Romania Military

Franța va înlocui Crotale cu VL Mica NG și Mamba cu Mamba NG

Se pare că Franța va înlocui bateriile de rachete antiaeriene Crotale trimise în Ucraina cu sistemul antiaerian bazat pe racheta lansată vertical Mica NG. Despre sistemele antiaeriene cu rază scurtă de acțiune bazate pe racheta Mica am vorbit în mai multe rânduri pe Romania Military (aici un articol detaliat și un altul aici). Acestea au fost propuse și României în cadrul programului Shorad, achiziție aprobată de Parlamentul României, rămasă însă în… greu de spus ce.

VL Mica NG Mamba NG armata frantei

VL Mica simulation in Villacoublay

De remarcat că sistemul ce va fi achiziționat de armata Franței este bazat pe noua generație a rachetei Mica – New Generation, ceea ce-i permite să acopere atât zona cu rază scurtă de acțiune cât și zona cu rază medie de acțiune.

Una din criticile aduse adeseori sistemului VL Mica a fost că însăși țara producătoare nu a adoptat acest sistem. S-ar părea că, în curând, nu va mai fi cazul. O altă critică a fost că sistemul nu a fost testat în luptă. Se pare că în Ucraina, sistemul antiaerian Crotale dislocat în zona Kievului, unul de generație mai veche a reușit o rată de aproape 100% în ceea ce privește interceptarea țintelor aeriene.

Declarația a fost făcută de ministrul Sebastien Lecornu:

Și sistemul Mamba (SAMP/T) bazat pe racheta Aster, aflat în prezent în dotarea armatei franceze, va fi înlocuit cu sistemul antiaerian Mamba NG, bazat pe ultima iterație a rachetei Aster, 30 Block 1 NT – New Generation care poate intercepta inclusiv rachete balistice, o capacitate tehnico-tactică ce lipsea din inventarul forțelor franceze. Mai multe detalii despre SAMP/T aici.

De menționat că sistemul navalizat VL Mica NG a fost exportat in Egipt (aici) iar sistemul bazat pe Aster 30 NG este instalat pe cele patru corvete de clasă Doha și pe nava amfibie – Al Fulk (mai multe info aici), toate construite de italienii de la Fincantieri pentru marina Qatar-ului. Ca scurtă digresiune, teama de rachetele balistice naște monștri, așa cum sunt corvetele și navele amfibii dedicate luptei antiaeriene. De remarcat soluția aleasă de cei din Qatar pentru a se apăra de rachetele balistice iraniene, țărmul iranian fiind la circa 200 km de cel iranian, peste apele Golfului Persic. Geografic vorbind, cam seamănă cu distanța dintre Crimeea și România…

Exit mobile version