Romania Military

Nu zaietz, nu pogodi!…*editat: 2,5% pentru MApN!

Sau pe intelesul autohton – Marea Neagra = Lac rusesc.

Acu’ ca am mai scapat  de o grija, cea a Insulei Serpilor, dar si de bulucul de comentarii si paruieli de pe blog in urma invadarii Ucrainei, am avea timp sa facem si noi in „redactia” Rumaniamilitary un fel de sedinta de CSAT, pentru a sublinia solidaritatea cu MApN si cu factorii de decizie din Romania,  dar si pentru a spune nu dezinformarilor si propagandei rusesti!

Si poate vom reusi sa cream si noi un document.pdf cu sumarul sedintei… si strategia rezultanta!

Suntem convinsi ca la nivel CSAT sunt analizate si luate o serie de masuri extrem de eficiente, dar si hotarari comunicate apoi partenerilor din NATO. Doar ca sunt sercretizate…

Intre timp, rusii vor deveni parteneri de incredere in exercitiile NATO (cum declara nu demult o somitate autohtona), adaugand o doza de suprarealism, si ar fi cazul sa incetam cu fobiile, dupa cum ne spune si Lavrov, asa, mai glumet de felul lui:

Si pentru a profita pe deplin de noii ocupanti ai Insulei Serpilor ar trebui sa propunem pachete turistice si croaziere in cele 2 sensuri, intre litoralul romanesc si cel rusesc… la care vom putea probabil adauga si vizita templului lui Ahile de pe insula dar si a celebrelor trepte din portul Odessa…

Sa aibe si unde sa se destinda garnizoana respectiva in permisie, fara a fi nevoie sa vina cu tancurile, si sa fie mai putin incordat degetul pe tragaciul sau butonul de lansare. Sa isi faca cumparaturile in supermarketurile noastre! Si uite asa economia romaneasca va creste pe seama rusilor!

Zonele interzise de exercitiile navale ruse in Marea Neagra in februarie 2022, inaintea atacului operatiunilor speciale impotriva Ucrainei (sursa Digi24)

Ministrul roman al apararii ne spune si el: „Vom învăța să trăim cu rușii la graniță, dar vom fi sprijiniți pentru asta dacă va fi cazul” …

Da, si am adauga ca gazele si petrolul din platoul Marii Negre vor fi mai ieftine daca le exploateaza rusii si ni le vand, nu la costurile mainii de lucru din UE sau SUA. Numai avantaje, ne vom obisnui si cu ele!

Iar daca rusii ocupa mare parte din litoralul ucrainean, am avea in sfarsit o sansa sa completam autostrada Marii Negre, simbol al pacii si prieteniei intre popoare! De la Constanta avem deja pregatita ramificatia spre Bucuresti, care oricum nu merge altundeva.

 

Revenind la CSAT-ul nostru, cu siguranta vor fi deblocate cateva programe esentiale:

 

Mai suntem de asemenea convinsi, ca toate programele de mica anvergura (care necesita sume sub 100 mil. euro fiecare si deci implicit nu au nevoie de aprobarea parlamentului), dar cu impact semnificativ in asigurarea unei capacitati de lupta minimale au fost in final aprobate a fi lansate in regim de urgenta.

Cateva exemple:

… si mai las putin spatiu aici pentru chestiile la care nu m-am gandit.

 

Sau nu? Mai asteptam putin… ca daca din 2014 tot asteapta, care e graba?

si monitorizam situatia intre 2 sedinte CSAT, exprimandu-ne constant ingrijorarea fata de aliati pentru flancul nostru.

 

Dar cu siguranta, „de la anul vom… !”

 

Daca pana atunci apar probleme, cunostem ritualul magic: cu vopsea alba (sau cu creta) un „Z” , un „V” sau un „O” pe vehicule si aeronave. Pe nave nu e clar inca, dar s-ar putea sa nu fie nevoie, ca ale noastre nu au nici o valoare militara – mai bine le vopsim in alb cu crucea rosie pe ele.

 

P.S.___________________

*editat (Razvan Mihaeanu), adaug delcaratia Presedintelui Iohannis, cu privire la cresterea bugetului Apararii la 2,5% din PIB.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

Dragi români,

Suntem cu toții indignați de atacul brutal al Rusiei împotriva unui stat suveran și independent și nu putem accepta ca harta Europei să fie redesenată prin violență.

Deplângem pierderile de vieți omenești cauzate de un conflict militar fără sens, de neconceput în urmă cu doar câteva zile.

Un lucru este însă evident: indiferent de deznodământul acțiunii militare, există deja un învingător – poporul ucrainean, care a devenit simbolul luptei pentru libertate, simbolul rezistenței împotriva unui invadator. Eroismul și curajul ucrainenilor inspiră și obligă.

Agresiunea rusă a generat o reacție de unitate și solidaritate fără precedent a întregii lumi democratice, a arătat coeziunea și capacitatea membrilor NATO de a reacționa împreună, de a rămâne fermi împotriva unui agresor care riscă să destabilizeze climatul de securitate global.

În același timp, Uniunea Europeană demonstrează din nou că este o mare familie, că împreună suntem mai puternici și că putem găsi soluții chiar și în cele mai întunecate momente.

Apartenența României la aceste două structuri, Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană, dublată de Parteneriatul Strategic foarte solid cu Statele Unite ale Americii reprezintă fără îndoială cel mai mare câștig al nostru din ultimii 30 de ani.

Țara noastră a fost implicată substanțial – și rămâne – în toate deciziile care s-au luat la nivel aliat în ultimele zile și acționează permanent pentru a oferi sprijin Ucrainei și cetățenilor săi care caută refugiu în țara noastră.

Le mulțumesc tuturor românilor care sprijină eforturile consistente ale autorităților centrale și locale pentru gestionarea situației refugiaților intrați pe teritoriul României.

Astăzi am decis în CSAT o serie de măsuri după cum urmează:

În primul rând, am decis să intensificăm la nivel bilateral și aliat demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic în perioada imediat următoare, prin dislocarea de forțe aliate și prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România.

În contextul general produs de efectele situației de securitate regională este necesară susținerea pe diverse dimensiuni a Republicii Moldova, care se confruntă cu un val crescut de refugiați și posibil și cu alte dificultăți. În acest sens, în ședința CSAT, am decis o serie de măsuri de sprijin.

În ceea ce privește contribuția României la efortul comunității internaționale de sprijinire a Ucrainei, am decis astăzi înființarea pe teritoriul țării noastre a unei facilități logistice, un așa-numit hub, un centru, care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni.

Totodată, am hotărât intensificarea măsurilor pentru a ajuta refugiații din Ucraina și a gestiona integrat un aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul țării noastre.

Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice:

În primul rând, este nevoie de creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%.

În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiilor regenerabile și nucleare civile.

Sigur, pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente.

Vă mulțumesc!

___________________

Si iata si Transnistria pe harta de operatiuni ruse din Ucraina prezentata de Lukashenko, ca doar stiam ca avea potential inca din 2013-2014:

 

Marius Zgureanu

Exit mobile version