Adică și-a luat-o tare de la noua administrație republicană și cam oligofrenă a președintelui Trump, în sensul în care US Air Forces îi trage din nou preșul de sub picioare.
Mai ne aducem aminte că US Navy n-a fost deloc incantată de ce a primit în cadrul programului JSF, adică F 35B/ (și mai ales)C și a acuzat US Air Forces că mai întâi și-a făcut F 35A să iasă cât mai bun (?!) și abia apoi variantele destinate marinei au fost luate în considerație.
A fost mare scandal dar și marinarii americani și-au învățat lecția și avionul de generația a VI-a urma să fie dezvoltat separat de cel al US Air Forces, fiecare pe banii lui, fiecare cu scopul lui în viață și astfel păreau că sunt din nou prieteni.
Dar a venit necazul peste americani (și peste europeni, adevărat) când Trump a câștigat alegerile și a dat întreaga lume peste cap. Deschidem aici o mică paranteză și reamintim că spre sfârșitul administrației Biden, programul US Air Forces a fost oficial suspendat datorită costurilor enorme, imaturității tehnologiei implicate etc, dar programul US Navy avea undă verde. Închidem paranteza.
Dar revenind la ale noastre, un anunț surpriză a venit de la Casa Albă și anume F 47, viitorul avion de generația a VI-a al forțelor aeriene va fi proiectat și construit de compania Boeing, cunoscută pentru calitatea avioanelor sale civile și a capsulelor spațiale. Și uite-așa, din joben, F 47 suspendat de fosta administrație nu numai că a renăscut dar a devenit și prioritar…
Una peste alta, în luna martie Marina trebuia să anunțe câștigătorul pentru F/A-XX, dar a venit luna aprilie, a trecut și luna mai și nimic, motivele nefiind cunoscute, până când Pentagonul a făcut anunțul: Programul F-47 al US Air Forces are prioritate în fața F/A-XX și mai mult decât atât, se cere ca 500 de milioane de dolari să fie luați de la F/A-XX în beneficiul F-47.
Motivație este una haioasă: “Simultaneously pursuing two sixth-generation fighters risks under-delivery on both,” păi nu se cunoștea acest aspect atunci când lucrurile au fost demarate? Și de ce să aibă forțele aeriene prioritate și nu marina?!
Dar realitatea este mult mai simplă decât factorii tehnologici, Pentagonul explicând că datorită faptului că F 47 are “which has full presidential support,” vor fi luați bani de la Marina. Încă o dată, dilentantismul actualului președinte american lovește în plin și nu cred că este treaba președintelui să hotarească care program este prioritar și nici ce fel de avion este necesar, mai ales dacă ținem cont că se pricepe la tehnică de lupta la fel de mult precum la economie sau relațiile internaționale.
“Given the schedule delays and cost growth across numerous airframes, DoD recommends a focus on the F-47, giving the Navy’s F/A-XX program time for technical maturity and development. Phasing the F/A-XX after the Air Force’s inițial F-47 development will alleviate capacity concerns în the industrial băse,” ne explică Pentagonul condus de prostul de Pete Hegseth, care-i spune nevestei unde anume vor atacă bombardierele americane.
Dar Congresul (republican) contraatacă…
În ultima perioada au existat confruntări între Trump și Congres care au dus la întârzierea desemnării unei companii câștigătoare în program F/A-XX, dar administrația Trump insistă în prostia ei și ne explică că F-47 va deveni operațional până la sfârsitul “domniei” domnului Trump, ceea ce este de facto cu totul imposibil, dar acesta este probabil unul din motivele principale ale impingerii în față a F 47 în dauna F/A-XX.
Cu toate acestea nu este încă totul pierdut pentru că Congresul American pare mult mai inteligent decât administrația de la Casa Albă (instituția a mai arătat semne clare de inteligență și în alte cazuri care privesc forțele armate) și deloc convins de charmul domnului Pete Hegseth, House Armed Services Committee a adăugat cele 500 de milioane de dolari pentru F/A-XX în documentul trimis acum către Senat.
Senate Armed Services Committee, la fel de “impresionat” de cererea administrației (deși Senatul este dominat de republicani) a acordat 750 de milioane de dolari pentru “accelerate the F/A-XX aircraft.” Lăsându-l pe Donald fără avion până la sfârșitul mandatului.
Așa că nici măcar în America Donald nu mai este luat prea în serios, așa cum au aflat deja chinezii, rușii europenii și ucrainenii.
Revenind la F/A-XX, acest aparat va înlocui avioanele F/A-18E/F Super Hornet și EA-18G Growler, iar în competiție au rămas două companii: Boeing și Northrop Grumman.
Rămânea acum să vedem dacă Congresul îi va ține piept marelui om de stat de la Casa Albă sau nu și sperăm, de asemenea, că F/A-XX să nu ajungă tot pe mâna Boeing.
GeorgeGMT