Romania Military

Zvonuri, zvonuri, susanele…

Vanguard class

De prin presa adunate, se pare ca guvernul britanic, in special ministerul apararii, s-a apucat sa caute solutii alternative pentru flota sa de submarine nucleare, in cazul in care Scotia si-ar declara totusi independenta. Deocamdata, o astfel de posibilitate nu este iminenta dar nici cu totul imposibila, iar dupa Brexit, scotienii sunt din ce in ce mai vocali.

Si cum paza buna trece primejdia rea, Financial Times speculeaza, citand surse apropiate “problemei”, ca una dintre variantele luate in calcul ar fi stramutarea flotei de submarine in baza navala Devonport de langa Plymouth. Citand un studiu al Royal Joint Institute for Defense Research din 2014, Financial Times estimeaza costurile undeva intre 3 si 4 miliarde de lire. Cu atat mai mult cu cat baza navala din Devonport a mai fost gazda pentru submarinele nucleare britanice.

O alta posibilitate avuta in vedere ar fi ca submarinele sa fie trimise in baze navale americane sau franceze, costurile fiind aici mult mai mici. Cel mai probabil ca o astfel de solutie ar putea sa duca la impartirea flotei, submarinele lansatoare de rachete ar merge spre Statele Unite, cele de atac in Franta, asta si daca tinem cont de faptul ca britanicii importa din SUA intreg compartimentul cu rachete balistice si rachetele in sine.

A treia varianta ar fi negocierea cu guvernul scotian a inchirierii bazelor navale Faslane si Coulport cu conditia ca Scotia sa accepte ca respectivele baze sa aiba un statut similar cu teritoriile britanice de peste mari.

Doar ca Partidul National Scotian – sustinator fervent al independentei – nu este de acord cu o astfel de idee, navele de lupta britanice fiind nevoite sa paraseasca Scotia in caz de secesiune.

Deocamdata, pozitia ministerului apararii de la Londra – pozitia oficiala – este una foarte clara: nu s-a pus niciodata problema mutarii navelor si a arsenalului nuclear britanic din Scotia.

Si bine ar fi nici sa nu se puna, cu Brexit, fara Brexit, scotienii si englezii sunt impreuna pe aceeasi insula, iar o granita politica intre ei nu ar aduce beneficii nici pentru cei din nord, nici pentru cei din sud.

Un nou zid al lui Hadrian ar face rau ambelor popoare si ar slabi pozitia celui mai puternic si mai sobru membru NATO din Europa, mai ales daca tinem cont ca britanicii sunt foarte severi cand vine vorba de Rusia, lucru care nu se poate spune despre Franta, Germania, Italia etc.

Asa ca avem nevoie de o Mare Britanie “mare” si unita, nu de una faramitata.

GeorgeGMT

Exit mobile version