Buletin naval special (decembrie 2017): Noutăţi despre modernizarea fregatelor Type 22R

Mulţumită numeroaselor plimbări din ultima vreme suntem în măsură să vă oferim câteva noutăţi destul de interesante.

Astăzi vom vorbi despre bătrânele Type 22R şi cum vor arăta ele în cazul în care vor fi modernizate cu armament produs de MBDA. Cum o imagine face cât o mie de cuvinte, mai jos aveţi versiunea „before”:

F221 astăzi

Iar aici puteţi vedea cam cum ar putea arăta versiunea „after”:

F221 modernizată. Sursa: MBDA

Şi ca diferenţele să fie cât mai bine evidenţiate, postăm şi o poză cu evoluţia fregatelor Type 22, Batch 1 – F88, Batch 2 – F92 şi Batch 3 – F99. Ale noastre sunt Batch 2, modelul F92 din poză.

Type 22, în toate cele trei versiuni. Sursa: www.seaforces.org

Şi încă o poză, de data asta a unei Batch 3, dar care vă va folosi pentru o mai bună identificare a soluţiilor propuse de MBDA pentru modernizarea fregatelor noastre cu armament anti-navă şi antiaerian.

type 22 broadsword class frigate royal navy

Type 22 Batch 3. Sursa: www.seaforces.org

Bugetul este arhicunoscut deja, 1,6 miliarde de euro pentru construcţia şi înarmarea a patru corvete multifuncţionale, modernizarea şi înarmarea celor două fregate dar şi construcţia unui atelier de întreţinere a flotei. Dintru început trebuie spus că un astfel de buget exclude din start orice capabilităţi de luptă antiaeriană cu rază medie, în genul Aster 15 sau ESSM. Ambele necesită VLS-uri, Sylver sau MK41/48/56, iar rachetele în sine sunt suficient de scumpe astfel încât, raportat la bugetul limitat, să nu ni le permitem. Ceea ce vă putem confirma însă, este că Aster 15 poate fi instalat la bordul fregatelor.

În aceste condiţii, cei de la MBDA propun pentru fregate echiparea cu două lansatoare quadruple de rachete anti-navă Exocet MM40 Block 3, lansatoare ce vor fi amplasate în faţa comenzii în locul în care se afla lansatorul pentru rachetele antiaeriene Sea Wolf. Apărarea antiaeriană se va face cu ajutorul a 24 de rachete VL Mica dispuse în două lansatoare verticale, astfel cum reiese din poza de mai sus. Se poate lesne observa că modificările structurale aduse fregatelor vor fi minime, cel puţin la exterior. Despre Exocet MM40 block 3 şi VL Mica am vorbit în două articole anterioare pe care le puteţi reciti aici şi aici

Spaţiul unde se afla lansatorul Sea Wolf din pupa (pe hangarul elicopterului) rămâne liber, în acel loc putându-se completa apărarea antiaeriană cu un CIWS artileristic în genul Goalkeeper sau chiar cu un Simbad RC (despre Mistral şi Simbad RC vom vorbi curând, într-un nou articol). Personal, aş fi foarte fericit dacă în locul respectiv va fi amplasat un CIWS Goalkeeper.

Nu vom vorbi în acest articol despre radare şi senzori dar, dacă se va merge pe mâna europenilor, este clar că va fi vorba de produse Thales, produse foarte bune şi arhicunoscute: Smart S, Stir, Captas, Goalkeeper, Kingklip, Vigile ş.a.m.d. Sper că ambele fregate vor primi sonar tractat, esenţial în lupta anti-submarin.

Ca o scurtă concluzie, această soluţie de înarmare ar fi un uriaş pas înainte pentru „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria”, o soluţie capabilă şi totodată echilibrată, cel puţin raportat la bugetul disponibil. Navele sunt şi vor rămâne fregate multifuncţionale, cu capabilităţi extinse de luptă în două domenii principale – anti-navă şi anti-submarin – şi cu capabilităţi adecvate propriei apărări/respectiv grup de nave în domeniul luptei antiaeriene. Ceea ce va diferenţia cele două fregate de viitoarele corvete (de fapt fregate uşoare) vor fi capabilităţile extinse de comandă şi control, capacitatea de a opera elicoptere grele dar şi numărul mai mare de VL Mica aflate la bord.

Nu pot decât să sper că, 2018, va fi într-adevăr anul marinei!

