Quo Vadis? Soldați ai Armatei României, voi în ce limbă ați depus Juramântul Militar?

Română sau engleză?

Încep să-i dau dreptate lui George în această privintă.

_______________________

Explicația (sub)titlului de mai sus, cauzată de situația Batalionului 280 Infanterie Mecanizată ”Căpitan Valter Mărăcineanu”:

FESTIVITATE DE ÎNMÂNARE A DRAPELELOR DE LUPTĂ LA BATALIONUL DE INFANTERIE PROTECŢIA FORŢEI ,,BRAVE HEARTS”

Locotenent-colonel Toni ENE
relatii.publice02470@forter.ro

Galerie foto

Pe 6 iulie 1862, domnitorul Cuza emitea Decretul de unificare a oraşului Focşani, care stipula printre altele că „ambele părţi ale oraşului Focşani, de dincoace şi de dincolo de Milcov, vor forma în viitor un singur oraş, care va fi reşedinţa judeţului Putna”.

Nu întâmplător, tot pe 6 iulie, dar 2017, în cadrul unei ceremonii solemne, comandantul Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei, locotenent-colonel Cristinel Colibaba, a înmânat noile Steaguri de Identificare subunităţilor din cadrul batalionului.

Aceste noi steaguri de identificare vor însoţi batalionul pe toată durata misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan, misiune care va începe în luna august.

Astfel, pe durata desfăşurării misiunii în teatrul de operaţii, batalionul va purta denumirea simbolică ,,Brave Hearts”, iar subunităţile: ,,Dragon Wolves”, ,,Wild Dogs”, ,,Desert Eagles” şi ,,Vipers”.

Steagurile de identificare au fost sfinţite, iar militarii, aceşti fii minunaţi ai batrânei Vrâncioaia, cu inimi neînfricate, au primit binecuvântarea preotului de garnizoană Ionel Vrânceanu.

Comandantul batalionului şi–a început alocuţiunea cu discursul  domnitorului Al.I. Cuza, ţinut pe Dealul Spriei la 1 septembrie 1863, atunci când, într-un cadru solemn, ca şi acum de altfel, acesta a oferit noile steaguri de luptă unor unităţi emblematice ale Armatei Române.

„Primind steagurile cele noi, aduceţi-vă pururea aminte că vă încredinţez onoarea Ţării. Steagul e România! acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbilşugat cu sudoarele muncitorului”, şi a continuat:

„Iată de ce, acum, în calitate de comandant al acestui batalion, batalion aflat în faţa unei noi provocări, a unei noi misiuni în Afganistan, vă ordon să  păstraţi cu onoare şi fără pată steagurile voastre, să le apăraţi  în orice întâmplare, căci ele sunt bravura şi patriotismul vostru !”.

Comandantul batalionului, dorind a răsplăti abnegaţia, efortul şi   profesionalismul dovedit pe perioada desfăşurării exerciţiului de repetare a misiunii ,,Resolute Support-17.2”, desfăşurat în Centrul Naţional de Instruire Întrunită ,,Getica”, a acordat certificate de apreciere structurilor participante. Totodată, în cadrul ceremoniei de astăzi au fost prezentaţi şi cei 21 de militari nou veniţi şi încadraţi în statul batalionului.

Activitatea s-a încheiat cu defilarea batalionului.

Sursa, publicația ForTer – Forțele Terestre

_______________________________

Și acum vine șucăreala mea (de fapt două) – poate primesc sub formă de răspuns și ceva perdaf de la militari care vor prefera mai degrabă să tac din gură și să le mulțumesc pentru serviciul credincios în slujba Patriei, în loc să caut nod în papură.

Prima. N-am avut niciodată probleme în a înțelege de ce unele unități combatante decid să-și dea supranume sau nume (indiferent că sunt brigăzi, batalioane, companii etc..) care să onoreze de exemplu locuri unde au luptat (unde au fost trimise), caracteristici căpătate în luptă ba chiar și unele care să onoreze inamici ce merită respectul cuvenit sau denumiri primite ca respect de la aliați și/sau inamici. Se întâmplă de secole și în armate mult mai ”prestigioase” decat Armata Română.

Dar să pui respectivele denumiri anglicizate în ”drapelele de luptă” deja e prea mult, nu credeți?

Înțeleg ca o unitate aflată în Teatrul de Operațiuni să-și picteze la intrarea în locația propriilor barăci stema proprie, chiar și cu englezismele de rigoare – inclusiv în acte oficiale, dar Drapelul/Drapelele de Luptă sau similar este/sunt tabu, sacre, de neatins în ceea ce privește limba!

Vă era chiar așa de greu să vă mândriți pe steaguri cu numele (articulate) de?..

Inimile Brave/Neînfricate

Lupii Balaur

Câinii Sălbatici

Vulturii Deșertului

Viperele?..

Bineînțeles nu e prima dată când asistăm la astfel de încetățeniri ale unor denumiri, mai ales după sacrificiul militarilor noștri în Irak și/sau Afganistan, ba chiar aș spune (pentru că sunt craiovean), m-am obișnuit chiar din anii ’90 cu celebrii Scorpioni – Roșii, Negri, Galbeni -batalioane de infanterie din Oltenia și Banat – mai țineți minte misiunile UNAVEM din Angola?

___________

A doua șucăreală, denumirea „Protecția Forței”, care văd că se răspândește printre batalioanele de Infanterie Mecanizată, acronimul devenind BIPF, ultimele fiind:

Batalionul 341 ”Rechinii Albi” din Topraisar

Batalionul 151 ”Războieni-Lupii Negri” din Iași

Batalionul 280 ”Căpitan Valter Mărăcineanu-Brave Hearts” din Focșani.

Adică exact acele batalioane principale ale Brigăzilor de Infanterie Mecanizată (la două Batalioane de Infanterie având a treia unitate de luptă sub forma unui Batalion de Tancuri) din Estul României (pentru că Vestul cică nu ne afectează, brigăzile dinspre Serbia și Ungaria, ba chiar și cea dinspre Ucraina – indeajuns insa pentru Batalionul 811 „Dragonii Transilvani” ca sa fie BIPFat, începând să devină cam…solubile – explicația vine imediat).

Întrebarea mea este următoarea: ce naiba este denumirea/conceptul de ”Protecția Forței/Force Protection”?

Puțină istorie nu strică. Denumirea/conceptul a fost încetățenit(ă) de..Marina Prusacă începând cu a doua jumătate a secolului 19, în cadrul Batalionului de Infanterie Marină! Denumire ce a continuat să se extindă și să fie folosită forțele navale ale statului german în secolele 19 și 20 (nu numai acasă în Europa în WWI – de fapt e vorba și de Invazia Poloniei și Normandia în WWII dar și în Africa și China, versiunile fiind Seebataillon – Marine-Stoßtrupp-Kompanie/Abteilung – Marineschutzkräfte – MSK, reinventări apărând în 1958, 2005 și 2014 – datorită războiului ”asimetric” al Rusiei în Ucraina).

Și să nu uităm inclusiv de Marina Imperiului Austro-Ungar.

Ba chiar și USA ”a aderat” la acest concept militar după atacul asupra barăcilor USMC din Beirut-Liban în anul 1983. Concept extins apoi și în US Coast Guard, devenind apoi larg utilizat de întreg DoD-ul american, scopul principal fiind de a proteja trupele, civilii, logistica expediționare impotriva atacurilor asimetrice (razboi de guerilla, terorism etc…) prin actiuni ce nu pt fi prezise usor de inamic.

Și acum să ne reîntoarcem la ai noștri: Poate conceptul/denumirea de Protecția Forței (prin natura misiunilor din Irak și mai ales Afganistan executate de Armata Română) să coexiste cu cea de Infanterie Mecanizată sau nu? În fond, termenul ține de Infanteria Marină, noi având doar un singur Batalion pe acest palier, e vorba de BIM 307. Dar iată că termenul devine de facto al Forțelor Terestre Române!

Deci…

Quo Vadis, Armata Română?

Batalioanele estice de Infanterie Mecanizată au devenit de ”Protecție a Forței”.

Diviza 1 ”Dacica”-București  a fost desființată, cu unicul scop de a i se folosi Comandamentul pentru a fi bază a Diviziei Multinaționale Sud-Est (MND-SE), în timp ce unitățile sale au fost împraștiate la Statul Major al Forțelor Terestre, Divizia 2 Infanterie ”Getica” – Buzău și Divizia 4 Infanterie ”Gemina” – Cluj-Napoca.

Brigada 2 Infanterie ”Rovine” – Craiova a devenit Brigada Multinațională Sud-Est.

Brigada  18 Infanterie ”Banat” – Timișoara se diluează în continuare. Batalionul său 32 Infanterie este de facto de Cercetare, Batalionul 191  de la Arad este încă din 1995 ”Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii”, iar a treia unitate luptă este Batalionul 28 ”Avram Iancu” de…Vânători de Munte – Brad, tot pe palierul Cercetării. O struțo-cămilă de Brigadă – să mă ierte militarii acesteia!

Și să nu uităm de singura Brigadă de Infanterie Mecanizată din Vestul (mai degrabă Nordul) României:

Brigada 81 Infanterie Mecanizată din Bistrița…care este acum încadrată în…țineți-vă bine…Division Schnelle Kräfte (Divizia de Forță Rapidă) din localitatea Stadtallendorf – Germania!

_________________________________

”Bine măi…cap pătrat, ce propui la acest talmeș balmeș?” se vor întreba unii dintre Dvoastră.

Răspuns: ceea ce am propus mereu, ceea ce eu numesc ”Doctrina Q”:

Reginele câmpului de bătălie ale Armatei Române (categoriile de arme: Infanteria și Vânătorii de Munte) să aibă un număr Fix de Brigăzi de Infanterie Mecanizată Regional-Istorice și număr Fix de Brigăzi de Vânători de Munte pe timp de Pace (și accentuez acest lucru), indiferent de situația din NATO sau a posibilei Armate EUropene.

Nu e complicat, din contră:

Vă este cunoscută schița, am mai folosit-o în câteva rare ocazii.

”Doctrina Q” se numește așa datorită formei generale literei Q a teritoriului actual al României în cercuri concentrice cât și a expresiei ”Quo Vadis”.

Avantajul principal al acestei doctrine este o structură precisă, previzibilă, care ar constitui un reper clar din punct de vedere militar, politic și economic, atât pentru Armată cât și pentru ”civilie”.

