VSHORAD-ul mobil polonez

Ceva de la polonezi care ar trebui sa ne intereseze si pe noi:

Este traducerea in practica a ceea ce am vazut intr-un articol mai vechi: Viforul-polonez.

Stim ca polonezii nu au avut pana de curand o solutie de VSHORAD artileristic mobil similara Gepard SPAAG, abandonand si ideea de a introduce sistemul LOARA folosind tunuri 35×228mm Oerlikon KDA L/90 produse sub licenta de Huta Stalowa Wola.Aceste tunuri si-au facut aparitia in propunerea pentru sisteme fixe sau instalate pe camion de tip AG-35 ale Pit Radwar, cum vedem in videoul de mai sus.

Pentru a completa panoplia produselor poloneze, trebuie mentionat si VSHORAD ZUR 23-2 KG, cu rachete GROM integrate (Pilica).

ZSU-23 cu Pilica

Aici o varianta ruseasca de modernizare a ZU-23 (o aplicatie similara ar putea fi posbila pentru ZPU-2/ cal. 14,5mm si una mai grea pentru A436M):

 

Pana sa ne gandim la un vehicul VSHORAD nou si mobil, care va fi ales in viitorul apropiat, sa ne uitam si la sistemele existente in inventar:

  • CA-94 – nemodernizat (probabil va fi inlocuit de noul MANPAD);
  • CA-95 – nemodernizat (probabil va fi inlocuit de noul sistem de rachete VSHORAD);
  • SPAAG Gepard – modernizabil;
  • Oerlikon 35mm GDF02 – modernizabil
  • S-60/57mm – modernizare posibila prezentata in articolul „Oerlikon gdf-35 la lucru” dar si in „Spyder  57mm
  • A436 / 30mm – modernizare posibila – prototip A436M Viforul de acum 20 de ani
  • ZPU-2/4 cal.14,5mm – diverse configuratii – modernizare discutabila

Mai exista chestiunea pertinentei introducerii de solutii autopropulsate pentru o parte din parcul ultimelor 2 tipuri de guri de foc, daca vor fi modernizate.

 

De retinut pentru completarea si modernizarea Gepard si Oerlikon GDF, a aparut si conceptulul unui nou sistem de rachete cu rol C-RAM: HALCON SkyKnight – produs de Edge din Emiratele Arabe Unite pentru sistemul Oerlikon/Rheinmetall Skynex. Acesta pare sa inlocuiasca anulatul proiect LFK NG din cadrul conceptului SysFla.

HALCON SkyKnight

Cu o masa de 30kg, o lungime de 2,2m si un diametru de 115mm, racheta SkyKnight este aproape de doua ori mai mare decat o Mistral, si doar usor superioara ca dimensiuni unei LFK NG (28kg). Din ceea ce se vede la macheta expusa, diferenta majora fata de predecesori ar fi faptul ca ghidajul va fi probabil radar pasiv/activ si nu IIR. Racheta e similara cu Cheetah al Denel sud-african, care se intentiona si ea a fi inclusa in sistemul AA Rheinmetall.

Cheetah & Mongoose Denel in Rheinmetall C-RAM

Skyknight este conceput a contracara pana la 80 de amenintari simultane pe distante de pana la 10km: elicoptere, UAV, artilerie si mortiere, aeronave cu aripi fixe. Racheta va fi integrata in sistemul de aparare AA Oerlikon Skynex, care contine urmatoarele elemente:

Oerlikon Twin Gun GDF009 TREO

  • si/ sau x tunuri laser Oerlikon
  • 4x lansatoare SkyNight cu o capacitate de 60 de rachete fiecare;

Specificatii SkyKnight in cadrul Oerlikon Skynex

Cu capacitate de a combate amenintari multiple simultane, SkyNight este transportabil si mobil, putand fi implementat pe platforme fixe terestre & maritime sau terestre mobile. Pana a ajunge la faza de teste finale, programul acestei rachete are de parcurs vreo 4 ani de dezvoltare.

De vazut si care va fi pretul, dar se pare ca Iron Dome incepe sa aibe concurenta…

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

https://militaryleak.com/2021/02/25/edge-group-unveils-uaes-first-counter-rocket-artillery-and-mortar-c-ram-missile-system/

 

Citeste si:

Viforul-polonez

Polonia-vrea-sa-achizitioneze-sisteme-aa-cu-raza-scurta-poprad

Oerlikon-gdf-35-la-lucru

Solutii-autopropulsate-pentru-sistemele-aa-viforul

Alegerea-corecta-sistemul-antiaerian-marksman-versus-ghepard

Integrarea-rachetelor-sol-aer-cu-bataie-apropiata-cu-tunurile-antiaeriene-de-calibru-mic-o-cale-de-crestere-a-eficacitatii

Shorad-sau-vshorad

Vshorad-shorad-vs-manpad

Noua ce ne lipseste?