Nicolae Hariuc

 

93 Comments:

 1. sincer tot chele par a ramanea si dupa „modernizare” ..cam atata ar incapea si pe corvetele pe care le avem …dezamagit sincer

  • @barny, e un inceput, eu sper ca vor urma si alte modernizari. E mult mai bine decat acum, cu un radar si un tun.
   Nu se vor transforma intr-un Arleigh Burke peste noapte

  • @barny
   modernizările lungi si dese cheia marilor succesuri,
   trebuiau si ceva sisteme serioase de radare, inclusiv pt. resboiu electronic,
   sonare noi pe partea de anti submarin
   si eventual ceva torpile mai performante cu viteza crescuta, de ce nu cu cavitaţie,

   la mintea mea, radarele si sistemele de arme trebuie sa fie macar peste ce au rusii pe ultima clasa amiral grigorovici si binenteles peste milgem turcesti (desi astea ultimele turcesti sunt corvete),
   plus turcii au in studiu TF2000 iar astea vor fi la nivel de distrugator la vreo 7000 to,
   rusii nu stau nici ei sa ne astepte pe noi pana incepem sa ne inzestram si in iunie 2017 au aprobat designu preliminar la lider class – ori astea la 17.500 tone vor fi fiecare nava peste tot ce au toate celelate tari de la MN la un loc,

   situatia va fi destul de aglomerata in MN,

   • @capatu satului
    Daca rusii vor reusi sa construiasca vreo nava din clasa Lider, in nici un caz nu o sa aiba treaba cu Marea Neagra. Nu zic ca in caz de ceva nu pot fi aduse prin Mediterana sau chiar in Marea Neagra pentru o vizita la Sevastopol. Dar la dimensiunile alea si cu propulsie nucleara se vor a fi niste super-distrugatoare-crucisatoare care sa poate fi prezente oriunde pe glob si care sa faca de ras Arleigh Burke. Sunt destinate pentru aia din liga mare. Cred ca e si un proiect megaloman prin care sa arate ca sunt superiori americanilor si chinezilor. Dar la cum sta treaba, se poate ca navele alea sa nu mai vada lumina zilei. Daca reusesc sa lanseze una singura la apa in 10-15 ani e lucru mare. Ar costa enorm o nava ca asta, zici ca sunt crucisatoarele din Star Wars.

 2. N-o sa vorbesc aici despre optiunea mea pentru ESSM+RAM+Harpoon(deocamdata) in loc Aster15/VLMica+Exocet dar propunerea de a proteja o nava de 5000to cu doar 24 rachete cu raza scurta + (eventual) un CIWS mi se pare neserioasa, in conditiile in care avem vecinul pe care-l avem.
  Da, rachetele cu raza medie sunt scumpe dar, fara ele, mai bine nu iesi din port sau folosesti fregata pe langa mal si o acoperi cu Patriotul de pe coasta.
  Daca se decide sa se mearga cu MBDA, ar trebui ca macar, pe langa lansatoarele prevazute de ei, sa fie pregatite spatiile pentru instalarea unui bloc lansator de Aster15 iar CMS-ul navei sa fie setat sa gestioneze si aceste rachete, pe langa cele 24 VLMica (foarte putine).
  Asta ar insemna ca, peste cativa ani (sa zicem 3-4) cand vom mai face rost de bani sa integram si Aster 15.
  Altfel, mi se pare o gluma proasta.
  In privinta CIWS, Goalkeeper nu ma da pe spate daca ne uitam la masa si spatiu ocupat (inclusiv sub punte), raportat la raza de lovire si efect la tinta.
  Daca se merge pe tunuri, Millenium 35 e solutia optima.
  Daca nu se merge pe tunuri, RIM116RAM, clar!

  • Coane eu v-am spus de mult ca – in principiu – Type 22 le cam pastram degeaba, iar la banii alocati pt reparatii si inarmare vom obtine de fapt doua corvete ceva mai musculoase, dar si mult mai scump de operat.
   RIM, ESSM, pai tu ai vazut ce preturi au astea?! De lansatoare verticale integrate in structura navei mi-am exprimat de mult timp parerea ca n-o sa vedem, prea scumpe modificarile, prea scumpe VLSurile cu rachete cu tot.

   Type 22 nu sunt platforme moderne (or fi moderne in raport cu Marasesti si Tetaluri), asa cum cred unii, ci dimpotriva vechi si desuete, nave foarte mari si scump de operat proiectate sa faca un singur lucru: vanatoare de submarine nucleare de atac in Atlanticul de Nord, adica sa protejeze eventualele convoaie transatlantice in vata vanatorilor nucleari sovietici – submarine care ating in imersiune si 40 Nd.
   Daca nu au ce sa vaneze le cam tii degeaba, mai bine cumparam sase corvete, si chiar n-au ce vana pt ca rusii au in Marea Neagra sub-uri clasice care opereaza la viteze de 3-4 Nd, sunt adica un fel de mine marine care se pot deplasa, ori pt acest gen de submarine n-ai ce face cu nave oceanice de mare viteza si manevrabilitate extrema.

   Vrem putere mare de foc, gasim solutii si in jurul a 3000-3500 to, dar costa mult peste ce ne gandim noi sa cheltuim. Decat fregate de 5000 to mai bine bagam banii in submarine, mai ales daca tinem cont ce avem vis-a-vis de Constanta.

   Asadar, la banii astia dotarea este chiar decenta indiferent cine va castiga contractul tot acolo ajungem, niste corvete de 5000 de tone…

 3. Dragi forumisti,
  Sper ca odata si odata fregatele astea isi vor face treaba si vor fi inarmate decent. Avand insa vecinul de la rasarit….ne-ar mai trebui o groaza de alte echipamente si „scule”….
  Incerc sa fiu optimist…

 4. Foarte bine sa fie modernizate , inarmate.
  Actualmente au doar tunul de 76 mm ca arma.
  Rachete AA , torpile si Exocet aveau si in configuratia originala.
  De ce au fost debarcate anterior cumpararii , nu am habar.
  Iar sonarul tractat e extrem de important. E ” scula” fundamentala in lupta antisub.

  • Au fost debarcate când le-au tras pe dreapta pentru fier vechi. Când le-am cumpărat puteam cere, contracost, fie varianta anterioară de înarmare a acestora, fie altă configurație de înarmare, cu ce avea atunci BAE și putea da la export.

  • Dar un tun de 127 mm nu ar fi mai bun pe fregatele Type 22 din dotarea FNRo, decat cel de 76 mm? ca loc ar fi! Poate in timp vor fi bani sa puna pe ele Aster 15 sau ESSM si dc nu niste rachete anti-nava si croaziera care ar putea sa atinga Crimea.
   Ce se va intampla cu Marasesti-ul, Tetal 2-urile, Tarantul-ele si Epitrop-urile, vor fi si acestea modernizate? Plus dragoarele si puitoarele de mine, restul de nave logistice Corsar, Croitor, etc.
   La Antena 3 pe 30 Noembrie 2017 Fifior si Ciuca au zis ca vor din off-setul…???…. de la corvete si fregate sa cumpere 2 sau 3 submarine, cel mai probabil sh-uri. Parere personala : 2 submarine daca modernizeaza Delfin-ul, 3 fara Delfin, adica 1 submarin la1 fregata in FNRo.

 5. Sunt tare curios cum va arata acest an 2018 , anul Fortelor Navale . Primul pas ar trebui sa fie acordarea contractului pentru construirea celor patru corvete . Si stim cum decurg licitatiile la noi . Poate se vor misca repede . Cat despre fregatele astea deja sunt depasite si vechi . Nu stiu cat vom mai putea trage de ele . Plus ca trebuie sa avem in vedere si Marasestiul care cred ca va fi scoasa din uz cat de curand . Mai punem ceva in locul ei , ne bazam doar pe cele 4 corvete si cele doua fregate ( inarmate ) . Vom mai moderniza ceva din vechile corvete din vedetele purtatoare de rachete ? Plus ca trebuie sa luam o hotarare in ceea ce priveste submarinul care fie vorba intre noi este pierdut . Nu cred ca mai merita modernizat si operationalizat . Asa ca mai marii Marinei ar trebui sa se gandeasca ce facem cu aceasta formidabila arma .Nu cred ca ar trebui sa renuntam la submarine mai ales ca rusii au impanzit MN de submarine . Suedezii , francezii , nemtii fac submarine bune asa ca ar trebui sa gandim pe termen lung si sa ne orientam si spre achizitionarea a macar 3 bucati . Cred ca ar fi suficiente pt noi .

 6. ar trebui intrebati cei care au aprobat cumpararea acestor nave chele si inadecvate conditiilor noastre care au fost motivele acestei achizitii ca sunt toti in viata si o duc foarte bine,prea bine chiar.
  ele fiind acum in dotarea noastra eu merg pe varianta innarmarii lor cu tot ce este mai bun si se poate monta pe ele ,mentinerea lor operationala cu armament fara nicio relevanta tactica reala este o risipa de resursa.
  pe scurt ori le dotam cum trebuie ori renuntam la ele.

  • Englezii nu ne doreau in NATO .
   Achizitia celor doua fregate ( complet dezarmate) la pretul astronomic platit , a facut sa schimbe idea.
   Asa cum ca recunostinta fata de americani ca ne primeau in NATO , a fost oferit contractul pentru autostrada.
   Ala ulterior reziliat si pierdut documentul. 🙂

   • Referitor la fregate: tinand cont ca inlocuirea lor ar costa enorm (noi ne speriem de pretul corvetelor, cum ar fi sa auzim de pretul unor fregate noi?) probabil ca s-ar merita o cosmetizare a lor, desi ar fi si alternativa de a le scoate definitiv din uz si sa mai cumparam 1-2 corvete in plus eventual dotate numai pt. misiuni specifice de genul ASW(sa faca doar un lucru dar bun). Mi-ar placea si mie sa vad niste fregate/distrugatoare in ograda Romaniei dar trebuie sa fim cu picioarele pe pamant: sunt ale naibii de scumpe. Si daca cumperi trebuie sa cumperi cel putin 2, de preferat 3. Si deja pretul corvetelor cam cosuma bugetul deci cu asta trebuie sa ne multumim: fregate resapate. Sa vedem corvetele in dotarea Ro Navy intai. Dupa aia visam putem visa…

    Referitor la achizitia fregatelor : sincer mi se pare cam trasa de par teoria cum ca fregatele au fost „mita” pt acceptarea in NATO de catre UK. Pretul lor a fost de cat? 120mil lire? Daca tinem cont ca aveau si ele o valoare de piata totusi si scadem sa zicem 40 mil valoarea reala, ar ajunge mita aceea ipotetica la 80 mil lire. Chiar crezi ca la nivel de tara, mai ales o tara cu o economie de marimea UK 80 mil de lire se poate incadra la mita pt asumarea unor obligatii militare pt. protectia unei tari ?. Un eventual razbel e al dracu de scump. Milioanele alea se duc numai pe incaltamintea soldatilor.

    Probabil e vorba pur si simplu de comisioanele obisnuite pe care si le trag guvernantii nostri. Simplu. La fel si cu Bechtel, e vorba de furaciuni. Cand a fost rupt contractul Romania a fost cea care a platit bani. Nu cred ca se intampla asta daca Bechtel erau aia care nu au respectat contractul.

    In Romania proiectele sunt facute pe genunchi sau pleaca cu studii de fezabilitate si altele facute pe genunchi (topo, geo, etc). Apoi cand se incepe lucrarea se constata ca sunt probleme si constructorul incepe sa zica: domle aici tre sa mai sap in plus, sa torn mai mult beton etc etc etc. Si astea costa. Nu o sa suporte constructorul toate costurile astea pentru simplul fapt ca studiile respective au fost facute de multe ori de „cine trebuie”(astia subcontracteaza la alte firme mici dupa ce isi iau comisionul, dar logic ca firmele alea care fac partea de studii „pe bune” fac doar ce li se plateste: foraje din 500m in 500 in loc de 100m, si tot asa). Plus ca ajungem si la partea de avize/autorizatii. In momentul in care constructorul sta cu utilajele si oamenii degeaba(utilajele costa, oamenii cer salariu) pt saptamani sau luni pt. ca nu stiu ce aviz nu a fost eliberat la timp, nu o sa plateasca din buzunarul lui, o sa ceara de la statul roman, ca el avea obligatia sa obtina avizele la timp. Asa se obliga prin contract, si asta e valabil in orice tara nu doar in Romania.

    • Romania nu are ce sa face cu distrugatoare in Marea Neagra, decat daca ne hotaram sa fim in ofensiva – lucru imposibil contra Rusiei. Noi trebuie sa fim capabili sa ne protejam zona economica exclusiva si sa disuadam orice tentativa de desant in sau in apropierea Dobrogei. Pentru asta nici fregatele nu sunt absolut neceare, desi 1-2 De Zeven Provinciën nu ar strica. Totusi, strategia de inarmare cu cel mai bun raport calitate-pret ar fi cat mai multe corvete si submarine.

   • asta-i o poveste pe care o so auzim probabil in nu stiu cate versiuni,
    fregatele au fost smen. punct.
    bechtelu a fost smen.punct.

    banii smenuiti au ajuns la cine a trebuit prin paradisuri fiscale,
    unii patriotzi rumani cu cumparaturi prin rodeo drive,

    nu exista nici o data legata de transferu banilor smenuiti la engleji, americani
    din cate stiu io, cine are timp poate cauta pe goagal, banii au fost confiscati de americani/ingleji ca parte a unei intelegeri cu bae pt. a opri investigatia penala, findca au fost si ceva arestari daca nu ma insel
    ma gandesc ca daca totu era programat dinainte la nivel inalt nu puteau sa existe arestari,

    tradatorii nostrii care au furat sunt marii patrioti de la acel moment,
    astia sunt statu paralel, justitia a fost un simplu executant al ordinului lor,
    am fost incapabili sa stopam hotia,
    serviciile noastre inclusiv militare au fost ce au fost si inainte de ww2: poligon de tragere pt. oricine

    am intrat in nato ca asa a vrut US la acest moment,
    tarile membre au vrut si ele daca tara cu cea mai mare putere a ordonat sa fie de acord,

    in loc de cuplu regal mai bine se lua o fregata iver huitfeld care era altceva,

    inglejii au fost bucurosi ca au scapat de fregate, care erau si la acel moment pregatite pt fier vechi,

   • Vorbesti prostii…daca tu crezi ca aderarea la nato s-a bazat pe mizilicuri din astea esti foarte naiv

    • intr-adevar integrarea in nato s-a produs ca rumanii erau cei mai inapoiati din estu evropei si au marcat si mai trebuie sa marce bani – probabil trebuie sa platim pt. nato de la stramosi pana la nepoti,
     poloneji, ungurii, cehii nu au platit nimik pt. integrarea in nato,
     dar noi eram mai verzi – vorba lui Caragiale – asa ca am platit si vom mai plati,

     domnule daca stii ceva si ai surse serioase de informare pune-le aici sa le vedem si noi,
     povestile si folcloru nu il poate opri nimeni,

     ma gandesc ca poate ar trebui platit ceva si pt. yalta si pt. ca stalin si poporu rus fericire ne-a adus,
     eventual un monument tip grup statuar pt. infractorii nastase si dragnea tinundu-se de mana in fata parlamentului evropean,

     • bulgarii cu ce au platit aderarea la NATO? Lituania? Estonia? Letonia? astea is vrajeli..politicienii nostri sunt hoti! punct

 7. Cat mai putem tine „in viata” cuplul regal? Despre Regina Maria se zvoneste ca ar avea un nivel de uzura foarte avansat si generalizat. Este cunoscut ca turbinele de mars trebuie schimbate la amandoua.
  Cu cat se intarzie inarmarea si modernizarea, cu atat devine mai evident ca ar fi o pierdere de bani.

 8. Acum va intreb si eu ca un necunoscator, nu se poate proiecta ceva ca Marasesti? Adica am facut o data asta si pentru acea vreme a iesit un rezultat echitabil, nu putem sa repetam procedura?

  • Cine sa mai proiecteze ceva asemanator cu Marasestiul? Toate santierele mari au fost cumparate (in afara de SNC) de catre mari firme care au deja in portofoliul lor nave de razboi de ultima generatie. Deci nu ducem lipsa de proiecte si posibilitati de a alege, ci de vointa.

  • Cum să nu, la partea de corp putem face și de portavion, dar pe lângă corp iti trebuie propulsoare, senzori, aerieni, navali si submarini armament și muniții. Din acesta nu prea facem iar ce facem nu prea mai este eficient la nivelul acestor ani.
   Financiar este mai economic să cumperi. Eficient pentru viitor este să ai propria industrie militară și capabilități să produci cat mai mult din armament și muniții.
   Deocamdată România nu este capabilă și dispusă a așa ceva.

 9. Daca nu pui pe ele o racheta cu bataie medie macar pentru descurajare, te poti gandi la un caz ceva de genul un elicoter sta fix deasupra fregatei la 10 mii metri peste bataia VL MICA si poate arunca si cu ghiulele medievale, tot face ceva daune, evident exagerez. Dar pt confortul psihic al echipajului cat si pentru disconfortul unui potential atacator cred ca se poate scobi in fregata 4 gauri pt instalarea macar a 4 ASTER 15,tot pui ciocanul pe ele, cat poa’ sa coste, com on…..

 10. Urasc sa fiu pesimistul de serviciu, dar nu prea vad cum ar fi 2018 anul Fortelor Navalem cand bugetul FN este minuscul:

  „Pentru Forţele Navale, MApN are un buget principal de 0,7 miliarde de lei (697 de milioane de lei), la care poate adăuga credite de angajament de 3,6 miliarde de lei.”
  (sursa: https://www.realitatea.net/buget-mai-mare-la-ministerul-apararii-in-2018_2125724.html).

  Sa fim seriosi, daca din suma respectiva scazi cheltuielile cu personalul (salarii si pensii) intretinere curenta, consumabile (motorina, ulei etc) plus costul participarii la 2-3 exercitii NATO, cam astia sunt banii. Nici macar de un mini-avans nu prea raman.

  Strict la subiect, solutia prezentata de nicolae mi se pare realista, atat din punct de vedere a ceea ce se poate obtine cu fondurile alocate cat si din punct de vedere al posibilitatilor oferite de platformele in discutie). Lipsa unui sistem AA cu raza medie sau lunga poate fi compensat intr-o oarecare masura prin asigurarea protectiei AA de catre aviatia de la MK.
  Nu stiu in ce masura ar fi necesar pentru marina romana sa aiba si capabilitati de atac contra tintelor de pe uscat (ceva gen Tomahawk).
  Sper ca in schimb pe partea de detectie si razboi electronic sa fie dotate cu „ultimul ragnet”.

  • Mihai, mi se pare ca ai spus o chestie de mare bun simt: protectia AA va putea fi facuta de F-urile de la MK, mai ales ca aici nu esti in mijlocul Atlanticului sa dureze o vesnicie pana vine ajutorul.
   In completare la ce ai spus, Exocet MM40 Block 3 poate fi folosita impotriva tintelor fixe de pe uscat.

   • putinele F-uri pe care le vom opera vor fi supraincarcate de misiuni in caz de bubuiala, asa ca ar fi bine sa nu ne bazam pe altceva in loc sa echipam corect navele, formand un grup de lupta eficient.

    Pai daca e asa, de ce sa mai punem rachete antinava, le lasam la bateriile de coasta sau la aviatie/elicoptere… scoatem si torpilele AS de pe nave, ca le duc Pumele Naval.

