga si ei o nucleara la Moscova.

   Dar totusi, fiind eu paranoic, zica nu ne-ar prisosi cate zeci de mii de MANPADS distribuite intr-o retea „R”, cu stocuri secrete de munitie.

   2
 9. Cred ca acum, luand in considersre lectiile invatate despre rusi din Ucraina, este impetios necesar ca UE+NATO sa aplice urgent si in tarile din flancul E masuri similare pt intarirea capacitatilor lor de lupta (planificare pt. stabilirea necesitatilor, asigurarea fondurilor de sprijin necesare, a echipamentelor lipsa, instruire, etc.) Vulnerabilitatile aliatilor din prima linie de contact va genera evident disfunctiuni care vor trebui gestionate in paralel si deci un raspuns imediat ineficient.Evenimetele arata clar ca nu mai e timp de pdf-uri pt nimeni. A astepta acum ca Romania de ex sa isi rezolve singura problemele, ar insemna sa perpetuezi in continuare ani de zile o vulnerabilitate majora, de care rusii in mod evident deja profita.

  6
  • ” Vulnerabilitățiile aliatilor din prima linie de contact…”
   Vulnerabilitatea este dorită și exploatată pentru crearea zonei de război și pentru monedă de schimb.

   După cum se spune în Arta războiului, ” războiul este politică cu alte mijloace”.
   Faptul că avem tovarăși în conducerea de stat și de partid demonstrează că alții trag sforile.
   In ultimii 2ani au fost luate credite în jur de 20miliarde, poate peste. Unde au dispărut banii?
   Armata are nevoie de 6luni până la un an să demareze producția și 2ani până producția este la nivelul optim atât cantitativ cât și calitativ.
   O fabrică nouă, în regim de urgență se poate ridica în 3luni și în 6luni să înceapă producția, dacă se lucrează în 3schimburi și 7zile din 7.
   Dar pentru asta este nevoie de bani și voință politică. Iar cei care se ocupă de proiect să fie angajați pe competențe, nu pe bază de PCR.
   Cât tine conflictul din Ukraina este un avantaj de negocieri pentru achiziția de licențe pe lângă achiziția de tehnică de luptă. Cele mai importante sunt rachetele AT și AA, manpad și pe vehicole ușoare, apra cu distanță peste 50km sau mai mult atât AT cât și HE.
   Pentru infanterie vedere pe timp de noapte și optica pentru akm și psl.
   Aș căuta și o achiziție de mitraliere mg 42 (versiunea 7,62 x51) pentru rata mare de foc care este excelentă în apărare.
   Pentru o industrie de apărare este nevoie de fabrici pentru producerea consumabilelor în primul rând și apoi a celor mai scumpe și complicate tehnologic.
   Iar fabricile trebuie din start să aibă producție duala, militar și civil pentru păstrarea forței de muncă și balansare economică ca fabrica să iasă pe profit.

   3
 10. Rubla o duce tot mai rău. Sa trăiască și rusul de rând mândria de a l susține pe Putin. Câțiva ani de lipsuri și ajung ca romanii in 89. O sa îl omoare pe Putin cu unghiile.

  15
 11. in tot statul ala nu mai exista de nici un om respinsabil,de o factiune mai rezonabila care sa realizeze in ce joc costisitor a bagat puttin rusia,is dilăi chiar toti?!

  20
  • Legea in rusia este clara … ,daca ai pareri contra regimului, trebuie sa iti ti ferestrele deschise, e inca iarna si e cam neplacut. 🙂

   1
 12. Germania prin decizia luata de a rupe acordurile cu” Dolfi de la Kremlin”, n-a slabit Europa , din contra, a intarit-o , chiar daca in prima etapa vor fi ceva probleme.

  Nu cred ca trebuie sa trimitem armament in Ukraina. Oricum n-avem suficient nici pt noi!

  Putea ajuta altfel:
  echipament sanitar, trata ranitii, ajuta refugiatii…ajutor umanitar total.

  Echipament militar poate trimite Ungaria .. etc

  La MN bateriile de costa sant f importante ca si mascarea si mobilitatea lor.
  Oskosh poate sa care si NSM …
  Daca timpul ne va mai permite ,cred ca achizitionarea de submarine si actualizarea a ceea ce avem acum e mai importanta decat corvetele …
  Pt -l opri pe „Visarionovici” puterile NATO trebuie sa ajute Ukraina sa se apere eficient. Rachete antinava..Razboiul de uzura nu-l intereseaza pe” gospodin polkovnik „…

  Si-a alertat fortele nucleare pt ca pregateste o altfel de ofensiva, mult mai sangeroasa,
  Ps.América a trecut la DEFCON2…decí dispare si Rusia asa ca …

  Razboiul din Ukraina ne arata ca avem nevoie de 2-3 aeroporturi subterane, capabilitati de lovire in adancime ,F35 …si o puternica relatie cu USA / UE/NATO…

  4
  • Ungaria a zis pas. Si nu na mira, orba e prueten bun cu cracanatul

   7
   • We don’t send weapons, because we don’t have enough either.
    I see u managed to insult Hungarians. works well for Romanian secu or propaganda.
    Do you have so much? Why didn’t you send soldiers, people, tanks? They renounce Romanian citizenship to help . I hope you know that you will pay these sanctions and that the whole of Europe, but Eastern Europe, will pay the price.
    Now, at least with the expansion of the German military industry, we will also have some advantage.
    Double standards, you don’t care if the Ukrainians oppress the Romanians. Yeah that’s not important because it’s a worthless area
    I ask that Romania has now lost most of its gas and oil reserves and the opportunity for Moldova to join it. But are you still fighting against the Hungarians?
    sad that we are still your enemy

    5
    • You are and you will be as long as you elect politicians that fund obscure irredentist movements in Harghita and Covasna. Have a look at htka.hu (https://forum.htka.hu/search/70025/?q=romania&o=relevance) forum.Full of irredentist Hungarians planning to seize Transylvania from us.I’m from Oradea(Nagyvarad) and Hungarians here are nice people BUT I will not hesitate to make a lead implant to any Hungarian who wants to dividfe my country !

     8
    • I am Romanian and I live right on the border with Ukraine, in Sighetu-Marmatiei. We have many Hungarians and Ukrainians here and we get along very well. My best friend is Hungarian. I think some people just talk for the sake of talking. They probably don’t know any Hungarian and that’s why can’t understand you. When politics intervenes between people it can create big problems, see what is happening now in Ukraine.

     4
    • The sanctions are targeted to Russia and taking effect since RUB lost cca 30% of it’s value today.
     Romania already sent ammo and medical supplies to Ukraine and others are on the way. I don ‘t see anything like this in Hungary.

     4
    • dear @ent,
     please understand the following:
     1. we do not like Ukraine as history, but the citizens of the country are like us and we must help them, as we helped the polish in 1939 (togheter with you);
     2. we do not like Ukraine’s policy towards minorities either, but with these we will have a chance under EU umbrella, as long as there was the USSR or russified Ukraine, there was NO any protection of the our romanian minority;
     3. yes, we will pay out the cost of sanctions, this is a sterilization of the disease called „expansionist policy”; We will ask/fight/protest to our guvernment to increase the military expenses and to by weapons. This will be our protection (as people to leaving in RO) and also for out childrens to live in a democratic and free country.
     4. moldovians are our brothers, but it’s their choice if they want to unite, we aren’t invasive policy as hungarian PM Orban (Putin friend) to increase electoral scoring using romanian hungarians ethnic.
     5. I tell you the pure and onestly truth, no one from here hates hungarians people from both Ro and Hu, I have many friends and coleagues Ro- hungarian and also Hu-hungarians. If the romanians hated hungarians, there were no representatives in the Romanian government almost constantly.
     6. the only problem is that your politicians will inspire hatred, we consider hungarian as friends, also me (personally) like rusians as persons, they are good and generous people, their problem is like yours, the leadership.
     I think is better for you to solve your internaly problem with the leadership and let romanians to consider you as our friends.

     17
  • Aeroporturi subterane? Pai n-avem tunelele din Carpati, de sub Sfinx?

   4
 13. Lectia pt Romania ar fi ca putem rezista unei invazii rusesti, macar atat timp cat aliatii sa vina aici cu catel si purcel. Rusii sunt slabi, atat dpdv al dotarii cat si al trupelor regulate sau al lantului de comanda.
  Armata rusa pare una mancata de coruptie si cu totul ineficienta, dar ar trebui sa tragem invataminte de aici.
  Noi avem nevoie de INFRASTRUCTURA, de absolut toate tipurile, de baze aeriene de rezerva (pe langa cele trei care vor gazdui escadrilele deF 16), avem nevoie de stocuri de munitie, mai ales pentru cele 49 de F 16 care vor veni curand.

  In Ucraina se vede cat de importante sunt sistemele AA mobile cu raza scurta dedicate elicopterelor de transport si de atac. Ai sisteme AA pe langa tine ii tai drastic din mobilitatea aeropurtata inamicului si in acelasi timp iti poti proteja tu coloanele de vehicule.

  Camioanele! Cat mai multe, cu atat mai bine. Scriam inainte de invazie ca rusii nu au concentrat suficiente camioane si acest lucru se vede acum. Logistica lor este slabuta si foarte vulnerabila.

  Nu mai discut aici de faptul ca noi nu avem la M.Neagra nici o nava de lupta apta de misiune. Ca le-am vedea arzand in port chiar daca le-am avea? Nu-i chiar asa, nave moderne cu rachete anti-racheta la bord, cu rachete AN moderne si protejata pe o anumita raza de Patriot pot apara litoralul si porturile romanesti. Navele de lupta nu sunt chiar capcane ale morti ci dimpotriva foarte necesare.

  Intrebarea este cat va mai rezista Valdimir Putin la Kremlin si cum va iesi Rusia din acest clinci in care s-a bagat singura si nesilita de nimeni, pt ca absolut toate iesirile ii sunt blocate.

  48
  • clar ne trebuie baze aeriene de rezerva
   o alta masura ar fi proiectarea noilor autostrazi cu portiuni unde pot ateriza avioanele, ma gandesc in principal la cele de transport ale aliatilor care pot aduce diverse.

   nu stiu cat de fezabila e cumpararea unor avioane de tip AWACS/EW/ELINT (ma gandesc la un Haweye sau Eriye sau un Jedi) dar cred ca ar fi de folos, mai ales in conditiile in care F-urile noastre n-au radare extraordinare.

   reorganizarea unitatilor de infanterie si crearea unor structuri care sa poata lupta autonom si avansat, mai ales noapte e foarte importanta si tot am zis pe aici, lupta in timpul noptii poate deveni un trademark ptr noi, mai ales pe terenul nostru

   Baktayar vad ca da rezultate si aici, BUK si OSA sunt sitting ducks. Pantsir-uri nu sunt, probabil doar alea cu raza lunga s-au vazut, au dat jos ceva avioane ucrainene daca tot s-a ajuns la concluzia ca au nevoie de avioane.

   Pp ca Polonia va dona MIG-urile 29 Ucrainei, posibil si Slovacia, bulgarii mai au de astea si Su-25 dar nu cred ca le dau.

   12
   • Baze aeriene de rezerva ?? Daca ai vedea cum arata Ianca ai plange fara sa exagerez. A ramas un camp cu o pista de beton prin care creste iarba si cele 2 hangare de intretinere in care ploua. Partea administrativa care era un orasel, este o ruina totala.
    Bunicul meu a lucrat aici ca tehnician motorist si ma mai lua cu el cand eram mic, era o bijuterie, daca ar mai trai batranul ar fi murit de inima sa vada asa ceva. El a lucrat si la Baraganu (Borcea), ambele sunt facute de rusi, spunea ca Ianca avea pista mai buna si era pusa fix pe directia de atac URSS (zona Reni) – Bucuresti, era scutul capitalei cu piloti de elita (ardeau pe bune iarba in picaj, eu am vazut poze cu locurile). Borcea era atunci o baza de suport fiind pusa relativ in spatele MK si Ianca. Ianca si Borcea au fost create de rusi ca sa se sprijine reciproc fiind la distanta de aprox 100km.
    Mai era si baza de la Alexeni de langa Urziceni, si acolo am citit ca este la fel.
    Se poat reface, dar costa bani multi ca idiotii astia au distrus ce exista.

    15
    • Totul se poate reface, bani sa fie! Insa Ianca o sa cepete o importanta ;strategica’ in cazul in care Basarabia(inclusiv Bugeacul) vor reintra vreodata in componenta Romaniei. Ianca ar fi ‘spaima’ Odesei si a peninsulei Krimea.

     Insa pana acolo ar mai fi baze aeriene inca operationale si fara avioane supersonice(Bacau, Timisoara, Craiova e.t.c.) La Bacau si Craiova si si facilitati de productie. Aici este imperios necesar sa ai macar o celula gata sa decoleze.

     2
    • Ce tot ii dati zor cu refacerea bazelor aeriene? Pe timp de pace sunt bune ca garaje de intretinere pentru avioane, in timp de razboi insa vor fi facute zob cu tot cu avioane de rachetele de croaziera si de fortele Spetznaz care vor deschide orice atac rusesc.
     Avioanele vor trebui mutate in Italia , Germania, Olanda, ba chiar in UK sau Spania odata cu cresterea pericolului de atac rusesc. Acolo, la vreo 2000 km distanta de linia frontului vor fi mult mai in siguranta decat la Ianca, Borcea sau Kogalniceanu. Vor decola de acolo, vor realimenta undeva deasupra Transilvaniei si vor merge la bataie deasupra Moldovei si Ucrainei.
     Ce credeti ca exerseaza tankerele USAF si RAF de mai bine de o saptamana? Si credeti ca aviaoanele NATO sunt doar alea cateva afisate cu mare tam-tam la Borcea si MK si Campia Turzii? Sunt mult mai multe, dar nu sunt la sol in Romania, sunt in aer deasupra Romaniei…

     1
     • nu ai inteles nimic, sincer. Pe logica ta poti spune de ce ce rusii au avioane in Crimea ?
      Hai sa-ti spun cu exactitate un Mig 21 ce pleca de la Ianca facea 8 min pana la Galati de cand pornea motorul, fara supersonic. Fa un calcul acum cat face de la Craiova,Timisoara sau Campia Turzii, foloseste asa ca medie grosiera 20km/min
      Si invers, de la Sevastopol pana la Ianca sunt grosier 500 km, in cat timp parcurge distanta la viteza subsonica o racheta de croaziera?
      De ce crezi ca ucrainienii au spus (vezi prin comment de azi) ca ei au decolat cand rusii au lansat atacuri ? E fizica de clasa a 6 a.

      2
   • Sa vedem daca ‘donam’ si noi MIG-urile 29 polacilor. Macar astia le canibalizeaza cu ale lor si le tin apte de zbor mai mult timp. Idem Moldovenii care au si ei ceva bucati pe stoc.

    Cu MIG-ul nostru 21 LanceR nu cred ca s-ar descurca, nu mai au demut piloti de 21.

    2
    • Cu MIG 21 doar operațiuni kamikaze….

     2
    • DAp, noi mai avem.
     Vazand nvelul tehnologic al avioanelor implicate in lupta in Ucraina, as zice ca Lancer-ul s-ar descurca inca mai mult decat onorabil in mediul de acolo, datorita avionicii israeliene.

     24
     • MIG-ul 29 Sniper din dotarea Ro Army ar mai fi operabil daca i s-ar schimba motoarele?

      Stiu ca si ungurii au inca MIG 29 pe stoc, chiar daca nu-s operationale, insa la astia nu ma astept sa faca ‘donatii’. Insa noi chiar ar trebui sa facem pasul, oricum ruginesc degeaba. Cat despre LanceR….nu cred ca il pot opera, probabil nu mai au decat fosti piloti de 21, pensionari, nemai fiind apti de zbor. Sa pregatesti acum alti piloti este imposibil. Trebuiesc doar Combat Ready. Ar mai fi si altii care pot dona avioane? Ceva SU din tari non UE?

      • cred ca Sniperul de la muzeu e cam in aceeasi stare cu restul (nu stiu daca au vandut din motoare, cum se zvonea la un moment dat), si nu cred sa mai aiba pe el avionica israeliana, ca doar nu erau prosti sa o bage la muzeu.

       4
     • asta vr sa-i spun si eu, decat un Mig-29 cu RCS cat china, radar chior ce se poate bruia rapid de ivani si rachete cu 50% grad de succes, mai bun un Lancer cu avionica Elbit si armament vestic Python3/Matra Magic2. Stiu ca luasem si bombe de precizie Elbit Opher de la evrei. Daca se risca le putem trimite celulele stocate cu resursa expirata care au scapat de canibalizare+ un plin de rachete si bombe. Restul de munitie sa se mai ocupe si francezii ca sigur au stocate Magic2 in numar consistent. Daca evreii se baga si ei, e de bine.

      2
     • Daca am avea radare extraordinar de performante pe orice rabla de avion , care sa bata departe si un stoc ok de rachete, tot cu bataie mare sa poti angaja de la o distanta, care sa iti asigure sanse de supravietuire, orice tinta ,ar scrie istorie, orice F16, MIG 21,IAR 99 Soim…. pentru mine e cum ar trage rusu cu akm si eu il iau la ochi cu o pusca Barret 82…

 14. Postata ieri

  2
  • adikontact–. lucrurile nu cred ca vor mai fi la fel saptamana viitoare dupa influxul de armament, in mod sigur ucrainienii o sa execute cateva lovituri pe teritoriul din belarus .

   intrebarea cea mai mare pentru noi este cand putler va Activa tranistria si cam care este planul B ca se vede clar ca „planul A” cu insula serpilor nu a functionat

   8
  • Ai întrebat despre Serbia. Presedintele Vucic are relatii mai strânse cu China, relațiile cu Rusia nu sunt chiar apropiate.

