Romania Military

Buletin naval special (decembrie 2017): Noutăţi despre modernizarea fregatelor Type 22R

Mulţumită numeroaselor plimbări din ultima vreme suntem în măsură să vă oferim câteva noutăţi destul de interesante.

Astăzi vom vorbi despre bătrânele Type 22R şi cum vor arăta ele în cazul în care vor fi modernizate cu armament produs de MBDA. Cum o imagine face cât o mie de cuvinte, mai jos aveţi versiunea „before”:

F221 astăzi

Iar aici puteţi vedea cam cum ar putea arăta versiunea „after”:

F221 modernizată. Sursa: MBDA

Şi ca diferenţele să fie cât mai bine evidenţiate, postăm şi o poză cu evoluţia fregatelor Type 22, Batch 1 – F88, Batch 2 – F92 şi Batch 3 – F99. Ale noastre sunt Batch 2, modelul F92 din poză.

Type 22, în toate cele trei versiuni. Sursa: www.seaforces.org

Şi încă o poză, de data asta a unei Batch 3, dar care vă va folosi pentru o mai bună identificare a soluţiilor propuse de MBDA pentru modernizarea fregatelor noastre cu armament anti-navă şi antiaerian.

Type 22 Batch 3. Sursa: www.seaforces.org

Bugetul este arhicunoscut deja, 1,6 miliarde de euro pentru construcţia şi înarmarea a patru corvete multifuncţionale, modernizarea şi înarmarea celor două fregate dar şi construcţia unui atelier de întreţinere a flotei. Dintru început trebuie spus că un astfel de buget exclude din start orice capabilităţi de luptă antiaeriană cu rază medie, în genul Aster 15 sau ESSM. Ambele necesită VLS-uri, Sylver sau MK41/48/56, iar rachetele în sine sunt suficient de scumpe astfel încât, raportat la bugetul limitat, să nu ni le permitem. Ceea ce vă putem confirma însă, este că Aster 15 poate fi instalat la bordul fregatelor.

În aceste condiţii, cei de la MBDA propun pentru fregate echiparea cu două lansatoare quadruple de rachete anti-navă Exocet MM40 Block 3, lansatoare ce vor fi amplasate în faţa comenzii în locul în care se afla lansatorul pentru rachetele antiaeriene Sea Wolf. Apărarea antiaeriană se va face cu ajutorul a 24 de rachete VL Mica dispuse în două lansatoare verticale, astfel cum reiese din poza de mai sus. Se poate lesne observa că modificările structurale aduse fregatelor vor fi minime, cel puţin la exterior. Despre Exocet MM40 block 3 şi VL Mica am vorbit în două articole anterioare pe care le puteţi reciti aici şi aici

Spaţiul unde se afla lansatorul Sea Wolf din pupa (pe hangarul elicopterului) rămâne liber, în acel loc putându-se completa apărarea antiaeriană cu un CIWS artileristic în genul Goalkeeper sau chiar cu un Simbad RC (despre Mistral şi Simbad RC vom vorbi curând, într-un nou articol). Personal, aş fi foarte fericit dacă în locul respectiv va fi amplasat un CIWS Goalkeeper.

Nu vom vorbi în acest articol despre radare şi senzori dar, dacă se va merge pe mâna europenilor, este clar că va fi vorba de produse Thales, produse foarte bune şi arhicunoscute: Smart S, Stir, Captas, Goalkeeper, Kingklip, Vigile ş.a.m.d. Sper că ambele fregate vor primi sonar tractat, esenţial în lupta anti-submarin.

Ca o scurtă concluzie, această soluţie de înarmare ar fi un uriaş pas înainte pentru „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria”, o soluţie capabilă şi totodată echilibrată, cel puţin raportat la bugetul disponibil. Navele sunt şi vor rămâne fregate multifuncţionale, cu capabilităţi extinse de luptă în două domenii principale – anti-navă şi anti-submarin – şi cu capabilităţi adecvate propriei apărări/respectiv grup de nave în domeniul luptei antiaeriene. Ceea ce va diferenţia cele două fregate de viitoarele corvete (de fapt fregate uşoare) vor fi capabilităţile extinse de comandă şi control, capacitatea de a opera elicoptere grele dar şi numărul mai mare de VL Mica aflate la bord.

Nu pot decât să sper că, 2018, va fi într-adevăr anul marinei!

Nicolae Hariuc

 

Exit mobile version