Romania Military

Sisteme antiaeriene SPAD

SPAD – Self-Propelled Air Defense system – sunt sisteme anti-aeriene de foarte mare mobilitate care sunt menite sa insoteasca trupele aflate in miscare si sa duca lupta anti-aeriana in mod independent sau in retea.

Ideea care trebuie sa fie inteleasa este ca acest tip de sisteme anti-aeriene, sau mai nou si anti-drona, sunt in general compacte, tunurile/rachetele si radarul fiind pe acelasi vehicul sau, in cel mai rau caz, pe vehicule separate dar care intotdeauna vor fi unele langa altele.

Trecerea din pozitia de mars in cea de lupta este foarte rapida, iar in anumite cazuri SPAD/SPAAG-urile pot deschide focul chiar din miscare.

Aceasta familie de vehicule este una veche si foarte onorabila, armata germana in WW2 a folosit astfel de sisteme, adevarat destul de primitive, montand efectiv tunuri AA de calibru redus pe camioane, uneori chiar fara protectie pentru echipaj.

Astazi, armata rusa este campioana la detinerea de SPAD/SPAAG, europenii si americanii au cate ceva, nu foarte mult insa.

Romania detine doua astfel de sisteme: OSA AKM de sorginte sovietica, sistem de foarte mare mobilitate tactica, amfibiu, si Gepardurile primite ca donatie din Germania.

Wirbelwind 4x20mm

Germania insa nu mai are in dotare sisteme SPAD (au uitat cat de utile le-au fost in Europa) dar exista sanse ca acest lucru sa fie in sfarsit adus in parametri normali odata cu intrarea in dotare (intr-un viitor nu foarte indepartat) a sistemului SHORAD IRIS-T SLS „MK III”.

IRIS-T SLS MK III este un sistem anti-aerian dezvoltat recent si care inglobeaza experienta castigata in realizarea sistemelor IRIS-T SLS MK I si IRIS-T SLS MK II. Armata suedeza a cumparat de la Diehl Defence sistemul AA cu IRIS-T SLS pe senilate, denumit de producator MK I, iar armata norvegiana a cumparat sisteme AA cu IRIS-T SLS, denumit de producator MK II. Ambele achizitii au fost prezentate de site-ul nostru. Dupa cum vedem, portofoliul producatorului de SPAD cuprinde deja sistemele complexe MK I, II si III, dar din informatiile noastre exista deja un prim client, altul in afara armatei federale germane, care a comandat un sistem asemanator lui MK III, denumit IRIS-T SLS Mobile Air Defence, sistem configurat dupa preferintele clientului si care se afla in curs de livrare.

PORTOFOLIU  SPAD

Daca pana in urma cu 2-3 ani aceste sisteme erau in mod clar anti-aeriene, recentele evenimente din Siria si razboiul armeno-azer arata ca necesitatea apararii anti-aeriene, mai ales pe palierul luptei impotriva dronelor, a crescut exponential.

Astazi nu mai este nevoie neaparat de elicoptere de atac scumpe sau de aviatie de lupta pentru a te trezi atacat la sol, o poti pati cu cateva drone (foarte ieftine fata de un aparat de zbor clasic) si daca nu esti capabil sa te aperi, atunci ai soarta armenilor.

Astazi, razboiul anti-aerian si impotriva dronelor se duce in prima linie si are nevoie de sisteme de foarte mare mobilitate si care sa fie gata de lupta intr-un timp cat mai scurt. Tunurile sunt si ele bune dar raza extrem de scurta in raport cu rachetele anti-tanc sau alte tipuri de munitie ghidata le face sa fie utile doar ca ultima linie de aparare, un fel de C-RAM sau sistem CIWS terestru.

Prima linie trebuie sa-ti ofere (la fel ca in lupta tanc vs tanc) o alonja mai mare decat a inamicului, sa poti detecta si lovi primul, inainte ca drona sa te vada, sau daca te vede sa fii in afara razei de actiune a armamentului de la bord.

Necesitatea existentei unor sisteme SPAD nu mai este doar la nivel teoretic ci ceva fara de care nu prea mai ai sanse in fata nimanui.

Daca nu te poti apara eficient in fata unor atacuri cu drone (roiuri de drone) mai bine nu mai pleci la lupta, oricum vei fi nivelat fara prea mult eroism.

Astfel ca, in final, armatei germane i-a venit mintea la cap ca doar ea a fost cea care a inventat sistemele de aparare anti-aeriana de mare mobilitate.

Sistemul SHORAD IRIS-T SLS „MK III” a fost prezentat de catre Diehl cu ocazia DSEI 2021.

Dar hai sa vedem ce contine SPAD-ul/(High Mobility Shorad Squad) propus de Diehl Defence Bundeswehr-ului.

In primul rand avem platforma cu rachetele antiaeriene denumita SWS (SLS Weapon system):

SLS WEAPON SYSTEM

In al doilea rand, avem sistemul care va integra SWS-urile:

                                                                           HIGH MOBILITY SHORAD SQUAD

P.S.

  1. Dupa cum vedem, prin achizitia de sisteme Mk III, se pare ca Bundeswehr-ul doreste sa faca un pas inainte si sa iasa din blocajul modernizarii apararii AA, blocata in prezent prin respingerea din motive de pret exagerat a ofertei TLVS, despre care noi am mai scris aici pe site.

Dar daca luam in considerare ultimele evolutii in productia de rachete antiaeriene si anume, dezvoltarea de catre Diehl Defence a doua noi rachete din familia IRIS, respectiv IRIS-T SLX (cu bataie de pana la 100 km si acoperire in altitudine de 30 km) si IRIS-T HYDEF (IRIS-T Hypersonic Defence) putem extrapola faptul ca Bundeswehr-ul va trebui sa modifice cerintele TLVS, solicitand introducerea in etape a celor doua rachete mentionate. Prima care va aparea pe piata, foarte probabil in 2025, va fi IRIS-T SLX, a carei realizare solicita doar un know-how extins al familiei de rachete aflate deja in productie. In ceea ce priveste racheta hipersonica IRIS-T HYDEF s-ar putea sa mai asteptam ceva, pentru ca nu stim in ce masura o companie privata ar fi interesata sa investeasca din buzunarul propriu pentru o astfel de racheta, in timp ce politicienii de la Bruxelles reclama sus si tare ca sunt interesati de apararea europeana dar nu fac nimic si nu dau un ban pentru domeniul acesta.

Ceea ce ma intriga la arhitectura MK III, detaliata mai sus, este neincluderea (inca?) unui sistem de lupta impotriva UAV-urilor in conditiile in care, dupa cele aflate de noi, Diehl Defence a primit comenzi si va livra, incepand cu 2022, sistemul HPEM (High Power Electromagnetic) denumit SkyWolf.  Acesta este menit sa contracareze UAV-urile din clasa 1 (cele mai mici) si are o raza efectiva de actiune de 1 km, atat in bataie cat si in altitudine.

  1. Polonezii au priceput si ei lectia razboiului dintre armeni si azeri si au in dezvoltare un vehicul dotat atat cu tunuri cat si cu rachete, similar conceptual cu Gepardul, mult mai modern insa.

GeorgeGMT

Exit mobile version