   Serbia consideră că încălcarea integrității teritoriale a oricărei țări, inclusiv a Ucrainei, este greșită.

   https://www.g4media.ro/premierul-aleksandar-vucic-serbia-ofera-sprijin-deplin-integritatii-teritoriale-a-ucrainei.html
   hqttps://www.rumaniamilitary.ro/s-300-pentru-croatia-o-afacere-incalcita

   7
 15. * Coloane de blindate calcinate am vazut … stiri interesante [hotnews] :
  https://defence-blog.com/telecard-pribor-to-unveil-system-solutions-for-ukrainian-army-at-military-exhibition-in-kyiv/
  -05:45 Google a luat măsura dezactivării Google Maps și a informațiilor live despre cât de aglomerate sunt unele locuri din Ucraina
  https://www.mil.gov.ua/en/news/2017/11/10/chief-of-ukrainian-signal-corps-all-combat-military-units-will-use-aselsan-radios/
  -04:55 Serviciul ucrainean pentru comunicaţii speciale a mai transmis o informare și cu privire la avioane de luptă din Belarus
  ce se îndreaptă spre Ucraina, relatează agenția ucraineană Unian.ua , asta inseamna ca primesc date pe canale securizate nonstop
  si ca au sisteme de battle management performante 🙂
  https://defence-blog.com/ukrainian-army-to-upgrade-its-kolchuga-passive-detection-system/
  Sa auzim de bine !

  18
  • „In 2018-2020, all combat military units will use Aselsan VHF radios. Some units will use Harris received as the US military assistance. Motorola will be used in operational support units”, Gen. Rapko said.”

   Exact ce suspectam. In plus cred ca le-au suplimentat acum.

   2
  • ca sa le atrag atentia colegilor de site @ionica fonosch a postat printre cele mai interesante link-uri in ultimele zile ar trebui sa aruncati cate un ochi si pe celelalte postari din ultimele zile.

   6
   • @robi
    E prea mult, ii depășeste! Pur și simplu nu le înțeleg, ca și commenturile lui @mihais.
    Uită-te cine, și la ce commenturi de 2 bani primește inimioare d-alea, și îți dai seama de nivel.
    Părerea mea, hâc…

    6
   • * multumesc 🙂
    Statii radio rusesti , [nu au sisteme de vedere pe timp de noapte ]
    https://twitter.com/TheDeadDistrict/status/1498218740844056580/photo/2
    PS folosesc linkuri ca mai trebuie sa si muncim 🙂

    6
    • OSA si Pantsir capturate de ucraineni

     1
    • @ionica fonosch
     Ăla pare echipamentul unui singur om.
     Dacă nu era RPG-ul ăla, aș fi crezut că e un soi de JTAC, sau observator înaintat, dar așa îmi dă cu virgulă. Ce dreaq face cu 5 statii?
     Se vede un manpack VHF, 3 HH-uri VHF și un HH multiband, sau UHF, nu-mi dau seama din poză…
     Ce dreaq e, centru mobil de comunicații antiblindate?
     Părerea mea, hâc…

     2
     • Legat de poze cu capturi,pierderi,comunicate etc…

      Ucrainenii pun poze cu vesta d-lui R.A Zaitev,cu toate cele 5!! statii ale sale,cu baioneta si lopatica,pun pe twitter toate carutele lovite sau ramase in pana prostului,dar nu exista morti,raniti si alte chestii demoralizante.Rusii folosesc telegram la greu,unde transmit inclusiv ce pun ucrainenii.DEmocrati si liberali,baietii…

      Dar nu pun mai nimic cu masacrele care ar trebui sa existe.Chiar si blurate,cand vezi zece clipuri cu cate 20 de figurine verzi insirate prin noroi,parca te ia cu gandul.Nimic pe partea asta.Dar avem vesta in stare impecabila a domnului soldat rus.Nici macar praful de pe BMD cand a coborat nu a sters.
      Pt cine nu a vazut un MLI,e curat cand e la defilare pe sub Arc.In rest e plin de praf si cand sta in garaj.

      Civilii filmeaza la greu coloane blindate.Unde sta tanti Evghenia cu smartfonu’,poate sta Iuri Ivanovici,cercetas,care sa transmita coordonate.Evident,nu cele din oras,dar carutele tot ies din oras candva.
      Au si ucrainenii o gramada de Smerch si Uragan.Si tocmai se lauda cu comunicatii jmekere.

      Nu zic astea ca sa para nus cum,dar is extrem de multe detalii pe care nu le vedem,chit ca vedem aproape in timp real cum pica un Iskander.

      Vorba francezului,sa fim circumspecti cu toate,sa nu picam de fraieri.

      18
     • pai la o statie vorbea, la una asculta, cu una isi dadea mesaje, pe alta le citea… iar ultima era de rezrva 🙂

      2
   • Robi ,
    Imediat dupa 1995 , la inceputurile internetului in Romania , cand unii comentatori inca nu erau nascuti , tehnica militara romaneasca gaseai doar pe doua site-uri de circulatie internationala .
    Si anume http://www.tankhistory.com si http://www.jedsite.info .
    Iar cel care facea cunoscuta lumii tehnica romaneasca era Ionica Fonosch .
    Singurul care a tinut steagul sus .

    8
 16. About the germs (aia ce au pornit 2 razboaie cand au facut prea multa politica europeana si s-au inarmat).
  Nemtii („ganditorii” lor) viseaza la UE cu Rusia integrata. Au inchis singuri centralele nucleare sa devina dependenti Doar in urma intensei presiuni asupra lor au decis sa adopte masuri contra Rusiei si trimita ajutoare Ucrainei.
  Au avut, inca au, o idioata ca ministru la aparare si pana la Trump au dormit in ghete (dar faceau bani frumosi in??
  Asadar, nu sunt entuziasmat de aceasta idee. Politic, financiar, economic si diplomatic conduc UE, au pareri periculoase fata de sorta Europei, privesc cu dispret USA si pe estici si „pacifismul” lor este doar o pojghita falsa.
  Despre rusi, e simplu, niste lepre criminale si primitive (atentie, nu doar Putler si camarila, ci si majoritatea populatiei). Animalele astea pricep doar calea razboiului.
  Ucrainienii, par acum „baietii” buni, este doar o iluzie. OK, haholii trebuiesc ajutati impotriva muscalilor, orice pierdere ivaneasca este un castig. Dupa razboi trebuie primiti in UE, DACA respecta cerintele, aici am avea si noi ceva doleante pentru ei, ca si in cazul Serbiei. Despre NATO ce sa zic ? Daca exista sustinere populara masiva si renunta la ce au pierdut si vor pierde, poate. Deci, pe scurt, trebuiesc ajutati dar sa totusi, sa ramanem realisti.
  Romania….mda, o tara frumoasa ce se preteaza la golf si ski ce e condusa de cleptocrati imbecili. Ma Ciuca ? O dezamagire crunta, acum macar e „scuzabil”. E politician.
  PPS. Nu cred ca oligarhii, serviciile si ceilalti din cercurile de putere o sa il lase sa porneasca iadul nuclear. E rau pentru toti, din China pana in USA.

  29
  • O să între în UE și NATO după ce retrocedeaza teritoriile luate de la polonezi, cehi și români.
   Și fără partea estică pe care o dorește Rusia, acele teritorii transferate în timpul urss.
   Mulți cred că ucrainienii sunt băieți buni, că nu stau în graniță cu ei.
   Dacă războiul se încheie într-o săptămână, o să fie pe cai mari și o să vedeți aroganță cât cuprinde scoasă la înaintare. Iar dacă primesc mult armament modern o să vrea să caute senzații tari din nou.

   15
 17. Ramaneti la subiectul articolului.

  1
 18. Srisoare catre Mos Craciun

  Decat 4 corvete mai bine 2 submarine si avioane capabile de incarcaturi antinava … cu munitie … aparare antiaeriana stratificata … si popor educat!

  12
 19. Eu văd consecințele pe mai multe planuri :
  1. – Ucraina și Rep. Moldova ( mie mi se pare ca astea merg la pachet – ori către est ori către vest) – dacă se reușește oprirea și retragerea armatei ruse de pe teritoriul Ucrainian , chit ca rămân neutre – sa nu supere vecinii , aceste 2 tari vor fi integrate economic in blocul vestic , dacă nu , situația in aceste tari se va degrada …
  2. – Federația Rusa – la cum arată lucrurile , prin măsurile de sufocare economică se încearcă schimbarea din interior a conducerii … întrebarea este cât de prooccidental va fi urmașul lui Putin – din păcate la cum este organizata Federația Rusa administrativ și politic , este greu pentru un prooccidental convins sa ajungă la Kremlin , decât dacă poate, cu ocazia acestui episod in care s-a dovedit unitatea occidentului , se schimba doctrina acestei tari , iar cei cu bani mulți care trag sforile își dau seama ca nu prea mai rentează o ideologie imperialista , cu sfere de influența ale Rusiei , conservate militar și politic , ci ca ar fi mai de folos o apropiere de blocul comunitar , poate in timp chiar o integrare , ce-i drept într-un Orizont de timp mai îndelungat , cauza principala fiind corupția generalizată care foarte greu va fi eliminată
  3. – Belarus și Georgia – evoluția in aceste state contează foarte mult de ce se întâmpla in Rusia . Dacă in acest episod al istoriei , se schimba conducerea cu una mai soft , fără mari ambiții imperialiste – situația din Ucraina a arătat ca uneori , degeaba vrei dacă nu poți – iar Ucraina și Rep. Moldova vor lua politic , calea vestului , eu cred ca in scurt timp vor urma și acestea 2
  4.- Turcia – se prea poate ca Erdogan sa fi învățat ceva foarte important din acest episod – Rusia nu este atât de puternica cum s-a crezut , Occidentul se poate comporta in situații excepționale într-un mod extrem de unit , iar forța cu care poate fi blocată economic o țara rebela este foarte mare …
  4.- China – Este foarte important ce concluzii va trage China , mai ales dacă va fi debarcat Putin de la conducerea Rusiei – va considera ca Occidentul reprezintă un pericol pentru independența politica a Chinei sau va renunța la ideile imperialiste și pretențiile teritoriale , alegând cooperarea economică cu Occidentul in locul unui conflict chiar și economic …

  15
  • Din lista ta conteaza doar 2:
   – Turcia, sultanul se va trezi brusc pentru ca vede foamea din tara lui si realizeaza ca este light fata de ce poate pati daca se pune cu UE&US. Tovarasia asta idioata cu putler ii aduce numai belele, mai ales ca acum a vazut ce poate marea armata rosie si mai are doar max 100 km pana la unirea cu fratii azeri si drum liber la energie. Mai e si Siria unde poate muta decisiv daca bate palma cu evreii si va avea locul in cartea de istorie.
   Il vad in max 2 sapt la masa de negocieri cu US+UE si o revenire brusca la directie.
   – China care spre deosebire de Rusia este o tara condusa de un partid nu un individ, a vazut clar ca UE + Japonia + AUKUS (+COREA) se pot coaliza in max 48h daca au un dusman comun. Ce interes au sa se fie agresivi cand pot fi asertivi si sa faca bani buni ca pana acum. Si aici ma astept ca inceapa (sau deja sunt in desfasurare) negocieri cu US pentru a-l lasa balta pe Putler si a impune blocada economica totala. Chinezii au mai batut odata palma cu Carter si i-a propulsat meteoric.
   Pe foamea asta de resurse Rusia este o prada mult prea tentanta pentru absolut toti, daca pica cu totii la un deal (anti dictator) vom asista la disparitia ultimului imperiu din istorie.
   Retineti vorbele lui Biden, vom uni lumea impotriva voastra, iar americanii au demonstrat ca pot face si deal-uri fara scrupule cu conduceri nedemocratice.

   10
   • China pe de alta parte , are o rezistența mult mai mare la sancțiuni economice internaționale comparativ cu Rusia, China are o economie mai solida , și chiar dacă i-ar fi blocate exporturile , o perioada producția ar putea fi absorbită de cererea interna … Dar de ce ar strica cooperarea de succes pana la urma , pe care a construit-o cu Occidentul , pentru niște ambiții teritoriale …
    Marele succes al acestui episod nefericit este dovada de unitate a occidentului , unitate realizată la presiunea SUA . De aici mai putem trage o concluzie – SUA pare ca va mai rămâne mulți de acum încolo principala putere globală …

    11
 20. Nimeni nu vorbeste despre lideri. Zelensky a socat o lume intraga cu patriotismul lui si a insufletit o tara in jurul lui, a facut imposibilul si a facut ca lumea sa-i accepte dorintele si sa bage Rusia in foame, a reusit sa o faca pana si pe Ursula sa devina agresiva si pe Borell sa-i dea bani de arme!
  Dar sa vorbim de noi, spunem ca nu avem de nici unele, GRESIT complet, Romania are un PIB cu 50% peste Ucraina, noi nu avem lideri, asta este problema acestei natii de 30 de ani, sytemul politic este prost facut, plecat de la fantoma lui ceasca si creat sa imparta puterea la grupuri de oameni, asta a dus in final la o lipsa de responsabilitate si decizie, sforarii politice si ipotenti promovati in posturi cheie (99,99%). Ma uit la Ficus, are delay in decizii de zile spre saptamani, un razboi s-a decis in 48 h timp in care Zelensky a unit in jurul lui o lume intraga si un popor de 40 mil, asta al nostru abia daca programa un meeting in acest timp si facea de o cafea.
  Nu e el de vina, noi suntem de vina ca nu stim ce ne dorim.
  Legat de ajutor militar, noi nu avem ce trimite, suntem in p..a goala complet, cred ca abia daca putem trimite niste lazi de cartuse 7,62, ceva AKM&PSL, grenade de mana si poate ceva lovituri de AG7 sau obuze de 152 si alea din stocul de mobilizare RSR daca nu or fi expirate.
  Spuneti de generalii sovietici ai lui Putler, dar ai nostrii nu raporteaza mereu ca totul este perfect? De ce nu face parlamentul o solicitare publica catre MApN sa spuna poporului starea reala a armatei, dotare si mai ales stocuri. Cred ca ar iesi lumea pe strada dupa asta, sa vada ca ei platesc taxe an de an doar pentru gradele si pensiile unei clici de bugetari.
  Ma uit la Germania, Shulz era dat ca un om moale si ezitant, dar cand a vazut pe strada 500K de compatrioti care se opun rusilor a luat decizia istorica si in weekend a facut blitz sedinta in Bundestag (cine nu ii stie pe nemti va spun eu, astia nu fac nimic fara schedule pe timp mare) in care a decis 100 mld Eur doar anul asta si aprox 65 mld buget anual de acum inainte ==> asta inseamna ca Bundeswehr redevine forta letala a Eurpei (astept sa schimbe termenul ala tampit de „inspector general”), ceea ce Japonia a facut a inceput de cativa ani.
  Noi ce am facut in acest timp? 1000 de oameni au protestat la ambasada sovietica (apropos, ce nevoie au aia de cartierul ala imprejmuit cu gard electric la 1 km de guvern??) si restul scriem pe forum despre ucraineni. Nu asta e solutia, trebuie sa facem presiune publica, sa scriem pe facebook sau orice pagina publica ca Romania are nevoie urgenta de armata, asta e frate in viata trebuie sa investesti daca vrei sa traiesti bine.
  Trebuie un plan urgent de achizitii de minim 10 mld, linie de credit international pe 5 ani si cumparat urgent tot ce mai se gaseste pe stoc cu banu jos din credit si pentru restul dat comenzi. Solutia asta este de stop gap + light improvment. Dupa 5 ani continuam.
  Idei tampite ca producem noi cai verzi pe pereti (ce se vehiculeaza si pe aici), mai incolo, Ceasca a facut o industrie de aparate in 15 ani cu bani vestici din credite!!! Vrem sa fim si cu cu… si cu sufletul in rai. Al doilea aspect, degeaba produci tu 3 lulele, daca nu e compatibil cu aliatii care te pot ajuta e egal cu 0, vezi ucrainienii care au industrie nu ca noi.
  Pentru banii astia fiecare roman trebuie sa stie ca trebuie sa munceasca si va garantez ca ii va da cu inima larga dupa ce a vazut in ultimele 5 zile. Frica de rusi in Ro este viscerala, o avem in ADN, dar…acum am vazut cu totii ca pot fi batuti si nu greu.
  TVA in Ro este in jur de 14 mld euro, sa se maroreze TVA de la 19 la 23 % ==> aprox 3 mld EUR / an din asta, iar banii astia sa fie investiti numai in armament, in 5 ani se acopera creditul de 10 mld.
  Asta e solutia: presiune publica + decizie politica asumata + plata garantata= rezultat, altfel vorbim vorbe si comentam ca la fotbal.
  Scuze de lungime comment, dar frustrarea e mare 🙂

  46
  • Să se mărească TVA la 30%, „că și gura noastră trebuie să mănânce, acolo ceva 10%”.

   2
  • @ ADR
   LA CELE 2 COMMENT-URI ALE TALE
   SUBSCRIU INTRU-TOTUL
   AI PUNCTAT EXTRAORDINAR DE CORECT
   …………………..
   acum cu mana pe inima o spun si va rog sa ma credeti pe cuvant
   citesc acest forum din 2013 (ZILNIC), am intrat in clinch-uri cu cativa pe aici DAR, daca ar fi sa aleg maine conducerea politico-militara a Romaniei as face-o de aici
   Cel putin 50 de indivizi de aici care posteaza, comenteaza, propun sunt cu FOARTEEEEE MULT peste ce avem in momentul de fata ca si decidenti.
   Ma bucur sa vad ca exista oameni ca voi, „din popor” CEREBRALI, PATRIOTI SI CU IDEI DE FOARTE MULT BUN SIMT !

   TRAIASCA ROMANIA

   9
  • Impozit pe venit 10%, sanatate 10%, pensie 25%, tva 19%, mai sunt si accizele pe care le platim, plus impozitele ….. Tu vrei sa platim chiar toti banii la stat? Nu crezi ca astia pe care ii platim trebuie sa fie cheltuiti mai cu cap

   9
  • „De ce nu face parlamentul o solicitare publica catre MApN sa spuna poporului starea reala a armatei, dotare si mai ales stocuri. Cred ca ar iesi lumea pe strada dupa asta, sa vada ca ei platesc taxe an de an doar pentru gradele si pensiile unei clici de bugetari.”
   Uh, uh, eu, eu, eu stiu domnu’ invatator!{agitand mana pe sus de parca ii elice}
   Bun, pai, este o cârdășie aici un lant al slabiciunilor. Ministerul nu vrea si nu doreste sa aduca in fata o stare reala a faptelor, ba din contra secretizeaza si lungimea coadei de matura din minister. Asa este ferit de explicatii, intrebari, leafa vine, pensia se apropie, un vis ce mai. Munca, intre zero si nimic. Hai din cand in cand un pic acolo, de plictiseala. Nu vorbesc aici de nebunii aia care din solda isi cumpara echipamente mai bune, privat, se instruiesc singuri, mai rau stiu niste bolunzi care merg la poligoane private pe banii lor. Nu-nu, vorbesc de decizie, caci nebunii aia nu vor decide niciodata nimic.Sunt periculosi, stiu militarie, au onoarea, mai stiu o limba straina, clar element dusmanos. Dar nebunii aia ne-au bagat in NATO, nebunii aia si-au luat tab-uri de ranger de prin state si au transpirat cot la cot cu 22 SAS si Seal.
   Pe de alta parte parlamentul. Acolo nu poti si nu vrei sa fi nota discordanta. Nu vrei sa prezinti o imagine reala la instiutia care are 80% nivel de incredere in Ro. Nu-nu, vrei poze, stegulete, 1 Decembrie, Irina Loghin, Fuego, doi in uniforma si un pișu mic in coltul ochiului. Inca un mandat il iei doar pe o spaguta la partid si o poza precum cea de sus.
   In rest, a venit nota de plata pentru cacaturile pe care le-am facut timp de 3j de ani. Si noua pentru ce am votat dar si lor.
   Check please!

   12
 21. Citesc cu tristete de prin articolele „maretilor” jurnalisti romani. Cristoiu se stie este un comunistoid odios, care nu numai ca admira mareata Rusie, dar si recomanda tuturor sa stea in genunchi sau capra in fata unor minti intunecate, fan printre altele Dragnea, ala de ne-a lasat cu curul gol la corvete, ca nu-i placu de Damen. Isi incepe orice ragaiala jurnalistica prin doctul „din ipostaza de istoric al clipei” si e gata orice argument rational in discutia sustinuta de acest „istoric”.

  Cred ca tragismul acestei situatii releva fara indoiala si ce jurnalisti de doi bani avem, cu foarte mici exceptii. Un exemplu care mi se pare revoltator este individul Ghilezan de la Romania „Libera”, ins pe care l-am citit in trecut cu oarecare interes pentru opinii interesante, acum insa e mai interesat de propriile rasaduri, decat de copiii care mor din cauza razboiului.

  Daca stiam ca avem o clasa de politicieni neocomunisti stim ca avem si multi jurnalisti cu aceeasi eticheta. Prea multi, prea vocali si la prea multe ziare „libere”. E o curiozitate cum indivizii astia pot scrie ineptii pe prima pagina a unor ziare care candva aveau ceva de zis.

  https://romanialibera.ro/op-ed/eroul-antieroul-si-rasadurile/

  9
 22. Editat: Va rog sa ramaneti la subiectul articolului.

  • Situația de pe front are 500 de comentarii zilnic. N-ar fi rău să urmărim ce fac, între timp, prietenii Moscovei de pe la noi. Doar zic…

   2
   • 500 de comentarii cu filmulete care iti dau o imagine trunchiata asupra a ceea ce se intampla si, in niciun caz, imaginea de ansamblu. Nu mai spun ca acelasi lucru este postat de 2-3 ori si, oricum, nimeni nu vrea si nici nu prea poate sa urmareasca toate comentariile. Acele articole arata pur si simplu ca un avizier de perete si… cam atat.
    Vreti sa „traiti” razboiul pe Twitter, ok, treaba voastra.

    4
    • Nicolae, sa inteleg ca nu trebuie sa mai postam de pe Twitter?
     Ca sa stiu sa ma opresc.

     1
     • Ramaneti la subiectul articolului va rog.
      Va rog sa nu mai postati zeci de filmulete de pe Twitter si mai stiu eu de pe unde cu intamplari din Ucraina. Nu ajuta pe nimeni si ne fac noua viata foarte grea.
      Si trebuie sa mai si muncim.
      Multumesc!

      4
    • Sunt de acord cu tine ca imaginea e trunchiata dar am ales sa postez filmări din teren ca sa zic asa in urma la ce am vazut ca se difuzeaza la noi la tv. Informatii haotice si habarniste.

     2
    • Bravoo! Wohoooo!
     Da, raman fidel la ce am spus, citandu-l pe Ratiu, pana la ultimul strop de sange sa nu fi de acord cu mine.
     Insa, diferenta de opinii e una, propaganda, fake news, manipulare si intr-un cuvant PSYOPS e alta.
     Ma intreb doar unde vor esua marii parerologi ai acestor mizerii, Nastase, Mitrea, viermele de Cristoiu… stiti voi.

     5
     • La Romania TV si Realitatea…si de doua ori pe saptamana la B1.

      Deja in astea 4-5 zile astia s-au perindat in fiecare zi pe la fiecare din televiziunile mentionate…impreuna cu L. Orban si Ponta.

 23. O consecință imediată a sancțiunilor – marile companii de leasing aerian încetează contractele pentru avioanele civile rusești, care vor trebui returnate imediat. Cum majoritatea sunt în leasing (e vorba de sute de avioane) transportul aerian civil rusesc – intern și extern – va fi pus pe butuci:
  https://www.independent.ie/business/hundreds-of-irish-owned-planes-to-be-ordered-back-from-russia-in-days-41391470.html

  9
 24. O alta chestiune care imi place la ucraineni sunt uniformele; nu ai cum sa-i confunzi si-au reusit sa le aiba pe toate cam la fel.

  Si ma uit la ai nostri, nici la ceremonii in unitati nu reusesc, ba bocanci desert cu woodland camo, ba woodland de nuante diferite… s-a mai schimbat cate ceva recent dar nu radical…si apoi vad castile alea fara camo, chele …

  19
  • Este o un efect urat la felul in care se prezintă elementele astea – îmbrăcăminte , echipamente de protecție , arma de asalt , ca tot se vorbea pe aici de ce ar mai trebui modernizat / înlocuit – când vezi cum e îmbrăcat un soldat roman , cu cascheta aia cheală , așa cum ai spus , și cu o ak74 Somalia ‘93 , tu ca tânăr și posibili recrut , nu prea te-ai baga … dar când te uiți la occidentali – polimer , dispozitive optice de ochire , parca e altfel , parca te atrage sa te înrolezi , la fel și camioanele de transport – camioanele alea vechi și bătrâne – acum astea vor fi înlocuite , ceea ce e foarte bine …

   12
 25. Editat: ramaneti la subiectul articolului

 26. Deja, din ce citesc pe afară, se creeează niște oportunități bune și pentru R Moldova și Belarus. R Moldova va fi ajutată să „reia” Transnistria și să intre în UE/NATO, ca și Ucraina. Rusia se prăbușește economic iar unii analiști fac deja planuri de demilitalizare completă a Rusiei și împărțire în 5-6 teritorii independente. Belarus va fi democratizat, probabil la fel se va integra treptat în UE.

  12
 27. Poate un alt topic de discutie, nu ii la fel de sexy ca si avioane, rachete si acareturi. In Oradea 30% din adaposturile anti-aeriene sunt operationale/utilizabile. Populatia nu stie unde sa se adaposteasca, nu este facut instructaj real, unde sa te adapostesti, provizii de baza, apa, zahar, pesmet, kituri de urgenta. Si banuiala mea ii ca chestia asta ii generalizata in toata tara. Alo Ciuca, alo Santa Claus, CSAT-ul lui peste si chestiile astea sunt importante, salveaza vieti!!!!!!!

  6
  • Marea majoritate a adăposturilor AA in romania sin boxe/depozite ale locatarilor din blocurile respective.
   La mine subsolul e inundat si sunt si aproape de granița

   6
  • Cum sa nu fie pregatite??
   Sunt pline cu muraturi si slana ..cat sa treci trei ierni.
   Bine ..mai trebuie sa iesi din cand in cand …cand se termina damigeana cu vin , sau visinata.
   Daca mai ai si vreo doua masti de gaze de pe vremea lui Ceasca ..te mai protejezi si de gazele emanate ..si mai bagi si un selfie.

   La margine de glume ..blocurile comuniste au un mare avantaj.
   Au fost facute sa aiba spatiile ptr instalatiile de termoficare la subsol ..si majoritatea sunt comunicate cu canale subterane ptr tevi.
   Asta le face niste adaposturi excelente ..pe langa faptul ca sunt din prefabricate de beton armat ..prins in structura de beton.

   10
   • Foarte putine blocuri din Bucuresti au subsol cu doua-trei etaje sub parter… Doar alea sunt construite cum trebuie. Restul mai cu cantec…

    Subsolurile din complexul Casei pot adaposti foarte multi civili in caz de nevoie.

    Restul, dispersare in provincie.

  • Are casa poporului adăpost anti atomic? Are.
   Are casa poporului rezerve de alimente? Are.
   Prin urmare, dacă „aleșii poporului” sunt protejați înseamnă că toată țara este bine. Restul doar pagube colaterale.

   4
  • N-o fi sexi, dar este extrem de importanta! Noi nici in caz de cutremur major nu stim ce sa facem iar exercitiile de incendiu din cladirile mari sunt anuntate astfel incat sa stea lumea acasa sau sa iasa la masa…
   Romanisme din Romania.

   1
 28. Localnic roman da bani copiilor ucraineni. Cand se va termina nebunia sper ca Zelenski sa si amintească cine le a fost alături.
  https://twitter.com/Volodymyr_Zelen/status/1498165950507806720?t=iERHOFTfN2HLD5E53OFNjw&s=19

  4
 29. Toti vorbim de US, UK, UE, dar sa stiti ca Rusia este mult mai mare in Asia decat in Europa. In extremul orient se fac schimburi comerciale cu Japonia si China.
  China are usa (inca) deschisa, dar nu subestimati pozitia Japoniei. In extremul orient rusii pot schimba sensul de circulatie pe strada, cele mai multe masini sunt cu volan pe dr. din Japonia. Acolo influenta economica este de la Japonia.
  E uite ca japi de data asta au invatat lectia ww2 si au activat instant sanctiuni Swift si conturi blocate (++personale Putler).
  https://www.g4media.ro/japonia-se-alatura-statelor-occidentale-si-blocheaza-mai-multe-banci-rusesti-din-sistemul-swift-premierul-fumio-kishida-anunta-sanctiuni-directe-asupra-lui-vladimir-putin.html

  3
 30. Salut, posibil sa derenjeze pe unii aceasta analiza dar merita ascultata: https://www.youtube.com/watch?v=Nbj1AR_aAcE

  Rusia este un adversar istoric, nu ne vor binele evident si ii enerveaza faptul ca am intrat in NATO dar au acceptat aceasta realitate. Ucraina ii alta poveste.

  5
  • nu te supara, din ce stiu eu individul acesta, prof mershmeir e practic o trompeta ruseasca, da vina pe vest pt mizeriile facute de rusi , e genu care ar spuyne ca e normal ca romania sa intre in noul urss, deci te rog nu mai distribui sclaveti

   9
   • Probabil nu l-ai ascultat sau ti-ai pus vata in urechi. Eu nu vreau razboi nuclear iar daca Rusia nu va mai avea nimic de pierdut, fix aia se va intampla. In razboi conventional au dovedit ca nu-s o amenintare pt NATO, expansiunea blocului tre sa se opreasca la noi.

    1
  • Interesantă analiza lu’ dom’ profesor. Dar foarte anti main stream. Și mai interesant că omul vorbește de ceva vreme pe subiectul asta.

   1
 31. Premierul Bulgariei îl demite pe ministrul Apărării pentru că a minimalizat războiul Rusiei în Ucraina
  „Ianev a refuzat să folosească cuvântul ”război”, vorbind de ”operațiunea militară a Rusiei” – adică exact modul în care Kremlinul încearcă să disimuleze invadarea Ucrainei.”
  Sursa g4media
  Alooo, Johannis, dancu inca mai e ministru? Parca zicea ca trebuie sa ne învățăm cu rusii la granita

  40
  • Clar, toti care nu gandesc „cum trebuie” la gunoi cu ei!

   Cine stabilește cum trebuie să gândim? Nu de alta dar să nu facem crimagandire fără să știm.

   6
   • In Rusia cui se face vinovat de asta i se arata fereastra. Deci de ce te plangi?

    10
    • Poate pentru că nu vreau să fiu într-o țară unde e un pic mai bine decât în Rusia, că vreau o societate unde există libertatea cuvântului ca un drept și nu ca o crimă pedepsită prin … zburat pe geam sau dat afară de la serviciu.
     Chiar cu ei ne comparăm?
     Freudian slip, zice ceva domnu?

     8
     • Te supara ca ministrul bulgar al apararii este demis pentru face jocul narativ al Moscovei. Dupa aceea vorbesti despre crimagandire. Ca si cum sa faci jocul propagandistic al rusilor este dovada de libera exprimare iar a lua atitudine impotriva acestui joc este pentru tine limitarea libertatii de a gandi si vorbi liber. Si tu exact asta faci, cosmetizezi discursul propagandistic al unui agresor intr-un exercitiu de libera exprimare. Pe cine crezi ca pacalesti?Eu ti-am aratat un loc din lumea asta in care a gandi si vorbi liber nu se pedepseste prin demitere. Pe langa asta un oficial al statului ori se aliniaza la linia oficiala ori are libertatea de a gandi si vorbi liber ca simpla persoana fara vreo implicare a statului. Cred ca am fost destul de clar. Si da pana la un punct acum Rusia este dusmanul chiar daca nu intr-o forma contondenta iar a pretinde ca sustinand opinii favorabile ei este un exercitiu de libera exprimare inseamna a pactiza cu adversarul. Deocamdata esti intr-un loc mai bun decat Rusia ca nu te-a aruncat nimeni pe fereastra sau in arest pentru ce spui, cel mult ti se sugereaza sa ai bun simt si sa taci daca nu ai sltceva de spus decat narativ promoscovit invelit in staniol democratic.

      7
      • Stimabile domn, atitudinile tale sunt complet tribale și pare-mi-se foarte limitate, de genul cine nu e cu mine, e dușman.
       Ca să fie clar NU sunt un suporter al lui Putin, cred însă că tu EȘTI un suporter al lui Putin, dar pe ascuns. Ca homofobii de fațadă care s-ar mozoli c-un bărbat dar le e rușine.
       Libera exprimare ori e ori nu e, nu există liberă exprimare parțială. E o formă a libertății dar văd că libertatea nu contează pentru tine ci doar partizanatul
       Eu unul nu iubesc pe Zelenski dar mi-e mai simpatic decât Putin care abia așteaptă să arunce lumea-n aer. Dar nu spumeg contra unuia și pentru altul.
       Însă sunt de acord că ai dreptul la o opinie (chiar proastă, dar ai dreptul la ea) și dacă nu-mi place opinia doar te contrazic, nu te arunc de pe geam sau propun să îți pierzi serviciul.
       Dacă nu sesizezi nuanțele, îmi pare rău.

       4
       • Gargara fara substanta, vezi de la ce ai pornit si cum incerci sa te justifici. Si marmota invelea ciocolata in staniol. Sictir.Du-te pe topwar.ru acolo sigur ti se garanteaza libertatea gandirii. Tipii de acolo ti-ar aplauda panseele.
        A sa nu uit devine din ce in ce mai amuzant sa aud chiar des de la adeptii lui Putin „eu nu-l iubesc pe Putin dar……”

        2
        • Exact! Să moară dujmanii!
         Musai toți care nu-s de acord cu tine sunt putiniști.
         Bagă mare Florin-Adi Salam Minune cu moartea la dujmani în chinuri.

         În altă ordine de idei la Consiliul de Coroană din 27-28 iunie 1940 6 membri au votat pentru respingerea ultimatumului sovietic și 20 pentru acceptare.
         Conform măreței tale concepții, genial-tribale, care trebuiau omorâți în bătaie și mâncați? Ăia 6 sau ăia 20?

         Oricum, ăi ca tine sunt dovada vie că omul se trage din maimuță.

         7
         • Hai trage frana ca te departezi de subiect. Ia-ti libertatea de a face apologia mascata a agresiunii rusesti si baga-ti-o unde nu prea ajunge lumina soarelui. Nu lasa suferinta dupa Sputnik si Russia Today sa te doboare ca ti-ai gasit alt cuib. Si da sa moara dusmanii. La razboi ca la razboi cum zice Putinescu idolul tau secret.

          1
  • Info doar din comentariul unui bulgar pe twitter – chestia cu refuzul de a folosi cuvântul „razboi” e pentru presă, în realitate ministrul a refuzat ca Bulgaria să trimită MiG-29 și Su-25 în Ucraina

   7
 32. Anonynous a scos din serviciu rețeaua informatică feroviară din Belarus, comenzile funcționează în acest moment doar în mod manual. Nodurile feroviare Minsk și Orsha sunt blocate:
  https://twitter.com/PucksReturn/status/1497989829006708739

  15
 33. O intrebare…tot punem accent pe batariile de coasta…din ce stiu si ucraina avea neptune si din ce am inteles au fost distruse de rechete. Nu observ ce avantaj au daca inamicu le distruge inainte sa intre navele in raza lor. Multumesc

 34. Consecinte principale a acestui război și indiferent cum se termina :
  – Nimic nu va mai fi in UE ca înainte.
  – Green economy pusă pe tușă.
  – Dependenta de gazul și petrolul rus va fi puternic redusă și accelerat.
  – centrale pe cărbune reactivate.
  Indiferent ce urla Greta și alții.
  – creștere masivă de cheltuieli militare în întregul bloc occidental.
  – cooperare întărită internațională în producția de avioane , tancuri , arme AT di AA.
  Tot pe sume de bani enorme , fara egal în ultimii 32 de ani.
  – Rusia va fi văzută exact cum a fost definită public de Reagan cindva. Adică ” imperiul raului’.
  Cu toate consecințele care deriva din definiție.
  Părerea mea.

  23
  • „Green economy pusă pe tușă” – initiativa „green deal” trebuie trasa pe dreapta, momentan, pana se va descoperi o sursa noua de energie alternativa. Daca nu Europa va fi o „vesnica” sclava a rusilor.

   4
 35. Pe lângă luptătorii de la tastatură care luptă cu Putin ca leii sper că MstM trage concluziile necesare.
  Vedem că armata Rusiei nu mai e capabilă de un blitz adevărat, că se folosește din plin tactica inserției de mici commandouri care să atragă atenția de la obiectivele reale dar mai ales vedem că tehnica rusească e la nivelul războiului din Cecenia și că o armată mică, profesionistă și foarte bine dotată cu armament portativ anti-tanc și anti-aerian face față unui eventual atac.
  Poate că nu ar fi rău nici un sistem de rezerviști pe model polonez (și un plan de dotări cam pe același model).
  În rest propaganda de ambele părți atinge uneori ridicolul, totul să nu ajungă ca și Goebbels în 1940 să scufunde de două ori același portavion (true fact)

  8
  • Fantastic, a descris de acum 7 ani fix ce se va intampla acum. Nu stiam interviul.
   Merkel nu vazuse acest interviu?

   7
   • ❤rusia este ca un dinozaur ,corpu mare capu mic ,deaia au disparut dinozaurii❤
    Datorita legaturilor cu germanii a ajuns Rusia dinozaur.

    5
 36. Dialog recent în MN:
  Aici Russian warship, cerem asistență pentru refuel
  Aici comandant cargou georgian, hai du-te în p…. mea
  https://www.youtube.com/shorts/vTKQiQ3qBhQ

  16
 37. https://www.stiripesurse.ro/florin-citu-sunt-600-de-companii-rusesti-in-romania-trebuie-sa-taiem-banii-oligarhilor-video_2264050.html
  Buna dimineata! Nu se stia pana acum? Rup de ani de zile halci din economia romaneasca sub ochii autoritatilor.

  8
  • Naționalizare in Parlament. Bine ar fi la nivel european. Confiscarea tuturor bunurilor rusești de pe teritoriul Europei.

   3
  • Helsingør Habitans

   Trebuie naționalizata partea rusească. Acum e momentul. Nu că nu le dai bani. Noi tot cu jumătăți de măsură.

   4
   • Ca sa nationalizezi trebuie sa-i despagubesti, altfel esti fix ca ei… Asta daca mai pretindem ca suntem stat de drept si respectam ordinea internationala.

    10
    • Helsingør Habitans

     Nu despagubesti nimic. Dar ce Rusia sau oligarhii vor fi despagubiti pentru masurile luate impotriva lor? Este o situatie de razboi. Sunt sigur ca UE si USA ar fi de acord ca parte din pachetul de masuri. Despagubesti cand e vorba de pace si ai de a face cu o tara normala.

     2
     • Atunci spune confiscata, nu nationalizata/expropriata.
      Nu stiam ca Romania si Rusia sunt in razboi… In plus, sa vad cine mai vine sa-ti investeasca dupa o figura din’asta.
      Greu cu democratia…

      6
      • Aveti dreptate, din pacate. Cea mai simpla idee este nationalizarea, dar respectarea legii este mai dificila in democratie, pentru unii dintre noi! Revenind la subiectul principal, cred ca Rusia putinista va urmari obiectivele pe care si le-a impus de la inceput: recunoasterea Crimeei si a celor doua regiuni in integralitatea lor ca parte a Rusiei; obtinerea statutului Ucrainei vestice ca stat neutru si nu aidoma Finlandei, ci” neutra cum vrem noi” , pastrarea insulei Serpilor asta bonus plus ce se mai poate obtine prin forta. Ceea ce nu intelege Putin este ca se afla precum Ceausescu in decembrie 1989: la intai era presedinte iar la 31 era deja istorie. Utilizarea retoricii armelor atomice trebuie cred interpretata in cheia ” nu ne-am atins pana la aceasta data obiectivele, deci sa nu indrazniti sa faceti prea multe pana atunci” .Dn ceea ce priveste opinia unora de pe aici ca nu am acordat prea mult sprijin sau chiar tardiv, as vrea ca acestia sa observe faptul ca tari mai importante ca noi in arhitectura europeana au reactionat in acelasi fel, cred ca actiuniile sunt coordonate de mai sus , iar dupa umila mea parere unele ajutoare in munitie sau armament clasic au fost deja livrate doar informatia a fost data publicitatii mai tarziu. Una peste alta, din fericire, daca se poate spune asa, navala rusa a dus la radicalizarea ucrainienilor si chiar ostilizarea populatiei de nationalitate rusa chiar si acolo unde nu erau intr-o minoritate evidenta.
       Din pacate populatia civila sufera cumplit, iar refacerea de orice tip va dura decenii.

       1
    • Dacă despăgubești pe rusi ești doar prost. Sau filorus. Ești gentelmen cu domnii, cu rusii tb sa fii ghiolban ca sa fii corect și drept.

     2
  • In completarea revelatiei dlui Catu. Odata eram lideri in productia de aluminiu. Dar ne-am vandut-o oligarhilor lui Putin. Faceam un ban acum daca nu erau ticalosi cei care au decis.
   https://financialintelligence.ro/pretul-aluminiului-pe-lme-la-maximul-istoric-vezi-preturile-altor-metale/

   3
 38. Usor off-topic, dar tot o consecinta a celor intamplate, nu ar trebui sa comandam de urganta niste Bayraktar TB-2? Toti expertii care spuneau ca TB-2 nu e util cand te confrunti cu un inamic ca armata rusa se pare ca s-au insela.
  Si as vrea rachete pe toate dronele noastre mari daca se poate. Informatiile sunt importante, dar alea sunt disponibile de la aliati. Trebuie sa avem cu ce sa exploatam aceste informatii

  11
  • Nu ne-am inselat, dar nimeni nu se astepta ca rusii sa fie atat de slabi…

   21
   • Tehnica cam obosita, soldati prost echipati, multi tineri, slab instruiti, speriati

    5
   • O drona se poate strecura zburand jos si incet, facand putin zgomot. Unde e apararea AA? in preajma concentrarilor de trupe, a obiectivele strategice. Ce faci cu convoaiele de aprovizionare? Cam asta fac si ucrainenii din cate vad eu.

    7
   • Și datorita sancțiunilor economice luate de tarile membre UE și NATO+ Japonia, Australia, rusii vor fi și mai slabi.Mult mai slabi.Este o chestiune de timp pana ce Rusia intra în colaps economic dacă nu va fi condusa de oameni cu o gândire moderna, care sa perceapă occidentul ca pe un aliat și partener și nu ca pe un dușman.

  • Categoric, TB-2 au facut treaba peste tot unde au fost. Cred ca devin cea mai experimentata drona.

   6
  • Totusi unde-i aviatia rusa? Controlul spatiului aerian?

   6
   • Buna intrebare , nu am gasit nici un link , dupa cele din prima zi , cand defilau pe cerul Kievului , nici bombardierele , nimic ……..sa intamplat ceva cu aviatia ? , nu imi doresc sa apara, chiar sper ca s -au stricat toate

    1
    • Eu m-am crucit când am văzut ca folosesc SU-34 cu rachete chioare nedirijate. Era o filmare când trăgea intr-un bloc în prima zi de invazie.
     Probabil ca armele inteligente sunt prea scumpe și puține, sau poate nu sunt chiar asa de inteligente.
     Una peste alta, ajutorul militar, pentru Ucraina, ar trebui urgentat. Sper ca deja primesc din promisiunile enunțate de tarile europene+ ajutorul american

     7
     • Sau poate diferenta intre armele inteligente si cele chioare e doar la pret. Cele cu adevarat precise probabil sunt in cantitati mici. Si in Siria au folosit preponderent munitie nedirijata

      1
  • Cine se astepta ca rusii sa nu controleze macar partial spatiul aerian advers? Logica ramane aceeasi, in spatiul aerian pe care nu il controlezi, nu poti utiliza drone.

 39. Editat: subiectul articolului nu este „desfasurarea operatiunilor militare din Ucraina”. Ramaneti la subiect.

  1
 40. Sper sa il vedem doborât

 41. Germania nu e chiar dependentă de gazul rusesc. Vor da drumul din nou la centralele pe cărbune și au cărbune pentru sute de ani, până se găsește o alternativă.
  Se vor supăra ecologiștii dar asta e.

  4
  • Citisem acum o luna o stire ca retardatii nostrii vroiau sa taie termocentrala Mintia-Deva.
   Sper ca au macar un gram de minte sa o tina in viata…
   si noi avem la fel ca nemtii carbune si capacitati de productie energie cu carbune.

   11
   • Este adevarat si este opera ministrului Popescu. Si sa sti ca dintre cele pe carbune nu numai Minitia a fost oprita.

    2
  • Mai da-i mi m**a de ecologisti! Cand toata Europa este cu pistolul la tampla, din cauza unui dezaxat, ne mai arde de ecologie?

   6
 42. Una din concluzii este ca dronele reprezinta o investitie foarte buna pentru cine le detine ( si o mina de aur pentru cine le poate produce ) Fara o aparare AA eficienta in fata acestor dispozitive, orice unitati militare ( mai ales blindate, camioane , etc ) sunt carne de tun. Ar fi interesanta o analiza ( cand si daca o sa fie posibila in urmatorii ani ) in privinta eficentiei misiunilor de atac la sol intre o drona si un avion untilizat in acest scop.
  P.S. Om fi ras noi de ce mai fabrica turcii, dar deja dupa Siria si razboiul din Armenia se confirma iar eficenta acestor drone turcesti.

  11
  • Dronele sunt o investitie buna, dar eu as demara un prgram de dotare cu sisteme SHORAD mobile, capabile de ,,shoot-on-the-move”, gen MADIS initiat de USMC ori IM-SHORAD al US Army, cu turele gen RiWP ale celor de la Moog instalate pe masini 4×4
   https://www.moog.com/markets/defense/turreted-weapon-systems/reconfigurable-integrated-weapons-platform.html
   Astfel de masini ar trebui sa insoteasca apoi orice coloana sau convoi de masini de lupta sau logistica. Probabil ca o masina cu 4 rachete Stinger si 4 rachete Coyote blk 2 ar putea proteja o coloana de 10-12 masini de eventualele atacuri cu elicoptere ori drone

   6
  • Drona are alta utilizare fata de avion, este silentioasa si greu de identificat, poste sta mult in aer, nu ai risc uman de pierdere operatorul fiind la sol, training rapid operatori.
   Are 2 utilizari:
   > Drona + artilerie (in special reactiva) = macel coloane sau aglomerari.
   > Drona + rachete ghidate = distruge tinte de valoare gen AA, lansatoare de rachete.
   Dar spune si despre altceva, unde sunt mijloacele alea electronice rusesti care luptau cu dronele? Aviz iar specilistilor care poluau si pe aici atmosfera cu clipuri ivanesti.
   Cine stie ce inseamna ala un data link stie ca sunt sanse 1/miliard sa-l decriptezi (toti facem plati electronice cu tocken), statiile alea pot doar bruia frecvente care sa forteze drona sa se intoarca pe automat acasa. Intrebarea care se pune e cate statii din alea poti avea si pe unde le pui, Ce faci impanzesti un drum de aprovizionare cu statii din 10km in 10km? Ca in mers nu poate functiona, are nevoie de generatoare puternice si antene desfasurate.
   Din razboiul asta, a n a oara eu vad inutilitatea tancurilor pentru o armata de aparare.

   12
   • unde ai coloane si concentrai de trupe ar trebui sa ai bruiaj activ de banda larga + ceva sisteme AA active cu raza scurta/f. Scurta.

    Rusii nu prea s-au obosit stiind ca aviatia ucraineana e tinuta la distanta de aviatia rusa iar sisteme Bayraktar sunt putine, cateva sisteme doar.

    1
    • @Marius, bruiajul activ practic suprapune semnal peste frecventa folosita de datalink, dar asta doar face drona sa nu mai comunice cu statia, trece pe autonom si executa return to home. Bayraktar poate naviga autonom inclusiv aterizare pe aerodrom declarat ca si „home”. sincer nu stiu daca poate incarca mai multe destinatii.
     Problema cu bruiajul e ca ai nevoie de putere de emisie si antene, asta nu se poate face in mers, deci ar trebui sa ai coridor „safe” cu aparatura de bruiaj parcata pe unde ai ruta de transport. Solutia hard e ce au facut persii, sa folosesti vechile turnuri tv ca emitator, alea au putere foarte mare de emisie dar sunt fixe.
     Ca veni vorba de turnurile tv, pe malul bulgaresc exista si acum cateva, era unu la Silistra pe deal la 2 km de granita ce batea pana la Braila/Buzau/Constanta, toti se gandeau ca e facut ca sa prinda romanii tv bulgaresc nope, era facut de sovietici pentru a emite in blind zgomot de fond daca cumva o luam noi razna.
     Eu stau si ma intreb de ce nu dezvolta (evreii 🙂 ) o drona kamikaze care sa se ghideze pe sursa radio a de statiei de bruiaj ce este un big hot point. Si un proiectil de AG7 o da gata.

     3
     • da, stiu, am si io drona din asta civila si are functia de intoarcere „acasa” daca pierde semnalul.
      Chestia e ca daca e bruiata, nu poate executa misiunea. La un moment dat, unele din dronele astea ar putea fi interceptate si de aviatie…

      1
      • @MZ
       In principiu daca nu e drona f.f. simpla, se poate intoarce (RTH-return to home) si fara semnal gps (bruiat, insa nu spoofed) chiar daca e BVLOS sau nu are un geofence functional
       Toate comenzile de yaw, pitch, roll pot fi executate sa faca corectii inclusiv deviatie de curs datorata vantului (are nevoie de un mic traductor cu tub Pitot)

       1
   • @ADR
    „Dar spune si despre altceva, unde sunt mijloacele alea electronice rusesti care luptau cu dronele?”
    E ciudată rău absența războiului radioelectronic din campania asta.
    Pe de o parte, le dă mână liberă ucrainenilor să comunice cum vor, și să primească informații în timp real
    Pe de altă parte, citeam pe undeva că au fost interceptate comunicări radio rusești, și că ucrainenii și ruși au canale radio pe unde se mai înjură, prietenește așa.
    Din asta ar rezulta că:
    1.stațiile radio rușești, deși au capabilitatea de a lucra în salt, și secretizat, nu sunt folosite în aceste moduri de lucru, și sunt folosite doar în clar.
    2. Probabil trupa rusească nu este instruită cum să folosească la maxim capabilitățile stațiilor radio.
    2a. Aici nu e nimic nou, și pifanterii noștri sunt cam la fel, când aud de chestiile astea, își prund urechile și cer un canal in clar, comun pentru toată lumea.
    3. Probabil nu sunt folosite mijloacele de război electronic pentru a nu creea un haos și mai mare într-o campanie deja dezorganizată.
    Părerea mea, hâc…

    6
    • Sau, mai e variantă, cea mai urâtă:
     – momentan rușii stau doar pe ascultare, identifică frecvențele și gamele de frecvențe folosite de ucraineni, iar când introduc în luptă forțele principale, Jmekerii pe care îi țin deocamdată în rezervă, dau drumul la bruiaj, și îi lasă pe ucrainieni orbi, surzi și muți.
     Și atunci se schimbă calimera!
     Părerea mea, hâc…

     9
     • azi am fost la un magazin Mega din cartier, era mare discutie dar am retinut asta „..ba ce dracu ne e frica noua de rusii, cu Ural, tankete si tancuri ca alea de cand af facut noi armata in 70. …. se mai cred pe vremea lui Stalin. Se pi…a pe ei americanii direct din satelit „. Putler a vrut respect, pai acum l-a primit cum trebuie.
      De aia nu cred ce spui, s-au manjit prea mult de kkt dupa ce 10 ani au bagat tone de bani in propaganda cum ocupa din un stranut lumea de ajunsesera cam toti sa-i creada. Dar hai ca dam idei la propaganda, bah noi am venit cu bibanii aia cand credeam ca ne accepta lumea cu flori, daca stiam ii aduceam pe aia adevaratii din spate, e lasa ca data viitoare vin direct aia, ne mai vedem noi 🙂

      Am auzit asta cu bruiajul de multe ori, drona face pair cu statia de la sol de cand pleaca si e unic. Uite ca nu stiu daca poti seta si frecventa/le din o gama, asta ar fi super smart. Daca drona aia e bruiata inseamna ca doar nu mai are conexiune, dar de interceptat no way ca nu trece nimeni de criptare. Si din design daca pierde legatura cu statia o sterge instant acasa inclusiv cu aterizare pe automat. Este super smart TB2-ul. Nu mai stau sa caut dar am mai postat odata cand cautasem.
      Dar asta cu dronele mi se pare PR, nu cred ca au distrus prea mult si nici achizitii de tinta nu cred ca au facut multe ca alea vin de la „baietii din cer”, doar ca pare cool la tv cum unu se uita la un monitor si vede racheta cum pulverizeaza tinta.

      2
    • 2. One notable EW attack was conducted by a Leer-3 which spammed Ukrainian troops with SMS calling them to surrender or be killed.

     e vorba de data de 23 probabil dupa au realizat ca e inutil,poate sa si bruieze dispozitivul ala?

  • Dronele astea nu duc mai multe rachete? De obicei apare o lovitura, iar ca să distrugi toată coloana trebuie mai multe…

   3
 43. Japonezii încep să vadă un potențial să recupereze Kurilele:

  The #Japanese Foreign Ministry Department Director Hideki #Uyama said that the southern #Kuril Islands are occupied by #Russia.

  He expressed that this occupation contradicts international law, as does the ongoing #Russian army attack on #Ukraine.

  18
  • Dupa ce vezi ce armata au rusii normal ca ai curaj.

   15
  • Urmaresc cu amuzament amar lejeritatea cu care se vorbeste despre reactivarea unor capacitati energetice si a unor nine aflate in conservare de ani daca nu de zeci de ani. Aici nu suntem in civilization. Asta e realitatea. Pe termen scurt ne putem astepta la diminuarea intreruperea alimentarii cu gaz a europei ca urmare a sancțiunilor cu consecințele aferente – rationalizari/intreruperi ale alimentarii cu gaz si energie electrica in Europa. Cresterea preturilor la gaze si petrol. Cresterea preturilor la materiile prime provenite din Rusia – cineva pomenea aici aluminiul. Reorientarea cererii de astfel de materiale catre China. Astea sunt doar cateva consecinte pe termen scurt.

   5
 44. Toată stima pe Boris Johnson. Pe când cățeii din UE se coiau cu sancțiunile el i-a trimis din prima la origini pe rusi

  21
 45. O analiza făcută de ucrainieni la cald sa spunem despre felul în care s-au desfășurat primele zile de după invazia Rusiei în Ucraina.
  https://www.g4media.ro/analiza-expertii-militari-ucraineni-explica-esecul-de-pana-acum-al-rusilor-aplica-tactici-vechi-sovietice-s-a-stiut-ora-si-locurile-in-care-vor-ataca.html
  Merită citat:
  Expertul militar susține că se știa ora atacului și locurile ce urmau să fie lovite de rachetele rusești. ”Prin urmare, avioanele noastre de luptă nu au fost avariate. Tehnica militară nu era pe aerodromuri când au lovit cu rachete”, spune Oleg Zhdanov.
  Singurul lucru care i-a luat prin surprindere pe ucraineni a fost faptul că nu se așteptau la un atac masiv venit din Belarus, susține șeful programelor militare al Centrului de Studii Globale „Strategia XXI”, Pavlo Lakiychuk.
  În al doilea rând, rușii au ales să atace în teritoriul Rezervației de Radiații și Ecologice Chornobîl. Ea nu trebuia deranjată în niciun caz! Acesta este un pericol nu numai pentru noi și pentru belaruși, ci pentru toată lumea. Strategilor de la Kremlin nu le pasă, însă. Și acei militari din tancurile care au trecut prin pădurile radioactive cu echipamente grele, dacă nu ard curând în măruntaiele lor, vor muri în agonie mai târziu. Aceasta este legea naturii și a karmei”, explică Oleg Zhdanov.
  Analiștii militari susțin că pe termen mediu o problemă pentru armata ucraineană este reprezentată de agenții de sabotaj sau de spionii ruși trimiși cu mult timp înaintea invaziei în această țară. sunt extrem de greu de detectat. Cred că avem prea multe printre noi, este nerealist să prindem pe toată lumea”, susține Pavlo Lakiychuk.
  Oleg Zhdanov consideră că o mare parte dintre aceștia sunt ascunși sub haină monahală în bisericile rusești. ,,Eu însumi am văzut pe timp de pace că astfel de indivizi merg acolo. Sunt îmbrăcați precum călugării, dar din anumite motive au cizme și centuri de armată. ”

  12
 46. Dacă pierde Ucraina, va fi dispus Putin să meargă până la capăt? Un atac nuclear preventiv, de exemplu într-o zonă deja afectată de radiații (Cernobîl), care ar duce la capitularea Ucrainei?

  1
  • Nu are nici un sens sa faca asta – locul ala e plasat cat se poate de prost – desi este in Ucraina e plasat aproape de Belarus, relativ aproape si de Rusia. Practic ar insemna sa isi dea foc singur la casa. In plus de asta nu e atat de disperat. Mai sunt si generalii, nu e asa simplu.

   4
  • Nu e nimic de râs aici și am în vedere punctul 4 din doctrina militară rusă care permite atacuri nucleare: ”agresiune împotriva Federaţiei Ruse folosind arme convenţionale când însăşi existenţa statului este în pericol”.

   1
   • Nu radeam la ce ai pus tu. Pusese cineva la un link in care scria ca cecenii s-au retras deja dupa ce si-au pierdut generalul si 70 de viteji. Cred ca intre timp a fost sters comentariul respectiv. Evident, nu e nimic haios la un atac nuclear.

 47. E plin si azi de filmulete cu tancuri rusesti distruse pe langa Kiev si Harkov. Vad ca se bat in periferii si in Sumy dar rusii au avanseaza cativa metrii pe zi cel putin prin nord ca pe sud se misca ceva mai repede desi si acolo pare sa intampine rezistenta puternica.
  Ma asteptam sa ia partea de nord-est si sud spre Mariupol a ucrainei in 24 de ore cand am vazut ce a inceput joi dimineata.
  Asta e armata care ne ameninta de 20 de ani ca in 7 zile e in Berlin daca o mai suparam mult?? Norocul lor ca au arme nucleare si sunt multi ca numar ca altfel ocupau ucrainienii regiunea Rostov…

  9
 48. https://m.youtube.com/watch?v=xKFSK_9e-g4

  Interesantă analiză, nu este cazul să ne hazardăm încă la niște concluzii definitive.

  3
 49. auzi, dar ce fac cu butoiul ala rosu pus pe compartimentul motor alimenteaza gravitational sau incalzesc apa pentru dus?

  1
  • Apreciez, dar te rog sa ramanem la subiectul articolului. Nu dorim o reeditare a ultimelor 3-4 articole iar aici nu e vorba de cum decurg operatiunile in razboi.
   Multumesc!

   2
 50. Voi imparti postul asta in doua tipuri de consecinte:
  A) consecinte de dorit
  B) consecinte probabile

  A – Consecinte de dorit
  1. NATO trebuie sa se curete de cartite rusesti atit in plan politic cat si militar. Faze ca aia cu ministrul bulgar al apararii care are pareri sau cu Victor Orban, care nu vrea costuri, gramada de fosti politicieni (GE, AT, FR) din bordul companiilor rusesti…

  2. Coruptia (nu doar in Romania) este o vulnerabilitate majora de securitate. Exemple sunt multe si ar fi lung si inutil sa le dau aici. Vezi numai Lukoil cati bani a sifonat in Romania si ce s-a intimplat cu dosarul DNA de la Ploiesti. Coruptia nu poate fi atacata decat daca statul de drept e intarit si aici e o buna discutie ce inseamna, de fapt, un judecator IMPARTIAL si COMPENTENT.

  3. (in)dependenta energetica. Aici e foarte nasol ca nu se poate face foarte mult si foarte repede. Foarte bun articolul lui Cranganu de pe Contributors: https://www.contributors.ro/europa-si-gazele-rusesti/

  4. pregatirea (readiness). Urmaresc acest site de vreo 4 ani. Nici nu stiu cu ce sa incep din ce s-a spus pe aici: statutul rezervistilor, serviciile de urgenta, echipamentele militare.. etc. Totusi, dincolo de multele nevoi gasesc doua mari slabiciuni curente ce trebuie remediate: a) MOTIVATIA. Daca Iohannis, Catzu, Ciolacu m-ar chema sub arme, de ce l-as urma? De ce as urma o gasca de umflati corupti (legat si de punctul 2)? si b) ILUZIA in care traieste clasa politica (si am auzit si militari aberand pe tema asta) ca daca vin tancurile rusesti or sa vina NATO (americanii, britancii, etc) sa ne apere, intelegand prin asta ca ei or sa *lupte in locul nostru* – ceea ce e total fals. Vom primi ajutoare *substantiale* DACA vom arata ca rezistam si ele nu sunt risipite aiurea. Altfel vom primi solidaritate politica, incurajari, vorbe bune dar ajutoare militare mai mult simbolice. Nimeni nu se grabeste sa arunce din prima in lupta chestii grele, daca nu e convins ca ele si ajung sa fie folosite, sau ca nu vor cadea rapid in mainile inaimicului.

  5. Balcanii de Vest (cu exceptia Serbia si Bosnia) trebuie sa intre rapid in UE. Acest proces trebuie accelerat, insa fara a face rabat la statul de drept (vezi punctul 2). Tarile astea au si ele treaba grea de facut vis-a-vis statul de drept, dar si UE trebuie sa nu se mai traga pe cur inutil, caci altfel Balcanii devin rapid cuiul lui Putin. Un caz special este Serbia, in care UE a pus o gramada de bani, degeaba – propaganda rusa a invins. Un alt caz este Bosnia si Herzegovina care este un stat nefunctional, ale carui structuri sunt paralizate prin design. Acolo, principalul factor de destabilizare este Republica Srpska, sub controlul lui Dodic-Vucic-Putin. N-am vreo solutie creativa, cred doar ca ar trebui izolati si sanctionati (Dodic si Vucic) pana invata sa joace frumos.

  B – Consecinte probabile

  1. Putin nu poate ramane la putere daca este slab. Nu isi poate permite o infrangere, pentru ca il vor manca sacalii de linga el, pe care deocamdata ii tine in lesa. Ca urmare, nu poate pierde Ucraina desi intelege ca e deja pierduta ( https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/feb/28/vladimir-putin-war-russia-ukraine?CMP=fb_gu#Echobox=1646032036 ) Optiunile care ii raman sunt putine si, eu nu exclud posibilitatea sa dea o nucleara mica in Ucraina, eventual pe o tinta militara. Ce l-ar impiedica sa faca asta: oricum deja Rusia a incasat toate sanctiunile si e clar ca nimeni pe lumea asta nu ii mai iubeste. Deci n-are ce popularitate mondiala sa piarda. Pentru Putin, o nucleara tactica in Ucraina ar avea avantajul ca: arata ca e tare, ca are nukes si ca e gata sa le foloseasca, ar termina rapid razboiul, ar face ordine rapid in Rusia si ar reduce la tacere tot spatiul care acum se disperseaza centrifugal (Georgia, Kazahstan, Azerbaijan, Moldova – toti sunt acum de partea Ucrainei), nu ar fi un atac direct asupra NATO dar ar putea folosi „AMENINTAREA NATO” ca pe o scuza… Totusi, desi Putin se crede un soi Stalin reloaded, el inca nu controleaza Rusia la nivelul de teroare si eficienta al predecesorului lui si, un astfel de atac ar putea sa se sfarseasca cu toata Rusia vrand sa il vada mort si ar scoate definitiv Rusia din orice colaborare internationala a mai ramas, reducand-o la nivelul de autarhie al Coreei de Nord.

  2. Restul optiunilor pentru Putin sunt:
  a) sa continue razboil conventional in Ucraina, pina o ocupa si sa o guverneze prin teroare. Asta va dura si va cauza pierderi (perfect acceptabile) Rusiei. Singura problema este cu „a dura”. Fiecare zi in care ucraineinii rezista, este o zi in care primesc mai mult sprijin, arme, etc si o zi in care sacalii din jurul lui Putin incep sa se gandeasca ca poate asta nu e chiar baiatul care trebe.

  b) sa forteze o pace prin care sa isi salveze fata. Adica sa poata face sa para in Rusia ca a „invins”. Ucraina garanteaza ca isi mentine neutralitatea (nu va intra in NATO si UE) ar putea fi ceva de genul. Doar ca asta i-ar fi greu lui Zelensky sa dea. Un compromis ar fi ca Zelensky promite ca Ucraina nu va intra in NATO si UE in urmatorii 5 ani (stiind ca oricum n-ar putea-o face), iar Putin accepta mizand ca in 5 ani Zelinsky e disparut din peisaj si totata clasa politica ucraineana e cumparata/sau adusa la ordine de rusi.

  3. Restul lumii il va sprjini pe Zelensky cu bani, cu arme si cu orice in afara de soldati. Insa, in Europa cel putin va fi frig si recesiune. Pe termen lung, Europa are capacitate mult mai mare sa se restructureze/reconfigureze economic pentru a se adapta. Nici Europa nici Rusia nu au interesul sa opreasca comertul cu gaze, dar nici nu trebuie sa ne iluzionam ca sanctiunile noastre economice vor afecta economia rusa substantial, cel putin nu pe termen mediu.

  4. Romania va avea mari belele in a-si proteja Zona de Exclusivitate Economica

  5. Totusi, o astfel de potentiala pace va ridica problema tarilor „centrifuge” pentru Rusia, care vad cu siguranta acum o oportunitate enorma in a profita de perceputa slabiciune rusa pentru a-si rezolva problemele (Georgia, Azerbaijan, Moldova si toate conflictele inghetate din Abhazia, Osetia si Transnistria).

  As vrea sa aud si alte pareri si, mai ales, de ce credeti ca e improbabil ca Rusia sa dea o nucleara mica, cu efect super limitat, intr-un obiectiv ucrainean dintr-o zona nepopulata. Si, m-ar intresa si ce credeti ca ar face restul lumii intr-o astfel de situatie (cu argumente)

  15
  • mai e si o versiune intre:
   – dupa negocierile de azi, Rusia se declara nemultumita, ucrainenii la fel si ostilitatile mai continua cateva zile, o saptamana, timp in care:
   – rusii fac blocada in jurul Kievului, il izoleaza complet si incep sa ia cartier cu cartier, fara a utiliza bombardamente grele, ca sa creasca presiunea pe guvernul ucrainean. In paralel rotunjesc Donbasul poate cu Harkov si ce mai pica + malul Azovului pana in Kherson (inclus si poate o fasie catre vest de acolo.). Oricum, orasele gen Harkov odata complet incercuite, e o chestiune de zile sau saptamani pana se predau, mai ales daca rusi fac presiuni si la negocieri ca ucrainenii sa fie lasati sa isi retraga trupele din incercuire pentru a nu expune populatia si orasele la lupta de strada.
   – Nu imi e clar cu ODessa si cu optiunile de desant amfibiu. Probabil rusii le tin in rezerva pentru a putea ajuta fie in M. Azov, fie in spatele Hersonului, spre Oceakov, cu operatiuni cu alonja scurta. Asta pentru ca cu cat se apropie de ODessa, creste durata expunerii la recunoasterea NATO si in consecinta la riposte cu aviatie si rachete antinava dinspre Ucraina. Probabil in Odessa sunt bine baricadati acum, dar cum zicea si Sharky, asta ar fi momentul ca ucrainenii sa le dea macar cateva palme la Transnistria, daca nu pumni din fundul gradinii, ca sa limiteze sau sa scape cu totul de ghimpele din spate. Ar fi momentul perfect, dar posibil sa nu aibe suficiente capacitati pe moment.

   In fine, cu astea date, partile se prezinta la noua runda de negocieri peste cateva zile/o saptamana, unde vor fi sanse mai mari sa se ajunga la un acord.

   8
  • Ca un pas intermediar cred ca este posibil sa incerce sa loveasca aerian cu rachete de croaziera punctele de intrare in tara cu ajutoarele militare, chiar si cu rsicul sa „scape” cativa kilometrii si dupa granita in Polonia. Pare dispus sa isi asume riscul si sa ameninte cu arma nucleara. Si sunt de acord si eu ca exista o probabilitate edstul de ridicata pentru utilizarea unei arme tactice nucleare pe un obiectiv din Ucraina…poate si Kiev daca spera ca elimina guvernul, tot cu amenintarea suprema ca apasa pe butonul care da drumul la loviturile strategice. Din pacate nimeni nu stie ce este in capul celor care conduc acum in Rusia, orice actiune oricat de improbabila ar parea se poate dovedi posibila. ( chiar si bombardamente ca in WW2, care sa niveleze orase ). In orice caz insa rezistenta ucrainiana cel putin la nivel de vointa sporeste de la o zi la alta. Cumva in aceste momente in mod ironic se poate spune ca Ucraina se naste iar din punc de vedere identitar, devenind un pinten tare pentru Rusia indiferent de deznodamantul de acum. ( exceptand scenariul atomic la nivel global unde nu mai scapa nimeni, probabil…)
   China momentan cred ca este intr-o reala dilema cu aliatul sau, pentru ca vrea sa conduca lumea nu sa o termine pe toata.

   3
  • FSB-ul (serviciile secrete rusesti) este instrumentul prin care Vladimir Putin isi exercita puterea sa absoluta, atat intern cat si extern. Distrugerea lui Putin presupune distrugerea serviciilor sale secrete. Nu a oligarhilor, nu a armatei sale, nu a economiei rusesti, etc.
   Nu cred ca va fi posibila anihilarea acestora, insa e posibila fisurarea acestora. Prin masuri de spionaj, ar putea fi incercata macar o lovitura a acestora.

   In aceste conditii, este irelevant daca se va recurge sau nu la mijloacele de distrugere in masa rusesti. Razboiul se termina indecis si aia e…

   Personal, nu cred ca occidentul a procedat corect prin administrarea de sanctiuni foarte dure intr-un timp foarte scurt. Nu ca nu ar trebui luate, dar nu atat de brusc, pentru ca tradeaza teama de rusi. Nu e momentul sa ne aratam sentimentele, mai ales unui psihopat care a intrat intr-o criza pe care nu a anticipat-o, inclestat cu degetul pe butonul nuclear. Trebuiau articulate, coordonate si impuse gradual.

   Pe de alta parte, daca s-a decis distribuirea de arme ucrainenilor, trebuia mai intai activat art.5 NATO, pentru a arata ca si tarile NATO se simt amenintate, mai ales ca au un motiv real sa se simta amenintate.
   In plan diplomatic, ma asteptam sa se intreprinda demersuri de scoatere a Rusiei din organizatiile internationale, inclusiv ONU. Nu se poate face diplomatie cu arma la tampla si oricum Rusia a aratat ca nu pune pret pe tratate.

   1
   • A fost activat art 4 NATO de către România, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania
    „Părțile se vor consulta împreună ori de câte ori, în opinia vreunuia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăruia dintre aliați este amenințată”.
    S-au consultat și au decis în consecință

    2
 51. Indiferent de deznodamantul acestui razboi, este clar ca ultimele 5 zile au schimbat politica mondiala pentru urmatorii 30 de ani. Ca si o consecinta a felului in care se desfasoara razboiul din Ucraina pana acum, poate ar fi interesant sa aruncam o privire si in ograda „prietenilor” nostrii de la granita vestica. Aici o analiza intreresanta a DW a primelor 2 zile („Lui Orban îi este greu să se explice”):
  https://www.dw.com/ro/ungaria-ucraina-lui-orban-%C3%AEi-este-greu-s%C4%83-se-explice/a-60921971

  In ultimele luni, cand Rusia se pregatea de invazie si nimeni nu se astepta la rezistenta eroica a ucrainenilor si la reactia vestului, erau foarte multe voci panicate care se intrebau ce va face Ungaria dupa ce Ucraina va cadea, iar Putin nu isi va fi potolit setea de expansiune. Ei bine, in lumina evenimentelor curente, poate ar fi interesanta si o analiza la cald, eventual si un articol, pentru situatia actuala la care nimeni nu se astepta si anume dezastrul militar, economic si politic in care se afla Rusia, si consecintele pentru Ungaria lui Orban si politica ei din ultimii ani, cu impact direct, evident, asupra României.
  Este de notorietate politica expansionista, revansarda a Ungariei si de-a dreptul nesimtita pentru capacitatile reale a acestui stat, din ultimii ani, care se baza in mare masura pe relatia cu Rusia. Tare as vrea sa aflu ce se este in mintea lui Orban si
  a arhitectilor politicii externe a Ungariei din ultimii ani, avand in vedere desfasurarea curenta a evenimentelor. Au investit enorm in relatia cu Rusia, crezand ca merg la sigur, au subminat si au creat franturi in UE de cate ori au avut ocazia, crezand ca vor castiga pe termen lung, iar acum se uita cum se prabuseste tot 😀 Am impresia ca vor da socoteala cat de curand pentru toate muscaturile pe care le-au aplicat mainii care i-a hranit si i-a adus unde sunt acum.
  Astazi, actiunile tuturor companiilor maghiare care au legaturi puternice cu Rusia, sunt in cadere libera…
  PS: S-a mai uitat cineva recent pe forumurile alea maghiare unde se tot predica dezmembrarea Romaniei de catre Rusia ? Ce se mai scrie pe acolo zilele astea ? Recunosc ca nu mai am stomac sa citesc ce scriu prostii aia pe acolo… dar asa ma incearca un sentiment de satisfactie !

  Bravo Ucrainei, cu care desi am avut si noi problemele noastre, prin ceea ce fac acum, au facut un mare serviciu si Romaniei. Ar trebui sa ii ajutam cum putem mai bine !

  16
  • Magaristanu, ce-a facut dintodeauna : szopas .Fa-ti probleme pentru udemereu ca asa au pierdut regiunea autonoma mures.Ei nu au avut teritorii luate de rusi ,nu au platit datorii de razboi la rusi , si cu toate astea rusii le-au dat o enclava in Romania.Enclava a fost inchisa de Gh.Dej in 1956 pe motiv ca se raspandeste contrarevolutia ,si rusii nu au avut ce sa faca.

   4
 52. Se pare ca iunii si-au gasit un nou Licurici (v Basescu) ….

  De pe Contributors Contributors : Ucraina lupta pentru tot Occidentul: Слава україні! .
  Aici Reis la 27 februarie 2022 la 15:00 conchide si el scurt
  Slavă Ucrainei!
  Si lu’ Stepan Bandera si galizische SS-Division Nr.1 !!!

  Ne cuttremuram de admiratie ptr cei care ar fi murit pe Insula Serpilor … si nu mai vrem sa stim ca „justitia internationala” a zis Ocani harasho despre PV semnat de Nikolai P. Șutov, prim-secretar al ambasadei sovietice din București și Eduard Mezincescu (Edi asta a revenit in 93 cu „Mareșalul Antonescu și catastrofa României” 170 pagini, București, Artemis, 1993)
  Adica de fapt acel obstacol de circulatie maritima ar fi trebuit returnat Romaniei ( populatie ZERO) ca un minim gest de … ? ?! suprematie a dreptului in fata legii? A anularii pactului Ribentrop-Molotov? Minim, nu ceream 3/r din judetul Dorohoi (tinutu Herta), Cetatea Alba, Hotinu samd colonizate cu „specialisti” slavi, destui ucrainineni! Da nu ….
  Aci e zice ca aia de pe insula ar fi palgiat pe Cambronne si ar fi zis „Русский военный корабль, иди на хуй, transliterat: Russki voennîi korabl, idi na hui,[ în traducere inexacta: „Nava rusească să se ducă dracului” Inexact ca военный корабль,voennîi korabl inzeamna „nava de razboi” iar dracului i se zice ciort. Huy, huia este „pula”

  Vom limina Parlamentul in culorile Ucrinei … insa razboiul de dincolo de Prut ramane „crima”….

  Admiram cum comicu’ Zelensky „a socat o lume intraga cu patriotismul lui si a insufletit o tara in jurul lui, a facut imposibilul si a facut ca lumea sa-i accepte dorintele si sa bage Rusia in foame, a reusit sa o faca pana si pe Ursula sa devina agresiva si pe Borell sa-i dea bani de arme!” da lanoi asa ceva cere „denazificare” . Reprezentantul UE la Chisianu era din .. Ungaria !!!

  Asa ca mia usor cu pianu pe wscari .. caci ca sa cityez pe lat „localnic” cu mintile la purtator

  Dacă până acum se uitau de sus la noi, o să înceapă să se uite din avion și abuzurile asupra minorității române din Ucraina o să fie tot mai mari până la anihilare prin asimilare forțată.

  Pe plan militar o să primească ajutor consistent să refacă și modernizeze armata (cu donații de tehnică de ordinul miliardelor) pe banii NATO.

  O Ucraina puternica înseamnă că România pierde importanța strategică din est și ajunge monedă de schimb, mai ales înconjurați de „prieteni”

  A da.. noi, ca sa ne „asumam” istoiria trebuie cica sa intriducem o noua materie in liceu. Obligatiorie 1 orea pe saptamana. . Da ce cedti ca Bandera era prea permisiv cu zisa minoritate? Cam cat poglavnicu’!
  Sa titi voi care a fots zona europeana in care localitai intregi , intre 1919 si 1921 zvierau suib yteroarea si chinul pogrimului extins ? Nitel mai la N-W de Cernauti …
  Da scht Z nu are nimic de zis ..

  Panimaiaeti?
  NU ? Las ca o sa falati de ce nu ma omor dupa malorusi!!!

  24
  • E greu sa tragem concluzii când nu știm cum se va termina acest episod sau mai bine spus , cum va arăta lumea după războiul dintre Rusia și Ucraina …

   1
  • Bravo, domnule.

   5
  • @Ghita Bizonu’

   Și ce zicea Dienaris în 2018? Ah da, exact asta:

   >O Ucraina puternica înseamnă că România pierde importanța strategică din est și ajunge monedă de schimb, mai ales înconjurați de „prieteni”

   Buna dimineața!

   P.S. Ucraina va avea nevoie de timp pentru refacere. Timpul util pentru noi ca să încercăm măcar să-i ajungem și să ținem pasul. Din păcate mă îndoiesc că am învățat ceva din povestea cu corvetele. Doar dacă se iau muricanii de fundul nostru – puțin probabil după atragerea Ucrainei în UE și NATO. Riscăm să devenim Bulgaria 2.0 în MN. Sad but true.

   2
   • tu si cu nea gigi ati cucerit deja crimeea si e Ucraina in Nato si nu stim noi de isi pierde Romania importanta strategica .

    3
    • @Nicu_4

     Am mai auzit povestea asta. Nicio problemă, aș fi bucuros să greșesc. Dar pân atunci zi cu 1-2-3 ce facem noi ca să fie falsă afirmația mea?

     Nu mai votăm PSD-ul? Avem un guvern căruia îi pasă de țară?

  • Am dat un like! Istoria nu e niciodată un drum cu sens unic!

   3
  • Da. Fie ca rusii sau ukrainienii castiga vom fi intr-o situatie complicata. Ukraina fie controlata de rusi fie libera de rusi va fi la fel de aroganta in relatia cu Romania.

   Sper sa fim primiti in birourile importante in care sa putem convinge ca romanii sunt utili in ambele situatii.

   In orice caz sa ne pregatim pentru o Ukraina mai dura – piata neagra cu arme, raketi si altele … in caz ca se va ajunge la pace.

   2
  • Nea Ghita, ai o varsta, ai o optica…Acum e momentul sa ii primim in UE…odata Ucraina in UE..nu mai conteaza ce vor ei ci ce vrea UE. Nu mai fac magarii si alte rahaturi. Asupreste Ucraina vreun roman, ungur sau rus de pe teritoriul ei?

   Sunt bineveniti in Romania…avem nevoie de oameni de bine, muncitori iar daca sunt blonzi cu tenul deschis cu atat mai bine…as prefera sa vina mai multi cetateni ucraineni de sex feminin (dar asta e sunt barbat si porc) dar pe termen lung ajuta la natalitate si scadere animozitati inter-etnice.

   Iti mai spun ceva, ce nu o sa-ti convina:
   1. Dupa razboiul Ukr-RU, daca ukraina va fi acceptata in UE atunci clar se va face autostrada din polonia pana in sud la greci trecand prin Ukr si Moldova romaneasca, cea atat de obidita de toti politicienii romani (TOTI fara exceptie de dupa 1945 – asta ca sa nu mai votati PSD, PNL si AUR in Moldova).

   2. Dintr-odata o sa vezi cum o sa se bata toti sa ne ofere corvete, fregate si submarine la MN – acum ca Germania s-a trezit sa vezi competitie pe piata de armament si o sa forteze pe „frantuji” sa mai scada din marja.

   3. Pe parte de Energie o sa vezi investitii masive in MN ( atat in Ro si BG pe partea de off-shore deep drilling – nu vor fi Exxon dar mai sunt si alte fime mari in Europa care se vor baga daca vom avea Marina credibila)

   4. Acum in sfarsit o sa se construiasca terminalele LNG din RO si Georgia pentru aducerea gazului azer…sau daca e mai ieftin- direct conducta 🙂

   Asa ca, lasa naibii incrancenarea asta, in lumea in care traim granitele sunt inviolabile, conteaza oamenii: LIBERTATEA, securitatea, sanatatea, drepturi cat de cat egale, bunastarea.

   Daca asiguri astea, atunci poti sa ai teritoriul cat jumate din Bucuresti ( Vezi Luxemburg) si lumea sa vrea sa vina sa locuiasca si sa numeasca cetatean luxemburghez cu mandrie…sau sa ai teritoriul cat 1/6 din TOATA intinderea de pamant a planetei Pamant si sa vrea sa fuga lumea care incotro. (stai sa ajunga rubla mai ieftina decat hartia igienica si mai vorbim).

   In concluzie: decat nationalism ceausist ca avem o tara in forma de peste si enspe mii de bogatii dar primesc lumina, apa calda si caldura cu portia iar o minoritate spoliaza tara si sta pe spinarea muncii oamenilor…mai bine pas.

   Asa ca mai bine in UE si sa ma mut unde sunt tratat ca OM in secolul in care traim decat ca o cifra dintr-un sheet EXCEL sau mai rau, ca o vaca numai buna de produs pentru niste gasti de speciali.

   15
  • Stii ce nu imi place? cand cineva e cazut , veniti si voi sa dati cu oiciorul
   ce era de facut , trebuia facut de la egal la egal nu acum
   sunati a propaganda aur , care au ramas fara subiectul masca so pandemiei si va reorintati spre ceva care nu isi are rostul acum
   de o saptamana vad peste tot pe toti acei care erau pana mai ieriexperti in medicina acum au devenit experti in politica militara privind estul europei

   6
 53. Merci de articol!
  Oare ati putea introduce inimioara de like si la capatul articolelor voastre? Meritati sa ne exprimam apreciarea!

  2
 54. @RazTaz
  Subsciu.

  Putin nu este genul de om sa poate accepta o infrangere in fata unora ca Stoltenberg, Borrell, Biden, Ursula. Declaratiile lor sunt jalnice. De aplaudat Boris, brit facut la betie, dar macar astia sunt clari in mesaje si nu tremura de frica la o declaratie.

  Situatia este foarte dinamica si se schimba de la ora la ora, Economia Rusie este ingropata si nu o sa`si revina nici in 20 de ani, cu s-au fara Putin.

  Nu este exclus o nucleara sau mai multe, naiba stie ce are omu in cap. Dar cum se contureaza treaba, omu nu a vrut niciodata sa negocieze serios sau sa previna conflictul asta, personal cred ca si-a dorit asta. Atunci putem presupune ca se astepta si la acesta sanctiuni, nu stim ce „end game” are.

  Are avantajul ca NATO nu ataca, second strike e bine pus la punct.

  Lumea reactioneaza la ce face el. Poate chiar doreste sa modeleze Rusia dupa modelul Nord Corean.

  Ce face acum pare sau este ilogic pentru multe persoane, si asta face mult mai greu sa faci o predictie rezonabila.

  Daca iesim din conflictul asta fara MAD si inca existam, singurele castigatoare din afacerea asta sunt bugetele de aparare si companiile militare Europene si Americane.

  Se stie, crizele economice sunt rezolvate de razboi.

  5
 55. Asta mi se pare pe departe cea mai importanta stire dupa nebunia asta:
  https://www.defensenews.com/global/europe/2022/02/27/scholz-proposes-100-billion-euro-defense-fund-vows-to-exceed-nato-spending-goal/
  Aici, trebuie sa ne lipim si rapid. Nu avem noi banii aia, asat e clar dar un efort in directia asta si mai ales de parteneriat cu Franta pentru Romania ar insemna un plus si mai ales industrie. Sa pe integrezi unde poti cu ce poti si daca dai cabluri facute al Sebes. Da trebuie sa prindem trenul asta.
  Ca vine f35 mai repede decat planuiam, ca vine un blindat facut in colaborare cu fanțuji si nemții… orice.
  A da, si ba menestere, in ceasul al 18-lea, da un ordin de ministru cu Garda aia nationala si conceptul de aparare teritoriala.

  14
 56. „Este necesar să se schimbe politica economică, este necesar să se pună capăt acestui capitalism de stat”, a spus Deripaska pe rețeaua de socializare Telegram

  https://www.g4media.ro/oligarhul-rus-oleg-deripaska-sustine-ca-este-timpul-sa-punem-capat-capitalismului-de-stat-din-rusia.html

  Oligarhii abia asteptau să scape de Putin, ocazia a apărut si nu cred ca mai are zile multe Putin.

  4
 57. aici o analiza destul de ok, sustinand ca peste 70km/zi era imposibil e avansat de o coloana blindata, si ca probabil ce am vazut in primele zile sunt mai degraba atacuri de sondare cu forte mai putin pregatite si echipate.
  Si ca e cam greu cu logistica la rusi… putand asigura spre 140km fata de baza, iar Kiev e cam maximul ce se poate face pentru baza logistica din Belarus, aflata cam la 180km.
  Cica ar fi fost o incercare de desant la Odessa in Z2.
  https://www.youtube.com/watch?v=xKFSK_9e-g4

  4
 58. Pricipala consecinta a razboiului din Ucraina va fi schimbarea strategiei.NATO va muta o parte din trupe si tehnica in E.Cei care sustin lupta urbana vor avea in sfarsit castig de cauza.Ucraina dovedeste cat de viabila esta tactica blocarii unei armate mai mari si superioare la toate capitolele in lupta urbana.
  Vedem cat de reusit este mixul acesta de aparatori din orase,ceva trupe speciale,genisti si militii.Cu ceva armament portabil AT ai AA tin pe loc armata regulata.Avantajul militiei este si marea sa toleranta la pierderi.Am vazut in Siria,vedem si in Ucraina cum militiile pierd 1/3 din efective si lupta mai departe.Nu au termen de comparatie si li se pare fireasca o asemenea rata de pierderi.La armata regulata,daca se atinge 10% pierderi,oricarui veteran i se aprind beculetele de alarma.
  Deci putem presupune ca dinozaurii care-si inchipuie bataliile mai ales in rural si extravilan vor fi trimisi in sfarsit la pensie.
  Ca o consecinta a schimbarii de strategie,Polonia va deveni locul de stopare a unei potentiale invazii a rusilor.Trupele NATO se vor pozitiona in consecinta.Asta e vestea buna pentru noi,ca pe viitor,daca va fi nevoie vom lupta in Polonia,nu acasa.
  PS-Nu mai spuneti bazaconii din astea cu posibilitatea unui potential desant naval rus pe litoralul nostru,asemena amatorisme va fac doar surse de amuzament pentru un profesionist.Doar daca ne dau afara din NATO si avem granita cu Rusia poate fi luata in considerare aceasta posibilitate.

  10
 59. Finlanda trimite și ea arme în Ucraina (tweet care menționează un articol în finlandeză):
  https://twitter.com/SamRamani2/status/1498272035587469312

  Cf. fostului șef al serviciului de informații al armatei finlandeze, Vladimir Medinski a declarat anterior că Finlanda este parte integrantă a lumii ruse:
  https://twitter.com/charlyjsp/status/1498253342585364481

  1
 60. Elveția îngheață activele rusești cu efect imediat. Încă o lovitură mare pt ruși, cred că e vorba de mulți bani acolo.

  https://twitter.com/COUPSURE/status/1498291959785562118

  7
 61. Putin are alternative. Nucleara e sperietoare ca de obicei.
  1. Nu vrea Kievul neaparat. E un bonus. Daca ar finvrut neaparat Kievul putea sa faca la fel ca in Rotterdam Blitz. Si inca si mai si…
  Deci Kievul e doar un bonus
  2. Cel mai interesant e obtinerea podului spre Crimeea pe uscat. Mariupol e crucial. Largirea zonei ce o avea deja in est. Includerea Harkovului mai mult ca sigur.
  3. Probabil va pastra Insula Serpilor. Mi se pare un pic curios de ce Odessei nu prea i-a acordat atentie.

  4
 62. Care mai este situatia pe teren?
  Unde putem scrie/citi despre situatia curenta?

  1
 63. @Nicolae
  Azi au început să apară primele informații despre desantul naval din marea de Azov.
  Se pare ca au debarcat 2000 de militari.
  Dacă e așa, înseamnă că i-au înghesuit ca pe sardele, fără tancuri, BTR-uri sau BMP-uri, și i-au trimis să ajute ofensiva spre Mariupol.
  Se pare că au încercat și un desant spre Odesa, dar acolo au fost respinși.
  Părerea mea, hîc…

  9
 64. De acord. Sa intre in UE..dar daca Ucraina recunoaste ca romanii si moldovenii sunt aceeasi natie, aceeasi limba…si relaxarea invatamantului in limba materna.

  9
 65. O sa fie interesant cand media o sa inceapa sa vorbeasca nu de Rusia ci de „regimul Putin”. Va fi semnalul ca lumea e gata sa sprijine inlocuitori, daca Rusia poate sa il inlocuiasca

  4
 66. Daca esueaza negocierile rusii vor folosi asta ca pretext pentru atacuri groaznice.
  De acord cu R. Mihaeanu. Si desigur indeplinirea unor criterii… chiar daca se trece prin procedura de urgenta, cum cere Zelenski.
  Clar ca buna ziua, Putin si-a trasbuna cu tesla la oute. Nu se asteptabla asa rezistenta. A subestimat ucrainenii si mai rau pentru el, a subestimat SUA si statele UE. A trezit Germania, sper sa-i fi trezit si pe ai nostri dar… slabe sanse.

  2
 67. https://www.g4media.ro/ministrul-maghiar-de-externe-ungaria-nu-va-permite-tranzitul-de-arme-letale-spre-ucraina-si-nu-va-autoriza-ca-teritoriul-sau-sa-fie-tranzitat-de-arme-letale.html;
  e uite asta ar trebui sa ne dea de gandit numai noua cisi aliatilor. Daca astia inchid spatiul aerian sau terestru noi suntem izolati…

  10
  • Iar vor atenție….Până mâine se răzgândesc…

   2
   • Poate. Dar mereu vor vrea acelasi lucru. Pacat ca nu pot scapa de obsesia asta. Dar daca faci opinie separata in alianta trebuie sa fi pregatit sa suporti si consecinte.

    1
 68. Turcii cu dronele lor s-au facut oameni – acum toata planeta vrea dronele alea care distrug coloane blindate rusesti ca pe calculator, fara sa riste sa faca asta cu aviatia obisnuita. Acum inteleg de ce le-a luat Polonia.

  Romania ar trebui sa faca rapid o comanda masiva la Ankara. Bune si Watchkeeper alea de supraveghere pe care vor sa la comande acum, dar mult mai utile astea cu care poti sa si ataci.

  6
 69. Citesc si ma crucesc ce spun unii dintre voi.
  Presedintele Frantei ii cere din nou lui Putin sa evite victime civile.
  Putin zice ca da in timp ce niveleaza Harkovul cu gradul. Si mister Soigu a confirmat ca nuclearele sunt in alerta.
  Domnu Bizon in alea 1114 obiective distruse conform Mod rus, intra si ferestrele neonaziste din blocurile civile?

  Am impresia ca voi aveti nevoie inca sa va convingeti ca e genocid, desi totul e in imagini.

  Sunt curios daca ati avut tresariri vazand orfelinatul ala ucrainean unde au murit 14 suflete „naziste” de copii.

  19
  • Mucea

   mai lasa genocidu -n pace! Nu de lata dar daca zici genocid la cateca mii cu drau sa zici la milioane ?

   Si mai lasa dracului emotivitatea asta de fetita de gradinita .

   Nu stiu daca ai aflat dar aiucu se discuta despore un razboi si site ul este unu militar…. asa ca este recpomndabil sa ne aducem aminte de madama Albricht si ale ei victime colaterale …. sau pe vremera aia nu ceteai ziare?!

   Ok, ok ma stradui sa doiferentiez intre tragedia anonima (sofer …. viteza spulbera pe unu pe zebra) si iadul asumat – adica razboi.
   Doua logici diferite – il tai pe unu ca ti-a violat fica … parnaie nene parnaoe! Belaia smert a ucis „doar” ceva peste 700 si numele sau este pomenit cu respect si de rudele victimelor sale „„am făcut ceea ce mi-a fost spus și totodată ceea ce puteam face”

   In rest nu pot decat sa ma mir … totul e cam aiurea .

   7
   • Bizonule ai salvat in viata ta pe cineva de la moarte? Dar mai multi? Vorbesti din spatele tastaturii ca idiotul util de Dancu. Sa ne obisnuim cu rusii pe granita. Atata puteti. Eu nu am o problema cu poporul rus. Am o problema cu indivizi ca matale care habar n au pe ce lume traiesc. Romania e plina de indivizi care sufla si n jiclor si fac si programare pe calculator si care dau sfaturi cum se face un baraj. Dupa cum si tu esti pe site militar. Ucraina a ajuns aici pentru ca s au facut concesii repetate rusilor. Si ca sa l parafrazez pe un colonel din securitatea moldoveana rusul sta cuminte doar daca stie ca vecinul lui are bata mai mare, asta deoarece a fost tinut in intuneric. Si n saracie. Iar ceea ce vedem e fix intoarcere la evul mediu. S negociezi cu cine?

    11
   • Bizoane , eu am mai avut discutii cu tine si pe aici si pe alte siteuri, si stiu si ce probleme ai si te am mai si compatimit
    te ai reactivat la discutii cnd e vb de rusia
    dar cand am un copil de 4 ani iar granita e la 40 de km de mine permite-mi sa te bag undeva , ca nu ai participat tu la niciun razboi , esti doar epava comunista care ai ars o prin armata frecand pe unu si pe altul . nu ne face emotivi cand vedem copii mici ucisi doar ca un scelerat are ambitii de tar, tu ce naiba mai ai de pierdut ? noi avem

    5
 70. Dincolo de orice, britanicii au dovedit ca sunt singurii care sunt la modul serios alaturi de Ukraina. Ministra lor de externe a anuntat ca britanicii care vor sa mearga in Ucraina sa lupte alaturi de ucrainieni vor fi sprijiniti de autoritatile britanice (https://www.bbc.co.uk/news/uk-60544838). Daca toate tarile care sprijina Ucraina ar face la fel, cel putin cateva regimente internationale s-ar forma. Avand in vedere ca occidendalii sunt instruiti in utilizarea tehnologiilor vestice, si occidentalii sunt coordonatorii apararii ucrainiene, noii soldati ”ucrainieni” vor fi foarte eficienti inca din primele zile. Sunt multe tari care au alergie la … imperialismul rus si care ar fi bucuroase sa … inchida ochii. In plus, tactica ”omuletilor verzi” poate fi folosita si de occident, lasand trupele lor speciale in concediu nedeterminat. Daca tot pleaca ”civilul” la lupta in Ucraina, poate aduce cu el multe ”jucarii” occidentale care sa conteze mult in jocul de acolo. Mai ales ca armata rusa nu m-a impresionat deloc pana acum prin profesionalism. // Nu ma intelegeti gresit! Nu sunt proucrainean. Doresc o Ucraina disparuta de pe harta in forma actuala. DAR NU CA URMARE A UNEI ACTIUNI A RUSILOR! Rusii langa noi sunt sufocanti si provocatori.

  9
 71. cand cumperi ceva, cumperi ca sa poti folosi la o adica. nu pt ziua marinei si 1dec. cu o putere nucleara in fata nu iti permiti atac preemptiv. deci rusu te paleste primu. si unde paleste? aeropoarte, baze, flota.
  deci daca cumperi, iei mai multe nave mici precum finlandezii si submarine, nu corvete sitting duckd. si gripen care pot decola/ateriza pe orice drum. cele 3 baze aeriene sunt tandari din prima noapte. si structurezi unitatile ca sa poata actiona fiecare de capu ei, si la o adica, sa se poata aduna in unitati mai mari. deci fiecare pluton/companie/batalion cu dronele si nlawuri si orice grupa cu minidrone ca sa stie pe ce lume se afla. tancurile sunt de atarnat pi parete ca scalpuri. si evident ca rusu o sa dea in orasele ro/pl fara jena, ca doar suntem urmasii fascistilor invadatori
  da unora le lasa gura apa ca baetasii la mag de jucarii. e bine si asa

  3
 72. Orban continua sa faca orice ca sa-i arate sefului ca nu a tradat; s-a gasit Ungaria sa nu permita transportul armelor din grija ca vor fi atacati…sunt tari cu granita cu Rusia (Finlanda, non NATO sau balticii) care risca tot.

  A starnit un mare val de dezgust in toata Europa si cand se va termina asta, va trebui sa dea niste explicatii. Nu trebuie ignorat si faptul ca rusii s-ar putea sa se razbune pe el pentru ca nu a impiedicat iesirea din SWIFT. Au investit mult in el si uite ca la momentul cand trebuia a esuat

  Apoi declaratia aceea hazardata cu iesitul din UE a redicat niste sprancene; electoratul lui nu-si doreste asta si i-a pus mereu pe ganduri; a dat-o repede la intors ca nu e vorba de asa ceva insa raul a fost facut

  https://www.reuters.com/world/hungary-will-not-allow-lethal-weapons-ukraine-transit-its-territory-fm-2022-02-28/

  Potrivit unui bloger rus, foarte activ pe twitter zilele astea, cam astea sunt obiectivele rusilor (harta in link)
  https://twitter.com/Carlos19001880/status/1496610921480921096/photo/1

  Asta-i bloggerul, absolut gretos individul, daca vreti sa va faceti o parere:https://twitter.com/akarlin0/status/1496606377153814530

  Revenind la obiectivele Rusiei, mi-e greu sa c red ca fac atata efort la Kiev si Harkov si ei de fapt vizau sudul. Stiu, maskirovka, dar mi se pare ca si-au folosit cele mai multe trupe in nord. 2000 desant in Azov nu e mai nimic..

  6
  • Cred ca stiau generalii ukrainieni de ce au insistat atata sa primeasca sau sa cumpere irom dome probabil stiau ce bombardamente vor suferii orasele mari si sperau sa reduca din pagupe ??Degeaba ca nau primit pacat.

   2
   • @Gogu

    Era prea târziu deja. A fost mai degrabă un gest politc ca să meargă apoi la Israel și să le zică – vedeți Harcovul? E distrus. Când am cerut Iron Dome ce ați făcut? Ați refuzat.

    Chiar dacă le dădeau la primul apel – din păcate nu aveau timp să-l implementeze.

    Ce-i nenorocește acum sunt Grad-urile. Plus situația pe direcția Nicolaev-Ochakov-Odesa e destul de șubredă deși fac față încă. Oricând este un pericol să prindă un desant. Iar o dată ce pică Odesa, e deschis drumul spre Tiraspol și hotarul cu România. Acolo e pericolul cel mai mare. Armata Română ar trebui să dea primele semnă că e pregătită să meargă pe Nistru… Dar nu văd asta.

    4
  • Atata timp cat in Ungaria sunt fabricile de masini ale vestului, nu cred ca Ungaria deranjeaza. Daca ar fi deranjat, fabricile alea nu se deschideau acolo. Tarile UE investesc mai mult in Ungaria decat in Romania, noi astia care acceptam tot de la UE iar ungurii se ratoiesc tot timpul la UE.

   Am impresia ca sudul nu mai rezista mult. Daca Mariupol cade, rusii au continuitate pana la Crimea.
   Nu am mai auzit nimic de Transnistria in schimb.
   Ar fi interesant insa, daca Ucraina ar rezista pana la capat si ar face contra-ofensiva pentru a recastiga Crimea. Asta ar fi interesant.
   Pe de alta parte, in situatia ipotetica de mai sus, oare Moldova ce ar face cu Transnistria? Rusii de acolo ar cam trebui alungati. Acum e momentul.

   4
  • Altul care își dă cu tesla-n c**ie. Pe bune ? Ăsta chiar are impresia că după tsunami-ul de sancțiuni și furia occidentului împotriva Rusiei, se mai sinchisește cineva de Ungaria ? Până și Elveția aplică sancțiuni Rusiei. Dacă nu îl debarcă ungurii în aprilie, am impresia că vor da socoteală la pachet cât de curând. Nivelul ăsta de tupeu și nesimțire depășește deja orice limită, e de-a dreptul dezgustător. Ori e doar de fațadă, ori și-a pierdut mințile cu totul.

   8
  • Mai lasati-l naibi pe orban cu latraturile lui, il validati, daca va uitati prea mult in gura lui.
   Nu vrea el, or sa vrea slovacii.

   3
 73. Ukraine-Russia news live: Kremlin blames Truss statement for nuclear deterrent move – as peace talks take place on Belarus border

  https://news.sky.com/story/ukraine-russia-war-latest-news-putin-nuclear-deterrent-invasion-belarus-live-updates-12541713

 74. @nicolae, banuiesc ca ai o consola de admin, nu stiu pe ce perioada sunt salvate log-urile, dar poate verfici unele comment si persoanele care au scris azi cu foarte mare usurinta si chiar laudativ despre un atac nuclear. Asta nu e poanta de 2 bani si nu e nimic cool in asta.
  Continui si cu explicatia, Rusia este semnatara a conventiei privind experimente nucleare cu detonare in aer, este garant in Consiliu de securitate al neploriferarii nucleare, NIMENI indiferent cat de nebun a fost nu a mai folosit arma asta din 1945 pentru ca tara care va face asta va fi pusa complet la zid de toata lumea, inclusiv de China, va fi un paria absolut.
  Daca face asta in Ucraina se va incadra ca si genocid, numai prin prisma expunerii oamenilor la radiatii. Mai mult, am vazut un geniu pe aici care spune ca o da la Cernobil, frate cata geografie cunosti de nu stii ca ala e pe granita cu Belarus? Arma aia poate provoca un cutremur local care poate afecta sarcofagul sau placa de sub reactor unde exista si acum materialul radioactiv.
  Al doilea aspect, in detonare se ridica material radioactiv in aer care este purtat de vant si cada pe sol sub prin ploaie. Nu face nimeni asa ceva langa teritoriul sau al unui bloc militar cum este NATO care poate interpreta iradierea ca si atac neconventional.
  Al treilea, doctrina rusa spune ca o pot folosi ca prim atac atunci cand SUNT ATACATI conventional si sunt in pericol, pe cand Putin a spus cu gura lui ca este o operatiune speciala iar la TV rus arata oameni cu biciclete prin Kiev. Bomba aia se aude si se vede de la sute de km.
  Scopul lui Putin e sa intre in cartea de istorie rusa alaturi de Petru si Alexandru, nu ajungi acolo daca omori ucrainieni cu bomba atomica si supui la doze radioactive belorusi si rusi.
  Rusia are inca o forta conventionala de distrugere uriasa, faptul ca nu ii dovedesc pe ucrainieni chirurgical nu inseamna ca nu au cu ce. Au capacitatea de a face Kiev-ul sau Harkov-ul exact ca Berlin-ul in ww2, pot bombarda cu aviatia, reactive si obuziere pana nu mai ramane nimic in zona, pot da chiar cu termobarica. Dar nu vor pentru ca nu se potriveste cu scopul de eliberare al fratilor ucrainieni si rusi, de aia soldatii aia de pe tancuri nu trec peste civili, scopul lor e sa nu faca victime civile.
  De ce sa dai o nuke sa intrii pe ultima fila a istoriei universale la capitolul „it’s for you ass” cand ai solutii clasice „legale”.
  A plimbat cu o zi inainte 400 km lansatoarele de Topol M ca sa vada populatia din tara ca se intampla ceva, vrea sa pregateasca speechul ca se lupta cu invadatorii pentru ca urmau sanctiunile si ca trebuie sa trimita 4000 de certificate de deces pentru copii celor ucisi in UA.
  Daca va ganditi ca va lovi o tara NATO, asta va fi sinucidere garantata, exact ca in acel reportaj „ultimele 7 minute ale omenirii”. Ce nu se spune este ca daca o tara cum e Rusia ataca o alta tara nucleara gen NATO inevitabil vine reactia dar asta se va rasfrange inevitabil si impotriva celorlalti jucatori atomici din emisfera nordica China, Pakistan, Israel sau India, radiatiile nu iarta pe nimeni.
  Deci stimati trolisori, mai subtire cu kktu in ventilator. O parea Putin irational dar nu este nimeni self killer iar comanda de lansare este in 3 maini decizionare si altele executive, tocmai pentru a opri accidentele si deviatiile.

  17
  • Vasie Băcăuanul

   Ești sigur că mai există cineva să-i spună Țarului niet păjaluista? Fii serios, de mult nu are în jur decât da, să trăiți! Sper să mă înșel daaa…

   2
  • Mulțumesc pentru răspunsul tau. Apreciez argumentele tale, nu însă și graba cu care etichetezi un om despre care nu știi nimic.

   Cele bune.

  • @ADR, vezi că televiziunile de la noi au început să difuzeze clipuri despre ce să faci în caz de „cutremur”. Doar zic…

   1
 75. UE va lua probabil azi decizia de interconectare a Ucrainei și Moldovei la rețeaua comunitară de electricitate ( e pentru prima dată când văd menționată și Moldova în gesturile imediate la nivel UE):
  https://finance.yahoo.com/news/eu-ukraine-moldova-electricity-network-115917474.html

  3
 76. Mi au blocat contul de tweeter 12 ore doar pt faptul ca am spus „putin must die” cand am vazut clipul cu fetita resuscitata in Harkov. pe bune? mi au dat report rusnacii iar botii au actionat
  wtf

  10
 77. Clar, ca ceva nu e clar…..cu nucleare stage 1 si pe rusi nu-i ataca nimeni.
  No, nu-i bai……cum ar fi zis mosu.
  Eu as zice ca pun umaru cu 1 comentariu da tot rupti in coor santem.
  AM INFRANT…….VICTORIE!!!!!

  1
 78. O să avem în curând tutoriale despre cum se operează blindatele.

  https://twitter.com/JoshuaPotash/status/1498332884121399307

  1
 79. De ce oare nu mai sunt afișate postările mele ?
  Am înjurat pe careva si nu știu eu ?
  Sau am intrat pe vreo listă de dubioși din cauză că am exprimat unele opinii contrare ale unor membri mai vechi ? Am stricat ziua cuiva ?
  Și eu care credeam că sunteți mai serioși …
  da, aveam alt nickname cândva dacă asta e problema dar l-am uitat și de aceea am postat de câteva ori sub pseudonimul „mi-am uitat nickul” iar azi am încercat să postez sub pseudonimul nemernicul doar așa să văd dacă chiar sunt un nemernic și se pare că sunt, după voi cel puțin 🙂

  Crecă voi băieți luați prea în serios treaba cu postările unor posibili năimiți. Și eu care credeam că a avea un limbaj civilizat e suficient pentru a scrie ceva pe la voi pe ici, se pare că voi în schimb vânați vrăjitorile/rii…

  Sau na, dacă ziceți voi că v-am jignit amorul propriu, fie, simțiți-vă răniți în continuare.

  3
 80. Este clar. Putin a facut si face Istorie
  Din nefericire ptr poporul rus , aceasta Istorie, nu pozitiva. .
  Duhneala epocii Putin va imputii timp de decenii , Rusia.

  In tot Raul se spune ca exista intotdeauna si un „silver lining”

  Acum Pentagonul , maoistii si Lumea vad , in plina parada, eficacitatea armatei ruse , sub Putin. Cel putin, generalii ofiterii si militarii americani , NU SUNT IMPRESIONATI , de armata rusa

  Germania, in sfarsit, se pare ca se trezeste din somn.

  Realitatea, din nou, ne arata ca Trump , a avut drepatate , cand insista ca membrii NATO sa puna in aplicare , Articolul 3 al NATO. Pe care Germania, cea mai mare putere economica a Europei, a refuzat sa o faca , pana ieri.

  Daca Putin va esua in Ukraina , aceasta din urma va fi asmisa in UE si eventual in NATO.

  Sunt multe tari trezite din somn si din diletantism. Suedia , Finlanda , probabil Austria , etc.

  Una din rusinea linii februarie, este votul de abtinere al Indiei, alaturi de China , in a se abtine de a condamna agrrsiunea criminala a Rusiei.
  Pe termen lung , chiar daca imperialistic rusi vor invinge in Ukraina, vor avea mult de pierdut

  In 2014 , cineva spunea ca Putin a castigat Crimeea , dar a pierdut Ukraina. Evenimentele confirma aceasta afirmatie.

  In alta ordine de idei, eu abia astept sa aud din nou vorbele de intelepciune , ale pseudo preotului de Tomis, vizavi de „ctitorul” , din Kremlin.

  Sanatate

  7
  • Nu o sa auzi nimic de la mai marii popilor , sunt vanduti moscovei
   teodosie il ridica in slavi pe putin
   acum sigur se roaga pt victoria lui

   3
 81. Ucraina a inceput retragerea fortelor din Donbass. Daca nu reusesc sa ajunga inaintea rusilor la Dnepropetrovsk, vor fi incercuiti.
  La Harkov, rusii au folosit artileria pentru a infrange rezistenta din oras, dar se pare ca au provocat multe victime civile.
  Operatiunea rusa e in intarziere, probabil vor proceda la fel si in Kiev. Ma astept la victime civile pe scara larga, ceea ce cred ca voiau initial sa evite.

  3
  • nu e probabil ,e sigur ca sunt victime civile

   1
  • ucrainienii au aratat ce vroiau sa arate, au abtinut ajutorul dorit acum trebuie sa isi securizeze teritoriul pe care-l pot tine adica le vest de Nipru. Sa depresureze Kievul sa tina Odesa si sa astepte pe baricade pana intra sanctiunile in paine si primesc armamentul promis de la vest.
   Este sinucidere daca vor sa tina tot.
   Putin nu se va opri si pacea e indepartata.

   1
 82. Auzi si la prosul asta, este dispus sa…
  https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/virgil-popescu-romania-dispusa-puna-masa-conducta-brua-aduce-europa-gaze-azerbaidjan-1_621d06035163ec42719651c4/index.html
  si iar Romania pierde o ocazie buna de a juca un rol important pe piata gazelor

  2
 83. Ptr noi , consecintele imediate ar trebui sa fie impingerea infrastructurii NATO in fata.
  De la avioane tactice la tancuri si elicoptere de atac si asalt.
  Drone.
  De la alea long endurance de supraveghere..la tactice.
  Noi????
  Noi trebuie sa continuam pe o linie coerenta de inzestrare.
  Nu infumurari …de ce viseaza unii.
  Daca exista baze permanente cu 50 avioane ale NATO aici ..si noi avem vreo 50 de f16 cum sta treaba???
  Plus , intr-un viitor previzibil vreo 20 f35.
  Au vazut unii cum sta treaba cu un avion capabil sa traga toata munitia NATO disponibila „pe stoc”???
  Adica sa o au disponibila rapid.
  Nu …nu stiu ce rachete „fancy” visate de unii.
  In conditiile in care nu se schimba situatia actuala cu insula serpilor , sau chiar daca se schimba ….monitoarele si vedetele fluviale se revalorizeaza???
  Normal ca da.
  Probabil la M Neagra ..daca se ajunge la un acord cu Naval Group ..ar trebui si o intrebare ptr submarine de tip Andrasta.

  1
 84. Vasie Băcăuanul

  Consecințe: scaderea nivelului de trai în toată lumea din cauza unui nebun. Dacă vom mai avea bani să cumpărăm lemne sau cărbuni, ne încălzim la iarnă, dacă nu, nu. Foamete, devalorizare, șomaj, lipsuri. Asta-i doar începutul. Apoi lipsind comenzile, vor dispare furnizorii. Statele nu mai pot interveni din cauza blocajelor de tot felul și iată viața noastră datorită lui putin. Terifiant, nu? Asta-i viața când rușii au un cuvânt de spus în lumea asta! Mulțumesc pentru banare.

 85. Conform digi24 trupele franceze sunt deja in autocare spre Romania.

 86. Militarii ucraineni din Legiunea Străină Franceză se întorc echipați pentru a-și apăra țara

  https://newsweek.ro/actualitate/militarii-ucraineni-din-legiunea-straina-franceza-se-intorc-acasa-pentru-a-si-apara-patria

  1
  • Domnilor, am spus și am sa repet, nici vorba de așa ceva, au fost niște discuții care au ajuns pana la șeful de corp ( COL sau LCL, colonel sau locotenent colonel ) și chiar pana la COMLE, generalul care comanda Legiunea, iar răspunsul primit a fost negativ, cine părăsește fără autorizație regimentul, indiferent care, o sa fie considerat dezertor.
   Deci mai multă atenție la răspândirea știrilor care nu au scop decât a primi mai multe vizite / clickuri.

   4
 87. Luxemburg va trimite Ukrainei , 100 rechete javelin
  ROK ( Republic of Korea) , a deconectat sistemul financiar rus de la SWIFT
  Israel va trimite $ 100 mil in ajutoare umanitare
  Turcia a schimbat termenul de : ” conflict militar” , cu cel de : „war”.
  Ceea ce va facilitate inchderea stramtorilor ptr navele militare apartinand beligerantilor din Marea Meagra.
  Congress ul American, a aprobat ajutor militar de urgent Ukrainei in valoare de $ 600 mil
  In principal , Stingers si Javelins
  Care , impreuna, fac minuni in Ukraina si sunt un mare egalizator de forte
  Zelensky a cerut sisteme Patriot de la americani

  Surse spun ca Imbecilul # 1 al americii , transmitea secrete si intentiile americii , maoistilor, iar acestia le trimteau Kremlinului, pana in ajunul invaziei rusesti.

  Intrebat de presa americana despre aceasta ,Senilul americii, a refuzat sa raspunda acuzatilor

  1
 88. Breaking: Finlanda va livra arme Ucrainei.

 89. Vasie Băcăuanul

  Ești sigur că mai există cineva să-i spună Țarului niet păjaluista? Fii serios, de mult nu are în jur decât da, să trăiți! Sper să mă înșel daaa…

 90. Reportaj de la inamici.
  s-au kkt pe ei de frica Sf Javelin. cica UKR nu prea stiu sa il foloseasca, nu are baterii samd

  https://www.youtube.com/watch?v=-eiNmxCJC4s

  1
  • asa ziceau si de NLAW ca sunt expirate
   am vazut mai multe rachete de gard infipte in asflat si neexplodate decat rateuri de NLAW

   1
 91. @ZAMOLXIS

  >Astea-s realitati, nu troleala.

  *editat!

  Le ducem din Iași mâncare la Siret. Și am pornit o campanie la muncă împreună cu compania ca să le mai ducem. Am cerut și oficiului general din US să ne ajute cu bani. Le-aș da și adăpost dacă aș avea.

  Mai repet a mia oară pentru * ca tine – nu sunt ucrainean, sunt român din RM. Locuiesc de mai bine de 10 ani în Iași, iar tu ești o * a neamului român. Tu și toată nația voastră de * care îi suflați în borș lu Putin. Tu și alde Simion și gașca sa, care sunteți o rușine pentru țara asta.

  Mama e asitentă medicală în RM și s-au mobilizat cu colegii și merg la punctele de trecere ca să-i ajute pe ucrainenii care fug în RM în caz de au nevoie de asistență medicală. Așa cu tot risccul de covid și alte prostii.

  S-a găsit * să-mi reproșeze mie că nu fac nimic. Spune-mi unde ești să vin să îți donez o * din adâncul sufletului.

  Aici punct. Nu mai vreau să știu de tine. Să fii sănătos.

  6
 92. Program de difuzare al emisiunii „Referendum”:
  Din 11 octombrie, în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1 și TVR MOLDOVA;
  Luni, de la ora 22.50, la TVR Internaţional.

  1
 93. Conform unor agentii de spionaj, intre alte informatii aflate(scurse), (se pare ,via Latvia), in urma intalnirii secrete , de acum peste o saptamana dintre Putin , generalii de armata ,cei din FSB si oligarhi ,care a avut loc in Urali , razboiul ai costa pe rusi $ 20 miliarde/zi
  Putin spera anihilarea si pacificarea Ukrainei, intre 1 si 4 zile(precum in Crimeea).
  Au bani pr maxim doua saptamani de campanie militara
  Dupa aceea vor fi nevoiti sa canibalizeze alte fonduri si bugete

  Ce este mai rau(ptr Putin), este penuria de rachete. Fabricile de rachete avansate , au informat dictatorul rus, si generalii , care au participat la acel meeting secret ca urmatorul set de livrare al rachetelor avansate va fi cel mai devreme la sfarsitul lunii Martie. Dar mai realistic , in Aprilie
  Asta daca aceste fabrici nu au intreruperi de materii prime si componente din alte tari( Slovenia,Cehia si Germania)
  Ah! Da…
  Dictatorul a interzis Oligarhilor sa paraseasca Rusia cu avioanele lor private si/sau sa isi tranfere miliardele de $ , in banci terte, peste hotare. Rusia are approx. 100 de miliardari

  Sanatate

  4
 94. Bain nene mai nu se gaseste o secretara sai puna ,,bromura” lui PUT IN in ceai ?
  Si o melodie cu un mesaj profund si de dat de gandit https://www.youtube.com/watch?v=OYqaI9mtOBo&ab_channel=Cedry2k

  3
 95. ,,După ce președintele Ucrainei, Vadimir Zelensky a declarat că a fost formată o nouă subdiviziune, Divizia de Trupe Internaţionale a Ucrainei”.
  Fac pariu ca in Divizia de Trupe Internationale a Ucainei sunt soldati din: America, Romania, Polonia, Franta, UK, tarile baltice, etc. Iar acesta divizie are dotari de ce e mai bun on the market, cum s-ar spune.

  7
  • In termeni neutri, s-a intora roata.
   In Afganistan si-au pus bete in roate reciproc mai de la distanta…
   Dar Vietnamul abia acum e razbunat. Fara ajutorul rusilor, Nordul nu ar fi castigat.
   Divizia Internationala va fi cel mai probabil Divizia NATO!?

  • Daca vrei sa impusti rusi tb. sa faci rezervari ca sa intrii acum in aceasta divizie. All the seats are sold out, cum s-ar spune. Decind asteptau polonezii aceasta ocazie. Off. Nu mai zic si de olandezi. Zelensky, ai grija la nemti si unguri. S-ar putea sa fie sifonari printe aia care vor sa intre si ei.

   1
 96. Norvegia va trimite armament Ukrainei

  1
 97. E ceva ciudat cu rusii …

  in mod traditional erau ipocriti la culme… cand le lasa gira apa dyupa ceva … nu dom’le erau ploni de porncopoo, morale, samtoase, nimeni sa nu faca ASTA! Apoi cand se facea … isi reconsiderau pozitia …..

  De data asta ? Sunt cinici. Mao ca nu o cireaza pe A lui Briciu ca fara colaterale nu se poate …

  Bizar, au asa …

  1
  • ce e ciudat bizoane , ca nu a intrat ca in cecenia ?
   uite ca si presiunea internationala isi spune cuvantul
   nu poti sa intrii cu bocancii murdari chiar in orice casa
   dar la ce colaterale lipsa te referi?> ca azi in harkov au dat o cu clustere , si mor civilii , sau daca nu sunt cu miile nu se pun?
   intre timp conservele rusesti inca sar in aer , cat timp nu stiu , dar ma bucur la fiecare pe care o vad plina de flacari

   10
 98. O consecinta ar fi polarizarea societatii ucrainiene. Nu prea mai e loc de mijloc, de parti neinteresate sau neutre.
  Si pana acum erau probleme, si statul, indiferent de orientarea politica, a avut dificultati in a impaca cele doua tabere, aspiratiile pro-ruse si pro-occidentale.
  In acest moment, indiferent de deznodamantul campaniei militare, mi-e greu sa-mi imaginez o modalitate de impacare, convietuire pasnica sau macar compromis intre cele doua parti.
  Ma gandesc la cele doua deznodaminte extreme ale conflictului armat.
  1, In cazul unei anihilari a fortelor armate ucrainiene si a instalarii unui regim politic pro rus, nu intrevad pacificarea deplina a tuturor paturilor populatiei (vor exista familiile victimelor, nationalistii, populatia din Vest, resentimentele combatantilor samd). Varianta Kadyrov nu poate fi aplicata universal de rusi. Si autoritatea unui regim va trebui sustinuta din exterior pentru a compensa recunoasterea interna incompleta.
  2. La polul diametral opus, in cazul retragerii rusesti, vor ramane zone geografice semnificative cu orientare pro-rusa, sau cu populatie majoritar ostila occidentului, sau macarconducerii centrale actuale.
  Nu stiu cum se termina razboiul , dar ma pot gandi la cateva scenarii, insa ce se intampla dupa chiar e un mister pentru mine.
  Si ca am vorbit de finalul conflictului, nu-mi dau seama care e strategia ruseasca pentru asta , ce variante de dezescaladare intrevad ei. Chiar si dupa o victorie militara , nu vad cum un regim nesustinut ar putea exercita vreo autoritate pe teritoriile extinse ale Ucrainei.
  Lipsa de coeziune a orientarii populatiei este dramatica in opinia mea, pentru ca ea creaza sperante perpetue ambelor tabere, si singurul rezultat este o radicalizare continua, care nu poate decat sa duca la conflicte repetate, inidiferent de tabara castigatoare la un moment dat. Cealalta tabara nu se va impaca cu deznodamantul si va viza activ revansa viitoare.
  Asta ar putea fi un studiu interesant daca ne gandim la Moldova spre exemplu, unde situatia cred ca e similara. Indiferent de ce pot face rusii sau occidentalii/romanii pentru ei, cat timp moldovenii nu sunt hotarati pe deplin si definitiv ce vor, nu vor avea parte decat de oscilari si conflicte. Cat timp niciuna din tabere nu o poate convinge pe cealalta sa-si schimbe opinia, nu poate exista o alegere politica coerenta sau consecventa.
  Asadar, o consecinta a razboiului poate fi scindarea societatii, pana la nivelul incompatibilitatii cu statul unitar, indiferent de orientarea politica. Si Moldova nu-i departe, nici geografic, nici politic de Ucraina.
  Federalizarea poate fi una din multele cai de iesire.Imi tot vine in minte, pentru ca este un compromis intre un sistem national centralizat si autonomie zonala, plus ca poate preveni un angajament definitiv al unei autoritati reprezentative vremelnice, fata de o structura politica sau militara transnationala fara acordul deplin al tuturor (cam asta fiind cauza conflictului de la euromaidan, pana la separatismul estic)..
  Sunt curios care va imaginati voi ca ar putea fi deznodamantul militar (care luat separat nu-i cine stie ce exercitiu, existand probabil o mana de scenarii), si mult mai important, care al fi cel politic si social asociat.

  5
  • Problema nu este deznodamantul militar, ci cel uman, social si pun pariu ca nimeni in Kremlin nu se gandeste la acest aspect.

   4
 99. Din pacate sunt unii aici care cred ca totul e un film artistic. Nu e! E suferinta si moarte real traita!

  2
 100. Romania hub de distributie a asistentei umanitare. Super! Si acum sa fiu un pic carcotas as continua: De ce si nu pentru aprovizionare cu echipamente militare neletale? Ne punem in linie Ungaria? Acum este momentul sa aratam ca suntem in rand cu restul Europei.

  3

Comentariile nu sunt permise.