145mm-un-calibru-demodat

Sosna-vs-crotale

Zsu-57-2-terminator

S-60/ 57mm loveste din nou
Artileria autopropulsata – cea antiaeriana
M53/59 Praha
Oto Melara cal.76mm va inlocui cal. 57mm in flota americana?
Turele usoare – calibre medii
Tun cal.20mm suficient pe elicopterele de atac?
Noul tun CTA calibrul 40mm intra in productie
EAPS-ID cal.50mm
Modernizari ale armamentului existent, solutii stop gap
Modernizari ale armamentului existent, solutii stop gap (II)

57mm-o-data-de-doua-ori-adjudecat

K-30-Biho-8×8

Rws-xtr-101-si-xtr-102

60 de comentarii:

  1. vise taica vise…..

    4
    • de ce vise? aici ar fi o nisa buna pentru industria locala. Sistemele MANPADS si VSHORAD au tehnologii mai usor asimilabile decat cele cu raza medie si lunga si au consum mai mare de unitati de munitie deci are sens sa fie fabricate local sub licenta.

      11
  2. Eu zic ca nu e momentul unei achizitii in zona vshorad. Americanii tocmai ce au primit anul trecut 9 sisteme IM Shorad ptr evaluare, urmand sa dea o comanda de 144 bucati. Mai bine stam cuminti si asteptam, pana atunci poate termina si sistemul ala shorad dotat inclusiv cu o varianta a interceptorului tamir(+ stinger, hellfire, etc). Ambele sisteme sunt integrate cu radarele americane si bateriile patriot pe care deja le avem.

    13
    • @treaba cu americanii e cu dus intors. Nush daca e ok sa punem toate ouale intr-un cos. In ultima vreme au si ei probleme sociale si politice care nu-s neglijabile. Cred ca e bine sa avem macar o minima varianta de backup. Daca in zona armamentului greu (avioane de lupta, MBT-uri, samd) nu e fezabil sa ne construim singuri echipamentele, in schimb pe zona armamentului portabil sau mediu ar fi chiar indicat sa ne mai sprijinim si pe picioarele noastre. Din pacate EU e ca si cum te-ai sprijini pe nisip miscator, poate ceva mai multe garantii sa ofere state individuale serioase (Franta, Italia). SUA nu-s nici un buzunar fara fund, nu mai sunt nici monolitul politic castigator care erau acum 20-30 de ani.

      10
    • Deci stam cu Patriot si nimic capabil sub el: MRAD, SHORAD, VSHORAD?
      Sa nu imi zici de Hawk interconectat cu Patriot, ca in afara de solutia de tragere, rachetele Hawk nu stiu cu ce tinte se mai descurca azi…
      Cat de asteptat dupa americani, astia au stat zeci de ani fara solutii VSHORAD/SHORAD la terestre in afara de Stinger…

      2
      • Da, dar acum le a intrat morcovul undeva(cu tot cu iepure). De asta e inflatia asta de shorad pe piata (nasams 2 ,diehl cu lm, frantujii, israelienii). Toti viseaza la contracte grase ptr us army. Momentan se pare ca iron dome ul este castigator pe shorad. Singurul battle proven, cel mai ieftin interceptor, deja doua sisteme au fost cumparate(anul asta hotarasc daca mai iau ca MML ul a fost tras pe linia moarta), tot sistemul(lansatoare, centru de comanda, radar pot fi usor transportate pe trailere). O sa spui ca tamirul e dedicat pe anti balistic cu posibilitati manevriere reduse. Nu cred ca isi inchipuie cineva ca in urmatorii 10-20de ani, in caz de conflict, deasupra liniilor americane vor defila ka52, mi28, su24 sau su30. Pe ei ii arde buza de pleiada de rachete smart cu raza de actiune mai mica sau mai mare si ucav uri produse de rusi/chinezi. Deci probabil, dupa rezultatul testelor, vshorad ul o sa fie IM shorad cu doua rachete ieftine(stinger pe IR si hellfire cu ghidare RF) + tunul de 30mm iar shorad ul il va asigura iron dome.

        2
  3. Polonezii incearca marea cu degetu’, toata gramada aia de materiale, vehicule grele si personal pentru un tun cu bataia eficace de max. 3500m si niste rachete pe la 6000 (cu indulgenta). Probabil nici pentru ei nu o sa il comande. Conceptual (desi probabil nu tehnic), vehiculul rusesc mi se pare mai „sound” pe o anumita nisa (adica integrat intr-o grupare tactica supermobila, usoara si autonoma, gen forta expeditionara, de recunoastere, raid, etc, dar neaparat si cu rachete AA). Francezii cocheteaza de mult cu ideea unui vehicul cu turela Thales 40mm si niste Mistral 3 pe care sa-l adauge la GTIA-urile lor expeditionare, dar si ei se lovesc de lipsa fondurilor. In rest, mai ales in teren degajat, tunul automat a cam fost declasat de rachete AT cu raza 8-10km trase de elicoptere, aceeasi problema avand-o (in mai mic) si rachetele V-SHORAD. Tunul pana la 40mm ramane insa eficace contra dronelor kamikaze si de observatie, mai ales cu proiectile programabile.
    La noi Viforul l-as trimite unde-i e locul (muzeu si fiare vechi) si as umple trupa de MANPADS-uri veritabile pe care sa le poti imprastia la ceva distanta prin boscheti, santuri sau hambare in jurul unei unitati angajate, pe umarul trupetilor sau pe ceva vehicul supermobil si usor. Ma intreb daca CA 94/95 n-ar merge modernizate local cat se poate si pastrate ca solutie ieftina anti-drona (decat sa le arunci pur si simplu). Oerlikonul GDF modernizat la standard 006-009 ar merge in continuare pe anti-drona / anti-racheta in protectie de obiectiv fix in conjunctie cu rachete. Ghepardul nu cred ca mai merita modernizat, ditamai magaoaia pentru tunuri cu bataie (relativ) mica comparativ cu opozitia si eventual ceva MANPAD montate pe el. In plus scump de operat in contextul nostru particular. Mai bine inlocuit, dar se pune intrebarea cu ce? Altii mai smecheri ca noi inca nu au raspuns la intrebare.
    Ramane deci ca la discutia de ieri pe Abrams, ce-i mai rau, sa stim ca n-avem ce ne trebuie sau sa nu stim ce ne trebuie?
    As fi foarte curios sa cunosc doctrina in materie a decidentilor nostri militari, dar e secret! Macar ei s-o cunoasca.

    11
    • Because it is also a passive system, with automatic target selection and tracking, transmitting and receiving information from other radars and anti-aircraft systems. Currently, a missile with a greater range and ceiling is being developed, which can be implemented into the VSHORAD system, which will complement the NAREW short-range defense. greetings

      3
      • Dear O. . I think that the system with those 2 twin cannons of 23 mm is slightly undergunned. From my point of view I will set-up as a minimum requirement a 30 mm cannon for this job. I think though, that a 35 mm canon has the perfect balance between range, firepower and possible types of ammunition delivered on the target.

        2
        • Există cantități mari de sisteme de 2×23 mm în Polonia, cu cantități foarte mari de muniție pentru acestea. Prin adăugarea de unități, capete optice și un sistem de control al incendiului, veți obține stații de pompieri automate, fără întreținere, la un cost redus. Sistemele de 23 mm sunt utilizate împotriva altor obiective decât sistemele de 35 mm. Raportul cost / efect este, de asemenea, important.
          Scris din Polonia de către traducător 🙂

          6
        • Many people, including me, think like you. It is considered that the optimal solution at a distance of 1500 m is the newer 35mm cannon. Returning to the PILICA system being implemented in the army, the military found after tests that at a distance of up to 1000 m there is no difference between 23 and 35 mm with automatic guidance. The costs of ammunition up to 23 mm are several times lower and the rest of the distance is handled effectively by Grom-Piorun. The PILICA system has already been adopted for service near Warsaw and will be used only for the protection of military bases. Of course, the deployment of 35mm into service for land units is expected. Regards

          4
      • În prezent, construcția sistemului de apărare antiaeriană NAREW bazat pe o rachetă construită în Polonia este considerată serios. În prezent există cel puțin trei proiecte concurente. Cel mai bun va câștiga 🙂
        În plus față de programul NAREW, există programul SONA – apărarea aeriană a grupurilor de trupe terestre.
        În contextul ambelor programe, este menționată tot mai des o rachetă nouă, care este o extensie a celei existente, numită PIORUN. Noua rachetă este PIORUN-2 cu o altitudine de 10-12 km.
        Scris din Polonia de către traducător 🙂

        6
      • @O. What’s the reason behind keeping just one cannon instead of two? Weight saving, extra ammo? Does the rate of fire remain the same (550 RPM)? Regarding the new missile you’re mentioning, I suppose it’s no longer shoulder fired type. Wouldn’t it have been economically sounder to keep developing the Loara and just add new missiles and electronics as they came? The turret could eventually have been implemented on Rososmak derivatives if needed. By the way, I am rather surprised at Polish appetite for wheeled AFVs, considering your operational environment; I would have thought tracks the better option, eventually rubber ones. What are your thoughts on that? Thanks.

        1
        • Mainly it is the weight of the entire system and thus the weight of the vehicle, i.e. the cost. As for the number of wheeled combat vehicles, the dysfunction is largely due to the delay in the tracked infantry vehicle program. Assuming that Poland will wage a maneuver war, each of these elements will be important, and most importantly, its own secure cryptography;). As for VSHORAD, they will definitely be launched from the container. Regards
          https://www.hsw.pl/i/fmfiles/kda/hsw-kda.pdf

          2
          • Yep, 550RPM. I think missile from container is a must for an all-weather / all season system; speaking of which, the complete 35mm weapon system on truck seemed pretty exposed to the elements, plenty of interstices for water and mud to get into and then freeze solid. Too bad for the tracked program delays, it will take years before seeing it operational, whereas manoeuvre warfare in Eastern Poland in certain periods of the year really offers little room for 22+ tons wheeled AFVs, especially when facing heavily tracked opposition (see French recent Estonian experience and side-lined VBCIs). Cheers

            2
  4. un bayraktar isi sufla mucii pe jeleurile astea

  5. Mie mi se pare ca polonezii marseaza cu dezvoltarea industriala proprie exact acolo unde trebuie, mai precis pe nisa corecta.
    Sunt exact genul de armament de care ai nevoie in numar mai mare si poti consuma rapid munitia.
    In plus, in opinia mea, tunurile inca mai au un cuvant de spus in zona apararii antiaeriene atat timp cat sunt integrate intr-un sistem de comanda si control vast, dispun de senzori moderni cuplati cu un calculator balistic bun, sunt autonome si folosesc munitii moderne.
    Proliferarea munitiilor hoinare/dronelor sinucigase cu cele mai variate dimensiuni vor face tunurile foarte utile. In plus, un astfel de sistem poate fi optimizat si in rol C-RAM.

    10
    • With the current technical capabilities, we are able to design C2, radars, connectivity and effectors for the short-range system ourselves. More than one program in this direction is currently underway. Intensive talks are also underway – negotiations with the British side. It is difficult to say at this stage whether the program will be divided into parts for air defense forces and for land forces. In any case, these formations have different expectations. With kind

      4
      • That’s very good for you that you still have these capabilities. We’ve been very efficient in transforming what was left of our military industry into a pile of junk… And now they’re completely usseless and incapable of implementing any offset agreement we might get (yes, I’m refering to Piranha 5 program). Even if we aquire a new short range missile to replace the old CA-94/95 and we obtain some kind of offset, we will probably need to start from scratch.
        The negotiations with the Brits are for CAMM and Sky Sabre?

        1
        • Camm .. and a few other topics, closer to the sea

          2
          • Will you finally do something more consistent with your navy? Common man, give us more details! 🙂

            • Mariusz Błaszczak today, by tt „ Rozpoczynamy procedurę zakupu 3 okrętów obrony wybrzeża #Miecznik. Podpisałem stosowne dokumenty. Każdy z okrętów będzie miał siłę rażenia większą niż używana w Marynarce Wojennej Morska Jednostka Rakietowa. Chcemy, aby umowa została zawarta do połowy bieżącego roku.”
              We are starting the procedure for purchasing 3 coastal defense ships #Miecznik. I signed the relevant documents. Each of the ships will have a firepower greater than the Naval Missile Unit used in the Navy. We want the contract to be concluded by the middle of this year.

              1
    • Nu numai dronele si munitiile hoinare.
      Dronele vor pune probleme atat de naspa in viitor ca deocamdata nici aia mari n-au un raspuns. Solutia cu tunuri e usor ridicola daca vbim de swarms si de implicarea AI.
      Lasand dronele la o parte:
      Niste tunuri cat de cat competente insotite de ceva manpands pot pune intrebari si aviatiei clasice atunci cand „infesteaza” zona si angajeaza tinte de oportunitate. Atat americanii cat si rusii s-au fript cu ele in Afganistan, Siria sau Irak. Patrioturile sunt misto dar intrebarea e cata vreme ai Patrioturi sa dai cu ele dupa toate gioarsele? Le epuizezi in 3 saptamani? In 4? Eu de exp in nici un caz n-as da cu Patriot dupa Mi-24, Mi-8 sau Su-25. Le-as rezerva aproape exclusiv pt. bombardiere grele (Tu-22), aparate de transport sau AWACS (Il-76), poate multifunctionale gen Su-30 si as incerca sa mai sperii cu radarul lor de dirijare ceva fightere gen MiG-29/Su-27.
      Sa nu uitam ca in Irak sau Afganistan americanii au cheltuit sume absolut inaccesibile Romaniei. Noi nu avem posibilitatea sa ducem tipul asta de razboi. Ne-ar ajunge bugetul pt cateva zile dupa care pregatim kiturile de paine&sare. Sisteme precum Patriot sau ATACMS au rol de descurajare pana in ultimul moment. Chestia ca daca ai doar palierul de descurajare inamicul stie asta pt. ca nu e idiot si-si poate asuma c-o sa piarda 2-3 Tu-22, vreo duzina de Su-24/30/34 dupa care se plimba ca pe la el prin ograda. Trebuie sa existe si un alt palier pt. o eventuala lupta de uzura.
      Si mie mi se pare OK ce incearca polonezii. E un fel de principiul lui Pareto.

      9
      • Daca vorbim de swarms coordonate si complet autonome si de mici dimensiuni, doar microundele si cyberwarfare-ul te mai scapa, rachetele vor fi intotdeauna insuficiente iar tunurile in final coplesite. Dar mai e pana acolo…
        In rest 100% de acord. Si sa nu uitam de Kalibr, Iskander, Kinzal & comp.
        Buna aia cu kiturile de paine & sare… Trista, da’ buna! 🙂

        1
  6. eu as moderniza ghepardurile si leas dota cu 2 preferabil 3 rachete cu raza pana in 12 km fie ca ii tamir, LFK NG sau piorun 2 sau una dezvoltata la noi din CA95
    dar mias dori ca racheta asta cu raza pana in 12 km sa poata fii lansata si de pe trepied in cazul asta ar avea avantajul sa fie practic invizibila pt drone si deci greu de scos din lupta la un pret ieftin
    caci o tara ca romania cu buget militar mic asta ar trebui sa caute arme cu pret mic si efect mare , bang for buck

    4
    • The weapon, fired from a frame with a range of up to 12 kilometers, is technically difficult to achieve without additional reconnaissance. Besides, the mass and recoil of such a set require a tripod … see Swedish solutions. By the way … the Americans officially asked about the Piorun system. Sincerely

      2
    • Perfect adevarat cu bang for the buck in cazul Romaniei. Asa ca ce rost are sa te mai incurci cu Ghepardurile cand rachete cu alonja mai mare le poti pune pe sasiuri mult mai mici si mai discrete (vezi SL-AMRAAM on HMMWV sau Type 11 Japonez pe 4×4 – http://www.military-today.com/missiles/type_11.htm). Configuratia Gheparzilor cu tunurile in lateralul turelei nu-ti prea permite sa acrosezi chestii prea voluminoase sau grele, de unde si upgradarea cu cate doua Stinger pe parte. Daca s-ar rezolva problema asta (cum?) ca sa poti atarna chestii mai grele fara a penaliza ansamblul turela, poate ar merge modernizate turelele si montate pe sasiuri de TR85. Cost vs beneficiu oare ar renta fata de alte solutii?
      Pur conceptual, gasesc ca Tunguska si Pantsir sunt cele mai bine gandite SPAAG-uri, doar ca au pus pe ele electronica pe lampi din televizorul Diamant al lui bunicu’.

      4
      • „Asa ca ce rost are sa te mai incurci cu Ghepardurile cand rachete cu alonja mai mare le poti pune pe sasiuri mult mai mici si mai discrete”
        ghepardurile sant deja platite sant pe senile deci au mobilitate si pe terenuri noroioase si au si tunuri care pot fii folosite inpotriva tintelor aflate in raza lor sa nu irosesti o racheta mai scumpa pe drone mici sa zicem
        iar tunurile pot fii folosite si in rol de suport trupe contra blindate inamice
        iar sasiurile alea mai mici cel mai probabil vor fii JLTV care sant de la 400 de mii de dolari in sus
        cat despre refolosirea sasiurilor de TR85 sant de acord
        americani dezvolta tun de 50mm pt viitorul lor IFV si una din cerinte ii sa aiba rol dublu atat antiblindate cat si AA
        poate luam si noi si o montam pe sasiuri de tr85 plus ceva rachete

  7. Unii trebuie sa ia lectii de ortografie inainte de a posta pe forum. Altfel ne iubim tara si suntem patrioti doar ca habar n-avem sa scriem corect in propria noastra limba.

    10
  8. Am mai scris aici , si degeaba .
    https://www.rumaniamilitary.ro/racheta-aer-aer-autodirijata-in-infrarosu-a-91#comment-404855
    Armatei romane ii pute armamentul romanesc , absolut normal in tara BMW -ului masina nationala , dar ciudat , nu si pensia de la statul roman .
    In colaborare cu Israelul , care totdeauna a fost deschis la colaborare , aceste sisteme s-ar putea aduce la zi si introduce in dotare .

    Sa speram ca d-l Ciuca va arunca un ochi asupra ideii .
    Daca nu cumva este prea ocupat cu scrierea memoriilor , cu titlul Un pod prea incetosat , nu pot sa ma pronunt asupra titlului cel mai potrivit .

    Apropo , cand am emigrat eu in Spania aici era plin de polonezi . Acuma nu mai sunt . Au strans niste bani si s-au intors acasa , sa isi incropeasca o mica afacere .
    Noi romanii unde sa ne mai intoarcem ? Industrie nu , agricultura nu , antreprenorii care nu si-au vandut start -up-ul la bulau , ca apoi sa fie declarati nevinovati din lipsa de probe .

    13
  9. Visualization of a possible concept for the construction of a Mobile MCC Communication Node on the Jelcz P662D truck chassis. 42. They can become the main communication elements of the Narew system, both in the version with the C3 PL and IBCS systems.
    http://dziennikzbrojny.pl/media/WL/MCC.jpg
    ..and good to read:
    http://dziennikzbrojny.pl/artykuly/art,2,4,11422,armie-swiata,wojsko-polskie,narew-to-polska-rzeka-narew-to-polski-system-przeciwlotniczy

    1
  10. Dar altceva decât tunuri din WW2 super modernizate se poate fabrica? Cred că un sistem antiaerian eficient într-un atac modern ar putea să arate că „niște multe” elicoptere teleghidate interconectate care să tragă înspre roiurile de drone sau de rachete de croazieră chiar din aer. Nu știu dacă o muniție cu puls electromagnetic nu ar face dezastru la preț modic într-un astfel de roi.

  11. Pentru prietenii din România, o listă scurtă a sistemelor antiaeriene poloneze:
    1. MANPADS:
    GROM – https://pl.wikipedia.org/wiki/PPZR_Grom
    PIORUN – https://pl.wikipedia.org/wiki/PPZR_Piorun
    2. V-SHORAD:
    POPRAD – https://pl.wikipedia.org/wiki/SPZR_Poprad
    PILICA – https://pl.wikipedia.org/wiki/PSR-A_Pilica_(system_przeciwlotniczy)
    NOTEĆ (În pregătire) – https://www.defence24.pl/polski-system-artyleryjski-kalibru-35-mm–potencjal-konfiguracyjny-analiza
    Buddy ZA. – vă rog să mă corectați dac
    ă am ratat ceva 🙂

    7
  12. va certati degeaba,ghepardurile asa raman pana la retragerea din activitate.

    1
  13. Ce ziceti de RBS98 suedez.,foloseste racheta Iris t lansata vertical pe vehicule senilate
    Ar fi similara cu siretul propus noua doar ca noi am fii folosit un camion 6×6 sau8x8
    Toate jucariile pe acelasi vehicul lansare verticala racheta de ultima generatie raza de 13-15km zic eu daca in mod aer-aer are 25+km
    Plus disponibilitatea nemtilor sa fabrice in romania
    Cred eu solutia ideala pe zona asta

  14. Sistemul acesta e real sau e doar fictiune?
    https://www.youtube.com/watch?v=Fvysve9WcGk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *