Super-munitii pentru Karl Gustav

Super munitia antitanc propusa in 1982 pentru Karl-Gustav Mk2: proiectilul HEAT, asistat de motor racheta, tip FFV 597, calibrul 132mm:

O prima imagine… dintr-un pliant

Dupa cum se vede in tabel, doar proiectilul FFV597 cantareste 9,5 kg, reusind sa penetreze 900mm de blindaj omogen de otel, distanta maxima de tragere eficace fiind de 250M.

In josul paginii se poate observa si munitia HEDP FFV502, cu scop dual si cap de lupta combinat HEAT-exploziv, setabil in doua moduri: detonare exploziv dupa penetrare HEAT sau detonare simultana. Distanta maxima eficace este de 500m in cazul cazematelor si unor pozitii fixe.

A doua imagine

Actualul proiectil HEAT 751 destinat versiunii M3 poate penetra doar 500mm de blindaj laminat de otel, sub strat ERA…

Proiectilul experimental poate fi vazut in actiune aici:

Desi avea o capacitate de penetrare fenomenala pentru anii ’80, e posibil ca raza de actiune destul de redusa si masa mare a proiectilului l-au tinut departe de productia de serie.

Deci mai pregatim ceva dupa lovitura termobarica la AG-7? U.M. Mija? Sa nu uitam ca tot pentru AG-7 exista lovituri similare capabile sa penetreze intre 700-900 mm RHA fara strat reactiv: PG-7VR cal. 105mm (cu o raza de actiune eficienta de doar 100 de metri) respectiv PG-7M cal. 110mm ( al Konstrukta Defence Slovacia, raza de actiune pana la 250m ?!).

PG-7M slovac – nr.10

 

Marius Zgureanu

Sursa: Forums.eugensystems

 

Citeste si:

http://www.rumaniamilitary.ro/lansatorul-carl-gustav-un-ag-9-mereu-tanar

http://www.rumaniamilitary.ro/pslr-1-noul-rpg-7

http://www.rumaniamilitary.ro/mgk-bur-intra-inzestrare

http://www.rumaniamilitary.ro/aruncatorul-fara-recul-rgw110

http://www.rumaniamilitary.ro/cu-ce-vom-inlocui-ag-7

 

9 comentarii:

 1. Da, lovitura din ,,ungheri” :)))….

 2. Marius Zgureanu: „Deci mai pregatim ceva dupa lovitura termobarica la AG-7?”
  Mihai Tudose: „Totalul ar fi de 400 de milioane de euro. Dar pentru etapa I, dl ministru de Finanțe, la rectificare vreau banii ăștia. Nu e cu da sau nu. Da?”

  Alt dialog.

  Nicolae: „Totalul e de 1,6 miliarde euro, domnule prim ministru, prima etapa ar fi de 400 de milioane de euro.”

  Mihai Tudose: „Totalul ar fi de 1,6 miliarde de euro. Dar pentru etapa I, dl ministru de Finanțe, la rectificare vreau banii ăștia. Nu e cu da sau nu. Da?”

  Am avea dotare buna daca ar merge totul la fel… 🙂

 3. Dupa termobarica mare AG7 ar trebui sa urmeze:
  – termobarica mica AG7, ceva care sa nu iti distruga tinta dar sa afecteze grav soldati;
  -o versiune imbunatatita HEAT, penetrare 500-600mm RHAe si ai gaurit cam orice (inclusiv tancuri pe laterale). Chiar si in jur la 500mm ar fi foarte utila, cu o raza de 400-500m (mai greu sa lovesti ceva la asa distanta dar APC/IFV-urile tind sa devina din ce in ce mai mari);
  -probabil cea mai importanta munitie pt. lupta in oras si a unor fortificati, penetrarea/distugerea zidului (inclusiv beton armat ori sacilor cu nisip) cladirilor si dupa explozie in interior dar care sa nu distruga totul (ISIS si nu doar ei foloseau, unde puteau, AG9 sa atace pozitiile din cladiri). Un proiectic dual HEAT-exploziv, HEAT cal. mai mare care sa gaureasca zidul si partea a doua a proiectilului ceva mai mic care sa intre prin acea spartura si sa detoneze in interior.
  Cum s-a intamplat Siria, Irak dar si in Filipine (oriunde se dau lupte in oras) lipsa acestui tip de muntie creaza probleme si distrugeri enorme, de aceea trebuie sa fie realizata si o verisune pt. mortire, rachete (S-8) si probabil, alt principu de functionare, bombele de aviatie.

  Despre muntie am mai scris….

  • vezi ca am imbogatit articolul cu niste date dintr-un articol mai vechi.
   Ce zici de o penetrare HEAT de 700-900mm RHA? 🙂

   • Suna muzical dar are potențial sa sune si fals depinzand de raza de actine (in primul rand), pretul si greutate. La o raza de 100m (de obicei nu risti sa ataci de la distanta maxima) nu se prea merita chiar si in oras (desi aici ar fi o discutie), esti prea aproape de tanc si ce il mai insotesc iar lateralele, partea de sus si burta tacului sunt oricum sub 500mm RHARe (chair si cu ce mai poti sa adugi -ERA,NERA, fuste, etc) asa ca prefer o raza mai mare si o penetrare de 500-600mm si o sonda contra ERA 🙂 (daca se poate).
    250m, cum ar avea PG-7M , ar fi suficient.

    Mai importanta mi se pare muntia cumulativa penetrant/exploziva pt. ziduri, nisip si beton (armat). Ca si un quadcopter inarmat este fundamental esentiala in lupta din oras (si nu numai) nu doar iti ajuta pe cei care ataca sa elimine rapid aparatorii dar, prin distrugerile mult mai mici fata de folosirea unor munitii clasice le poate poate oferi acestora mai rapid si mai multa protectectie prin ocuprarea unor obiective/poziti mai usor de reparat. Mai este si factorul economic fiind mai putin de reconstruit, asa ca ne trebuie pt. AG7/9, S8/STAR80L, Grad, mortiere, bombe.

    Apropo de Mija. Se pare ca foarte utile omuletilor verzi din Ucraina l-au fost grenadele de timp GAL (efect acustic si luminos) 2-3 grende aruncate in posturile de politie sau in unitatile militare si pana isi reveneau ucrainienii, rusi deja ii dezarmau si ocupau caldirea.
    Poate fi interesanta si ideea „GRENADEi DE MANA MULTIFUNCTIONALE” dar este greu de utilizat pt. penetrare:
    http://www.ummija.ro/iproduse_speciale.htm

    Pt. cei intresati, ca mine, de asemenea echivalente (cu ceva sare):
    500mm saci cu nisip = app. 125mm RHAe;
    500mm beton = app. 140mm RHAe (in functie de beton poate fi mai mult);

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *