Romania Military

Gromul polonez si alternativa A-94M

 

Chiar si rusii folosesc Grom – Sursa: armamentresearch.com

Lituania e in discutii avansate cu grupul PHO pentru a cumpara Grom, un MANPADS care si-a castigat notorietatea in timpul invaziei rusesti din Georgia (Sursa: Jane’s).

O consecinta neintentionata a exportului spre Georgia a fost si scurgerea unor rachete spre militiile separatiste pro-ruse din Ucraina, conform Jane’s (poze aici) cateva exemplare fiind descoperite in posesia lor si este foarte posibil ca ele sa fi fost capturate de fortele ruse in Georgia.

O ipoteza interesanta, care nu a putut fi insa probata, ar fi ca Grom sa fi fost folosit pentru doborarea elicopterelor ucrainiene, rachetele fiind descoperite intr-o locatie apropiata de zona in care elicopterele au fost lovite.

Oricare ar fi adevarul, Grom par sa fie foarte populare in ambele tabere, folosirea lor de catre fortele (pro)ruse nepunand mari probleme, datorita faptului ca rachetele poloneze au foarte multe in comun cu SA-18 Igla, model de la care s-au inspirat puternic.

In afara de Georgia, polonezii au mai reusit sa exporte Grom si in Indonezia, au fost la un pas de a incheia un contract in Peru si sint in cursa pentru dotarea Finlandei cu un nou MANPADS.

Revenind la traditionala comparatie cu situatia produselor similare romanesti, MApN nu a fost interesat de versiunea modernizata a CA-94M (de altfel nici de CA-95M) insa se plange de dotarea deficitara in domeniul VSHORAD, destul de tare pentru ca la un moment dat achizitia din import sa fie pe masa guvernului dar anulata pe ultima suta de metri.

Sistemele VSHORAD sint unul din putinele domenii de inalta tehnologie in care Romania nu ar trebui sa plece (din nou) cu dezvoltarea de la zero, avand inca cunostiintele necesare realizarii unei noi generatii. Fara investitia in dezvoltare din partea proprietarului (Statul Roman) si redirectionarea contractului de achizitie, care ar trebui sa favorizeze in mod natural producatorul intern, nimic nu se va misca.

Sau poate abordarea asta e gresita si de ce e nevoie cu adevarat nu sint banii pentru dezvoltare, licentele sau retehnologizarea ci ca Romarm sa-si faca buget dedicat pentru protocol. Abia atunci vor incepe poate sa se deschida usile si sa se constate nevoia de achizitii de toate felurile, din surse interne.

Sursa:Tehnomil.net

 

RumaniaMilitary:

Daca tinem cont ca Armata Romana detine in acest moment in jur de 208 lansatoare portabile CA-94, poate ca cea mai rapida cale de rezolvare a problemei VSHORAD ar fi relansarea programului A-94M intr-o formula actualizata, care s-ar putea apropia de performantele GROM. CA-94M ar putea apoi sa fie integrata si pe sistemul AA Mobil Ghepard-R, unde solutia a fost déjà finalizata dar de asemenea neachizitionata de MApN, dar si pe alte sisteme, unele aeropurtate, cum e cazul elicopterelor sau al avionului IAR-99.

A-94M

Se cunoaste ca varianta modernizata a rachetei A-94 dispunea de unul dintre cele mai puternice capete de lupta din categorie iar senzorul, care lasa atat de mult de dorit la varianta de baza, a fost semnificativ imbunatatit, astfel ca o re-activare a programului ar putea da rezultate interesante, similare cu variante ale FIM-92 Stinger. In plus, o modernizare ar reduce costul, semnificativ mai mare in cazul unei achizitii de echipamente noi, probabil comparabil doar cu o achizitie de echipamente stocate, avantajul fiind cel al desfasurarii unei activitati de tehnologie inalta la noi in tara si nu aiurea, in paralel cu pastrarea si crearea unor competente in domeniu.

 

Ghepard-R cu A-94M integrat

            Cert este ca Electromecanica Ploiesti are expertiza si partenerii necesari atat pentru un astfel de program de modernizare cat si pentru asimilarea in productie a unui alt produs, GROM fiind un candidat potential. Costul si calitatea produsului final vor depinde indirect si de rezultatul retehnologizarii Fabricii de Pulberi Fagaras, pentru care actualmente sunt in discutie doua solutii – cea ieftina dar cu rezultate mediocre si cea mai scumpa, dar cu o linie mai flexibila si capabila sa produca serii mai mici la un pret competitiv.

Ramane intrebarea – ce doreste MApN de fapt ?

 

Marius Zgureanu

 

Citeste si:

« Integrarea rachetelor sol-aer cu bataie apropiata cu tunurile antiaeriene de calibru mic – o cale de crestere a eficacitatii »

Alegerea corecta? Sistemul antiaerian Marksman versus Ghepard

“Noua ce ne lipseste?”

Coreenii au idei trasnite

Nimeni nu e profet in tara lui

Rachete AA romanesti

RAV-RS cea mai moderna racheta romaneasca IR, construita in tara…

Racheta A – 94 M

Proiectile reactive nedirijate – PRND

STAR 80L, descriere

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version