Viitorul SAMP/T… NG

This entry is part 1 of 4 in the series STIRI

La salonul aeronautic din Dubai din noiembrie, grupul franco-italian EUROSAM ( format din MBDA&Thales, initial lansat de Aérospatiale, Alenia și Thomson-CSF) au anuntat intrarea in serviciu in 2025 a noului sistem antiaerian cu raza medie SAMP/T NG. Programul a fost lansat in luna martie a acestui an, iar scopul acestuia vizeaza, dincolo de extinderea capacitatilor de a combate rachete balistice, de croaziera si orice tipuri de aeronave, noile amenintari din partea unor vectori hipersonici.

Aster 30NG BNT

Printre clientii vizati, alaturi de guvernele francez si italian, se afla tarile din Golful Persic, in special datorita tensiunilor cu Iranul si a capacitatii acestuia din urma de a lansa rachete balistice.

SAMP/T NG vizeaza un radar Thales Ground Fire 300 (productie inceputa in 2020 la Limours) sau Leonardo Kronos Grand Mobile High Power cu capacitate de detectare a tintelor cu suprafata echivalenta radar de 0,01 m2 la distante superioare a 350 kilometri si rachete ASTER 30 B1NT care gratie noului cap autodirector activ in banda KA cu fascicul ingust (fata de banda Ku in prezent) vor putea intercepta tinte pana la distante de 150 kilometri (tinte lansate balistic de pana la 1500 kilometri). Un modul C2 modernizat completeaza saltul fata de vechiul sistem SAMP/T.

Noul modul de comanda a tragerii cu 4 posturi, fata de doua in prezent

O baterie va fi compusa din radarul Thales, vehicul/post de comanda si generatorul electric asociat si pana la 6 lansatoare mobile de rachete ASTER 30, a cate 8 tuburi/masina.

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

Feu vert franco-italien pour la réalisation du programme SAMP/T NG – FOB – Forces Operations Blog

Système sol-air moyenne portée Nouvelle Génération (SAMP NG) | Ministère des Armées (defense.gouv.fr)

Le futur système de défense anti-aérienne franco-italien sera livré en 2025 (bfmtv.com)

Ground Systems Solution | EUROSAM

 

Series NavigationKA-52M Aligator – primul zbor >>

2 comentarii:

 1. ASTER 30 B1NT e un fel de PAC 3 ?

  Stiu ca la Patriot dureaza cam jumatate de ora pana sa devina operationala bateria ajunsa la fata locului. Ceea ce mi se pare una dintre cele mai mari slabiciuni ale Patriotului. La SAMP/T stie careva cat dureaza ?
  Care este distanta minima de angajare a tintei ?

  p.s. ma indoiesc ca o sa fie si anti rachete hipersonice. poate cu capabilitati limitate in anumite situatii cand se aliniaza planetele.

  1
  • majoritatea SRBM daca nu toate sunt hipersonice ,deci prospectul nu e chiar ireal,numai ca sunt balistice,prin urmare au traiectorii cat de cat previzibile ,ce se lauda rusia cu alea de croaziera hipersonice si hgv si ce cerceteaza americanii sunt alta mancare de peste,si probabil tine de capacitate de detectie reactie si calcularea cursului de interceptie si se rezuma la capacitatea fizica de procesare a datelor ,ca doar de aia sunt dependenti nemtii de americani la ora actuala in materie de asa ceva si iau arrow 3

   10

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *