SEA VENOM by MBDA

Sea Venom (Future Anti-Surface Guided Weapon (Heavy) pentru supusii reginei britanice si Anti-Navire Léger (ANL) pentru cei ai vajnicei republici franceze, racheta realizata in colaborare de MBDA se doreste un inlocuitor al Sea-Skua si al AS-15TT cu orizont 2020.

Cu o masa de 110kg, din care 30kg pentru capul de lupta (cu penetrator si efect exploziv-fragmentatie), Sea Venom este destinata elicopterelor AW-159 Wildcat, AS-565 Panther si NH-90, putand lovi tinte navale de dimensiuni mai reduse (nave de atac de 50-500t, pana la corvete, tinte terestre/litorale sau punct nevralgice ale unor nave mai mari) la distante de pana la 20 de km.

Avand lungimea de 2,5m si un diametru de 0,2m, Sea Venom evolueaza in regim subsonic ridicat avand doua traiectorii posibile: la rasul apei sau cu ridicare in faza finala in arc vertical. Precizia este ridicata datorita capului de cautare IR dar si legaturii de date RF bidirectionale de mare viteza, care permite operatorului uman sa intervina pe durata zborului si la nevoie sa aleaga o alta tinta. Capacitatea de lovire de precizie este dublata de modul pasiv de dirijare, spre deosebire de Exocet al carei radar este detectabil de sistemele de protectie activa ale navei vizate.

Pe un Wildcat… alaturi de un pachet de containere cu LMM cal.76mm ghidate laser/IR.

De remarcat ca sud-coreenii care isi inlocuiesc Super Lynx Mk99 cu 8 bucati AW-159 Wildcat, au optat pentru Spike NLOS in containere rectangulare, o racheta cu raza de actiune superioara (+25km) si mai usoara (70kg) pentru un rol similar de lovire chirurgicala. Britanicii au achizitionat si ei 600 de bucati Spike NLOS din inventarul IDF in 2011, sub denumirea EXACTOR-1, urmat de un lot al unei versiuni mai moderne, EXACTOR-2.

Partea frumoasa este ca racheta se potriveste de minune unor elicoptere cu masa utila mai redusa, care nu isi permit sa acroseze cele 650-800gk ale unei rachete din clasa Exocet/Harpoon/RBS-15 sau macar 450kg ale unei NSM/JSM (desi nu e inca prevazuta a fi integrata pe elicoptere). Acesta ar fi si cazul Pumei Navale romanesti, parca handicapata intentionat la acest capitol (probabil pentru bifarea unor minime capacitati pe criteriul pretului cel mai mic).

 

Marius Zgureanu

Surse:

Wiki

MBDA

23 Comments:

 1. Avand in vedere cu cine ne invecinam, as prefera sa pun Delillah pe elicoptere, daca e sa vorbim despre rachete usoare.
  Poate fi utilizata si impotriva tintelor navale, are tot cca 30kg warhead dar are o raza de lovire de 250km care-ti permite sa ramai in afara razei eficiente de lovire a rachetelor rusesti ale S-300/S-400.
  E mai dolofana, spre 250kg, cu booster cu tot, dar cred ca merita.
  Pentru distante scurte si impotriva unor tinte care nu se pot apara cu rachete cu raza scurta-medie (spre 20km), Spike NLOS sau Brimstone mi se par mai potrivite.

  • delilah hl/al nu are booster ca nu are nevoie.si are 187 kg.

  • Sper ca amaratul de Puma Naval sa poata duce 2 Delilah 🙂
   Blackhawk cara Delilah dar si NLOS 🙂
   http://i.imgur.com/bouKRZp.jpg

   http://i.imgur.com/cG663qb.jpg

   Problema e mai mult cine si ce iti integreaza… noi avand pachetul SOCAT, probabil chestille israeliene sunt mai la indemana, dar nu neaparat ieftine… ar fi interesant s ale poti pune si pe restul Pumelor, nu doar Naval, dar si Spike NLOS. Oricum, Delilah e integrata pe F-16 si ar fi interesant de integrat si pe LAROM alaturi de EXTRA, pentru apararea de coasta si nu numai.
   https://rhk111smilitaryandarmspage.files.wordpress.com/2013/12/nsm_coastal_battery-navy_recognition_website1.jpg?w=350&h=200&crop=1
   Pentru Sea Venom, care e conceput pe cerintele navale anglo-franceze, ar renta daca am avea in uz una dintre platformele pentru care e conceput si deja integrat.
   Brimstone, ca si masa (48kg) si incarcatura de lupta, e mai degraba din familia Spike ER/Hellfire decat cele in discutie aici (la 70-110kg ). Si deocamdata nu avem acces la niciuna din platformele pe care e integrata.

  • GPS-ul poate fi o problema, daca obiectivele mai putin importante poti spera sa nu fie protejate cu EW cele cat de cat importante vor fi. Un anti-GPS are raza cam 20km-30km (mai mult cica au acum in teste-folosinta un sistem -Pole 21 – care foloseste infrastructura GSM pt. a proteja regiuni intregi- daca exista si cat de eficient este …).

   „Izvestiya noted the system „is integrated with the transmission and reception antennas that are installed on cellular communications towers, which are merged into a single network, which covers entire regions like a dome that is impenetrable for satellite navigation signals.”

   Russia mounting jammers on cell towers is unusual, but the underlying military logic is reasonable. As it stands, the United States possesses a large disparity in cruise missiles, drones, and guidance systems, such as GPS. Russia has its own satellite navigation system known as GLONASS.”

   At present, the device has passed the tests and entered service,”

   Dezavantajul ar fi ca isi bruiaza si propriile semnale.

   Folosirea GPS contra Rusiei cred ca se poate face in situati limitate fiind mai degraba folositoare pt. munitii gen mortire sau rachete cu raza foarte scurta (Grad).

  • @Eroule

   cu cat distanta fata de tinta este mai mare, cu atat sansele de lovire scad.
   Indiferent ca este vorba de o racheta Anti-Aeriana sau de o racheta Aer-Nava.

   Notivele sunt multiple. in primul rand inamicul are timpul necesar ca sa fie alertat si apoi sa se organizeze, incercand sa deturneze sau sa distruga racheta.

   in cazul unui conflict cu „marele nostru vecin” lupta se va da prin apele teritoriale romanesti sau chiar in zona tarmului romanesc – Delta Dunarii.
   Orice racheta cu raza medie sau raza scurta este buna.

   Noi ce folosim acum? Tinand cont ca am mers pe Spike, in lupta anti-tank, cred ca in lupta anti nava mergem tot cu evreii. Adica tot cu Spike-NLOS.

   in ce priveste navele mici, ca se face referire in articol de nave cu deplasamente intre 50-500 to, cred ca acelea sunt cel mai usor de vanat. pentru ca sistemele lor de protectie AA sunt instalatii SAM. Raza maxima de 8-12 Km

 2. salut eu cred ca in primul rand ar trebui sa avem un elicopter naval de rasa si nu o carpeala de puma iar ca racheta una cu o raza ceva mai lunga

 3. Se rezolva . Spune numarul de elicoptere pur sange navale si cate rachete

 4. Spike NLOS pare a fi o alegere naturală pentru România.

 5. Eu zic ca racheta aceasta va fi mult mai buna antinave decat Spike NLOS, Sea Venom daca nu era mai buna si mai eficienta ar fi luat englezii licenta direct si nu se mai chinuiau cu dezvoltarea unei rachete noi, asa cum germanii fabrica euro Spike si nu isi pun problema ca au luat licenta de la verii israelieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *