Romania Military

Quo Vadis? Soldați ai Armatei României, voi în ce limbă ați depus Juramântul Militar?

Română sau engleză?

Încep să-i dau dreptate lui George în această privintă.

_______________________

Explicația (sub)titlului de mai sus, cauzată de situația Batalionului 280 Infanterie Mecanizată ”Căpitan Valter Mărăcineanu”:

FESTIVITATE DE ÎNMÂNARE A DRAPELELOR DE LUPTĂ LA BATALIONUL DE INFANTERIE PROTECŢIA FORŢEI ,,BRAVE HEARTS”

Locotenent-colonel Toni ENE
relatii.publice02470@forter.ro

Galerie foto

Pe 6 iulie 1862, domnitorul Cuza emitea Decretul de unificare a oraşului Focşani, care stipula printre altele că „ambele părţi ale oraşului Focşani, de dincoace şi de dincolo de Milcov, vor forma în viitor un singur oraş, care va fi reşedinţa judeţului Putna”.

Nu întâmplător, tot pe 6 iulie, dar 2017, în cadrul unei ceremonii solemne, comandantul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei, locotenent-colonel Cristinel Colibaba, a înmânat noile Steaguri de Identificare subunităţilor din cadrul batalionului.

Aceste noi steaguri de identificare vor însoţi batalionul pe toată durata misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan, misiune care va începe în luna august.

Astfel, pe durata desfăşurării misiunii în teatrul de operaţii, batalionul va purta denumirea simbolică ,,Brave Hearts”, iar subunităţile: ,,Dragon Wolves”, ,,Wild Dogs”, ,,Desert Eagles” şi ,,Vipers”.

Steagurile de identificare au fost sfinţite, iar militarii, aceşti fii minunaţi ai batrânei Vrâncioaia, cu inimi neînfricate, au primit binecuvântarea preotului de garnizoană Ionel Vrânceanu.

Comandantul batalionului şi–a început alocuţiunea cu discursul  domnitorului Al.I. Cuza, ţinut pe Dealul Spriei la 1 septembrie 1863, atunci când, într-un cadru solemn, ca şi acum de altfel, acesta a oferit noile steaguri de luptă unor unităţi emblematice ale Armatei Române.

„Primind steagurile cele noi, aduceţi-vă pururea aminte că vă încredinţez onoarea Ţării. Steagul e România! acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbilşugat cu sudoarele muncitorului”, şi a continuat:

„Iată de ce, acum, în calitate de comandant al acestui batalion, batalion aflat în faţa unei noi provocări, a unei noi misiuni în Afganistan, vă ordon să  păstraţi cu onoare şi fără pată steagurile voastre, să le apăraţi  în orice întâmplare, căci ele sunt bravura şi patriotismul vostru !”.

Comandantul batalionului, dorind a răsplăti abnegaţia, efortul şi   profesionalismul dovedit pe perioada desfăşurării exerciţiului de repetare a misiunii ,,Resolute Support-17.2”, desfăşurat în Centrul Naţional de Instruire Întrunită ,,Getica”, a acordat certificate de apreciere structurilor participante. Totodată, în cadrul ceremoniei de astăzi au fost prezentaţi şi cei 21 de militari nou veniţi şi încadraţi în statul batalionului.

Activitatea s-a încheiat cu defilarea batalionului.

Sursa, publicația ForTer – Forțele Terestre

_______________________________

Și acum vine șucăreala mea (de fapt două) – poate primesc sub formă de răspuns și ceva perdaf de la militari care vor prefera mai degrabă să tac din gură și să le mulțumesc pentru serviciul credincios în slujba Patriei, în loc să caut nod în papură.

Prima. N-am avut niciodată probleme în a înțelege de ce unele unități combatante decid să-și dea supranume sau nume (indiferent că sunt brigăzi, batalioane, companii etc..) care să onoreze de exemplu locuri unde au luptat (unde au fost trimise), caracteristici căpătate în luptă ba chiar și unele care să onoreze inamici ce merită respectul cuvenit sau denumiri primite ca respect de la aliați și/sau inamici. Se întâmplă de secole și în armate mult mai ”prestigioase” decat Armata Română.

Dar să pui respectivele denumiri anglicizate în ”drapelele de luptă” deja e prea mult, nu credeți?

Înțeleg ca o unitate aflată în Teatrul de Operațiuni să-și picteze la intrarea în locația propriilor barăci stema proprie, chiar și cu englezismele de rigoare – inclusiv în acte oficiale, dar Drapelul/Drapelele de Luptă sau similar este/sunt tabu, sacre, de neatins în ceea ce privește limba!

Vă era chiar așa de greu să vă mândriți pe steaguri cu numele (articulate) de?..

Inimile Brave/Neînfricate

Lupii Balaur

Câinii Sălbatici

Vulturii Deșertului

Viperele?..

Bineînțeles nu e prima dată când asistăm la astfel de încetățeniri ale unor denumiri, mai ales după sacrificiul militarilor noștri în Irak și/sau Afganistan, ba chiar aș spune (pentru că sunt craiovean), m-am obișnuit chiar din anii ’90 cu celebrii Scorpioni – Roșii, Negri, Galbeni -batalioane de infanterie din Oltenia și Banat – mai țineți minte misiunile UNAVEM din Angola?

___________

A doua șucăreală, denumirea „Protecția Forței”, care văd că se răspândește printre batalioanele de Infanterie Mecanizată, acronimul devenind BIPF, ultimele fiind:

Batalionul 341 ”Rechinii Albi” din Topraisar

Batalionul 151 ”Războieni-Lupii Negri” din Iași

Batalionul 280 ”Căpitan Valter Mărăcineanu-Brave Hearts” din Focșani.

Adică exact acele batalioane principale ale Brigăzilor de Infanterie Mecanizată (la două Batalioane de Infanterie având a treia unitate de luptă sub forma unui Batalion de Tancuri) din Estul României (pentru că Vestul cică nu ne afectează, brigăzile dinspre Serbia și Ungaria, ba chiar și cea dinspre Ucraina – indeajuns insa pentru Batalionul 811 „Dragonii Transilvani” ca sa fie BIPFat, începând să devină cam…solubile – explicația vine imediat).

Întrebarea mea este următoarea: ce naiba este denumirea/conceptul de ”Protecția Forței/Force Protection”?

Puțină istorie nu strică. Denumirea/conceptul a fost încetățenit(ă) de..Marina Prusacă începând cu a doua jumătate a secolului 19, în cadrul Batalionului de Infanterie Marină! Denumire ce a continuat să se extindă și să fie folosită forțele navale ale statului german în secolele 19 și 20 (nu numai acasă în Europa în WWI – de fapt e vorba și de Invazia Poloniei și Normandia în WWII dar și în Africa și China, versiunile fiind Seebataillon – Marine-Stoßtrupp-Kompanie/Abteilung – Marineschutzkräfte – MSK, reinventări apărând în 1958, 2005 și 2014 – datorită războiului ”asimetric” al Rusiei în Ucraina).

Și să nu uităm inclusiv de Marina Imperiului Austro-Ungar.

Ba chiar și USA ”a aderat” la acest concept militar după atacul asupra barăcilor USMC din Beirut-Liban în anul 1983. Concept extins apoi și în US Coast Guard, devenind apoi larg utilizat de întreg DoD-ul american, scopul principal fiind de a proteja trupele, civilii, logistica expediționare impotriva atacurilor asimetrice (razboi de guerilla, terorism etc…) prin actiuni ce nu pt fi prezise usor de inamic.

Și acum să ne reîntoarcem la ai noștri: Poate conceptul/denumirea de Protecția Forței (prin natura misiunilor din Irak și mai ales Afganistan executate de Armata Română) să coexiste cu cea de Infanterie Mecanizată sau nu? În fond, termenul ține de Infanteria Marină, noi având doar un singur Batalion pe acest palier, e vorba de BIM 307. Dar iată că termenul devine de facto al Forțelor Terestre Române!

Deci…

Quo Vadis, Armata Română?

Batalioanele estice de Infanterie Mecanizată au devenit de ”Protecție a Forței”.

Diviza 1 ”Dacica”-București  a fost desființată, cu unicul scop de a i se folosi Comandamentul pentru a fi bază a Diviziei Multinaționale Sud-Est (MND-SE), în timp ce unitățile sale au fost împraștiate la Statul Major al Forțelor Terestre, Divizia 2 Infanterie ”Getica” – Buzău și Divizia 4 Infanterie ”Gemina” – Cluj-Napoca.

Brigada 2 Infanterie ”Rovine” – Craiova a devenit Brigada Multinațională Sud-Est.

Brigada  18 Infanterie ”Banat” – Timișoara se diluează în continuare. Batalionul său 32 Infanterie este de facto de Cercetare, Batalionul 191  de la Arad este încă din 1995 ”Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii”, iar a treia unitate luptă este Batalionul 28 ”Avram Iancu” de…Vânători de Munte – Brad, tot pe palierul Cercetării. O struțo-cămilă de Brigadă – să mă ierte militarii acesteia!

Și să nu uităm de singura Brigadă de Infanterie Mecanizată din Vestul (mai degrabă Nordul) României:

Brigada 81 Infanterie Mecanizată din Bistrița…care este acum încadrată în…țineți-vă bine…Division Schnelle Kräfte (Divizia de Forță Rapidă) din localitatea Stadtallendorf – Germania!

_________________________________

”Bine măi…cap pătrat, ce propui la acest talmeș balmeș?” se vor întreba unii dintre Dvoastră.

Răspuns: ceea ce am propus mereu, ceea ce eu numesc ”Doctrina Q”:

Reginele câmpului de bătălie ale Armatei Române (categoriile de arme: Infanteria și Vânătorii de Munte) să aibă un număr Fix de Brigăzi de Infanterie Mecanizată Regional-Istorice și număr Fix de Brigăzi de Vânători de Munte pe timp de Pace (și accentuez acest lucru), indiferent de situația din NATO sau a posibilei Armate EUropene.

Nu e complicat, din contră:

Vă este cunoscută schița, am mai folosit-o în câteva rare ocazii.

”Doctrina Q” se numește așa datorită formei generale literei Q a teritoriului actual al României în cercuri concentrice cât și a expresiei ”Quo Vadis”.

Avantajul principal al acestei doctrine este o structură precisă, previzibilă, care ar constitui un reper clar din punct de vedere militar, politic și economic, atât pentru Armată cât și pentru ”civilie”.

Și acum explicația, nu înainte de a preciza că:

-nu mă interesează discuții pe teme de regionalizare administrativ-teritorială ci doar regiunile istorice din punct de vedere militar.

-nu am atins Regimentele de Artilerie și cele de Rachete Anti-Aeriană, acești ”libero” din cadrul Forțelor Terestre, amplasate exact acolo unde trebuie: Someș-Criș, linia Focșani-Galați și Bărăgan; adică punctele nevralgice de invazie și saturație. Idem pentru Brigada 8 de Artilerie sau Brigada 10 Geniu ”Dunărea de Jos”.

Și o altă precizare, pentru cei nefamiliarizați, structura Brigăzilor de Infanterie, Infanterie Mecanizată și Vânători de Munte este cam aceeași;

Bun, vorbind de numărul fix de 11 Brigăzi de Infanterie Mecanizată uitându-ne pe schiță observăm nu mai puțin de 11 ”regiuni” istorice (Bucureștiul este o regiune în sine, cu aproximativ 9% din populația României), cărora le corespund unele din Brigăzile actuale de Infanterie (”ușoară” sau Mecanizată). avem de fapt 3 cercuri concentrice (cu Ardealul în centru protejat de o ”roză a vânturilor/8 puncte cardinale) și Bucureștiul ”separat”, la care observăm și Dobrogea în ”cercul exterior”:

1- București (Brigada 1 Infanterie Mecanizată ”Argedava”);

2- Centru – Ardeal (nu are Brigadă de Inf. Mec. decât dacă o considerăm pe cea de la Bistrița; însă există Brigada 6 Operații Speciale ”Mihai Viteazul” din Târgu Mureș – o voi numi generic ”a Geto-Dacilor” – specializată/instruită pe palier cu US Army Rangers – deci paznici/patrule de ”graniță” – interioară de data asta –  care țin sub control orice acțiuni iredentiste din Mureș, Harghita, Covasna (să nu cumva să dm în corectitudine politică și să ne ferim de acest lucru, aceasta este misiunea respectivei Brigăzi);

3- Nord – Maramureș/N-Transilvaniei (Brigada 81 Infanterie Mecanizată ”Bistrița”);

4- Nord-Est – Bucovina/Nordul Moldovei (Brigada 15 Infanterie Mecanizată ”Podu Înalt” – Iași);

5- Est – Moldova”de Sud” (Brigada 282 Infanterie Mecanizată ”Unirea Pricipatelor” – Focșani);

6- Sud-Est Bărăgan/Buzău (nu există nici o Brigadă de Infanterie măcar, darămite de Mecanizată, însă zona e burdușită cu Artilerie și Anti-Aeriană);

7- Sud – Valahia (nu există nici o Brigadă de Infanterie, prin extensie destul de firavă s-ar putea considera Brigada 1 ”Argedava” dacă alte unități  – legate de SMFT – s-ar ocupa de București);

8- Sud-Vest – Oltenia (Brigada 2 Infanterie ”Rovine” – Craiova, care trebuie transformată în Brigada Inf. Mecanizată prin adăugarea unui Batalion de Tancuri, deoarece al 3-lea Batalion de Luptă este 22 ”Romanați” de Instrucție – Caracal);

9- Vest – Banat (Brigada 18 Infanterie ”Banat” – Timișoara, această brigadă ”ciudată” care trebuie transformată în Brigada Inf. Mecanizată prin adăugarea unui Batalion de Tancuri, deoarece al 3-lea Batalion de Luptă este 26 ”Avram Iancu” de Vânatori de Munte – Brad…ce trebuie scos din cadrul acesteia și va fi inclus într-o nouă Brigadă de Vânători de Munte Sud-Vestice…explicația undeva, imediat, mai jos);

10- Nord-Vest – Crișana (nu există nici o fărâmă de Brigadă de Infanterie, darămite de Mecanizată, MApN-ul considerând Oradea/Bihorul prea apoape de granița cu Ungaria?..eu nu; ștabii fiind mulțumiți cu Regimentul 69 de Artilerie Mixtă ”Silvania” – Șimleul Silvaniei și cu Clujul);

11- Sud-Est Exterior – Dobrogea (last but not least, Brigada 9 Infanterie Mecanizată ”Mărășești” – Constanța)!

___________________

În regulă, să vorbim puțin și despre numărul fix de 4 Brigăzi de Vânători de Munte (fiecare are 3 Batalioane de Luptă V.M.):

1 – Brigada 61 Vânători de Munte ”General Virgil Bădulescu” – Miercurea Ciuc, cele 3 Batalioane de Luptă sunt: 17 ”Dragoș Vodă” din Vatra Dornei, 24 ”General Gheorghe Avramescu” din Miercurea Ciuc și 22 ”Cireșoaia” din Sfântul Gheorghe.

2 – Brigada 2 Vânători de Munte ”Sarmizegetusa” – Brașov, cele 3 Batalioane de Luptă sunt: 21 ”General Lonard Mociulschi” din Predeal – deci controlează Valea Prahovei, 30”Dragoslavele” din Câmpulung – deci controlează Pasul Rucăr-Bran și 33 ”Posada” din Curtea de Argeș – deci controlează Defileul Oltului (la Curtea de Argeș a existat Brigada 4 V.M. constituită în 1969, iar la Brașov 2/”Sarmizegetusa din 1964).

3 – Brigadă inexistentă la vest de Defileul Oltului, existând doar Batalionul 26 ”Avram Iancu” din Brad – deci pe Apuseni controlează râul Mureș – care trebuie scos din cadrul Brigăzii de Infanterie (Cercetare-Supraveghere din ianuarie 2017) 18 ”Banat”, formând o noua Brigadă de Vânători de Munte împreună cu: un Batalion la Caransebeș – deci controlează Munții Poiana Ruscă și Banatului dar și Retezat-Godeanu pe râul Timiș; și un Batalion la Târgu Jiu – deci controlează Defileul Jiului pe Retezat-Godeanu și Parâng. Centrul acestei Brigăzi ar putea fi în Hațeg, Petroșani sau Sarmizegetusa Ulpia Traiana (de precizat că în primii ani ’90 încă existau Brigăzile V.M. 5/Alba-Iulia și 7/Petroșani).

4 – Brigadă inexistentă în Maramureș. Motivul necesității uneia – deși la Bistrița e Brigada 81 de Infanterie Mecanizată, Ucraina are două Brigăzi de Vânători de Munte de-o parte și de alta a Munților Carpați, cu scopul clar definit pentru a ține sub control pretențiile teritoriale ale Ungariei (Brigada 128 la Mukachevo-Muncaci în Zakarpatia/Transcarpatia) și ale României (Brigada 10 la Cernăuți)! Această Brigadă de vânători de Munte a ”Descălecării” din Maramureș – tocmai datorită masivității spațiului muntos – poate fi formată din două Batalioane V.M. din Bistrița-Maramureș și cel deja existent în Vatra Dornei (17 ”Dragoș Vodă” – ce poate fi înlocuit la Brigada 61 cu un Batalion nou de Vânători de Munte la Piatra Neamț…deși Târgu Neamț și Târgu Ocna fiind de asemenea de interes istoric). De precizat că anii ’90 încă exista Brigada 1 V.M. la…Bistrița (constituită în 1969).

Deci apogeul Vânătorilor de Munte în a doua jumătate a secolului XX a fost în 1991 când am avut 6 Brigăzi V.M. (eu ”vă oftic” cu numai 4).

Concluzii:

Păreri Pro-Contra?

NATO, Armata mUE, Armata Română…

Quo Vadis?

Exit mobile version