Romania Military

Despre oferta MBDA pentru România. Partea I

Exocet MM40 B3 Firing

MBDA Missile Systems este o companie europeană multi-naţională specializată în producţia de rachete şi sisteme de rachete cu mai mult de 10000 de angajaţi în Franţa, UK, Italia, Germania şi SUA. Acţionarii MBDA sunt BAE Systems ce deţine 37.5%, AIRBUS Group cu 37.5% şi Finmeccanica cu 25% din capitalul social total. În 2015, MBDA a avut o cifră de afaceri de 2,9 miliarde de euro şi, în prezent, are comenzi în valoare de 15,1 miliarde de euro.

Practic, MBDA este rezultatul consolidărilor din industria de profil europeană fiind creată în Decembrie 2001 prin fuziunea principalilor producători de rachete din Franţa, Marea Britanie şi Italia. Portofoliul curent al MBDA cuprinde 45 de produse. Alte 15 produse sunt aflate în prezent în dezvoltare.

MBDA a mai avut contacte cu ţara noastră şi în trecut, însă România a devenit cu adevărat interesantă în cursul acestui an, când Parlamentul României a aprobat o serie de programe majore de înzestrare, dintre care, pentru scopul acestui articol, le vom  menţiona doar pe cele de mai jos:

La invitaţia MBDA, Romania Military a mers în Franţa şi a vizitat fabricile producătorului francez unde am putut vedea atât fabrica de componente cât şi linia de asamblare rachete. Astfel, urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii MBDA suntem în măsură să vă prezentăm în detaliu oferta companiei europene şi dorim să mulţumim pe această cale MBDA Missile Systems pentru deschiderea şi transparenţa de care a dat dovadă, atitudine destul de rar întâlnită în acest domeniu.

Subiectul corvetelor a fost deseori abordat pe site. În acest moment competitorii anunţaţi sunt Damen cu modelul Sigma 10514 şi Naval Group (denumită anterior DCNS) în asociere cu SN Constanţa, cel mai probabil cu modelul Gowind. Putem adăuga potrivit unor informaţii din presă că şi Rheinmetall în asociere cu un constructor naval german ar fi interesat să participe la acest program, primul şantier care îmi vine în minte fiind TKMS cu al său model K130. Aceştia din urmă s-ar putea asocia cu SN Midia, încă „liber”.

Atât Sigma 10514 cât şi Gowind 2500 vin în standard cu armament MBDA ceea ce ar putea fi considerat un avantaj pentru compania franceză ştiut fiind că orice modificare a designului iniţial, deşi posibilă, este de cele mai multe ori şi destul de scumpă.

Bugetul alocat de 1,6 miliarde euro poate părea la prima vedere unul destul de generos, însă, după cum reiese din proiectul de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul MApN, în acest buget va fi inclusă şi modernizarea fregatelor dar şi construcţia unui atelier de mentenanţă pentru Marina Militară Română. Dacă adăugăm şi preţul armamentului şi al senzorilor vom vedea că, de fapt, acest buget nu mai este chiar atât de mare.

În această primă parte vom discuta despre racheta anti-navă Exocet MM40 Block 3, oferta MBDA pentru programul corvetelor şi al bateriilor de coastă. În părţile ulterioare vom aborda pe rând sistemul antiaerian bazat pe racheta VL Mica, o rachetă potrivită atât pentru programul corvetelor cât şi pentru programul SHORAD şi, în final, sistemul antiaerian bazat pe racheta Mistral, atât în versiunea sa navală, Simbad RC, cât şi în versiunile sale terestre, pentru programul VSHORAD.

MM40 Block 3 este ultima declinare a rachetei Exocet, o rachetă care s-a făcut remarcată pentru prima dată în războiul din Falklands şi mai apoi în războiul dintre Irak şi Iran. În prezent MM40 Block 3 se află în dotarea marinei franceze (clasele „Horizon” şi „Aquitaine”), peste 500 de rachete fiind comandate de nu mai puţin de 12 clienţi internaţionali (dintre care doi sunt ţări membre NATO). Numărul de utilizatori finali este foarte important din perspectiva dezvoltării ulterioare a rachetei, atât Marina Militară Franceză cât şi clienţii de export fiind direct interesaţi în acest sens. Ca o scurtă paranteză, sunt foarte curios în ce direcţie se vor îndrepta britanicii dat fiind că în curând le va expira resursa la Harpoon…

Toate cele trei versiuni Exocet. Sursa: nicolaehariuc@romaniamilitary

La Marea Neagră marina turcă este echipată în principal cu Harpoon iar marina bulgară cu o versiune mai veche de Exocet. În Marea Baltică avem preponderent Naval Strike Missile şi RBS 15 însă mi-a atras atenţia Polonia care le-a ales pe ambele. Nu am intenţia să fac o comparaţie pe criterii tehnice în acest articol aşa că mă voi opri aici.

Exocet MM40 Block 3 are o greutate de 780 kg lungimea fiind mai mică de 6 m, racheta fiind optimizată pentru viteze subsonice ridicate. Conform producătorului, MM40 Block 3 este capabilă de manevre foarte strânse şi are o semnătură în infraroşu şi un RCS reduse.

Exocet in curs de asamblare. Sursa: nicolaehariuc@romaniamilitary

Propulsia este asigurată de un booster cu combustibil solid utilizat la lansare şi de un motor turbojet care asigură rachetei o rază de peste 200 de km. Rezervorul cu combustibil lichid se poate vedea în poza de mai jos.

Rezervor Exocet MM40 Block 3. Sursa: nicolaehariuc@romaniamilitary

Navigaţia se face cu ajutorul unui sistem hibrid INS/GPS şi a unui radioaltimetru, Exocet fiind o rachetă de tipul „fire and forget”, „all weather”, cu bune capabilităţi „sea skimming”. Este capabilă să manevreze amplu în faza terminală dar şi să atace din nou ţinta în cazul în care mai are suficientă energie. În faza terminală ghidarea este activă, racheta fiind dotată cu un radar în bandă J conceput din start să reziste la contramăsuri. MBDA produce şi contramăsuri aşa că, cel mai probabil, experienţa în ambele domenii este deosebit de utilă companiei.

Exocet MM40 Block 3 in teste. Sursa: nicolaehariuc@romaniamilitary

Important pentru noi, Exocet MM40 Block 3 poate fi folosită şi împotriva unor ţinte terestre (ceea ce ar fi o capabilitate nouă pentru România). Capul de luptă dispune şi de un senzor de proximitate.

Compania a făcut eforturi deosebite şi în vederea simplificării întreţinerii rachetei de-a lungul întregului ciclu de viaţă.

Exocet in curs de asamblare. Sursa: nicolaehariuc@romaniamilitary

Dincolo de cifrele seci pot să vă spun că am asistat la o simulare a unui atac anti-navă cu o rachetă Exocet MM40 Block 3, lansată de pe o navă. Ceea ce m-a impresionat cu adevărat a fost faptul că racheta a putut fi lansată pe o mare de forţa 7, urmându-şi traiectoria până la ţintă la o altitudine foarte mică şi ajustându-şi altitudinea în funcţie de valurile întâlnite pe traiectoria sa. Ca să vă faceţi o idee, forţa vântului pe Beaufort înseamnă vânt de 27 – 33 Nd iar forţa 7 pe Douglas (înălţimea valurilor) înseamnă valuri având o înălţime cuprinsă între 6 şi 9 metri. Probabil sistemul este capabil chiar de mai mult.

Lansare Exocet MM40 block 3. Sursa: MBDA

Aceeaşi rachetă este propusă şi pentru programul de echipare a României cu sisteme de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML).

Racheta este în esenţă aceeaşi, singura diferenţă majoră fiind că acum este lansată de pe coastă, din camioane. Un astfel de sistem este format dintr-o unitate mobilă pe care sunt amplasaţi senzorii sistemului, o unitate mobilă pe care este amplasat centrul de comandă şi control şi unităţile mobile pe care sunt amplasate lansatoarele, cu câte patru rachete pentru fiecare lansator.

Bateria de coastă funcţionează complet autonom mulţumită propriilor senzori dar poate fi integrată şi într-un sistem C3I.

Baterie de coastă Sursa: MBDA

Dincolo de toate detaliile tehnice, mărturisesc faptul că, cel mai mult mi-a plăcut harta de mai jos (poza este preluată destul de nereusit, scuze, sunt însă convins că veţi înţelege).

Captura raza rachete Exocet. Sursa: MBDA

Mai jos veţi găsi un video scurt cu lansări de Exocet MM40 Block 3, atât de pe uscat cât şi de pe nave.

Va urma

Nicolae Hariuc

Exit mobile version