Romania Military

MICA NG

Missile d’interception, de combat et d’autodéfense – MICA, mai cunoscut.

Stirea este scurta dar implicatiile ar putea fi mari pentru Romania. Astfel, Franta s-a hotarat sa lanseze productia noi rachete MICA NG (raza +40km), am mai scris despre asta, si sa-si inlocuiasca intregul stoc de rachete MICA cu noua NG (intre 2018 si 2030). Doar ca ca din 2018 incepe retragerea MICA din aviatia franceza, introducerea MICA NG va demara abia din 2026.

Noua racheta va dispune, ca si predecesoarea sa, de doua variante de ghidare, infrarosu (IIR) si radar (RF). Livrarile, pentru Franta, vor avea loc intre 2026 si 2031. Intersant este faptul ca noua NG va avea exact aceleasi dimensiuni cu MICA clasica, astfel va putea fi folosita fara a fi nevoie de modificari pe avioane sau lansatoarele de la sol/nave.

Cam aceasta este stirea, implicatiile pentru noi sunt mai profunde si au legatura atat cu programul naval (unde Navap Group si Fincantieri ofera VL Mica) cat mai ales cu programul SHORAD, program care prevede achizitionare a 21-22 baterii sol-aer impreuna cu un stoc de rachete (apreciem noi) de peste 300 de rachete (in cazul in care am cumpara VL Mica, o baterie are patru masini lansatoare a patru rachete fiecare, deci 21x4x4=336 rachete pentru un singur plin).

Acum, daca Romania ar alege sistemul MBDA MICA, in cazul corvetelor se prevede ca prima nava sa fie livrata in trei ani de la semnarea contractului, toate patru in sapte ani de la semnare. Daca se va semna spre finalul 2018, inceputul anului urmator,  atunci prima nava ar fi sa vina prin 2021, urmata de celelate trei, ultima in 2025.

Daca vom merge pe MICA atunci avem o dilema, toate cele patru corvete si, preupunem noi, cele doua fregate vor fi deja operationale cu un an inainte ca MICA NG sa inceapa sa fie livrata catre Fortele Aeriene Franceze si aici avem trei optiuni: prima sa cumparam cateva MICA clasice si mai apoi sa ne facem stocul cu NG-uri dupa 2026, a doua ar fi sa asteptam pana prin 2026, cu navele dezarmate si abia de atunci sa incepem sa achizitionam rachete. Din informatiile pe care RoMilitary le detine la data publicarii acestui articol, pretul MICA NG va fi similar cu MICA, noua varianta va dispune doar de o raza dubla si va fi mult mai usor si ieftin de intretinut, francezii de la MBDA tinzand spre conceptul de „Intretinere ZERO” pentru rachetele lor.

A treia optiune, care ar trebui scoasa cu totul din calcul, ar fi sa cumparam acum tot stocul de MICA avut in vedere, exact in momentul in care varianta MICA este  inlocuita cu NG (distanta de interceptie 40km ). Dar asta ar insemna sa ne cotonogim singuri cu niste rachete cu raza mai scurta…

ESSM Block 2

Adevarat ca si in cazul ESSM avem o problema oarecum similara, dar ESSM Block 1 are o raza de actiune de 45km, Block 2 va veni cu un sistem de ghidaj semi-activ si o raza mai mare, racheta putandu-se orienta si singura catre tinta fara ajutorul unui radar de iluminare. Dar si aici apar probleme, in sensul ca ar fi caraghios sa cumparam ESSM Block 1 cu tot cu radarul/radarele de iluminare + alte electronice (o gramada serioasa de bani), ca mai apoi ( in 2-3 ani) sa fie disponibila ESSM Block 2 care numai are nevoie de radar de iluminare.

In principiu ESSM Block 2 va intra in dotarea US Navy din 2020, asadar daca am opta pentru ea am avea loc de manevra, desi greu de crezuta ca membrii consortiului care dezvolta ESSM Block 2 ne-ar favoriza pe noi la achizitie.

 

Problema noastra este sincronizarea nefericita intre demararea programului romanesc de dotare cu corvete si sisteme AA cu raza scurta fata de lansarea in productia a MICA NG/ESSM Block 2, pentru ca este clar pentru toata lumea ca decizia de a cumpara MICA in varianta clasica (distanta de angajare 40km, raza de interceptie 20km ar fi cu adevarat nefericita, adica am cumpara un sistem de arme care tocmai ce a fost anuntat pentru inlocuire in urmatorii 7 ani. La fel si in cazul ESSM B 2.

Asadar, mai putem lua in considerare variantele de inarmare a corvetelor cu MICA (raza 20km) sau ESSM Bloc 1 in aceasta conjunctura? Dar sistemele SHORAD?! N-ar fi chiar asa o mare tragedie, am trece mai apoi la NG, intrebarea este daca totusi, la cat de saraci suntem noi, ne permitem sa facem astfel de experimente? De remarcat ca situatia este ceva mai simpla in cazul MICA NG, racheta putand fi folosita fara probleme in VLS-urile actuale, in cazul ESSM Bloc2 problema este mai complicata pentru ca aici discutam si despre radarul de iluminare al Block 1, radar care nu mai este necesar in cazul Block 2…

Ecartul dintre posibila semnare pentru corvete si lansarea MICA NG este destul de mare, nu foarte mare insa, iar pentru sistemul SHORAD, ei bine, acesta este ar fi intarziat cu ceva ani fata de asteptarile noastre.

Speranta este ca programul SHORAD/VSHORAD sa fie lansat cel mai traziu prin 2020, iar aici am avea ceva mai mult spatiu de manevra, daca contractul s-ar semna prin 2022, am avea ceva timp pana sa primim toate cele 20-21 de baterii. Un stoc initial redus de Mica clasica si apoi NG-ul.

De notat ca in cazul sistemului SHORAD (rachete mobile cu raza foarte scurta), daca Romania va alege Mistral (cea mai buna varianta din puncul meu de vedere) va beneficia de o rachete imbunatatita – Mistral 3+ – cu raza de actiune, atat in plan vertical cat si pe orizontala, semnificativ crescute.

La sfarsit, avem ghinion, cand ne hotaram si noi sa facem in sfarsit achizitii serioase suntem total desincronizati cu producatorii de tehnica de lupta, suntem prinsi intre schimbarile de generatie.

Dar, asa cum scris mai sus, nu este un capat de lume, trebuie doar sa fim constienti de aceste probleme si sa le gasim o rezolvare decenta, atat din punctul de vedere al intrarii in dotare cat mai rapida, dar si al rabdarii de a avea tot ceea ce se poate cumpara mai bun.

Sper eu ca responsabilii MApN sa fie constienti de acesta situatia si sa actioneze in consecinta.

GeorgeGMT

 

Exit mobile version