    Vorba aia: ori facem o treaba corect, or ne lasam de meserie!
    Si asta ar trebui sa inteleaga si MApN cand construieste bugetul pentru modernizare!

    • Marius, si eu m-as bucura ca, in loc de 24 de VL Mica sa fie 24 de Aster 15. La naiba, si MBDA s-ar bucura! 🙂
     Ideea este ca 90 de milioane/nava pur si simplu nu ajung, prin urmare ar trebui suplimentat bugetul. Nu sunt numai rachete de cumparat, trebuie radar de descoperire 3D, trebuie radar de control al focului, trebuie CMS nou, trebuie sonar in chila si neaparat sonar tractat, asta asa, la ochiometru. La asta se adauga si revizia generala a navelor, ca-s batrane.
     Poti sa faci local area defense si cu Mica, dar probabil nu poti acoperi cu ea un convoi de genul celor din WWII.

     • pai de asta am zis de pret! Aia nu e echipare corecta a unei fregate, oricat o invartim. Macar sa fi luat CAMM, cu posibilitate de a integra si instala ulterior si versiunea ER, si ar fi fost alta poveste.

      Nu zic ca VL MICA nu sunt bune, dar nu pot asigura tot ce cere o fregata.

      Mai trebuie anticipata in echiparea navelor si noile amenintari, unele existand deja. Spre exemplu cum te aperi de o salva de SPIKE ER, Sea Venom, Sumadjia, Brimstone sau SPIKE NLOS trasa dinspre drona greu detectabila sau elicopter sub linia orizontului. Probabil ca o parte le da jos Goalkeper/Millenium, dar daca 1-2 din alea iti lovesc radarele, pe urma iei in plin cateva rachete antinava.
      https://www.rumaniamilitary.ro/racheta-tactica-cu-raza-lunga-sumadija
      https://www.rumaniamilitary.ro/sea-venom-by-mbda

      Oare Mistral face ce stie sa faca ce face un SEARAM, dincolo de faptul ca raza de actiune a aproape la jumate? Nici daca instaleaza 2 Sadral-uri, altfel americanii ar fi folosit Stinger, din aceeasi categorie. Sau iti trebuie ceva de genul, mai ales ca apar si loviturile de artilerie ghidate de la peste 50km:
      https://www.rumaniamilitary.ro/sistemul-de-rachete-zrn-01stokrotka-daisy
      https://www.rumaniamilitary.ro/ckem-de-actualitate

      • Despre Mistral in ultima parte a articolului despre vizita la MBDA. Stie destule si Mistralul.
       CAMM are 5 km in plus la raza. Type 23 este echipata cu CAMM, nu stiu cate bucati. Or sti ei ceva. Type 26 vine tot cu Sea Ceptor in versiunea standard.
       Cam cate salve crezi ca e un inamic capabil sa traga? 🙂

       • cand inamicul e rus, eu cred ca destule salve 🙂

        Am uitat sa adaug ca solutia Skyshield/Millenium Oerlikon ar trebui sa integreze in curand si LFK NG, o racheta posibil in aceeasi gama cu Mistral/Stinger, dar cu raza de actiune la 10km.

        • Am pus gresit intrebarea: pentru cate salve crezi ca o sa aiba si o solutie valida de tragere? 🙂
         In acest moment racheta ruseasca de baza si cea mai mediatizata e Kalibr. Fac cam 70 pe an. Si inca n-am vazut sa fie folosita pe tinte in miscare. Si ar mai fi Oniks, cred. 🙂
         Astea le vezi tarziu si oricum tragi de aproape.
         Zic si eu, sunt optimist azi, numai maine nu-i vineri! 🙂

    • Probabil nu vor nici ei sa investeasca prea mult in doua nave batrane si foarte scumpe in serviciu operational (din cate am inteles cocoseaza bugetul FN) pe care oricum le vor inlocui in urmatorii 10 ani. Ce va veni dupa sper sa includa macar 2 submarine. Si poate reusim sa convingem cumva NATO sa ne lase dracului in pace cu „blue water capability” ca suntem ocupati pana peste cap cu rusii si mai nou turcii la MN.

   • Nu. Doar tinte pe litoral.. cred ca e totusi o diferenta.

 11. Acum, daca nu vom avea rachete cu raza lunga, si sigur nu vom avea, varianta ESSM pare „mai” logica dpdv al pretului dar mai ales a razei.
  Ramane sa vedem cand va fi, daca va fi si ce vor alege cei de la FN.

  • George, nici ESSM nu este tocmai ieftina, chilienii au platit un total de 140 de milioane USD pentru 3 VLS Mk 41, 33 rachete ESSM, 6 ESSM de antrenament etc s.a.m.d. Asta pentru Type 23, care au deja „gaura” pentru amplasarea unui VLS.
   Sursa: http://www.dsca.mil/major-arms-sales/chile-evolved-seasparrow-missiles-essms
   Din punct de vedere al ghidarii, actuala ESSM este sub Mica, pentru ca nu este de tipul fire and forget, este „semi-active”. Asta inseamna alte agregate la bord care sa ajute racheta sa loveasca tinta, daca nu gresesc e vorba de „MK-73 Continuous Wave Illumination Transmitters”. Asta inseamna mai multi bani de bagat in radare de control al focului.
   ESSM este superioara Mica in ceea ce priveste raza de actiune, dar in mod evident mi-am racit gura de pomana cand am tot zis pe aici ca raza nu e totul. Din pacate, unii nu pot gandi decat in termeni de „cat de lunga o ai”… 🙂
   De ce crezi ca americanii au scos Sea Ram? Pentru ca aia e mai buna pe atacuri la saturatie. Pentru ca aia e cu adevarat fire and forget.
   Modernizarea fregatelor canadiene de clasa Halifax a mers catre 441 milioane USD/nava, navele alea au doua radare de control al focului si 3 radare de supraveghere aeriana/suprafata etc
   Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Halifax-class_frigate
   ESSM nu pare deloc „mai” logica in conditiile astea…
   Ca idee, MBDA a „puscat” un contract de 400 milioane euro pentru inarmarea Gowind-urilor egiptene, 64 VL Mica, 32 de Exocet.
   Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Gowind-class_corvette
   Si ca sa inchei: corvetele (Sigma 10514 sau Gowind 2500) vor fi de fapt fregate, iar fregatele (Type 22R) sunt fregate, poate n-ar strica sa ne aducem aminte de acest articol: https://www.rumaniamilitary.ro/nave-celebre-episodul-5-crucisatoare-distrugatoare-fregate-corvete-opv-uri-offshore-patrol-vessel-cine-sunt-ele-si-ce-ar-trebui-sa-faca-fiecare

   • Totul este o chestie de fonduri insuficiente si in general reflecta solutii care inseamna schimbari minime la arhitectura navei. 12 rachete sunt pur si simplu pentru „point air defense,” iar la un atac de saturatie ai face fata foarte greu. Pentru o abordare minimalista treci la RAM. In felul acesta practic iti dublezi puterea de foc la 22 de rachete pentru un pret mult mai echitabil si care in anumite conditii iti da posibilitatea de a efectua o reincarcare sistemului pe mare/in mars, un lucru care nu este posibil cu un sistem VLS. Mai bine ne-am indrepta spre ce propuneri de sistem de razboi electronic (defensiv/ofensiv) au de gand sa instaleze. Un sistem decent incepe pe undeva la nord de $5 milioane si asta nu acopera suportul necesar pentru actualizarea bazelor de date care contin anumite amprente electronice. Asta este o alta distractie.

    • Alex, pentru fregate sunt prevazute 24 Mica (2×12). M-am pacalit si eu un pic cu diagrama, dar scrie in articol ca sunt de fapt 24.

    • Vor fi 2×12. Apoi comparatia Mica/Sea Ram nu prea merge, raze diferite, dubla la Mica. Mica pare mai degraba un hibrid dpdv raza. Mica se inlocuieste foarte usor. Teoretic, cu o macara poti inlocui containerele destul de usor datorita modului cum este ambalata. Stiu ca si americanii au inceput sa-si puna problema realimentarii VLS-urilor in caz de bubuiala, dar e ceva mai greu cu MK41.
     Multe diferente una peste alta. 🙂
     Some say that Nulka a avut un cuvant greu de spus in Bab el Mandeb cand s-a lasat ultima data cu strigaturi…
     Ma intreb ce-or avea europenii pe post de Nulka.
     Altfel da, 100% de acord cu razboiul electronic.

     • O fi mai usor dar nu o faci decat acostat la cheu. Asta nu este o solutie de a realimenta din mars. Nulka face parte din SEWIP (vechiul AN/SLQ-32) care in Block II sau III sunt numai pentru cele cinci perechi de ochi. Cel mai probabil or sa se pricopseasca cu ceva de la Thales, dar problema principala va fi in continuare baza de date cu „amprente electronice,” iar aici cele cinci perechi de ochi au de spus un lucru. Asta face parte din giuvaerele familiei si nu sunt date la toata lumea.

       • Inca un lucru. Nu va amagiti ca Mica este o solutie de genul „look ma no hands” pentru ca nu are nevoie de iluminatoare si chestii de genul asta. Asta o fi pentru cele cu cap IR, care nu cred ca ajungi sa ciocanesti pe cineva la distante de cele vehiculate de fabricant a fi raza maxima. Cele in mod RF sunt dependente de un „ship missile data link” care pe mana unui operator priceput este eminamente mult mai usor de bruiat decat un iluminator.

        • Nu-mi fac nicio iluzie! 🙂
         D’aia probabil ROE unora sau altora spune sa trimiti doua la interceptie…
         Si americanii au trimis 2 Standard si o ESSM pentru chinezariile alea houthi. Sunt foarte curios cum a fost…
         Plus ca m-am saturat de chestia cu raza. Raza nu e totul.
         P.S. Francezii sustin ca Mica sunt destul de rezistente la ECM. Dar na, vor sa vanda! 🙂

 12. Gizas,la ce buget e’ pentru astea doua „fregate multifunctionale”,singura modernizare o sa fie inlocuirea 12,7 cu 14,5 mm.
  Parca si aud la bordul lor : „Atentie servanti 14,5….. aviatie inamica la joasa inaltime”.

 13. off-topic, complet

  Contractele pentru patriot si piranha au fost semnate? sau doar am apropat in parlament legea achizitiei sau cum se numeste? si asteptam sa isi dea acordul alde Dragnea&friends.

 14. realist vorbind fregatele astea 2 sunt o pierdere de vreme…

  • intr-adevar mai bine s-ar cumpara doua fregate noi de viitor,
   de care sa poti trage inca 30 de ani sau mai mult,
   intrebarea este: avem banii ?
   si daca raspunsul este afirmativ, de unde ii luam,
   la sanatate suntem praf pe ultimu loc in evropa, ca tot de acolo se ia de pe vremea guvernului vacaroiu – la acel moment bugetele de sanatate erau excedentare,

 15. Mai nene,ai o abordare minunata. Nu dati bani pe arme,ca se moare de foame. Se moare in spitale si nu avem nevoie de fregate.
  Asta este pentru ca se fura,se manaresc banii. Punct.
  Apropos,in sistemul de sanatate ultima problema sunt banii.

  • serios? Si care ar fi atunci cea mai mare problema in sanatate dupa mintiuta ta?

   Apropo vad ca mi-a disparut comentul, ce libertate de expersie p-aci…

   • Da’ după a ta?

    • In general nu se raspunde cu o intrebare la alta intrebare, dar hai fie, subfinantarea.

     PS: citeste repede ca sterg astia comentariul:)

   • Furtul si managementul prost. Principalele probleme din Romania, nu numai ale sistemului sanitar.

    Sunt bani in Romania si aiurea. Nu banii sunt problema ci managementul prost al banilor existenti.

 16. Editat: comentariul ti-a fost sters pentru ca e offtopic. Pentru ce ai postat exista „Permiteti sa raportez!”

 17. Modificarile , banuiesc ca se vor minime , ptr ca se gandesc sa mai traga cat pot de ele si nu se justifica o modernizare foarte ampla ..care costa
  Cum spune cineva mai sus ..cu rusii la m neagra nu vom fi niciodata noi la serviciu , fregatele vor fi avanposturi de descoperire si sa faca daune in organigrama unui atac
  Ar fi bine sa fie inarmate aa si cu ceva cu raza mai mare ptr a pune mai multe bete in roate aviatiei adverse , probabil i-ar impinge pe rusi in zona de a lua masuri preventive ..cine stie??
  Probabil puse una peste alta , faptul ca nu ai submarine operationale in orizontul previzibil de utilizare a fregatelor ce sunt , ptr a asigura ceva sanse unui grup naval , se limiteaza la o optiune ..din asta
  Nu e rau , daca se cumpara corvetele, e parte a offsetului ..banii merg unde trebuie , macar vor putea fi folosite drept ce sunt

 18. Avand in vedere ca asa zisa modernizare (de fapt inarmare) a fregatelor pare sa fie o frectie, cred ca mai bine ar fi sa renuntam la ele. Iar in loc de 4 corvete Sigma 10514 sa luam 4 Sigma lungite (11214?), capabile (datorita spatiului suplimentar) sa duca 2 MK41 (8x) VLS plus un SeaRAM pe hangar. Si sa le denumim fregate, ca ar fi…

 19. Editat: te rog sa postezi la permiteti sa raportez.

 20. Acum vreo saptamana, ministrul Fifor si generalul Ciuca au destainuit ca intr-o dimineata, la o cafea, au cazut de acord ca in 2018 ar trebui startata achizitia a doua, poate trei, submarine. De urmarit…

 21. de fapt cele mai mari probleme în Marea Neagră le pot avea de la aviație și submarine, așa că dacă nu au apărare pentru așa ceva mare lucru nu fac

  • deaia am spus ca ne trebuie Harpoon cu bataie mare 280-300 km cu lansare de pe nave, avioane si de pe uscat.
   de ce nu, daca Fifor si Ciuca nu faceau glume, si de pe submarine in viitor.
   atentie si la Milenium de 35 mm cu munitia AHEAD pot ataca tinte aeriene si de suprafata de le 5.000 metri.

 22. Parca peticim ciorapii bunicului cu fir de aur … m i se pare inutil.. personalul care v a opera fregatele o sa fie supradimensionat generand costuri imense. Mai bine renuntam la ele.
  La MN avem nevoie de submarine si nave AAW cu defence mare

Cel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *