Egiptul devine primul client internațional al MBDA pentru sistemul de apărare VL MICA NG

Comunicat de presă MBDA

MBDA VL Mica NG

Lansare VL Mica NG Sursa foto: MBDA

MBDA a primit un contract din partea Egiptului pentru livrarea sistemului de apărare VL MICA NG (New Generation) care va echipa corvetele Forțelor Navale.

Lansat oficial în octombrie 2020, sistemul VL MICA NG se bazează pe integrarea rachetei MICA NG în sistemul actual VL MICA.

Sistemul VL MICA NG oferă capabilități îmbunătățite pentru a gestiona ținte atipice (UAV-uri, aeronave de mici dimensiuni), precum și posibile amenințări viitoare cu semnături în infraroșu și radiofrecvențe din ce în ce mai greu de detectat. În plus, VL MICA NG va putea intercepta ținte convenționale (aeronave, elicoptere, rachete de croazieră și rachete anti-navă) la distanțe mai mari.

Eric Béranger, CEO MBDA, a declarat:

„Acest acord demonstrează încrederea pe care Egiptul o are în familia VL MICA, folosită deja de 15 armate din întreaga lume pentru protecția forțelor lor navale și terestre”.

Cele patru corvete din clasa Gowind, achiziționate recent de Marina egipteană de la Naval Group, sunt echipate deja cu sisteme din familia VL MICA.

Comentariile Romania Military

Egiptenii vor dota și cele trei nave de clasă Meko A200 pe care le-au comandat Germaniei în aprilie 2019 cu VL Mica, concluzia logică fiind că sunt mulțumiți de rachetă.

Pentru noi, anunțul prezintă o importanță deosebită, având în vedere că asocierea Naval Group și S.N. Constanța a câștigat licitația pentru construcția a patru corvete Gowind 2500 într-o configurație similară celei egiptene. Asta dacă nu vom avea parte de surprize în instanță.

În cazul nostru, spre deosebire de versiunea egipteană, propulsia este diesel-electrică iar navele trebuie să fie capabile să opereze un elicopter mediu și un vehicul aerian fără pilot.

O parte a armamentului propus pentru dotarea corvetelor noastre provine de la MBDA, fiind vorba de racheta navă-navă Exocet MM40 Block 3 și de racheta antiaeriană VL Mica. Ne putem aștepta ca cele patru corvete să fie echipate fiecare cu câte 16 silozuri individuale fiecare, specifice VL Mica, amplasarea unui VLS Sylver fiind exclusă pe motive de costuri.

Avantajul Mica NG este că a fost construită astfel încât să fie utilizată atât pe Rafale cât și de către clienții versiunii cu lansare verticală fără modificări de hardware, fiind suficientă doar actualizarea sistemului software.

Racheta de generație nouă are aceleași dimensiuni generale ca cea clasică dar performanțe mai bune. Astfel, VL Mica NG dispune de:

  1. un nou motor rachetă pentru îmbunătățirea manevrabilității în zona superioară a razei sale maxime, care acum este de aproximativ 40 km față de cei 20 – 25 km inițiali. Totodată, raza minimă de intercepție a unei amenințări este definită ca fiind very short minimum interception range, probabil binișor sub 1 km, ceea ce exclude necesitatea combinării ei cu Rolling Airframe Missile. Un CIWS artileristic ar trebui să completeze totuși VL Mica NG în zona apărării apropiate a navei;
  2. senzori noi, atât cel infraroșu (acum imagistic infraroșu – IIR) cât și cel radar (acum AESA) fiind modernizați. MBDA susține că racheta va fi capabilă să intercepteze rachete anti-navă supersonice;
  3. electronica ocupă acum mai puțin spațiu ceea ce a permis mărirea cantității de combustibil (solid);
  4. un sistem de senzori care monitorizează starea tehnică a rachetei pe parcursul duratei de viață de 30 de ani ușurând astfel întreținerea sa.

Mai jos, un interviu cu un reprezentant MBDA, merită urmărit pentru a vă face o idee asupra capacităților tehnico-tactice ale versiunii NG:

Conform MBDA, VL Mica NG va fi disponibilă în producție de serie începând cu 2026. Chiar dacă nu va fi gata pentru echiparea primei corvete (presupunând că anul acesta se va semna un contract pentru începerea producției și că nu vom avea întârzieri pe parcursul executării lui), trecerea ulterioară la versiunea NG va fi foarte ușoară.

Concluzii

Racheta VL Mica NG pare să acopere o gamă largă de amenințări aeriene (vehicule aeriene fără pilot, rachete anti-navă capabile să manevreze și cu traiectorii razante deasupra valurilor, chiar și supersonice, avioane, elicoptere etc) și, mai ales, prezintă un excelent compromis între raza minimă de angajare versus raza maximă de angajare a inamicului. Comparativ, Aster 15 are (conform wikipedia) o rază minimă de angajare de 1,7 km și o rază maximă de peste 30 km. Cu sub 1 km rază minimă de angajare, VL Mica NG poate fi completată doar de un sistem artileristic de tip CIWS (apărare apropiată a navei) așa cum este Phalanx sau Millenium. Așa cum spuneam și mai sus, completarea VL Mica cu un sistem RAM este inutilă, un sistem artileristic CIWS fiind suficient pentru a asigura un ultim palier de apărare a navei.

Raza maximă crescută la circa 40 km precum și menținerea unei bune manevrabilități în faza terminală precum și senzorii îmbunătățiți cresc, cel puțin teoretic, șansele interceptării unei game largi de amenințări aeriene. Datele despre plafonul maxim nu sunt încă publice, dar ne putem aștepta ca și acesta să crească, peste cei 9000 m ai versiunii clasice.