Și acum explicația, nu înainte de a preciza că:

-nu mă interesează discuții pe teme de regionalizare administrativ-teritorială ci doar regiunile istorice din punct de vedere militar.

-nu am atins Regimentele de Artilerie și cele de Rachete Anti-Aeriană, acești ”libero” din cadrul Forțelor Terestre, amplasate exact acolo unde trebuie: Someș-Criș, linia Focșani-Galați și Bărăgan; adică punctele nevralgice de invazie și saturație. Idem pentru Brigada 8 de Artilerie sau Brigada 10 Geniu ”Dunărea de Jos”.

Și o altă precizare, pentru cei nefamiliarizați, structura Brigăzilor de Infanterie, Infanterie Mecanizată și Vânători de Munte este cam aceeași;

 • 3 Batalioane de Luptă (2 de Infanterie sau Vânatori de Munte cărora li se adaugă un al 3-lea: Infanterie/Cercetare/Instrucție sau Tancuri – la ”Mecanizată” – sau Vânători de Munte;
 • 3 Batalioane de Sprijin (Artilerie, Antiaeriană și Logistică…din proprie inițiativă ar fi și un al 4-lea, Geniu, dar Batalioanele acestei categorii de Armă sunt la fiecare Divizie de Infanterie..și SMFT…dacă ne gândim la dizolvarea Diviziei 1 ”Dacica”). Existența lor se înțelege de la sine.

Bun, vorbind de numărul fix de 11 Brigăzi de Infanterie Mecanizată uitându-ne pe schiță observăm nu mai puțin de 11 ”regiuni” istorice (Bucureștiul este o regiune în sine, cu aproximativ 9% din populația României), cărora le corespund unele din Brigăzile actuale de Infanterie (”ușoară” sau Mecanizată). avem de fapt 3 cercuri concentrice (cu Ardealul în centru protejat de o ”roză a vânturilor/8 puncte cardinale) și Bucureștiul ”separat”, la care observăm și Dobrogea în ”cercul exterior”:

1- București (Brigada 1 Infanterie Mecanizată ”Argedava”);

2- Centru – Ardeal (nu are Brigadă de Inf. Mec. decât dacă o considerăm pe cea de la Bistrița; însă există Brigada 6 Operații Speciale ”Mihai Viteazul” din Târgu Mureș – o voi numi generic ”a Geto-Dacilor” – specializată/instruită pe palier cu US Army Rangers – deci paznici/patrule de ”graniță” – interioară de data asta –  care țin sub control orice acțiuni iredentiste din Mureș, Harghita, Covasna (să nu cumva să dm în corectitudine politică și să ne ferim de acest lucru, aceasta este misiunea respectivei Brigăzi);

3- Nord – Maramureș/N-Transilvaniei (Brigada 81 Infanterie Mecanizată ”Bistrița”);

4- Nord-Est – Bucovina/Nordul Moldovei (Brigada 15 Infanterie Mecanizată ”Podu Înalt” – Iași);

5- Est – Moldova”de Sud” (Brigada 282 Infanterie Mecanizată ”Unirea Pricipatelor” – Focșani);

6- Sud-Est Bărăgan/Buzău (nu există nici o Brigadă de Infanterie măcar, darămite de Mecanizată, însă zona e burdușită cu Artilerie și Anti-Aeriană);

7- Sud – Valahia (nu există nici o Brigadă de Infanterie, prin extensie destul de firavă s-ar putea considera Brigada 1 ”Argedava” dacă alte unități  – legate de SMFT – s-ar ocupa de București);

8- Sud-Vest – Oltenia (Brigada 2 Infanterie ”Rovine” – Craiova, care trebuie transformată în Brigada Inf. Mecanizată prin adăugarea unui Batalion de Tancuri, deoarece al 3-lea Batalion de Luptă este 22 ”Romanați” de Instrucție – Caracal);

9- Vest – Banat (Brigada 18 Infanterie ”Banat” – Timișoara, această brigadă ”ciudată” care trebuie transformată în Brigada Inf. Mecanizată prin adăugarea unui Batalion de Tancuri, deoarece al 3-lea Batalion de Luptă este 26 ”Avram Iancu” de Vânatori de Munte – Brad…ce trebuie scos din cadrul acesteia și va fi inclus într-o nouă Brigadă de Vânători de Munte Sud-Vestice…explicația undeva, imediat, mai jos);

10- Nord-Vest – Crișana (nu există nici o fărâmă de Brigadă de Infanterie, darămite de Mecanizată, MApN-ul considerând Oradea/Bihorul prea apoape de granița cu Ungaria?..eu nu; ștabii fiind mulțumiți cu Regimentul 69 de Artilerie Mixtă ”Silvania” – Șimleul Silvaniei și cu Clujul);

11- Sud-Est Exterior – Dobrogea (last but not least, Brigada 9 Infanterie Mecanizată ”Mărășești” – Constanța)!

___________________

În regulă, să vorbim puțin și despre numărul fix de 4 Brigăzi de Vânători de Munte (fiecare are 3 Batalioane de Luptă V.M.):

1 – Brigada 61 Vânători de Munte ”General Virgil Bădulescu” – Miercurea Ciuc, cele 3 Batalioane de Luptă sunt: 17 ”Dragoș Vodă” din Vatra Dornei, 24 ”General Gheorghe Avramescu” din Miercurea Ciuc și 22 ”Cireșoaia” din Sfântul Gheorghe.

2 – Brigada 2 Vânători de Munte ”Sarmizegetusa” – Brașov, cele 3 Batalioane de Luptă sunt: 21 ”General Lonard Mociulschi” din Predeal – deci controlează Valea Prahovei, 30”Dragoslavele” din Câmpulung – deci controlează Pasul Rucăr-Bran și 33 ”Posada” din Curtea de Argeș – deci controlează Defileul Oltului (la Curtea de Argeș a existat Brigada 4 V.M. constituită în 1969, iar la Brașov 2/”Sarmizegetusa din 1964).

3 – Brigadă inexistentă la vest de Defileul Oltului, existând doar Batalionul 26 ”Avram Iancu” din Brad – deci pe Apuseni controlează râul Mureș – care trebuie scos din cadrul Brigăzii de Infanterie (Cercetare-Supraveghere din ianuarie 2017) 18 ”Banat”, formând o noua Brigadă de Vânători de Munte împreună cu: un Batalion la Caransebeș – deci controlează Munții Poiana Ruscă și Banatului dar și Retezat-Godeanu pe râul Timiș; și un Batalion la Târgu Jiu – deci controlează Defileul Jiului pe Retezat-Godeanu și Parâng. Centrul acestei Brigăzi ar putea fi în Hațeg, Petroșani sau Sarmizegetusa Ulpia Traiana (de precizat că în primii ani ’90 încă existau Brigăzile V.M. 5/Alba-Iulia și 7/Petroșani).

4 – Brigadă inexistentă în Maramureș. Motivul necesității uneia – deși la Bistrița e Brigada 81 de Infanterie Mecanizată, Ucraina are două Brigăzi de Vânători de Munte de-o parte și de alta a Munților Carpați, cu scopul clar definit pentru a ține sub control pretențiile teritoriale ale Ungariei (Brigada 128 la Mukachevo-Muncaci în Zakarpatia/Transcarpatia) și ale României (Brigada 10 la Cernăuți)! Această Brigadă de vânători de Munte a ”Descălecării” din Maramureș – tocmai datorită masivității spațiului muntos – poate fi formată din două Batalioane V.M. din Bistrița-Maramureș și cel deja existent în Vatra Dornei (17 ”Dragoș Vodă” – ce poate fi înlocuit la Brigada 61 cu un Batalion nou de Vânători de Munte la Piatra Neamț…deși Târgu Neamț și Târgu Ocna fiind de asemenea de interes istoric). De precizat că anii ’90 încă exista Brigada 1 V.M. la…Bistrița (constituită în 1969).

Deci apogeul Vânătorilor de Munte în a doua jumătate a secolului XX a fost în 1991 când am avut 6 Brigăzi V.M. (eu ”vă oftic” cu numai 4).

Concluzii:

 • 11 Brigăzi ”Istoric-Regionale” de Infanterie Mecanizată pe timp de Pace ar însemna efectiv 11 Batalioane de Tancuri (în loc de 5 ca până acum), Ungaria și Serbia n-au decât să vocifereze;
 • a 12-a Brigadă – subordonată direct SMFT – este Brigada ”geto-dacilor” lui ”Mihai Viteazul” de Operații Speciale;
 • a 13-a Brigadă – Multinațională, a ”Legiunii Străine” – ca să-i dăm o denumire generică – cu batalioane și din alte state, cam ceea ce se dorește a deveni Brigada 2 ”Rovine”;
 • 4 Brigăzi de Vânători de Munte, Serbia și Ucraina n-au decât să strâmbe din nas.
 • Reînființarea Diviziei 1 ”Dacica”! Cele 3 Divizii de Infanterie, fiecare corespunzând Transilvaniei, Moldovei și Țării Românești (incluzând și Dobrogea) erau bine-mersi!..screw you very much, MApN!..americănește.
 • ”Garda Națională”:  Rezerviștii Voluntari, MApN-ul începe recrutarea de luni, 10 Iulie!

Păreri Pro-Contra?

NATO, Armata mUE, Armata Română…

Quo Vadis?

118 Comments:

 1. Hmmmm….
  Nea Razvane, intrebare intrebatoare:
  – Daca nu stii, de ce nu intrebi inainte sa dai cu bita-n balta?

 2. Fara suparare dar e mare diferenta intre drapelul de lupta si drapel de indentificare.Nu zic nimic mai mult.

  • Asta si vreau, explicatia pentru aceste drapele.

   • Drapelul de lupta e doar unul Rosu Galben si Albastru. Cu decoratiunile de rigoare. E singurul care reprezinta cu adevarat o unitate. Steagurile de identitate reprezinta micile subunitati care nu au drapel de lupta. Ele sunt doar de parada nu sunt ceva oficial. Nu au cadru legal sa ma exprim mai bine. Nici eu nu sunt de acord cu denumirile englezesti. Dar am vru doar sa fac diferenta intre Drapel de lupta si identificare.

    • iar pe Drapelul de Lupta nu sunt numele in engleza

     • Nimic diferit pana acum fata de ce stiu si eu.

      Am sa explic de unde si pana unde tot articolul meu scris in felul asta.

      Era sa-l pun in ciorne in seara asta (explic imediat motivul), dar am vazut din intamplare pe Facebook titlul articolului din ForTer, care m-a lasat cu gura cascata, n-am putut sa-l ignor (si cu ocazia asta a trebuit sa citesc si articolul de la pagina 19 din Observatorul Militar, care este intitulat : Țara tuturor pricepuților – de Colonel Florin Șperlea , nu l-am mai pus in plus, era prea mult) http://www.presamil.ro/ultimul_nr/files/assets/common/downloads/publication.pdf legat de accidentul cu camionul Vanatorilor de Munte.

      E vorba de situatia actuala imprevizibila dintre cei trei actori militari: SUA, Germania si Romania.

      Trump trece intai prin Polonia, inainte de G20 – Intermarium/ 3 Mari si toate cele.
      Uniunea Europeana vorbeste raspicat de Armata EUropeana.
      CSAT-ul romanesc s-a facut de…ce vreti voi cu Programul de Inzestrare pana in 2026…amana pe chestia ca „2%”…ca sa nu mai injur.
      Brigada Multinationala SE isi intra in paine la Craiova, cu polonezi cu tot.
      Incep recrutarile pentru rezervistii voluntari de luni, eu tot n-am inteles ce si cum.

      Incertitudini peste incertitudini.

      Armata Romana a trecut printr-un proces de „modernizare” inainte de NATO.
      Inca unul dupa intrarea in NATO.
      Acum, dintr-o data – nu speculez, pe baza informatiilor, daca e o coincidenta sau nu – ne pomenim cu o noua „modernizare” (fie din cauza situatiei Ucrainei cu Rusia, fie ca o evolutie a….si aici e un mare semn de intrebare: NATO sau Armata EUropeana?)

      Catre ce?

      Divizia 1 „Dacica” – dizolvata!..hai sa-i canibalizam comandamentul pentru MND-SE si sa-i imprastiem unitatile ca dracu pe la Statul Major – stau acolo ca un ciorchine fara forma, una dupa alta, iar apoi ba si pe la Divizia 2, ba pe la a 4-a!
      Brigada 2 „Rovine” devine „multinationala” si ea.
      Brigada 81 Bistrita – mai asa , „pe ascuns” – tusti!..in curtea Germaniei (vorba aia, voi veniti la noi, noi ne ducem la voi…Forta Rapidu!..Rapida)
      Acum imi pica fisa ca si al treilea Batalion de Infanterie Mecanizata din est, dupa Rechinii Albi si Lupii Negri, bang!..deveni si el „Force Protection”! WTF? (english)

      Sunt confuz. O recunosc. Ce mama dracu se intampla?
      Care e DRUMUL, fratilor?
      In ce consta aceasta noua „reasezare/restructurare” a Fortelor Terestre (grosul unitatilor de lupta)?

      Ati raspuns primii, Iulian, sharky (n-ai avut obiectii cu Div.1 si MND-SE)…explicati-mi si mie daca ceea ce se intampla acum are sens pentru voi.

      Pur si simplu articolul cu titlu ciudat din ForTer il vad ca o „incadrare” in aceasta situatie confuza, de asta l-am pus in seara asta.
      Voua nu va pica…un pic la stomac toata aceasta restructurare, o insailare – inclusiv identitara/esprit de corps – a unitatilor din Fortele Terestre?

      Asta e motivul ideei de „doctrina”, fie venind si din partea mea, simplista. O structura de baza, clara, sigura, intr-o gramada, omleta de incertitudini.
      Care este doctrina militara a Romaniei in acest moment?
      In aceste miscari de forte…eu nu o vad.

      • Razvane, nush dice aveam impresia ca esti baiat destept. Dupa articolul asta….
       Ti-am mai explicat o data, cit de clar am putut in conditiile date, care a fost marea miscare cu Div.1 si MND-SE si „extraordinarele” pierderi suferite de Armata Romana. se pare ca cititul printre rinduri e greu.
       Apoi, confunzi mere cu pere si le faci alune. Cauta pe net care e diferenta dintre infanterie si infanterie mecanizata. nu-i mai baga pe toti in aceeasi oala. BIPF este denumirea pentru misiunea pe care o indeplineste NUMAI in teatrul de operatii din Shitbackistan, pentru ca asta e misiunea lor acolo. E prea greu de priceput? La celelalte aplicatii desfasurate pe teritoriul national ce denumiri ai vazut folosite?
       Apoi, jurnalistii militari nu sunt etalon de „profesionalism”. Nu te mai uita chiar asa tare in gura lor.Au foarte multe carii. 😉
       Spiritul de corp a fost, este si va ramine, indiferent de subordonori si resubordonari temporare. V-am mai dat exemple de unitati care fac parte din diverse initiative regionale, sau sunt puse la dispozitia NATO, dar ei tot aici isi desfasoara activitatea, tot aici cara saci de nisip la inundatii, tot aici ies la deszapeziri cind e nevoie. Nu ii cheama germanistanezii sau alte natiuni la ei sa le dea noroiul afara din case, desi s-ar duce si acolo daca ar fi solicitati, pentru ca, nu-i asa, de asta sunt platiti din banii vostri.
       Si terminati dreaq o data cu bocitul la drobul de sare, s-a mai spus asta pe aici de multi altii mai meseriasi decit mine. Anul asta aveti oferite pe tava toate probele si dovezile ca nu e dreaq asa de negru cum viseaza toti strategii de colt de strada de aici, daca ati urmari putin filmul exercitiilor din acest an dar tot nu vreti sa pricepeti. Nu vedeti padurea din cauza copacilor.
       V-am spus de anul trecut, cind au avut loc niste exercitii nebagate in seama ca o sa vedeti urmarea anul acesta, tot nu ati vrut sa ascultati.
       Si mai folositi-va si voi creierul ala, nu-l mai tineti pe post de conserva.
       parerea mea, hic…

       • asa o fi,
        insa pentru mine, faptul ca au renuntat la denumirea de Dacica, inseamna renuntarea la un simbol important (nu ca as fi fan al dacismului, dar totusi?!).

        Sper sa nu urmeze renuntarea la alte simboluri…

        • Nea Mariuse, cind a fost discutia referitoare la acest subiect, a postat cineva ecusonul de identificare al MND-SE. Mai tii minte cum arată?
         Daca nu, iti reamintesc eu, este draconu dacic.
         Deci, despre ce vorbim aici?
         Parerea mea, hic…

         • Erata: draconul dacic.

          • Una peste alta am cam facut dracu(o) ghem nea Sharky si sunt convins ca sti ce inseamna asta in termeni militari…

          • Pe bune, nea George? Ia explicati-mi, ce am pierdut noi din toata mijculatia asta, de plingeti voi asa tare? Eu unul chiar nu va inteleg. Deloc!
           parerea mea, hic…

          • Fizic n-am pierdut nimic, nu s-au desfiintat unitati au fost doar relocate – pe hartie. Pana aici toate bune, dar daca te ridici un pic deasupra hartii si ai o imagine de ansamblu incepi sa-ti pui intrebari;
           -dotare n-avem, dimpotriva capacitatea de lupta scade continuu
           -nu stiu, ca n-am de unde, dar pot presupune ca si in armata, la fel ca in orice institutie de stat, a intrat de mult viermele nepotimului si al incompetentei. Toate institutiile de stat sunt imbacsite de imbecili, de avansari fara noima etc. Ce vad pe la tembelizor nu-mi da motive de optimism nici in MApN. Eu personal numai am incredere in lantul de comanda de ceva timp si sti si tu ca daca vrei sa faci praf un organism militar incepi sa distrugi increderea militarilor in lantul de comanda prin coruptie, incompetenta, nepotism etc…
           -iar de ceva timp suntem loviti si in simbolurile nationale, care simboluri chiar conteaza pt ca pe baza lor iti educi tanara generatie, vorbind strict de Armata, avem dizolvarea DIviziei 1Dacica, avem o campanie destul de agresiva de ‘”poreclire” a unitatiilor noastre cu nume care nu inseamna absolut nimic pt nimeni in defavoarea numelor lor onorifice etc

           Si totul este ori la misto ori facut cu cap pt ca coincidentele rareori sunt coincidente.
           Una peste alta avem a face cu o campanie sistematica de deznationalizare a tot ce inseamna romanesc, un atac la insasi fiinta noastra. Sunt paranoic?! Oi fii nene asa ajungi la un moment dat de vezi numai dusmani peste tot.

           Dacica era prima noastra divizie, numele ei arata clar cine suntem si de unde venim si arata lucrul asta tuturor, insasi numele ei era o declaratie de razboi pt destui, o declaratie ca suntem gata sa murim cu ei de gat.
           Tot pt baza unui astfel de simbolim ziua nationala este 1 decembrie si nu 9 sau 10 mai. asta spune ceva cuiva…
           Iar Armata este o institutie care duce la maximum simbolismul, insasi Armata fiind un simbol prin ea insasi…

           Pana la urma armata fara simboluri nu exista, n-ai drapel de lupta te numesti o satra de tigani nu unitate luptatoare, totul tine asadar de simboluri.

   • Drapel de lupta este o exprimare gresita a prostovanului ala care este comandantul unitatii. De fapt steagurile respective sunt niste fanioane sau un fel de steag heraldic si nu drapelul de lupta sau ma rog, „culorile” unitatii. La US Army si USMC acest fel de fanion se numeste „guidon” si de obicei este folosit pentru identficarea unei companii sau trupe. La US Army astea sunt mai pestrite in anumite cazuri pentru ca evoca o anumita traditie care duce la Razboiul Civil unde voluntarii erau recrutati din municipalitati si comune pe companii inainte ca companiile respective sa fie incorporate intr-un regiment recrutat dintr-un anumit stat, iar in acest fel adoptau un „fanion” si o denumire specifica lor care sa le arate „identitatea.”

    Guidon USMC aici: https://www.popscreen.com/prod/MTgxOTgyNjAz/Customized-US-Marine-Corps-Company-Guidon-Flag-USMC

    Sau aici: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:U.S._Marine_Corps_Capt._Robert_M._Murray_(right),_outgoing_company_commander,_passes_off_the_Company_guidon_to_Capt._Adam_Sankovsky_(left),_incoming_company_commander,_Headquarters_and_Service_Company_(H%26S_131212-M-AX605-018.jpg

    Guidon US Army aici: https://www.army.mil/article/121815/3_2nd_ADA_earns_excellence_in_safety

    Sau aici: https://www.rallypoint.com/answers/why-are-cavalry-guidons-flags-red-and-white

    De ce fac romanii chestia asta? Greu de deslusit, dar probabil ca vor sa adopte sau sa-si insuseasca o traditie care de fapt nu are nimic de a face cu traditiile militare ale Romaniei.

    Chestia cu protectia fortei mi se pare cat de cat logica. Este o denumire pur operationala. Adica baietii aia se duc la Kandahar si se ocupa de protectia aeroportului. Nimic iesit din comun aici. Pe timpul cand faceam „pompe” pe mare batalionul USMC embarcat pe navele alea amphibii devenea „maritime special purpose force.”

 3. Nea Razvane, stai putin sa inteleg. In epoca internetului de mare viteza, cu doua gramezi de tone de informatii doar la un click distanta, dupa cite s-au spus pe aici, mai mult sau mai putin mascat,fiind admin pe un site\blog cu specific militar romanesc, TU pui intrebari de genul…???
  Asta a fost un articol facut la misto, sau cum???
  Alta explicatie nu reusesc sa gasesc…
  parerea mea, hic…

  • Nu e nici o gluma, as fi preferat ca macar in articolul de pe ForTer sa fie dat numarul si numele Batalionului 280 Infanterie Mecanizata ”Capitan Valter Maracineanu”.

   De asta am pus si intrebarea: ”Protectia Fortei” este folosita in caz de?..

   • Au inceput sa foloseasca asta cu protectia fortei dor pt teatrele de opertiuni.la inceputul misiunilor in to erau batalioane de manevra apoi au schimbato in protectia fortei.probabil ca au inceput sa sa uite care le e misiunea in tara si care e misiunea in to si isi pastreaza denumirea de protectia fortei.

   • „Protectia fortei” este denumirea tactica a misiunii pe care Batalionul 280 Infanterie Mecanizata ”Capitan Valter Maracineanu” o executa in Afganistan si nu are a face cu denumirea batalionului.
    In Armata Romana 280 este infanterie mecanizata nu protectia fortei, la fel cum Palladinul nu-i mortier si nici aruncatorul de 82 nu-i obuzier…

 4. Sa pui nume englezești este egal cu: prostie, frustrare și o supraevaluate a englezei al cărui merit pentru idioții care își închipuie ca e vreo limba din viitor, e acela ca e o limba extrem de simpla, foarte ușor de utilizat în relațiile comerciale din ultimele veacuri.

  • Te privește.

   Problema mea cu englezismele porneste de la articolul ForTer in sine, in care titlul este: Festivitate de înmânare a drapelelor de luptă la Batalionul de Infanterie Protecția Forței ”Brave Hearts”.

   M-a băgat inițial în ceață, l-am văzut doar cu coada ochiului – ținând cont de celelalte Batalioane cu această titulatură de până acum: ”e ceva nou?”; doar după ce am intrat în articol am văzut ”Focșani” – mi s-a aprins repede beculețul că nu poate fi vorba decât de 280. Totuși, de când acest batalion de Infanterie Mecanizată poartă această denumire ”Protecția Forței” și de când ei înșiși își spun ”Brave Hearts”?

   • Englezismele si poreclele auto-alese m-au deranjat inca de cand au aparut si mi se pare o imbecilitate si lipsa de respect atat fata de traditiile noastre miliare cat si fata de numele pe care respecivele unitati le au inscrise pe drapelele de lupta…
    Ce mama naiba inseamna rechinii albii sau lupii negrii pt Armata Romana?
    Un fel de ”furculision”, doar ca aici ne pierdem traditiile si radaciniile…
    „Rovine”, „Calugareni” etc sunt nume mandre, nume care reprezinta adevarate pietre de hotar in istoria noastra, „Scorpionii Rosii” etc sunt doar mascareli.

    Eu as interzice astfel de prostii…

    • Aprob, Sunt de acord! Dar am si eu o intrebare : decat 5 batalioane de tancuri sunt de ajjns Armatei romane, nu sunt cam putine? Nici un batalion de tancuri in Banat, la fel si in Oltenia. nici unul in Crisana, nici in Maramures, decat unul in Transilvania, si la fel in Muntenia, tot fara batalion de tancuri este Bucovina-nordul Moldovei. Situatia personal mi se pare cam f bizara!?!?!? Merci anticipat de raspuns!!!
     Plus ca pt FARo ar trebui reinfintate si dotate cu avlspsmr (avioane de lupta supersonice multi rol),escadrilele de aviatie + aduse in serviciul activ bazele aeriene de la Giarmata, Craiova, Alexeni, Ianca, Mihail Kogalniceanu si dc nu infiintate escadrile noi de avlspsmr, si baze aeriene noi ale FARo la Baia Mare, Suceava, iar pe Silistea-Gumesti, Caransebes, Sibiu, Oradea, Boboc, Iasi, Arad, Satu-Mare, si sa speram pe viitoarele aeroporturi Brasov si Braila-Galati, sa se infiinteze escadrile de avsbslt (avioane subsonice de lupta si antrenament) si baze aeriene ale FARo, iar pe toate bazele FARo sa fie escadrile de elicoptere de lupta si/sau transport, aviatie de transport si cercetare. Pt.ca bani sunt fff. multi in Romania dar din pacate nu in posesia statului roman si pt necesitatile acestuia. Pe aeroportul Tg.Mures am auzit ca s-ar infinta o baza a US Armed Forces. Este decat o simpla parere personala, sper sa nu ma injurati cei care nu-mi impartasiti parerea dar astept daca se poate opinii civilizate pro si contra a cea ce am scris. Multumesc anticipat!!!

     • o mica completare….daca pe aeroportul Mihail Kogalniceanu nu se va putea pune o escadrila a FARo, aceasta ar putea fi stationata pe aeroportul Tulcea si elicopterele pe Tuzla CT. Sau este dedorit sa fie baze si escadrile ale FARo pe ambele aeropoarte dobrogene!

    • Ca sa fim corecți pana la capăt și americanii folosesc limba noastră. Dar îmi mențin parerea ca iei sintagme de la unii mai puternici pentru alți da mai multa încredere în tine

    • Intrebare de unde si a luat denumirea de Dragonii Transilvaniei batalionul 811 Dej?

 5. Nu mă privește câtuși de puțin. Dovedește lipsa de încredere în sine. Îi privește pe ei. E ca și cum ti-ar fi rușine ca ești țăran, tu cultivând grâu și Îți spui fermier. Dacă îți e rușine, schimbă meseria sau în cazul de față cel cu ideea angajează-te tata în legiunea străină sau in US Army, nu în armata română. Țara asta are nevoie in armata română de oameni mândri de limba romana și de faptul sa sunt soldați romani.

 6. Romgleza asta folosita in afara ma cam deranjeaza si pe mine . Fara sa aiba in fata numele romanesc al unitatii e destul de varza fara nici o incarcatura simbolica care sa iti dea senzatia ca ar fi trupe romanesti ci mai degraba un soi de paintballeri care-si fac o echipa adhoc pt. a juca pac-pac printre containere .

 7. Ca idee, „Force Protection” se traduce Forta de Protectie, nu Protectia Fortei.

  • ”Forța de protecție” sună foarte bine ! ”Protecția forței” sună ca dracu, adică forța are nevoie de protecție? Ce încredere mai am eu în forța armatei dacă ea are nevoie de protecție?

  • Nope.
   Force Protection = Protectia Fortei
   Protection Force = Forta de Protectie

   • Protectia Fortei nu are nici un sens. Ar insemna ca cineva/ceva protejeaza forta. E invers: forta protejeaza ceva/pe cineva.
    Force Protection ar mai putea fi tradus ca „protectie in forta”, „protectie (bazata pe) forta”. Semantic asta e traducerea cea mai apropiata de sensul in limba engleza, insa pentru usurinta limbajului „Forta de Protectie” e o traducere suficient de aproape de sensul originar si suficient de usor de folosit.
    Structura lexicala a celor doua limbi este destul de diferita asa incat traduceri „ad literam” sunt deseori imposibile, trebuie gasit corespondentul cel mai apropiat (cel mai apropiat semantic, bineinteles).

   • Semantic este corect. Am explicat mai sus.

     • Presupun ca esti si lingvist? Sau doar priceput la toate? 😀

      • Coz if the course of study at USNA would have lasted five years instead of four, I was just nine credits (three courses) shy of getting a major in English literature to go along with my BS in Systems Engineering and my BS in History. What do you think? Force protection- protectia fortei este traducerea corecta, iar comentariul Heroului este corect. Let’s hit the books again; iti recomand The Random House Handbook.

       • Asta nu te face traducator (ma indoiesc ca la cursurile din SUA te invatau care este corespondentul in limba romana). Iar Systems Engineering si History nu au nici o legatura cu problema.
        Ca s-o lamurim: eu chiar SUNT traducator de engleza-romana si, oricum, o logica elementara impune ca traducerea unei expresii sa nu rezulte intr-o expresie fara nici o logica semnatica (adica fara sens) in limba in care este facuta traducerea.
        Iar protectia fortei, in limba romana, inseamna ca cineva/ceva protejeaza forta. Asta inseamna expresia si in limba engleza? Daca nu, atunci traducerea este gresita.
        Scopul traducerii este sa redea SENSUL, si nu corespondentul literal al cuvintelor. Fiindca atunci ai ajunge sa traduci expresii de genul „break a leg” cu „rupe-ti un picior”. :-)))

        • No shit. Protejezi forta care este „in situ” si care nu toata are posibilitatea de a se proteja. Asta este si idea. Exemplu cu „break a leg” este neinspirat si nu are o corelatie directa la expresia de aici, pentru faptul ca nu exista o traducere directa a aceste expresii, pe cand „force protection” beneficiaza de asa ceva, deci exista cat de cat o tranliteratie care reda sensul expresiei din limba engleza. Daca vrei semantica am inteles ca la Universitatea din Bologna au un program foarte bun. If you’re indeed a translator, I would think of a new carreer.

         • Subscriu la ce spune Alex! Am vazut destule regulamente preluate de la americani si traduse de „traducatori” de gen care nu aveau nici o legatura cu termenii militari. Cind incercai sa le citesti dupa 2 pagini te lua durerea de cap si nu stiai ce sa faci mai intai, sa plangi, sau sa razi
          Pina la urma o lasai dreaq de traducere si cautai originalul. Intelegeai mai bine asa.
          Parerea mea, hic…

          • @Sharky
           Fie cum vreti.
           Doar amintiti-va cand veti critica deciziile politice asupra armatei ca militarii se pricep la traduceri mai bine decat filologii, atunci si unii fara legatura cu domeniul militar pot decide ce e mai bine pentru armata. E o varianta. Alta ar fi ca fiecare sa se ocupe de treaba la care se pricepe si sa accepte ca nu e nimic rusinos sa nu le stii pe toate.
           In ceea ce ma priveste, merg pe a doua varianta; de asta nici nu am comentat nimic pana acum (si putin probabil sa o mai fac) desi urmaresc forumul acesta de ani buni: nu ma pricep prea bine la domeniul militar si citesc postarile in ideea de a mai invata si eu cate ceva.
           In rest, numai de bine!

         • Vezi ca te incurci in logica. Asa cum explici tu protectia fortei ar insemna o operatiune de protejare a unor trupe aflate undeva. Ori in articol era vorba de o unitate militara, nu de o operatiune.
          In logica asta, traducerea ar trebui sa fie „forta de protectie a fortei”. 🙂
          Dar, in fine, nu are rost sa mai continui dialogul, crezi ce vrei.

          • „protectia fortei” este si traducerea mea. Am fost în SUA în stagiu de câteva luni, am lucrat în firme cu limba de lucru engleza. Departe de mine de a pretinde cà stàpânesc subtilitàtile englezei. Dar dau dreptate lui Alex, am mai multà încredere în traducerea unui ofiter american de limbà maternà românà decât în papa trducàturilor în contextul acesta.

         • @Alex
          Presupun ca te referi la Sistemul Bologna, nu la Universitatea Bologna. 🙂 Putin probabil ca universitatea din Italia sa ofere cursuri de traducatori din romana in engleza.

          • La Bologna te duci sa inveti si sa studiezi semantica, nu sa devii traducator. Sa fii un traducator bun nu este o chestie de cursuri ci in mare parte tine de cat de autodidact esti si cat de bine stii limba si literatura. Asa traducatori cu diploma de la Ministerul Edumacatiei care fac traduceri de acest gen gasesc pe toate drumurile: http://ceccar.org/en/. The Body of Expert and Licensed Accountants? Pe bune?

 8. Sincer eu as pune in cutia postala articolul asta la toti burtosii aia de sus…..trecind peste treaba cu denumirile in engleza , felul in care sunt acum pozitionate marile unitati nu este prea stralucit.

 9. Inca una inainte de culcare: dand click pe autorul articolului, am observat ca aceeasi denumire ”Batalionul de Infanterie Protectia Fortei” este folosita intr-un articol din 25 mai 2017: http://rft.forter.ro/actualitate/18813/instruc%C5%A3ia-acest-perpetuum-mobile-al-profesionalismului

  Si aici la fel, nici un numar, nici un nume al batalionului respectiv.

  Insa cu 2 zile inainte, pe 23 Mai 2017, acelasi autor publicase un articol despre..”Batalionul 280 Infanterie Mecanizata Capitan Valter Maracineanu”. http://rft.forter.ro/oameni-sub-arme/18679/%E2%80%9Esubofi%C5%A3erulsoldatul-anului%E2%80%9D-la-batalionul-280-infanterie-mecanizat%C4%83-%E2%80%9Ec%C4%83pitan

  Explicatia…s-o dati care puteti, ceva de genul, „cand sunt in Kandahar nu se mai numesc Infanterie Mecanizata ci Protectia Fortei” 🙂 In fond vrancea24.ro vad ca preia aceste articole de pe ForTer, fiind unele din 6 si 12 mai 2017 in care se foloseste din nou „Protectia Fortei”. O sa visez numai asa ceva.

  Post Scriptum si Noapte Buna: amintiti-va din nou povestea Cap. Valter Maracineanu si „icoana” sa in Istoria Romaniei, veti intelege ironia situatiei.

  E ca si cum as intreba un american de rand daca-si aminteste ceva de batalia de la Iwo Jima. Raspuns simplu: inaltarea/implantarea steagului.

  • autorul articolului dovedeste necunoastere a NATO
   limba prima e engleza la NATO si a 2-a franceza.
   orice trebuie traduc in engleza.
   sunt mari probleme sa pronunte aliatii Mihail Kogalniceanu, Valter Maracineanu e la fel de dificil. ca sa inlesneasca citirea numelor de catre aliati se apeleaza la nicknames engleze.
   asta e in misiuni NATO trebuie sa le pui nume engleze in RO le pui ce vrei.

   • Total gresit, atunci cand o unitate romaneasca se identifica in fata aliatilor o face cu numarul de identificare al unitatii (ex. batalionul 145 infanterie) nu cu porecla din TO sau numele oficial onorific purtat.

    • pai eu am lucrat ptr NATO din partea americana si stiu cum pronunta aliatii de ex kogalniceanu.

     pentru interoperabilitate in teatrul de operatii e vital sa si aleaga nume ce pot fi pronuntate intelese usor de aliati.
     de aia aleg nume nickname engleze dragon wolves, vipers etc.
     numele unitatii ramane 145rd ori whatever.

     nu stresezi soldatii in teatrul de operatii cand sunt atacati cu nume imposibil de pronuntat in limba romana.

     • am vrut sa zic nume romanesti imposibil de pronuntat pentr aliati…

     • Mai nea hai sa fim seriosi, ai vazut tu ca americanii identifica unitatiile romanesti dupa porecle?1 Nu exista asa ceva, n-ai sa vezi nici un ordin pe numele Lupiilor …verzi pt ca denumirea asta nu exista, ordinul se da pe numarul unitaii, ex, batalionul 456 etc. Cand un militar american discuta cu un militar roman o face in mod oficial nu colocvial.

      Kogalniceanu este o baza aeriana cum dracu sa-i spuna altfel, cuibul luplor portocalii?!

      Inca o data: numele onorifice nu se folosesc in TO, habarnau americanii de numele unui batalion romanesc.

      • In mesaje oficiale in sisteme precum Combined Enterprise Regional Information Exchange System (CENTRIXS) mesajul catre partea romana este adresat cam in felul urmator: Commanding Officer (CO) 280th Infantry Battalion. Despre Kogalniceanu pot sa spun ca in mesajele pe care le mai vad se refera la aceasta baza ca Mihail Kogalniceanu Air Base, dar pe parcursul mesajului unii autori folosesc cateodata acronimul MK.

      • treaba-i f simpla.
       fiecare unitate are un nickname ca de asta va legati nu de un numar care e cel oficial.

       de ex tie cum ti-ar suna sa auzi ca unii se cherama”xsaerchrwz”? de aia le pun nickname in engleza romanii cand merg in teatrul de operatii sa ii intelega si aliatii ce vor sa spuna ca reprezinta. e simplu.
       fiecare unitate americana ar eun nickname si asa si romanii au vrut sa isi atribuie unul

       acasa in RO ca sa se umfle taratza patriotica in romani pot spune gen walther maracineanu

       si da americanii numesc baza de la kogalniceanu simplu MK pentru ca nu pot pronunta numele.

       • Bre…. IN TO, e denumita dupa numar. Poreclele sunt pentru consum intern. Ei cand pun un nume englezesc…..SE ADRESEAZA NOUA. Nu NATO.

        • Este mai usor de retinut pentru minte o porecla, cu un apelativ usor peiorativ, decat o denumire oficiala, pompoasa, sau un numar, un indicativ. Se foloseste oriunde, cu oricine, si orice. Pur si simplu e mai usor, este mai digerabil pentru minte, ii confera persoanei sau obiectului o dimensiune mai redusa, tot asa cum de pilda sunt diminutivele. Seamana cu un nume de cod, dar e mai in gluma.

         • Rovine, Calugareni, Podu Inalt etc ti se pare pompoase? Pe de alta parte si poreclele alea se castiga tot prin lupta – ‘Sobolanii Desertului’ – nu ti-o dai tu singur ca in curtea scolii, unu-i leul, altu-i ursu etc…
          Ii copiem pe americani si ii copiem prost, la fel cum am vazut de curand la ProPatria „Ranger de Romania”, cu un juramant jalnic, cu un biet copacel pe post de bustean, cu gagici cu parul lung, cu stropit cu apa etc. Bineinteles la noi explica unu mai scolit ca clopotul care anunta ca cineva renunta la curs este „clopotul rusinii”, ceea ce este o prostie. In US sunt militari care incearca de 2-3 ori pana reusesc sa absolve cursul, nu-i rusine sa te opresti, rusine ar fi sa ajungi pe front si sa nu-ti poti face datoria fata de camarazii tai.
          De ce ranger si nu FOS, greu de explicat…

          • am vazut si ei emisiunea si mi-a lasat un gust prost hollywoodian reportajul cu rangerii.pe langa speciali,parasutisti si vanatori de munte se mai compune inca o entitate specializata sau curasantii doar absolva teste si probe dificile care le aduc si titulatura de ranger?
           poare nu ar strica ca armata romana sa se hotarasca odata ce si cum cu fortele astea speciale ca deja le complica inutil.maine poimaine apar si seals de constanta.

  • Unitatea ramane de infanterie mecanizata, ‘protectia fortei’ este doar misiunea pe care o executa.

 10. Nationalism prost inteles.

  • Daca tu nu iti stabilesti doctrina (si traditiile) militare, altii o vor face pentru tine.
   Nu suntem decat o tara din „Intermarium”, nicidecum din…Interoceanum. Statele vestului oceanelor de apa si estul oceanului de stepa intotdeauna ne vor modela in functie de intereselor lor. Noi scoatem capul doar cand una sau cealata parte este slabita.

 11. Eu inclin sa cred ca sintagma Armata Nationala dispare fiind inlocuit de sintagma Armata NATO,asta-i trendul. Uitati-va la TV,in presa,oriunde,nicaieri nu mai vedeti denumirea de Armata Nationala ci doar pe cea de Armata NATO,ocazional si Armata Romana. Eu cred ca asta nu-i o intamplare,e posibil ca aceste supranume, fiindca pentru asta sunt,sa faca mai usoara recunoasterea unitatilor romanesti in cadrul NATO/SUA,usurand coordonarea in cadrul misiunilor comune. Nu-mi place ideea,dar limba romana a devenit optionala pentru multi,basca denumirile istorice consacrate.

  • @WW. Ce armata NATO frate ai vazut tu in armata franceza, germana, poloneza porecle dastea idioate cu lupi, scorpioni, vulturi si mai stiu eu ce?! Si mai ales in engleza? Nu exista asa ceva decat la noi…

   • George vezi ca la americani se poarta. Cred ca de aici au avut proasta inspiratie.

    2nd Cavalry Regiment:

    Regimental Headquarters and Headquarters Troop „Vipers” (Stryker headquarters troop)
    1st Squadron „War Eagles” – (Stryker squadron)
    Headquarters Troop „Mustangs” – (Stryker headquarters troop)
    Apache Troop – (Stryker infantry troop)
    Bull Troop – (Stryker infantry troop)
    Comanche Troop – (Stryker infantry troop)
    Dakota Troop – (Forward Support Troop)
    2nd Squadron „Cougars” – (Stryker squadron)
    Headquarters Troop „Headhunters” – (Stryker headquarters troop)
    Eagle Troop – (Stryker infantry troop)
    Fox Troop – (Stryker infantry troop)
    Ghost Troop – (Stryker infantry troop)
    Havoc Troop – (Forward Support Troop)
    3rd Squadron „Wolfpack” – (Stryker squadron)
    Headquarters Troop „Hammer” – (Stryker headquarters troop)
    Iron Troop – (Stryker infantry troop)
    Kronos Troop – (Stryker infantry troop)
    Lightning Troop – (Stryker infantry troop)
    Fury Troop – (Forward Support Troop)
    4th Squadron „Saber” (reconnaissance, surveillance, and target acquisition squadron)
    Headquarters Troop „Warhorse” – (Stryker headquarters troop)
    Nemesis Troop – (Stryker cavalry scout troop)
    Outlaw Troop – (Stryker cavalry scout troop)
    Palehorse Troop – (Stryker cavalry scout troop)
    Quickstrike Troop – (anti-armor troop – 9 TOW-equipped Stryker vehicles and Stryker MGS vehicles)
    War Wagon Troop – (Forward Support Troop)
    Regimental Engineer Squadron „Pioneers” (engineer squadron)
    Headquarters Troop „Lakota” – (headquarters troop)
    Argonaut Troop – (engineer troop)
    Beast Troop – (engineer troop)
    Calusa Troop – (Stryker signal troop)
    Maverick (Delta) Troop – (military intelligence troop)
    Elite Troop – (Forward Support Troop)
    Field Artillery Squadron „Artillery Hell” (field artillery squadron)
    Headquarters Battery – „Hellraisers”
    Archer Battery (6-gun 155mm howitzer battery)
    Bulldog Battery (6-gun 155mm howitzer battery)
    Cobra Battery (6-gun 155mm howitzer battery)
    FST Troop – (Forward Support Troop)
    Regimental Support Squadron „Muleskinners”
    Headquarters Troop „Hellraisers”
    Supply and Transportation Troop „Pack Horse”
    Maintenance Troop „Blacksmiths”
    Medical Troop „Scalpel Medics”

 12. rechini,scorpioni,caini si lupi toate in engleza pentru a usura integrarea,comunicarea si inteoperabilitatea cu aliatii…ce imba de lemn pot sa am?
  mie nu-mi plac numele de jivine pentru unitatile militare.as fi mers pe razesi,dorobanti,haiduci,daci,traci,laci,etc.
  numai suntm romani ci europeni,numai avem armata nationala ci armata ue…o frectie de ideologie care trebuie combatuta nu imbratisata asa cum se face acum la varful tarii.

 13. Nume de batalii celebre, eroi, nume legate de istoria Romaniei. Asta este normal sa ne reprezinte… Rahaturile alea de nume englezesti ma dezgusta…
  Posada, Rovine, Getica, Dacica, Calugareni, Mihai Viteazul, Vlad Tepes, Burebista, Decebal, Mircea cel Batran, Gelu, Valter Maracineanu, Penes Curcanul, Oituz, Marasesti, Kogalniceanu si cate si ma cate nu avem…
  As interzice numele englezesti… cum spunea cineva mai sus aliatii sa foloseasca numerele de identificare sau sa invete sa pronunte un nume romanesc…

 14. In primul rand ele au nume romanesti ,altii le spun in engleza probabil in teatre nu va spune polonezul care nu vb nici o limba decat poloneza numele batalionului in romaneste .Cum ar pronunta un strain pe romaneste ,exista o limba de circulatie .

  • Problema este mai complexa.
   In militaria aia clasica de-o stiu eu – putin adevarat – unitatile care pe langa numar au si nume sunt unitati deosebite care candva s-au remarcat in lupte dure si aunci au primit dreptul si onoarea de a avea un nume.
   In armata rusa unitatiile primesc un nume numai daca se evidentiaza in lupte, nu asa hodoronc-tronc i se nazare unuia sa-i ‘toponimeze”, pt ca in paranteza fie spus numele sunt in general toponime si au legatura cu locatia unde unitatea respectiva a dus lupte grele si s-a evidentiat.

   La noi unitatiile poarta numele unor batalii celebre, tot toponime, in general
   si mai rar nume de personalitati.
   Cand ai a face cu alti membrii ai Aliantei se foloseste intotdeauna numarul oficial al unitatii. Voi credeti ca in A-stan americanii ii striga pe ai nostrii red wolf?
   mottoul unei unitati este intotdeauna in limba latina sau in romana.

   Una peste alta, din umilul meu punct de vedere, poreclele asta – auto-puse – sunt inca o dovada a disolutiei sistemului nostru militar, o bataie de joc la adresa istoriei si traditiilor noastre militare.

   Ce mama dracului onoare poate fi pt o unitate sa se auto-intituleze scorpionii nus -ce-culoare, cand numele ei oficial este mandru, spune ceva si trimite undeva in istorie.

   Tot asa cum este si defilarea pe sub Arcul de Triumf pe 1 decembrie, tot asa cum li se permite la toti aia sa defileze pe sub Arc, incepand cu politia, si terminand cu politia comunitara si baietii aia de umbla in uniforme vechi ale armatei fara sa fie militari. O bataie de joc de sus si pana jos sub masca modernitatii si chiar a …traditiei.

 15. George are perfecta dreptate, in NATO iti identifici unitatile proprii prin numele propriu, steagul propriu, dar in limba oficial a statului si cu istoria din spatele acelei unitati, nick-name-ul si / sau poreclele nu se amesteca, le prezintei separat, niciodata la depunerea unui juramant.
  Poate sa se foloseasca un motto in engleza dar de preferinta ar fi inatai in romana, asa arati prestanta unei armate, altfel suna cu un nume de unitate de mercenari creat pe genunghi intr-o faza din aia cand mergeau la oficiu sa inregistreze copyright-ul.

  Situatie bizara / idem si cu societatile comerciale au nume de te doare capul, mai tineti minte EXIM-urile, PROD-IMPEX-urile, acum mai nou sunt ECO…ROM sau tot ce contine ECO si vand ciorapi in bazar.
  Asta nu arata decat ca nu avem nimic in spate, nu prezinta sau nu reprezinta / nu spune nimic cand ”nasti” tot felul de ”identitati” asta in rom-glish

 16. Bun, le este greu amerlosilor sau polacilor sa pronunte Calugareni sau Kogalniceanu, dar :
  – nu cred ca numai noi avem scorpioni, lupi, rechini ca porecle la unitati
  – staff-ul din NATO, cum scrie pe hartile lor unde este pozitionata o unitate , „Red Jivina” sau „128 Inf.Br. Ro Army?
  – in cautare de senzational, presa a popularizat aceste denumiri.

  • Pe harta tactica va scrie un indicativ de tip callsign care poate fi si scorpion 1,2, 7 etc. . Pe cea strategica unitatea cu numar, arma etc

 17. Adaptare,Interoperabilitate,Curtoazie,Bun simt, etc cateva motive.Cam asa sta treaba cand aliatii vb 90% engleza. Nu vad rostul acestui articol .Si reversul ?Cum ar fi sa incerc cateva cuvinte in estoniana sau ceha si asta la cald ? Ma doare fix la bascheti ca sant Brave Hearts, Posada sau Pjamaua peticita,sant tare mandru de ei.Bafta baieti.

 18. Ghita Bizonu'

  Ei si ?
  Desi ma rog …

  Insa scuze draCilor ce este aia „brigada” ?
  Op stoi ca ma facut armata intr-un regiment de 3 btl pifa, totl 9 copmpanii, 1 btl tancuri (patca 27) , un plut indepdnendt aitotunuri plus nu am faklat cata artilerie .
  Ca in Divuzue erau 3 btl plus late unitati .

  Deci e a dnei ma-si @@@@a e aia o brigada? 2 regimete? Sau ce ? Ma prg cica tancurile e amu 54 la btl .

  Nu de alta dar ma rog cica sistemu nostr era cica „sovietic”. Dar de fapta era „noul” sistem german TRINAR care a permis Germnaiei sa faca fata in 1918 si sa faca ce facu in WW2. Acu ca Nemzzika o lua in bot rau de tot e una … alta este insa efortul neceaar ptr a-i da in bot (cu tunul, pumnul, bocancu) .Efroptu a fots f mare… deci sitemul trinar e excelent.

  Deci noi amu cu brigazile astea ce suntem in stare?

  • Brigada e echivalentul occidental a regimentului intarit din vremea RSR.
   Compus ( regiment mecanizat) din 3 batalioane infanterie mecanizata , 1 batalion tancuri , 1 divizion artilerie , 1 companie transmisiuni + una cercetare + una transport.
   Brigazile moderne au compozitie variabila in functie de cerinte , teatru de lupta.
   Elementul de baza , batalionul.
   Dupa modelul puscasilor marini USA . Unde batalionul e piesa de baza. Dupa necesitatile frontului , e intarit cu alte companii si/sau din alte categorii de arme ( in Vietnam , Irak) sau „usor” fara partea de blindate grele (Afganistan).

   • Cite Companii erau intr-un battalion?..compania avea 3 plutoane de infanterie mecanizata. Multumesc ptru raspuns anticipat.

 19. Si câți oameni are o brigada?

 20. Nu ati inteles nimic, dar o sa va explic :))

  Premize:
  1. Romania ii da tare cu „Force Protection”.
  2. Romania nu mai face inzestrare cu transportoare, corvete, Patriot … cu nimic din tehnologiile cunoscute.
  ——-
  Concluzie:
  Romania o sa treaca peste tehnologiile din generatia V, VI si alte prostii si o sa sara direct la Star Wars si brigazi de cavaleri Jedi.

  May the Force be with you.

 21. Bre, recunosc, eu nu am lucrat pt CIA si nici pentru NSA, doar am privit niste episoade din NCIS. Ma simt al nimanui si promit sa nu mai vorbesc neaintrebat, vad ca aici sunt numai absolventi de USNA, oameni din cadrul NATO USA, si restul, probabil, fosti si actuali savanti ai NASA si ai CERN.
  Superman e aici?

 22. Poreclele astea (lupi, scorpioni, vipere, balauri, rechini etc) nu sunt o noutate ca si traditie, s-au folosit si in primul razboi mondial la unele unitati (leii, zmeii, etc) si isi au originea in antichitate, la legiunile romane.

  La aia aveai odata denumirea oficiala, legiunea X Macedonica, Legiunea V Galica etc etc, si in plus aveau niste porecle, la unii le ziceau „ciocarliile” pentru ca aveau niste panase mai deosebite la coifuri, la altii le ziceau „elefantii” pentru ca aveau fiecare cate un elefant pictat pe scuturi, si tot asa.

  E cumva o fortare sa promoveze mai mult numele in engleza, nu doar in romana, cu asta sunt si eu de acord, probabil s-au gandit ca la o chestie de PR pentru aliatii din NATO dar sper sa nu exagereze si sa alunece un pic spre ridicol cu asta.

 23. Seara buna.
  Macaronarii au ceva trupe si tehnica. Dar nici una cu nume ,porecle englezesti.
  O fi ca nu e nevoie , se inteleg oricum cu americanos ? 🙂
  Acum in cazul specific romanesc, eu ma intreb la ce e necesara mascarada asta de denumiri.
  Poate inventam si batalionul ” de ruptura ninja”. 🙂
  Banuiesc ca cineva ia o solda cu „munca” asta ( sectia doctrina urmasa fostei sectii politice ).
  Pe campul de lupta nu conteaza numele unitatii ci dotarea si antrenamentul . Ideologia nu poate nicaeri sa ascunda gravele carente si nici sa reduca pierderile umane.

  • Si tot o intrebare de baraj. 🙂
   Tinind cont ca cel mai mare partid romanesc e condus de un condamnat definitiv care concomitent e si seful camerei deputatilor , de ce un ipotetic rezervist voluntar trebuie sa prezinte copie dupa cazierul judiciar ?
   E normal sa vezi un condamnat care voteaza legi dar sa mori pentru patrie e obligatoriu sa fi curat juritic ?
   Tara asta nu mai are principii , morala sau e tot o comedie de care evident rid strainii ?

 24. Poate brigada trei pe pusca sau brigada păstravul nimicitor

 25. Alecu Machedon

  Cineva scrie mai sus despre ceva numit FARo. Ce-o fi asta? Eu am vazut pe toate avioanele militare române scris mare „RoAF”, adicatelea Romanian Air Force. Asta cand ar fi fost un motiv de mandrie identitara, perfect inteligibil in toateimbile NATO, sa se numeasca Fortele Aeriene Române, ‘acronimizat’ FAR (plus ca facea si o trimitere subliminala la prestigioasa RAF).

  • Numele tarii urmat de „AF” este deja o chestie oficiala, la fel ca si „Navy”. Astea nu-s porecle ci acronime oficiale.

   • Alecu Machedon

    Oficiale ala MApN, adica?

    • Adica RoNavy, RoMilitary sau RoAF sunt abrevieri recunoscute international ca reprezentand Romania, tot asa cum aeronavele civile folosesc abrevierea YR.
     Si celelalte tari folosesc exace aceleasi acronime – Royal Australian Air Force (RAAF), de exemplu.

 26. Voi va bateti joc, nu?

  De la autor si pana la comentatori (cu vreo 3-4 exceptii, care stiu ce si cum).

   • Pun eu intrebarea, deoarece sunt responsabil pentru tambalau.
    Iulian, in ce sens ti se pare – sa zicem – insultator?

    Amatorism, cumva?

    Poate momentul e prost ales, dar ia sa vedem la anul, tot cam in perioada asta: „7 ani de acasa” de blog si mai ales 100 de ani de la Marea Unire.
    Tragem o linie:
    Cum ne prezentam ca Armata in relatia cu noi insine, cu NATO, posibila armata UE si cu Republica Moldova?
    Care este doctrina Armatei?..
    Care este identitatea Armatei?..
    Care este structura Armatei?..
    Care este minimul necesar de unitati terestre ale Armatei pentru apararea teritoriului si sub ce comanda?..
    Care este dotarea Armatei?
    Care este in fond misiunea principala a Armatei?..

    …in acest moment.

    Am spus ca n-am nimic impotriva NATO, sunt suporter al acestei aliante.
    Problema insa e la noi, cat „lasam”. E o relatie de cat dam si cat primim.
    Pentru mine -subiectiv- momentul semnalului de larma a fost desfiintarea Diviziei 1 Dacica si imprastierea unitatilor sale.
    Vreau un raspuns concret – sharky din pacate e multumit cu logica MND-SE-ului, eu nu.
    Si in nici un caz articolul nu este din categoria nationalism prost inteles – cum spune cineva mai sus.

    • PE BUNE???????
     Hai, mai oameni buni, voi aveti chef de mistouri.
     Daca n-aveti chef de mistouri, inseamna ca traba e mai grava decit credeam, si incep sa ii inteleg pe gsg, flogger, mihais, vlad, nevers&Co. care incet-incet, au stopat commentariile si\sau vizitele pe site.
     Mai nea Razvane, raspunsurile la intrebarile tale se gasesc dar la un click distanta, trebuie doar sa VREI sa le gasesti. Mai deunazi Karadeniz v-a dat pe aici o lista de un metru cu institutii ale statului abilitate sa faca lumina. Intrati pe site-urile or, sunt informatii cu caracter public in 99,99% din cazuri.
     Ce o fi asa greu, chiar nu reusesc sa inteleg.
     Cit despre multumirea lui Sharky referitor la MND-ul ala, nu e treaba lui sa fie multumit, sau nu.treaba lui e sa se duca sa lupte si sa moara pentru ca voi sa puteti sa va plingeti pe aici.
     Au hotarit niste capete luminate la niste summit-uri ca asemenea comandamente sa se infiinteze in Romania, Bulgaria, Polonia, etc., asta e, s-au pus in practica acele hotarari.Repet, iar din nou si inca o data, ca noi nu am pierdut practic NIMIC(se aude acolo in fund la domnul Mihneanu?), ci practic am castigat. Ca nu vedeti voi acum, aia e alta treaba, desi ar fi trebuit sa va dati seama, din ce s-a intimplat prin zona, de atunci incoace. 😉
     Ca niste creiere sunt tinute pe rafturi in loc sa fie folosite, aia nu mai e problema mea.
     Si,surprinzator( Mare surpriza, mare), mai sunt si alti oameni care cunosc, cit de cit, organizarea, dotarea si incadrarea unitatilor din vecini, nu e numai grija lui razvan de pe RoMil.
     Apoi, marea doctrina Q a lui razvan, frumos, nimic de spus. Pina la punerea ei in practica, explica-mi si mie, te rog, de unde bani, tehnica si oameni pentru toate unitatile alea pe care le-ai insirat tu acolo, in conditiile in care se fac eforturi supraomenesti pentru mentinerea in stare de functionare a pieselor de muzeu cu care se iese la aplicatii. Ajung la vorba lui Hagi, ar trebui sa le ridicati statuie oamenilor alora care se chinuie sa le mentina pe linia de plutire si isi risca viata iesind cu ele la aplicatii. Si ei nu se mai pling atita. Aia e treaba lor, aia fac, nu vine nimeni altcineva sa o faca in locul lor. Doar vin o gramada de cerinte. Si asta in conditiile in care multi, foarte multi duc cite 2-3-4 functii prin cumul.
     Si daca rezultatele nu se vad imediat, asta nu inseamna ca nu se face nimic.
     Asta e mentalitate de patron de club de fotbal romanesc, care baga 100K de euroi in 2 jucatori de liga secunda din Nigeria si vrea , instant, sa castige toate meciurile si sa faca profit de 2 000 000 de euroi intr-un an.
     Mai uitati-va si la padure, nu numai la copaci, v-am mai spus.
     Si gata, am terminat!
     parerea mea, hic…

     • Banii sunt, insa nu se vor cheltuiti de politic, s-a dovedid cu varf si indesat pentru a cata oara…
      Brigazile de infanterie sunt deja de mult timp…”regionale”, doar ca in numar mai mic datorita gandirii concentrarii pe est si lasarea vestului de izbeliste.
      Numarul minim propus de mine pentru 11 divizii de infanterie mecanizata (dar si cele 4 VM) prezinta avantajul previzibil de a avea echipamente militare ce pot fi fabricate si intretinute de industria si armata noastra, fara a mai exista pericolul unor afaceri oneroase pentru un numar scazut de import la cheie.

      „Mintile luminate” de care vorbesti sunt „krasnaya bata”. Cine e „geniul” care isi desfiinteaza diviza de baza, tocmai din capitala tarii, aducand in schimb NATO si facand Brigada Argedava o umbra a ceea ce trebuie sa fie?
      Nu sunteti normali?
      Voi nu vedeti ca asa-zisa „doctrina de aparare” e de…SANTAJ?
      La adresa atat a aliatilor cat si a posibililor inamici: „daca ne atacati pe noi, Romania, poate din greseala dati in aliatii nostri din „multinationale sau de la Mihail Kogalniceanu”..asa ca aveti grija” 🙂 🙂 🙂

      Dovada clara de slabiciune.
      Mai ceva ca niste ISis protejandu-se intr-o scoala plina cu copii.

      Mai stiu pe unu prin Rep. Moldova, Dodon il cheama, si el isi mentine „statalitatea si neutralitatea” feudala la adresa Romaniei prin santajul ca legal si constitutional Gagauzia – ca unitate admin.teritoriala autonoma – are drept de independenta in caz de Unire cu Romania, asa ca incearca sa obtina acelasi statul si pentru Transnistria (o sa astepte mult si bine).

      Suntem slabi.

      • Daca aliatilor le convine sa fie folositi pe post de scuturi vii….”shrugs”. De ce nu? Iesim ieftin.

       • Ia de aici si uita-te cu atentie la ce structura au sarbii la nivel de brigazi (bazata pe experienta razboaielor din ex-Iugoslavia) https://en.wikipedia.org/wiki/Serbian_Army

        Croatii tot pe acolo sunt…ucrainenii au inceput sa-si inchege brigazile in mod similar, polonezii cam in aceeasi idee – datorita caracteristicilor teritoriale si istorice – merg pe cavalerie.

        Iar apoi te uiti la Ungaria – de rasu’ curcilor sau la Bulgaria..se vede clar care state au invatat intr-o forma sau alta din experiente recente sau din necesitati (Polonia are granita cu Rusia)..noi ne lasam in continuare pe tanjala, Doamne-fereste sa nu stricam „modernizarea/restructurarea” fazei finale de interoperabilitate NATO pana in 2025/’26!

        • ia uita-te si aici si explica-mi care e marea diferenta? lasind la o parte complexul de inferioritate care se manifesta din plin, in necunostinta de cauza fiind.
         https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/Romania.png
         Asta e destul de apropiata de realitate, eu am identificat doar o greseala.
         parerea mea, hic…

         • Esti serios?

          Deci te faci ca nu observi grija unora ca sarbii, croatii, polonezii, ucrainenii, bulgarii pentru brigazile lor mecanizate? In timp ce noi avem cele mai plapande brigazi prin comparatie cu cei de mai sus…
          Prezenta cvasitotalitara in brigazi a cel putin unui batalion de tancuri pe langa batalioanele de infanterie mecanizata / cavalerie / anti-tanc – nelipsite de batalionul de geniu (rar companii, la polonezi, dar au regimente dedicate la nivel de Stat Major)?
          Noi avem foarte putine batalioane de geniu, le tinem la divizii (si la Statul Major cel de la fosta Div. 1), in loc sa avem cate unul pe brigada de infanterie.

          De asemenea te faci ca nu observi grija respectivelor armate pentru a-si asigura spatele unde au „prieteni si aliati”? Cu brigazi (divizii in cazul Poloniei) mecanizate!

          Sarbii au 4 brigazi mecanizate (deci 4 batalioane de tancuri, noi doar unul in plus, desi suntem de 3 ori mai multi ca ei): si-au concentrat 3 in jurul lui Kosovo, dar nu au neglijat-o pe a 4-a spre unguri si noi.

          Ucraina a facut la fel, nu neglijeaza Polonia, Ungaria si Romania, nici chiar Bielorusia.

          Polonia, din 3 divizii mecanizate pana in strafunduri (la ei e ceva discutie ca ar vrea si o a 4-a), una a pus-o langa Kaliningrad, cum era si normal, dar din celelate 2, ambele sunt in vest, la granita cu Germania, la 100km in linie dreapta de Berlin!..desi te-ai astepta sa puna una macar tot in est, spre Bielorusia-Ucraina-Kaliningrad, mai ales ca Varsovia e tot in est.

          Tarile astea au inteles importanta covarsitoare a diviziilor si brigazilor mecanizate, nu numai indreptate spre ceea ce ei considera pericol dar si in ariergarda.

          Noi ce facem? Lasam vestul si chiar capitala la indemana NATO si doar 2 brigazi VM la cati munti si trecatori avem? Vrei „sa ne ardem” ca sa pricepem pe propria piele unde suntem delasatori?

          Post Scriptum, daca e vreo greseala in schita lui Noclador, trimite-i corectia chiar la „Discutii” in Structure of the Romanian Land Forces – la fel am facut si eu cand i-am completat informatiile din acel articol wikipedia dedicat.

     • ca armata face din rahat bici (nu pocneste oricum) nu e un motiv de lauda sau exemplu de urmat,este consecinta directa a faptului ca s-a vandut ieftin politicienilor.
      eu iti multumesc ca mergi si lupti pentru tara dar si eu imi fac datoria fata de ea ,toata viata cotizez si platesc ca idiotul ca sa fiu luat la misto in spitale si sa fiu catalogat civil prost de catre armata,politie,etc….civil prost de genul celor calcati de tancuri si schingiuti la revolutie de catre viteaza armie romana.
      spre deosebire de militari plangaciosul asta de civil trebuie sa fie apt fizic pana la 65 de ani nu pana la 40-45 iar daca ai si crapa inainte e si mai bine.oare cine e eroul necunoscut aici?!

 27. Mai, eu te-as propune ministru al apararii pe cuvant. Logica este foarte buna si administratia inclusiv militara pe regiuni istorice este una logica, de bun simt si normala.
  Mi se pare o porcarie la nivel de armata sa nu ai sub steagul SMG un numar fix de oameni. Ok, contribiui la alianta, e foarte bine sa ai structuri multinationale pe teritoriul statului roman, dar unde naiba vrei sa ajungi? La smg sa ai functie de general maior si 10000 de oameni? Si oamenii care sunt la aceste structuri, sunt grevati practic. Nu poti sa ii disloci dupa necesitati.
  Asta cu denumirile in engleza… mna, bine ca nu ai ramas fara personalitati in Romania. Primul care imi sare in minte acum ar fi un Maresal austriac, decorat si de Carol I, nascut la Bistrita. Leonida Pop.

 28. În perioada 12-23 iunie, Batalionul 32 Cercetare-Supraveghere „Mircea”, componentă a Brigăzii 18 Cercetare-Supraveghere „Banat”, a executat tabăra de instrucție la apă, în raionul localității Șag, la râul Timiș.

  Cu toate că are un istoric bogat, marcat de un trecut glorios, Batalionul 32 Cercetare-Supraveghere „Mircea” se află la un alt început de drum, denumirea și profilul fiindu-i modificate odată cu începutul acestui an.

  http://presamil.ro/botezul-fiarelor-pe-timis/

  Ma intreb daca cineva s-a uitat macar cum arata o brigada a sarbilor (cea mai apropiata de Timisoara fiind #1 de la Novi Sad – „cea mai mica” din toate patru prin faptul ca are doar un batalion de infanterie in minus fata de celelalte trei):

  1st Land Force Brigade:
  10th Command Battalion
  11th Infantry Battalion
  12th Self-Propelled Artillery Battalion
  13th Self-Propelled Missile Launcher Artillery Battalion
  14th Air Defense Artillery Battalion
  15th Tank battalion
  16th Mechanized Battalion
  17th Mechanized Battalion
  18th Engineer Battalion
  19th Logistic Battalion

 29. Salutare

  http://zhd.ro/eveniment/reportaj/secretele-drapelului-de-lupta/

  Am vazut ca sunt critici pentru autorul articolului –

  ” Pe lângă Drapelul de luptă, fiecare unitate militară are şi un steag de identificare. În cazul Batalionului 53 Geniu „Scorilo” Deva, acesta are flamură de culoare albastră şi de formă dreptunghiulară, iar figura centrală a steagului este reprezentată de scutul batalionului. Scutul este împărţit în două câmpuri – roşu şi negru, separate printr-o linie diagonală. În câmpul roşu (simbolul vieţii) este redat un dac, cu dracones în mâna stângă şi cu sica în dreapta, iar în câmpul negru (reprezentarea armelor tehnice) e amplasat un leu – simbolul armei geniu, şi numărul 53 (numărul de identificare al batalionului). Sub scut, cu litere aurii, este înscrisă denumirea unităţii militare.”

  Drapelul, stema, imnul şi sigiliul sunt cele mai importante pentru o naţiune. Prin urmare, trebuie respectate şi venerate.

  Dacă instituţiile statului sunt obligate doar să arboreze drapelul României la intrarea în clădire, Drapelul de luptă are un regim cu totul special – pentru că este simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare.

  Reguli stricte

  Drapelul de luptă reaminteşte fiecărui militar tradiţiile glorioase ale poporului român – în general, şi ale unităţii militare căreia îi aparţine – în special. Fiecare unitate militară are un astfel de drapel. Există şi un regulament al Drapelului de luptă, care trebuie respectat cu sfinţenie. Conform acestuia, Drapelul de luptă este păstrat în condiţii speciale.”

  ps –
  De acord cu dl Razvan Mihaianu , nu e vorba de nationalism prost inteles ci de identitate nationala .
  Pentru domnii critici- ia vedeti cum e prin Olanda !

 30. Si am mai remarcat un lucru – in ultimii ani , a aparut un curent cum ca daca ai vreo simpatie pentru istorie / in special curentul dacic , implicit tot ce tine de asta si arheologie / inseamna ca esti retrograd sau de neam prost .
  Interesant e ca acest curent a fost lansa de tovarasi precum Tisminețki si alti rusofoni faimosi care se joaca de-a democratia .
  Pentru cine are curiozitatea .. sa vada ce scrie pe frontispiciul Salii Unirii din Alba Iulia ( cine cu cine s-a unit si in ce limba e scris ! ) .

  • Asa este, esti taxat nebun sau prost daca sustii dacismul romanilor, poate tocmai de aceea divizia desfiintata a fost tocmai Dacica…

   • George Orwell:
    “Cine controlează trecutul controlează viitorul. Cine controlează prezentul controlează trecutul.”
    A se vedea cine a rescris istoria dupa 47, ce se intampla cu manualele de istorie , cu orele de limba latina etc . E un subiect care deranjeaza si nu zic mai mult .
    Momentan 🙂

   • Pai asta se intampla pentru ca ai tot soiul de oameni care sustin mitul dacilor de 3 metri si al punctului cosmic energetico-spatialo-extraterestru s.a.m.d. al lui Zamolxe s.a.
    La asta se adauga istoria rescrisa de Ceausescu in interes personal, cum ca noi taiam si spanzuram si ne stia tot orientu’ si apusu’ de frica. Si ca noi am fi putut, dar ne-au faultat altii… Intotdeauna altii…
    Primo: Istoria trebuie prezentata ASA CUM A FOST.
    A doua: este un soi de manipulare psihologica sa arunci in derizoriu un fapt istoric, tocmai promovand chestii aberante, spectaculoase pentru prostime dar aberante pe de-antregul…
    Normal ca astfel de derapaje sunt taxate de orice om educat cat de cat…

Cel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *