Romania Military

BSDA 2018 pe scurt si cuprinzator

Pe langa Damen cu Sigma 10514 dotata cu rachete Harpoon Block II, RAM si ESSM (o mare surpriza pentru toata lumea, inclusiv pentru alte companii prezente la BSDA), pe langa oferta brusca a Raytheon cu NASAMS 2 (AMRAAM, Sidewinder si ESSM) plus Stinger  (iarasi o mare surpriza nu numai pentru noi ci mai ales pentru concurenta) si pe langa ofensiva celor de Rafael cu sistemul Spyder MR (Python 5 & I Derby) ar mai fi cateva ciudatenii/noutati, luati-le cum vreti voi.

Spyder MR by Rafael (sursa foto – Hotnews, Victor Cozmei)

Cand intri in curtea expozitiei iti sar efectiv in ochi un Apache AH-64E Guardian (cea mai noua versiune a Apache-ului) si un Sikorsky Black Hawk de transport (mai ca avea mirosul de masina noua). Ambele aparate apartin armatei Statelor Unite si nu producatorilor lor, dar „gura targului” sustine ca armata le-a adus la Bucuresti la cererea/rugamintea expresa a Boeing & Lockheed/Sikorsky.

Si, daca in cazul Lockheed/Sikorsky n-ar fi mare noutate, atat timp cat s-a anuntat oficial ca Romania este interesata de elicopterele MH-60R (naval) si de MH-60M (varianta mai musculoasa a elicopterului de transport), insa Apache-ul ala imens chiar da de gandit nu numai noua ci probabil si (mai ales) celor de la Bell. Probabil ca atunci cand au vazut aeronavele concurentei direct sub nasul lor au regretat amarnic ca n-au adus si ei macar un Viper…

Pirahna IIIC derivate, vehicul tehnic si ambulanta

Facem o paranteza si constatam ca unul dintre cei mai prolifici expozanti n-a fost de fapt deloc prezent. Boeing n-a participat cu un stand la BSDA dar produsele sale au fost chiar foarte prezente, ne referim aici la racheta anti-nava (adusa in atentie de Damen) si elicopterul de atac Apache AH-64E Guardian. Adica prezenta prin neprezenta…

Daca mai adaugam si faptul, aflat tot din „gura targului”, ca Bucurestiul a trimis RfI pentru bateriile de coasta catre MBDA cu Exocet MkIII, Diehl/Saab cu RBS 15 MK III si Boeing cu Harpoon Block II (speram ca si ER), ajungem sa apreciem la justa ei valoarea prezenta prin lipsa a Boeing. Inchidem paranteza.

Cei de la Bell sunt veseli si „confident„, desi cel mai probabil nu le-a picat bine Apache-ul din curte dar, una peste alta, programul merge inainte: 24 de AH-1Z Viper + 21 de UH-1Y Venom. Texanii sunt optimisti si este posibil ca in cursul acestui an sa vedem o scrisoare trimisa de guvernul de la Bucuresti catre Departamentul de Stat pentru aprobare; atunci vom sti ce si cum, cat ne costa.

Mowag/Piranha 5 plin de senzori (sursa foto- Hotnews, Victor Cozmei)

Piranha 5! Este o fieratanie mare, foarte mare chiar, mult peste tot ce am vazut eu pana acum: Iveco SuperAV, Piranha IIIC, Patria, SAUR 1/2, TAB B 33 Zimbru etc. Este pur si simplu imens si va fi dotat cu turela celor de la Elbit UT-30 Mk2, desi la standul Rafael trona turela Samson Mk II RWS (pe care GDELS MOWAG a pus-o pe Piranha 5 exact cu un an in urma cand a promovat transportorul in Bulgaria, poligonul Tylbeto, langa Kazanlak, vedeti aici). Astfel, Piranha 5 transportor blindat va beneficia de turela Elbit cu tun de 30mm, in timp ce derivatele vor avea tot o turela Elbit dar cu mitraliera de 12,7mm. Anul acesta vor sosi in Romania 36 de bucati, 30 de transportoare (cu UT-30) si sase vehicule centru de comanda cu turela dotata cu mitraliera de 12,7mm (sursa: Hotnews).

Ajungand la Rafael, compania israeliana a adus o masina lansatoare pentru sistemul Spyder MR, anuntand inca din prima a zi a expozitiei (au un ditamai bannerul pe hale 🙂 ) ca vor participa in competitia pentru sistemele SHORAD/VSHORAD.

Thales pare sa fi scapat in castigator macar pe frontul corvetelor, acolo unde Damen il va folosi pentru SIGMA, dar sunt sanse mari sa vedem radarul Ground Master 200 integrat si in sistemul SHORAD, depinde acum doar de noi.

PS – Dar din pacate ne-am concentrat pe zona corvetelor si a sistemului SHORAD/VSHORAD, astfel ca am ratat multe alte lucruri interesante si acum imi pare rau, de parca m-as fi dus la Versailles sau Ermitaj, iti trebuie zile intregi ca sa te ratacesti cum trebuie printre exponate. Blindate 4×4, 4×2  si alte camioane (ciudat, au lipsit „consacratii „dar au venit altii noi),  prototipurile de-a dreptu’ din „Aliens” (n-or rupe gura targului dar oamenii implicati in asa ceva incep sa gandeasca cat de cat outside the box si sa devina creativi) de armament individual TNC-1 (bullpup de 5.45mm, colaborare AFAHC si s.TohanS.A.) si PA-1918 (nume aniversar ales special de cei de la STIMPEX, care va avea si „electronic round counter”), drone UAS Signus 35v si TWing QH 3.0, aparate de zbor cu aripa fixa (mentiuni pentru C-130J si omniprezentul ATMOSLAB-Hawker Beechcraft King Air C90-GTx  al celor de la INCAS cu spectrometre CAPS/SPEC/LIDAR; dar si pentru BAC 1-11 „100 de ani „care va fi prezent si la BIAS 2018, call me nostalgic), echipamente de protectie, uniforme (o companie din…China; oare ai nostri au venit si ei sa ne prezinte in detaliu variantele de noi uniforme combat?), munitie… Nu au lipsit Fortele Terestre, Navale si Aeriene cu absolut tot ce au mai bun si mai nou, da, mai nou.

Pe scurt, in afara oricaror discutii, BSDA 2018 este cel mai BAD-ASS dintre toate BSDA-urile pe care eu le-am vazut, cea mai serioasa expozitie si cea mai crancena din punctul de vedere al competitiei reale intre marii producatori. Am vazut si am simtit efectiv tensiunea din aer, discutii aprinse, priviri crunte, dezamagiri sau optimism.

De unde pana la mai ieri BSDA/Expomil erau niste targuri haioase, cu totul neinteresante, banale chiar, bune sa te duci cu copilul si sa faci poze. Ce inseamna 2% si actiunile Rusiei sau…viceversa.

GeorgeGMT

Exit mobile version