Dacă 16 rachete în combinație cu un CIWS artileristic sunt, în opinia mea, suficiente în cazul corvetelor, pentru fregatele T22R ar fi nevoie de un număr dublu de rachete. Cu o combinație de 32 de rachete VL Mica (clasic și NG, IIR și radar AESA) consider că apărarea antiaeriană ar fi una credibilă, capabilă să facă față tuturor amenințărilor aeriene din Marea Neagră. Din păcate, propunerea MBDA prezentată pe site mai demult (poate fi recitită aici) prevedea echiparea Type 22R cu câte 24 de rachete VL Mica, probabil pe considerente de buget insuficient.

Nicolae

100 de comentarii:

  1. Salut. Deja telenovela corvetelor se indreapta spre infinit, nu e posibil sa avem marina militara dezbracata iar ai nostri sa se mangaie pe grade, nu au rusine sa scoata navele in larg cica pentru antrenament cu aliatii iar tu sa nu ai nimic dar nimic modern pe nave.

    14
    • Greșit, au ceva nou pe nave. Epoleții nou-nouți de pe umeri.

      5
    • cum ai vrea sa rezolve problema militarii cand politicienii au complicat-o 4 ani fara sa fie trasi niciunu la raspundere,dar sa votati incontinuare majoritatea din 2016

      7
      • simplu avand taria sa taie! Decat o marina nefunctionala mai bine fara, si asa se poate, dupa taierile de pe liste gen cum face acum USMC cu tancurile cred ca toata lumea se va trezi la realitate.

        15
        • USMC nu au taiat nimic au inlocuit un utilaj cu altul mai potrivit sau crezi ca MPF e facut pt US Army ?

          2
          • MPF e in stare de prototip, un T 72 B3 il gaureste de unde vrei, cu M1 Abrams altfel stau lucrurile, fiind unul din cele mai protejate MBT-uri

            4
          • MPF pentru USMC? Hai sa fim sobri acum. Daca era programul lor, USMC ar fi fost agentul principal care ar fi administrat programul. MPF is going nowhere fast with USMC.

            6
      • Sa faca scandal, sa ridice problema dotarilor, astfel incat sa stie si publicul cu ce galeti ne incordam noi pe mare si politicienii sa nu mai aiba pe unde sa o intoarca.

        Dar mai bine stau linistiti, de ce sa se riste cand pensionarea vine repede si altii o sa lupte in tinichele?

        Si asta e si pentru restul militarilor, nu doar pentru marinari. Complacere placuta si rugati-va pentru cat mai putini eroi pana cand ajunge la noi nato.

        7
    • @robu&ceilalti
      In primul rand, cam asta inseamna stat de drept: faci o licitatie, poate fi contestata in instanta. Linia despre contestarea pe bune si abuzul de drept (adica blochezi in mod intentionat) este destul de fina si, ca in orice stat de drept, trebuie dovedita.
      Decizia de a se organiza licitatie a fost eminamente politica. Organizarea ei, a lasat de dorit, incepand cu caietul de sarcini cu cerinte poate prea laxe, criteriul pretului cel mai mic si terminand cu scurgerile de informatii.
      De doi – trei ani incoace, conducerea FNR maraie cat se poate de clar cu privire la starea mijloacelor din dotare cu ocazia fiecarei dari de seama anuale.
      De la botul calului: “ De asemenea, șeful SMFN a precizat că gradul de asigurare cu echipamente de luptă pentru Forțele Navale este 100%, dar cele mai multe dintre acestea au durata de viață depășită și se impune demararea programelor de achiziție corvete multifuncționale și a altor platforme de luptă moderne. „Modernizarea Forțelor Navale Române va avea efecte benefice nu numai asupra dezvoltării capabilităților noastre de a contracara orice amenințare la adresa securității naționale, ci va consolida și moralul personalului și va crește atractivitatea profesiei de marinar militar și interesul tinerilor români față de aceasta”, a argumentat contraamiralul Panait.”
      Mai mult de atat mi-e greu sa cred ca se poate spune public. Apoi, din spatele unei tastaturi, cand nu e vorba de salariul si de functia ta, ne e usor s-o facem pe vitejii.
      Nici de taiat nu te apuci asa de capul tau, ca e greu sa formezi oameni dupa ce i-ai pierdut si oricum n-au suficienti nici pentru nevoile actuale.

      5
      • Bășina aia trâmbițată cu „gradul de asigurare cu echipamente de lupta e 100%” știi cum suna la urechile politicienilor? Avem fi tati. Să zică că nu au dotare sunt 0 barat pentru un război modern și atunci obțin ceva…și dacă aveau galere, pe pariu că spuneau că au 100% echipamente de lupta. Hai, sus paharul…Bun ii vinul ghiurghiuliu mai.

        2
        • Io inteleg ca tu ai un fix cu astia, dar acum chiar nu e cazul. Hai sa dam toata fraza totusi: “gradul de asigurare cu echipamente de luptă pentru Forțele Navale este 100%, dar cele mai multe dintre acestea au durata de viață depășită și se impune demararea programelor de achiziție corvete multifuncționale și a altor platforme de luptă moderne.”
          Vrei sa facem analiza pe fraza sau ce? Ti se spune foarte clar ca desi au barci, nu-s bune de nimic.
          Politicienilor li se spune de ce e nevoie, ei aleg sa le intre pe o ureche si sa le iasa pe cealalta. Sau sa faca cum ii taie capul.
          Dupa cum spuneam, e usor s-o faci pe desteptul cand nu e vorba despre propria-ti piele…

          1
          • Politicienii sunt precum pestele uituc din „Finding Nemo”. Daca fureaza mai mult de 2 secunde sa citeasca fraza aia…deja i-ai pierdut…

            Limbaj de lemn, homo sovieticus nu-si pune pielea la bataie…doar e loc al pacii si fericirii intre popoare…Nu eu i-am fortat sa-si aleaga acea meserie…Eu imi pun pielea la bataie unde lucrez…Sunt responsabil si raspund de ceea ce lucrez.
            Astia? Nicolae, nu mai fi avocatul lor…la fer vechi in Turcia e locul FNR, langa vasele de croaziera pentru dezmembrari.

            2
            • Reis, eu incerc sa fiu obiectiv si sa laud ce e de laudat si sa critic ce e de criticat.
              Atitudinea din ultimii ani a conducerii FNR imi arata ca s-a ajuns la fundul sacului. Probabil ca la nivel inalt, intre ei, lucrurile sunt spuse pe sleau. Dar nu poti iesi public cu asa ceva.
              In plus, nu poti sa-i faci pe astia de azi raspunzatori pentru pacatele predecesorilor lor. E la fel ca aia cum ca fiul nu raspunde pentru pacatele tatalui lui.
              Atat.

              • Eu am o problema cu astia carora le tataie curul dupa posturi caldute, in caz de pac-pac, ce incredere sa am in ei ca-si vor risca viata sa o apere pe a cetatetnilor si nu va fi „23 August” reloaded?

  2. Daca se va semna contractul in configuratia propusa(vom fi dati dracu, vom avea 32 NSM la sol si 32 exocet3 pe nave, ciudat rau) inseamna ca noua administratie robinet-bideu a cam lasat din brate marile concerne de armament(democratii nu au fost vreodata prea fierti pe ei) si pe noi odata cu ei. Vor urma 4 ani de comenzi cu precadere spre firme europene :corvete, vshorad/shorad, mli uri lynx, probabil ceva leo2, caricioptere si vom avea in dotare un ghiveci calugaresc(indiano egiptean) de toata frumusetea. No problem, noi sa fim sanatosi ca belelele curg.

    10
    • da, fara Trump se prabuseste lumea.

      problema e la noi, ca luam uneori decizii tampite, nu avem grija de capacitatile noastre si ne complacem in mizerie…

      de pilda e greu de inteles de ce nu facem munitie pentru MLRS-urile de 122 mai ales ca avem si incarcatura termobarica si ma gandesc ca n-ar fi asa greu sa facem si submunitii antiblindate…in schimb importam pulberi de la sarbi

      la Cugir ma gandesc ca nu e asa greu sa dai afara cretinii aia, sa retehnologizezi fabrica si sa fac o arma de asalt, o mitraliera si o ceva designated marksman (poate un PSL adus la zi) in calibre NATO, modernizezi AK-ul cum au facut finlandezii .. vrei ceva mai pentru trupe cu destinatie speciala, cumperi dar iti faci arme pentru grosul ostirii…Cugir poate fi un trade mark, are o reputatie

      noi nu, ne gandim sa facem fabrica de Beretta cu plastic cand nici o armata nu le foloseste in afara de italieni

      17
    • @strumpf La ce durata de viata au rachetele actuale si de cat de putina intretinere au nevoie pe durata de viata (daca bineinteles sunt pastrate in conditii optime si operatiunile periodice de intretinere sunt facute ca la carte) poti sa ai linistit 2 tipuri de rachete AN. Oricum nu se punea problema de a produce ceva p-aci’, asa ca…
      Cat despre concluziile tale vis-a-vis de politica externa si postura militara a SUA te inseli amarnic. Nimic nu s-a schimbat si nu s-ar fi schimbat indiferent de cine castiga alegerile. Imperativele raman valabile fie ca-l avem pe Trump, fie ca-l avem pe Biden.
      Singura diferenta vine de la cum sunt spuse, Biden nu da cu pumnul in masa ca Trump. Americanii si-au sprijinit intotdeauna companiile, indiferent de culoarea politica. Una e ce zic aia in campania electorala si alta e ca fac dupa ce sunt alesi.

      8
      • Un pic off topic(scuze admin) dar legat de discutia cu @nicolae referitoare la politica externa a usa. Astazi tocmai s a intamplat asa ceva. Administratia robinet-bideu tocmai a acuzat statul saudit ptr asasinarea ziaristului ala, kashoggi parca, iar 76 oficiali sauditi au primit restrictii din partea americanilor. Luni urmeaza altele, iar cireasa de pe tort o sa fie acuzarea printului mostenitor. In plus sauditii nu vor mai primi nici un fel de arme ofensive si in curand vor avea embargo la tot ce poate fi folosit in yemen. Adica micul robinet si a bagat picioarele in multe zeci de melearde coco. Parca se pupa cu ce ziceam eu despre iubirea dintre democrati si corporatiile militare.

        3
        • Asta inseamna ca companiile americane de armament ca si statul american, vor pierde foarte multi bani.Din lipsa de comenzi, este posibil ca unii angajati din companiile americane de armament sa fie concediati.Asta inseamna o povara financiara pentru stat care trebuie sa le asigure ajutor de somaj.In plus, acesti oameni vor cheltui mult mai putini bani ca si someri decat ca si angajati.Asta inseamna mai putini bani colectati de stat din impozitarea cheltuielilor facute de acei oameni.

          • da, dar nici nu poti sa ii acuzi pe unii ca sunt dictatori rai si pe altii sa ii protejezi pe motiv ca iti cumpara armament de zeci si sute de miliarde. ce se intampla la sauditi este cel putin la fel de rau cu situatia din alte tari totalitare. daca aplici dubla masura risti sa iti pierzi credibilitatea.

            5
        • Admin-ul sunt tot eu. Si probabil ca tot mie imi datorezi faptul ca-ti apar comentariile.
          Revenind la politica externa.a SUA, asta nu se schimba peste noapte pentru ca geografie si o serie de alti factori de care trebuie tinut cont.
          Nu mi se pare nimic ingrijorator sau dramatic pana acum in ceea ce priveste relatia americani – sauditi. Si deal-ul cu UAE a fost pus pe hold momentan, ca multe alte vanzari FMS. Chiar daca Biden vrea sa-i arda pe sauditi, la un moment dat, niste consilieri ii vor spune ca poa’ sa faca putin scandal, dar dupa aia sa lase lucrurile sa curga. Ah, daca americanii ajung la concluzia ca nu mai au nevoie de sauditi, da, dar n-o sa-i lase din brate ca asta va face loc rusilor si chinezilor.
          Hai sa vedem deal-urile alea anulate si mai vorbim dup-aia. D-abia atunci o sa stim ca relatia a trecut la statusul “in a relationship with” la statusul “it’s complicated”.
          Eu nu cred c-or sa-i lase din brate pe sauditi, cineva tot trebuie sa controleze Iranul. Dar, evident, ma pot insela, nu urmaresc situatia de acolo decat pasager.

          4
    • @strumf, americanii nu se schimba asa de repede in politica externa. Eu spun ca Biden va fi mult mai putin conciliant cu ivanii, nu uita ca are o problema personala cu ei de cand au ciripit la Trumph despre junior si Ucraina plus mizeria facuta in 2016 cand au spart email-urile democratilor. Ziua cand ivanii vor deconta obraznicia de a-si baga nasul in US va veni in acest mandat. Asa ca noi vom avea un rol din ce in ce mai important, probabil si urainienii. Bulgarii sunt duplicitari si deja ii cam evita. Cum uniformizarea armamentului deja e spusa pe fata, tare imi este ca o instanta va decide ca HG ul de licitatie a fost nelegal si este anulata. Dupa care stim toti ce va urma, mai ales ca vor sa puna pe tusa asa ceva :
      https://www.google.com/amp/s/www.forbes.com/sites/craighooper/2021/01/20/biden-faces-new-shipbuilding-crisis-must-move-fast-and-kill-freedom-class-lcs/amp/

      • @nicolae&adr.vom trai si vom vedea. Politica externa se schimba fix cand vor aia de sunt la guvernare. Repet, la momentul 2016 bravii guvernanti pusesera macazul pe directia europa(boxer,&agilis, damen, mbda, diehl) A veni surpriza de la sf anului cu psd ul majoritate absoluta, vizita lui dragnea la inalta poarta si minunatele surprize ce au urmat. La sf anului trageri cu patriot la midia, dupa 3 luni ciuca lansa porumbelul achizitiei.apoi himars, piranda V, NSM(cand nu ii mai dadea cineva vreo sansa).

        1
        • Desigur Tillerson a venit la Bucuresti pt ca majoritatea PNL nu vrea sa voteza cu patriot cum vrea Dragnea, saracutul de el in 2017 nu avea controlul parlamentului, de aia tragea tare sa il dea jos pe Ciuca ca se opunea patriot nsm si himars,ciuca e de vina ca doar ala de la DPA vrea sa faca contractele astea nu altele gen Samp-t si exxocet ,apropo pe unde a aparut zvonu ala ca ala de la certificare Orniss la ultima licitatie pt rachete de coasta nu a dat certificare decat pt MBDA la restu dupa ce a trecut termenu ca doar asta nu afecta licitatia

          • Tu ai febra? Ciuca se opunea patriot, himars si nsm?? Dragnea vroia sa il dea jos pe ciuca? Ce tot aberezi acolo? Vezi ca daca ai pierdut si gustul si mirosul e nasol????

            1
            • Io nu cred dar totusi nu cred ca tov Las creca a gandit cu mintea lui din capul lui cand a contestat decizia Comandatului Suprem a Armatei, no ?

              dar asta e memorie scurta mai bine servim niste propaganda pesedista,cu cat de patrioti erau ei nu

              1
              • les din cate imi amintesc a contestat decizia de prelungire a mandatului lui ciuca in fruntea marelui stat major.adica a fost o contra intre psd si prezident.si chiar daca ultimul este comandantul suprem al armatei ,ministrul apararii ca membru al guvernului este subordonat direct al primului ministru nu prezidentului.ca asta e separarea puterilor in stat.

                1
                • eu presupun ca a fost o contra intre dragnea si Ciuca pt ca Ciuca si-a permis ca ii strice magariile anuntand ca Romania va fi operator de Patriot,ca doar puscaria e mai usoara cand stii ca te asteapta dupa o avere imensa stransa din spaga si invarteli ca spre exemplu comisioane pe contracte,cum la Gov to Gov nu mergea cu spaga, poate se anuntau licitatii pe model corvete pt echipamentele in cauza, numai ca americanii nu sunt olandezi si vitejia sa inmuiat repede si asa a ajuns Ciuca Ministrul aparari si avem NSM Gov to Gov.dar astea sunt niste presupuneri nu ? bazate pe experientele statului de a manageria licitatii cu castigator anuntat,ca si concursurile pe posturile la stat ,ca doar si arta dezinformarii functioneaza nu? te dai cu americanii si iese cine trebuie si astfel inlaturi suspiciunile

                  1
        • Eu nu ma refeream la ai nostri. Noi de cand am intrat in UE practic n-am mai avut o politica externa coerenta, n-am mai avut un proiect de tara.
          In mod cert, Ciuca este absolut evident pro-american.
          P.S. Nu stim ce armament ar fi avut Sigmele lui Ciolos, toata lumea a presupus ca MBDA, ca asa fusesera vandute pana atunci pe la diversi. S-apoi, a aparut versiunea mexicana.

          1
  3. Cum nu??? Gresesti…
    Noi iesim in larg cu HIMARS…
    Nu ai inteles ca avem marina terestra… ce atat apa…

    8
  4. Nu va faceti griji, atunci cand o sa fie Corvetele gata sa fie integrate in serviciul activ al Marinei militare, o sa fie gata si NG-ul asta. Cine stie cat mai asteptam dupa sentinta finala, plus ca SNC nu sta prea bine pe militar, pe langa deficit de personal. O asociere de genul asta e grea, dureaza mult pana sa inceapa treaba.

    Sa nu imi spuneti mie pe nume daca nu o sa fie asa!

    3
  5. Deja suna bine si pt SHORAD.

    1
  6. intrebare: e posibil, in caz ca Naval Group va primi totusi contractul de corvete sa schimbam si sa le cetem sa puna NSM pe ele in loc de exocet?! Sau nu fac integrari cu „bombe” de la americani?

  7. o sa luam si vl mica ng si pe shorad in loc de nasam daca luam pe corvete?
    poate cu mistral 3 impreuna

    1
    • sunt licitatii sau programe separate. Nu cred ca depind una de alta.

      • Nu ar trebui sa fie separate, pentru ca,daca ai negocia *en gross* cu o singura companie, altfel iti prezinti pretentiile de offset. Imagineaza ti cum ar reactiona MBDA pusa in fata unui contract pentru 96 Exocet, MICA pentru fregate/corvete/SHORAD si Mistral pentru VSHORAD/CIWS pentruflotilla fluviala si FACS…ai putea cere increzator un centru regional de asamblare si chiar sa fi inclus in lantul lor de manufacturers.

        3
      • MBDA cu vl mica ng are sanse mai mari sa castige si contractul pentru shorad daca avem si fregate echipate cu vl mica ng??
        presupun ca un pic de sanse mai mari au nu?
        mie unu nu prea imi place nasam
        daca vor castiga si programul shorad poate putem pune presiune mai mare pe ei pt un transfer de tehnologie sa facem si la noi macar ceva componente
        asa cum vroiau nemti de la diehl sa faca motorul racheta aici pt iris t

        • tocmai am precizat ca sunt licitatii diferite, cu carnete diferite de sarcini.
          Sansele ar putea fi mai mari, doar daca exista un criteriu in carnetul de sarcin de genul existenta sistemului, compatibilitatea sau integrarea lui in alte sisteme ale armatei romane. Altfel nu vad cum.

          1
          • De aia nu trebuiesc licitatii atacabile in instanta,cu tot felul de clauze penibile gen pretul cel mai mic.. cand vine vorba de siguranta nationala iti poti aroga dreptul de atribuire directa. Iti faci un caiet de sarcini cu parametrii tehnico tactici ce trebuiesc indepliniti, ceri offset si cooperare industriala apoi faci o atribuire directa. Tara arde si pe noi ne taraste Damen de 2 ani prin tribunale.. .

            2
          • cand sa discutat pe site despre programul shorad un avantaj care la-ti trecut la nasam este ca foloseste aceleasi rachete ca si fortele aeriene
            acum si vl mica ng are acest avantaj
            daca mai integram si iris t pe f16 si falcon de la diehl va avea acest avantaj

            • pe F16 avem aim 9 sidewinder care e block 2 la avioanele deja achizitionate si probabil contractate in viitor mai important ar fi achizitionare si integrare JSM pt F16

  8. Nicolae,
    Am retinut ca ai tot subliniat ca in cazul celor 16 Mica NG la bord nu e nevoie de RAM sau ceva asemanator, ci de CIWS artileristic. Chiar si daca prin caracteristici NG-ul acopera tot pana la distanta artileristica, numarul mic de celule e problematic pentru a acoperi numarul de posibile amenintari, nu tipul.

    1.) Daca mai multe UAS-uri de mici dimensiuni hartuiesc corveta dincolo de cei 3-4 km ai CIWS artileristic, ce faci, dai cu Mica-NG dupa ele?

    2.) daca vorbim de CIWS artileristic, instalarea unei singure guri de foc de tip Millenium pe hangar este insuficienta. Minimul ar trebui sa fie doua (prova-pupa sau borduri). Ideal ar fi 3: 2 in borduri si unul prova, ca sa poti angaja minim 2 tinte simultan.

    De vazut daca arma principala prova va primi si capacitati AA. Eu inclin sa cred ca nu… va fi o optiune, amanata.

    1
    • Dupa UAS-uri la 3-4 km poti sa tragi cu o gama larga de calibre: 40 mm, 57 mm, 76 mm.

    • Marius 🙂
      VL Mica si RAM sunt in aceeasi zona de pret, posibil ca Mica sa fie chiar mai ieftina. NG va fi tot in zona aia.
      Daca vrei mai multe VL Mica vorbeste cu francezii… dupa ce vorbesti cu romanii… 🙂
      Cand ai de dat ceva jos, il dai. Cam cate UAS-uri crezi tu ca te pot hartui la un moment dat? 🙂 10? 20? 30? Un UAS poate sa stea departe si sus, suficient cat sa nu-l dai jos cu nimic din ce ai tu la bord. Iar daca e din ala sinucigas, il dai jos cu ce apuci cand intra in raza armelor tale.
      Astea sunt corvete AS. Daca ar fi dupa mine, as mentine cele 16 tuburi cu Mica NG, as pune doua Phalanx in borduri si as alege un tun de 57 sau pe cel de 76 cu DART.
      Oricum, vezi ca navele mai si manevreaza, mai au si contramasuri. 🙂
      Ai aceeasi tendinta de a adauga lucruri… 🙂 Uita-te si tu cam ce au si ceilalti pe astfel de nave (cu exceptia israelienilor). N-or fi toti tampiti…

      2
      • P.S. Daca vrei sa dai ieftin dupa UAS-uri suficient de tampite incat sa ajunga prea aproape ia niste Stinger pe steroizi sau Mistral. 🙂 Macar sunt mai ieftine decat RAM si Mica.
        Dar un tun de 76 cu DART face toti banii.

        6
      • RAM si MICA nu au cum sa fie in aceeasi zona de pret.
        In 2012 indienii au semnat contract de 1.2miliarde dolari ptr o achizitie de 450-500 rachete ceea ce le duce, la banii de atunci, la cca 2.7 milioane bucata.
        Probabil 3 milioane acum.
        Anul acesta Egiptul a facut solicitare de cumparare ptr. cca 168 RAM block 2 pentru cca 197 milioane dolari, ceea ce le scoate la 1.17 milioane dolari bucata.

        • Deal-ul indian avea 30% offset (pe care stim cu totii ca-l gasesti in pretul produsului achizitionat), racheta era “proaspata” si inca nu fusesera produse foarte multe exemplare.
          Chestia cu pretul o stiu chiar de la un reprezentant de varf al MBDA. Nu-mi cere sa fie confirmata oficial ca asta nu se va intampla niciodata. La acest moment, Mica clasic si RAM au cam acelasi pret. Aceeasi sursa din MBDA mi-a spus ca NG va fi tot in zona aia, evident ceva mai scumpa, dar nu semnificativ.
          Ce vrei, uneori e bine sa mananci si croassante gratis… 😉 🙂

          2
      • eu iti ziceam, cum ti-am mai spus si mai demult, ca densitatea de amenintari creste (mai ales cu chestii mai mici, mai ieftine si fara pilot) de cativa ani incoace, iar M. Neagra are specificul ei.
        Sa te uiti la ce au facut ailalti acu’ niste ani si cu niste flote de Mediterana sau ocean, nu cred ca e neaparat o comparatie valida.

        Si unul din raspunsurile posibile este ce ai spus tu de MANAPD-uri… o completare binevenita la CIWS artileristic.
        RAM-ul ramane pentru mine o optiune valida in continuare, pentru dat jos ce vine sub 12km, pentru a pastra cele 16 Mica pentru lovituri cu alonja. Dar si eu cred ca nu vom avea si RAM, din cauza de bani.
        Chestia e ca nu cred sa puna nici MANPAD-uri.
        Iar teama e ca va fi un singur CIWS artileristic, pe hangar.
        O singura teava la un tun revolver (care si ala nu e nedefectabil/blocabil), cu rezerva aia limitata de munitie pentru 10 rafale si cate o singura tinta angajabila la un moment dat.

        • Ok Marius, hai sa incercam sa discutam putin in concret.
          1. Care este specificul Marii Negre?
          2. Care sunt amenintarile concrete din Marea Neagra in materie de… sa le spunem generic, drone?
          3. Care sunt scenariile concrete pentru care vrei 16 Mica NG, 21 RAM, 3 CIWS-uri artileristice si 57 sau 76 cu DART? Ca sa te aperi de, citez, “densitatea de amenintari creste (mai ales cu chestii mai mici, mai ieftine si fara pilot) de cativa ani incoace”.
          Pe o corveta de 2500 to a carei misiune principala este sa faca AS si sa se apere pe celelalte paliere. Pentru ca noi mai avem si fregate in flota si alea ar trebui sa fie cu misiune principala AA. Si sa tii si totul intr-un buget sustenabil.

          • 1. Sanse de inghesuiala mare pe tarm si in aer, si distante relativ mici fata de tarm, fiind practic tot timpul in raza unor rachete antinava dar si a aviatiei
            2. Azi, nu multe, dar in crestere semnificativa in urmatorul deceniu.
            3. e CIWS RAM sau artileristic (3 daca se poate, sau 2 dar suplimentate macar de un Simbad RC.) De fapt raspunsul catre chestiile mici si ieftine „e” mai multe:
            – macar 2 CIWS-uri artileristice, ca sa te descurci cu un atac de saturatie
            – sau un numar acceptabil de rachete gen MANPAD sau chiar mai ieftine… Au inceput sa para solutii mai ieftine de interceptori C-RAM, cu distante de actiune spre 10 km.

            Pentru corvete, din punctul meu de vedere, echiparea cu 16 VL Mica (ideal ar fi fost un pic mai multe, dar asta este) ar trebui complementata cu minim 2 CIWS artileristice (al 3-lea putand fi tunul principal, daca e configurat ca atare).

            Ideea ar fi sa compari puterea de foc/acoperire a configuratiei asteia cu cea de ESSM + RAM prezentata de concurenta, pe acelasi carnet de sarcini.
            Un lansator Mistral nu ar fi gaura in cer si ar putea fi ceva extra binevenit.

            1
            • 2. Probabil, nu va dura mult pana vor dezvolta ceva similar MALD si / sau tehnologie ptr swarm – nu trebuie sa fie la fel de performante precum cele americane, e suficient sa fie multe si sa te oblige sa-ti consumi rachetele pe ele.
              3. RAM musai, in completare la orice sistem antiaerian principal. Sunt totusi 21 lovituri ready-to-fire, oponentul nu pune botul la „piua ca trebuie sa reincarcam lansatorul”.
              Am zis 57mm in loc de 76mm pentru rezerva mai mare de munitie si ptr. ca la 76mm Strales trebuie iluminata tinta pana e lovita ceea ce iti limiteaza posibilitatile in cazul unui atac la saturatie. Millenium nu e rau ptr. CIWS dar poate gasesc o cale sa-i mareasca rezerva de munitie.

              1
            • 1., 2. si 3. 🙂
              Intr-adevar, datorita Crimeei, rusii pot controla relativ facil atat zona estica cat si zona vestica a Marii Negre (MN). In primul rand, aviatia este cea care sa “senzatia” in MN. Toate navele din epoca post-sovietica sunt capabile sa lanseze Kalibr, o racheta testata in lupta (versiunea de atac la sol), Oniks si, in viitor Zircon, despre care stim prea putine, cel putin pentru moment. Mai avem si Kinzal, testata la MN in lovituri aer-sol, nu cunoastem in ce masura poate fi utilizata in lovituri anti-nava.
              Mai stim ca rusii au radare cu raza lunga de detectie, peste limita orizontului dar, in general, astfel de radare nu pot oferi o solutie de tragere coerenta unei rachete anti-nava, decat poate pe principiul trimiterii ei intr-o zona data cu speranta ca radarul rachetei isi va face treaba atunci cand ajunge in zona de interes.
              Pentru a da eficienta bateriilor de coasta cu raza lunga de actiune, peste orizont, rusii trebuie sa descopere, identifice/clasifice tinta si sa obtina o solutie de tragere. In acest scop, pot folosi alte nave aflate in larg, avioane de supraveghere maritima sau drone de cercetare. In materie de drone, au inceput sa foloseasca Orlan 10 dar aceasta din urma are o autonomie si o raza de actiune relativ scazute, ceea ce inseamna sa aduci nava mai aproape de inamic. La sateliti nu mai stau asa grozav iar noul elicopter de avertizare timpurie este inca in teste.
              Conform informatiilor publice, rusii inca nu dispun de aparate de zbor fara pilot sinucigase (asa numitele loitering munitions) cu care ar putea aglomera apararea AA a unei nave, la niste costuri totusi mai mari decat o salva de Kalibr AN si cu o putere de lovire mult redusa. Am in vedere Harop, creditata cu o autonomie de vreo 6 h si o raza de circa 1000 km, dar scumpa (aprox. 10 milioane/unitate) si cu putere de lovire destul de redusa avand in vedere ca tinta este o nava si nu un camion/autobuz etc In plus, Harop necesita o legatura radio, iar aia era de vreo 200 km. Momentan, rusii nu au nimic similar dar probabil ca se ocupa de asta.
              Pana acum, nu am citit nimic despre planuri rusesti cu barci rapide sinucigase fara pilot, dar nu cred ca au vreo problema sa dezvolte asa ceva.
              Dronele pot fi contracarate ieftin prin statii puternice de bruiaj si lasere. Prima tehnologie este matura, exista, a doua mai are nevoie de cativa ani buni pana la maturizare si implementarea de serie pe nave.
              Cheia in MN, in opinia mea, ramane capacitatea de supraveghere a MN, capacitatea de a furniza solutii de tragere de la distante mari, posibilitatea aviatiei de a lansa atacuri AN si, cel mai important, un sistem C4ISR (mno, parca asa era) care sa faciliteze operatiunile intrunite, combinate, zi-le cum vrei.
              Toate amenintarile de care am vorbit pana acum si, mai ales, vizate de tine sunt dronele aeriene. Pentru astea ai solutii hard-kill sau soft kill. Un elicopter inarmat ti le poate da jos de la distante din afara razei de actiune a senzorilor si armamentului de la bord. Un sistem bun de bruiaj ti le poate da jos fara sa cheltuiesti munitie, doar cu pretul catorva litri de motorina in plus ca sa produci electricitatea necesara.
              Loitering munitions pot fi o problema pe care o poti rezolva in nenumarate moduri si, in plus, sunt mai scumpe decat un Kalibr dar pot sa repereze singure tinta pe care ulterior sa o atace. In plus, pot sta in aer 6 h, ceea ce un Kalibr nu poate face.
              Damen a propus Pola cu 8 ESSM&21 Ram. Gowind vine cu 16 Mica din cele clasice.
              Greu de spus care e mai buna atunci cand ne uitam la destinatia corvetelor noastre si la ce stim despre respectivele rachete. Toate au plusuri si minusuri.
              Principala amenintare in MN ramane, in opinia mea, racheta AN: Kalibr/Oniks. Pentru moment.
              Mai important decat armamentul initial al acestor corvete mi se pare capacitatea lor de modernizare din viitor. Capacitatea lor de crestere si modernizare. Posibilitatea lor de a fi integrate in timp real pe ecranele comandamentului central, ala care strange toate datele si prezinta campul de batalie in timp real.

              1
              • Orlan-urile sunt ce au introdus acum rusii, dar in 10 ani pe cand or fi corvetele noastre complet operationale, io zic ca mai evolueaza.
                Loitering munitions incep sa apara unele mici si cu distante de plimbare de zeci de km, putand ataca si in roiuri. Astea mici nu au sanse sa iti scufunde nava, dar iti pot ataca sistemele de pe nava, sa ti-o schilodeasca.
                Bruiaj si lasere au si ele eficienta lor (apropos, rusii au si bruiaj electro-optic derivat din Shtora), dar pentru multe situatii, cred ca va fi inca nevoie de suficient fier pe tinta: atat pentru rachete antinava sau anti-radar „buclucase”, cat si pentru drone sinucigase, si sa nu uitam aviatia.
                Si da, trebuie spatiu de modernizare viitoare. Doar ca la noi, asta va veni probabil dupa 2035-2040. Minim primii 10 ani corvetele vor opera asa cum sunt prevazute acum.

                1
      • @ Nicolae mie nu imi da in acceasi zona d epret la RAM si MICA, pur si simplu nu are cum – RAM -ul este mult mai mica si mult mai putin capabila la raza mare de actiune.
        MICA este o racheta pe care o poti avea la Fortele Aeriene si la cele Navale.
        RAM-ul are avantajul ca poate fi montat ulterior pe nava si ca nu necesita un sistem vertival de lansare. Inca un avantaj este ca poate fi incarcat/ reincarcat pe mare, daca ai bani poti avea o rezerva de rachete pe cand MICA ttrebuie sa mearga in port la fel ca si ESSM-ul.
        Nu are rost sa discutam ca nu era mai bine sa avem si MICA si RAM pe corvete insa trebuie sa fim constienti ca asta nu prea s-ar mai pupa cu pretul cel mai mic asa cum a fost licitatia. Sigur alea 12 parca ESSM + RAM (21?) erau mai bune decat 16 MICA in conditiile in care puteai sa dai solutii de tragere pentru toate cele 12 ESSM fiindca racheta asta este semiactiva in comparatie cu MICA.
        Sincer RAM – mi se pare exagerat la ce preturi o gasesc pe net cu1 -1.2 milioane racheta si asta daca o compar cu AIM 9X Block 2 ceea ce ma face sa ma gandesc daca intr-adevar am avut in oferta doar instalatiile sau si rachetele.
        Buna / rea ( nu cred ca este) Gowind-ul ar trebui sa umple golul in Fortele Navale Romane si sa avem nave moderne, cat despre Type 22 daca tot vrem sa le utilizam pe mai departe e musai sa le inarmam potrivit dar mai ar trebui sa ne gandim si ce putem da jos apoi de pe ele si refolosi fiindca altfel tota investitia nu are rost.
        Ce nu imi place la Gowind este asocierea Naval Group cu SNC -ul si asta cred ca este ceea ce da cu virgula si pentru MAPN, mai ales dupa ce Damen-ul a cumparat si facilitati noi pe vremea lui Ciolos. Deci Fincantieri si Damen sunt aici si au planuri sa ramna pe langa NAval Group care doreste a da un „tun” 4 corvete in o forta navala a NATO si isi va lua banii si apoi pa!

        3
        • 8 ESSM + 21 RAM
          RAM e in realitate mai ieftina de 1 milion, dar de obicei, ce vedem noi in notificarile DSCA este un pret “maximal” de la care incep negocierile. In plus, un astfel de contract include si alte aspecte, care si alea costa.
          La nivel 2020, VL Mica clasic se invartea la 1 milion, dar am dubii ca o sa vezi un contract recent public de unde sa extragi pretul per bucata.
          Tehnologic vorbind, RAM este foarte sofisticata: are ghidare radar activ (parca) si IIR in aceeasi racheta. Asta costa. Ambele rachete sunt gandite pentru nevoile specifice americane/de export franceze (pt. VL Mica). De aici diferentele de raza maxima si mod de lansare.
          In oferta au fost doar instalatiile, munitia este bugetata separat.

          2
    • RAM e musai pe orice tip de nava daca vrei o aparare credibila.
      Ideal ar fi tunul prova sa fie 57 mm, sa dai cu el dupa drone, mai ieftin.
      O corveta o inarmezi dupa specificul si amenintarile zonei, cu pentru ca e corveta.
      A se vedea Israelul.

      1
  9. Nicolae, cred ca Gowind diesel electric ar fi foarte bune, dar nu in configuratia actuala. 16 rachete nu sunt suficiente. Ar trebui 24 de Mica NG nu varianta veche si tun Thales Rapidfire. Asta ar fi configuratia ideala.
    Si trebuie renuntat la Maiestatile Sale si luate 2 sau ideal 3 fregate. De la americani sau nu. Eu nu inteleg de ce ai nostri nu s-au gandit sa ia cele 2 Fremm de la italiemi pe care le-au luat egiptenii. Mi se parea cea mai buna afacere.

    • Fiecare cu parerea lui. 🙂
      E o corveta. Deci: Type 23 – 32 CAMM, FREMM – 32 Aster 15/30, Gorskov – 32 Redut, Daring – 48 Aster 15/30, Grigorovici – 24 Shtil, corvetele echivalente rusesti – 12 Redut, Nansen – 32 ESSM, sa continui? 🙂
      Altfel da, ne-ar trebui niste fregate mai acatarii, FREMM fiind o excelenta optiune, chiar si versiunea ei americana, momentan binisor mai scumpa.

      2
  10. A pronuntat cineva vreun pret pentru MICA-NG ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *